De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De voortdurende actualiteit van Jaap van Praag, 21 oktober 2011 Een impressie.

Verwante presentaties


Presentatie over: "De voortdurende actualiteit van Jaap van Praag, 21 oktober 2011 Een impressie."— Transcript van de presentatie:

1 De voortdurende actualiteit van Jaap van Praag, 21 oktober 2011 Een impressie

2 Bert Gasenbeek, directeur van het J.P van Praag Instituut, opent de bijeenkomst. Waarom een middag over Jaap van Praag? Het antwoord is op de dia te lezen. Jaap van Praag zou dit jaar 100 jaar zijn geworden. Het Humanistisch Archief is Humanistisch Historisch Centrum geworden en bestaat dit jaar 15 jaar. Ten slotte viert het J.P. van Praag Instituut haar eerste promotie: Alfons Nederkoorn.

3 Wie was Jaap van Praag? In een historisch-chronologische verhandeling over leven en werk van Jaap van Praag, gaf Bert Gasenbeek hierop antwoord. Voor menigeen nuttige informatie vooraf.

4 Ook de tijd waarin Van Praag leefde kwam aan bod. De crisisjaren ‘20 en ‘30 van de vorige eeuw hebben hem beïnvloed.

5 Scheidend HHC voorzitter Rob Tielman sprak over de noodzaak van humanisten om zich na de Tweede Wereldoorlog te organiseren. Jaap van Praag had het over de grote en de kleine strijd van humanisten. De strijd van het Humanistisch Verbond om erkenning van het buitenkerkelijk volksdeel. En de strijd van het Verbond tegen het (dreigend) geestelijk nihilisme bij buitenkerkelijken.

6 Presentator Joep Schrijvers (l.) had animaties gemaakt met een hoog Monty Python gehalte.

7 Bert Gasenbeek zette Rob Tielman in het zonnetje middels een PowerPoint presentatie over diens inzet voor het humanistisch erfgoed. Deze is te zien op de HHC website.PowerPoint presentatie

8 A capella zang door promovendus aan het JP van Praag Instituut, Wouter Kuijlman (4 e van links) en leden van zijn koor.

9 Filosoferen over humanisme. Waar staat Van Praag tussen humanistische denkers van toen en nu? Dr. Alfons Nederkoorn, onlangs aan het J.P. van Praag Instituut gepromoveerd op Jaap van Praag, humanisme en spiritualiteit, hield een verhandeling over zijn proefschrift. De link naar de volledige tekst van Nederkoorn’s lezing staat in dit nieuwsbericht.

10 Waarin verschilt humanisme met religies? En wat verbindt hen? Tielman’s opvolger Rein Zunderdorp over de dialoog tussen humanisme en godsdiensten.

11 Prof. dr. Joachim Duyndam (UvH) nam alvast een voorproef op zijn oratie op 9 november en sprak over Van Praag’s denken over de noodzaak tot geestelijk weerbaar maken van buitenkerkelijken.

12 Hierna was het tijd voor vragen uit de zaal. Van deze mogelijkheid werd gretig gebruik gemaakt.

13

14

15 Bert Gasenbeek presenteerde het eerste exemplaar van Nederkoorn’s proefschrift Het vergrootglas van de geest aan Ineke de Vries, directeur van het Humanistisch Verbond.

16 De tijd was omgevlogen. Tijd voor reflectie en discussie tijdens de afsluitende borrel.


Download ppt "De voortdurende actualiteit van Jaap van Praag, 21 oktober 2011 Een impressie."

Verwante presentaties


Ads door Google