De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

MOZART Sonate in F KV280. Luister 27/1/1756 – 5/12/1791.

Verwante presentaties


Presentatie over: "MOZART Sonate in F KV280. Luister 27/1/1756 – 5/12/1791."— Transcript van de presentatie:

1 MOZART Sonate in F KV280. Luister 27/1/1756 – 5/12/1791

2 Toen Mozart nog een kind was Mozart huwt, krijgt kinderen en maakt muziek de muziek de muziek …

3 De jonge Mozart … 1. het gezinhet gezin 5. de reizende reizen 2. eeneen wonderkind 3. OostenrijkOostenrijk 4. aanaan het hof

4 Het gezin

5 Op 21 november 1747 trouwde Leopold Mozart met Anna Maria Pertl.Leopold Mozart Anna Maria Pertl. Zij huurden de derde etage van het huis op Löchelplatz nummer 225 in het Oostenrijkse Salzburg. De eigenaar was Johann Lorenz Hagenauer, een koopman die op de begane grond van de woning een specerijenzaak had en die een goede vriend van de Mozarts zou worden. Anna Maria schonk haar man zeven kinderen waarvan er slechts twee in leven bleven. Het eerste was Maria Anna Walburga Ignatia op 30 juli 1751 Zij werd door de familie Nannerl genoemd. Na haar stierven een paar kinderen. Toen kwam de laatste ter wereld, de laatste der Mozarts op 27 januari 1756, om acht uur in de avond. Het was een zeer zware bevalling. De volgende morgen werd het kind gedoopt met de namen Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus.

6 Vader Leopold Mozart • violist, componist en kapelmeester in Salzburg • voornaamste bezigheid en bron van inkomsten was het componeren. Moeder Anna Maria Pertl • Zij kreeg 7 kinderen. Slechts 2 ervan bleven in leven.

7 Aan het hof

8 Nannerl en Wolfgang werden uitgenodigd om muziek te spelen op het paleis in Schönbrunn op 13 oktober 1762.in Schönbrunn In plaats van verlegen te zijn sprong Wolfgang bij de keizerin op de schoot. Zodra hij haar te zien kreeg gooide hij zijn armen om haar nek en bedekte haar gezicht met kusjes. Het schijnt dat de keizer, direct nadat Wolfgang gespeeld had, bij wijze van grap tegen hem zei dat het geen kunst was met al zijn vingers te spelen als hij de toetsen kon zien. Het zou een grotere kunst zijn op een afgedekte piano te spelen. Wolfgang nam deze opmerking als ernst op, speelde op een piano waarover men een kleed gelegd had, en maakte geen enkele fout. Ze bleven van drie uur tot zes uur in Schönbrunn.

9

10 een wonderkind

11 35 minuten … dit was de tijd die Wolfgang Mozart nodig had om zijn eerste muzikale werk onder de knie te krijgen. Het werk, een vrolijk muziekstuk werd door zijn vader in Nannerls muziekboek overgeschreven. Eronder schreef Leopold: dit stuk was geleerd door Wolfgang op 24 januari 1761, 3 dagen voor zijn 5de verjaardag, tussen 9 en 9.30u. Vele anderen volgden, en de tijd die Wolfgang ervoor nodig had werd ook steeds korter. Het duurde niet lang, of de jongen schreef een eigen compositie in het muziekboek. Met zes maten, was dit nog maar een kort stukje werk.een eigen compositie in het muziekboek Op 1 september 1761 trad de kleine Wolfgang voor het eerst in het openbaar op, aan de universiteit in Salzburg.

12

13 Oostenrijk

14 Officiële naam: Republik Österreich (Republiek Oostenrijk) Vlag Volkslied: ‘Land der Berge, Land am Strome’ (Land van bergen, land aan rivieren) Nationale feestdag: 26 oktober (Nationalfeiertag) Oppervlakte: 84.000 km² (1997, Bron: Eurostat Jaarboek) Taal: Duits Hoofdstad: Wien (Wenen) Regeringszetel: Wien (Wenen) Regionale indeling: Oostenrijk is onderverdeeld in 9 Bundesländer (enkelvoud Bundesland): Burgenland, Kärnten, Niederösterreich, Oberösterreich, Salzburg, Steiermark, Tirol, Vorarlberg en Wien.

15

16 de reizen

17 De wegen in die tijd lieten vaak te wensen over. In december had Leopold geklaagd over de bevroren met karrensporen en putten bedekte weg tussen Bratislava en Wenen. Op zo’n weg aan het begin van de grote reis, was een wiel van de nieuwe koets al verbrijzeld. In de koets was het met al dat gehobbel helemaal niet comfortabel. Op een of andere manier overleefde de familie het. Als volwassene, zou Wolfgang deze uren op de weg verdrijven door te componeren. Het was onmogelijk te schrijven -- de schokkende koets liet het niet toe. Toch zou hij componeren, hij droeg de muziek mee in zijn hoofd tot hij een kans had het op te schrijven

18 Van Parijs naar Londen … Ze werden ontvangen bij koning George III en koningin Charlotte. De vriendelijke jonge koning (George III was toen 27, zijn bruid 21) moet Wolfgang aardig hebben gevonden. Een week later zag hij hun toen ze in het park aan het wandelen waren. ‘ Leopold schrijft later:‘Toen hij voorbijreed in zijn koets, deed de koning het raampje open, leunde naar buiten en groette ons en Wolfgang in het bijzonder, knikkend naar ons en zwaaiend met zijn hand.’ Minder dan een maand later werden ze uitgenodigd om opnieuw op te treden in Buckingham Palace. Op 29 november 1766 -- na meer dan drie jaar gereisd te hebben in West-Europa -- kwam de familie weer in Salzburg terug. Iedereen was blij. Het was niet altijd prettig geweest tijdens de lange reis.

19 Wolfgang trouwtgelukkige jaren Vader Leopold sterft Wenen

20 Op 4 augustus 1782 trouwen Konstanze en Wolfgang in de kathedraal van Wenen (de Stephansdom ) Het bruiloftsmaal wordt door een barones betaald.Konstanze en Wolfgang Op 17 juni 1783 werd het eerste kind van Konstanze en Wolfgang geboren. Het werd Raimund genoemd. Eigenlijk had Mozart beloofd aan zijn vader om het kindje Leopold te noemen. Op 19 augustus 1783 bereikte Salzburg het bericht dat de kleine Raimund was gestorven. In een tijd waarin de kindersterfte zeer hoog was, was dit niets uitzonderlijks, maar voor de Mozarts was het een grote slag. Later, weer terug in Wenen, sprak Wolfgang nog steeds over zijn grote en dikke mannetje.

21

22 De jaren 1784 en 1785 waren de gelukkigste van Mozarts leven. Hij had werk genoeg. Zijn creativiteit bereikte een hoogtepunt, en hij was beroemd, als componist zowel als pianist. Hij en Konstanze hadden veel vrienden en genoeg geld om zich goed te kleden en een eigen rijtuig te betalen.een eigen rijtuig Wolfgang heeft veel leerlingen en geeft regelmatig concerten. Mozart kocht twee schriften. In het ene hield hij een huishoudboekje bij en in het andere noteerde hij zijn composities, zodra ze af waren. Het waren pianoconcerten, een pianokwintet, en sonates voor diverse instrumenten. Op 21 september 1784 werd het tweede kind van de Mozarts geboren, Karl Thomas, die ambtenaar in keizerlijke dienst zou worden en leefde tot 31 oktober 1858 (hij zou vierenzeventig jaar worden).

23

24 Mozarts vader, Leopold, stierf op 28 mei 1787. Hij was dan al enkele maanden ziek.. Zijn nalatenschap werd verdeeld onder zijn twee kinderen, die elkaar daarna geheel uit het oog verloren. Wolfgang had zelf nog maar viereneenhalf jaar te leven. In een brief van 4 april 1787 aan zijn vader had hij geschreven: Ik ga ‘s avonds nooit naar bed zonder te bedenken dat ik wellicht, zo jong als ik ben, de andere dag er niet meer zal zijn - en toch zal niemand van de mensen die mij kennen, kunnen zeggen dat ik in de omgang chagrijnig of treurig ben - en voor deze gelukzaligheid dank ik elke dag mijn schepper en wens ze van harte ieder van mijn medemensen toe

25

26 Ik luister naar: Clarinet Concerto Movement 1 Concerto 14 Movement 1 Queen Of The Nights Aria From The Magic Flute Horn Concerto Concerto KV 191 Requiem Requiem Requaet


Download ppt "MOZART Sonate in F KV280. Luister 27/1/1756 – 5/12/1791."

Verwante presentaties


Ads door Google