De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Welkom in onze kliniek Syllabus Hondengedrag

Verwante presentaties


Presentatie over: "Welkom in onze kliniek Syllabus Hondengedrag"— Transcript van de presentatie:

1 Welkom in onze kliniek Syllabus Hondengedrag
Deze syllabus is verzorgd door Petra van der Klaauw-Hoogduin. Tel telefonisch hondengedragsspreekuur op maandagen tussen 12.00h en 13.00h. Syllabus Hondengedrag

2 Een goed begin is het halve werk.
Bekend maken met het onbekende Gewenst gedrag motiveren Consistentie en consequentie ... . De hond is niet meer weg te denken uit onze samenleving. De teller, alleen al in Nederland, staat inmiddels op 1,8 miljoen honden. Het is dan ook niet vreemd dat hondengedrag soms of zelfs regelmatig zorgt voor problemen in onze maatschappij. Is er eenmaal een maatschappelijk probleem ontstaan vanwege hondengedrag, zal uiteindelijk de hond aan het kortste eind trekken. Om dit soort rampscenario’s te kunnen voorkomen is het belangrijk dat iedere hondengeleider, eigenaar of verzorger zichzelf inzage geeft in het “wezen” hond. Een goed begin is het halve werk. Dit geldt overigens ook voor “oudere” of herplaatste honden waarvan de geleider, eigenaar of verzorger een plaats biedt in zijn of haar huishouden.

3 Great Expectations… Wij verwachten nogal wat van “onze” hond. Het dier zal zich tenslotte aan moeten passen aan wat de omgeving van hem of haar wil. Om een hond daadwerkelijk aan die verwachtingen te kunnen laten voldoen is het zaak het dier duidelijk te maken over welke verwachtingen wij het hebben. Jonge honden zijn wat dat betreft misschien nog wel het makkelijkst. We hoeven dan niet eerst bezig te gaan om het “oude”, “vorige” gedrag om te buigen of af te leren. Jonge honden hebben een schone lei die alleen nog maar door ons ingevuld hoeft te worden. Om goed gebruik te maken van de open leergierigheid van jonge honden is het belangrijk om pups of jonge honden zoveel mogelijk te confronteren met nieuwe prikkels op zeer hondvriendelijke manier. Denk hierbij aan een kinderboerderij bezoek, een bezoekje aan een schoolplein, mee de straat op, contact met andere mensen. En natuurlijk alles wat er verder te verzinnen valt aan prikkels waarmee honden op volwassen leeftijd ook mee te maken krijgen. Met “hondvriendelijke” manier doel ik op het aanbieden van prikkels tegelijkertijd met iets lekkers voor de hond of gekoppeld aan een favoriet speeltje of uitnodigende aandacht.

4 Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag
Hondengedrag als het najagen van prooien is doodnormaal hondengedrag. Ondanks deze wetenschap is het natuurlijk verdraaid lastig wanneer u uw hond maar niet kunt overhalen het najagen van de dieren van de buren te laten. Uiteindelijk zal het prooigedrag voorde hond een maatschappelijk probleem veroorzaken. Daarom is het zo belangrijk uw hond ander gedrag aan te leren in het bijzijn van dieren waar onder andere omstandigheden op gejaagd zou worden. Dit geldt ook voor het drijven van de prooi. Menig huishond verlegd deze drift naar alternatieven anders dan de prooi. Denk aan fietsers, auto’s of zelfs kinderen. Honden doen over het algemeen alles naar eer en geweten. Zodra u uw hond kunt aanleren dat ander gedrag wenselijker is dan het eerdere gedrag van uw hond zal uw hond ook in de samenwerking met u zich volledig geven. Daarom is uw rol als geleider, eigenaar of verzorger zo enorm groot.

5 Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag Prooigedrag omvormen
Tot wenselijk gedrag Het blijft altijd opletten en begeleiden wanneer u uw hond meeneemt naar plaatsen waar “prooi” te vinden is. Zolang u weet wat u van uw hond wil en de tijd, moeite en energie erin blijft steken zijn bepaalde ideale situaties niet ondenkbaar. Naarmate uw opvoeding en training vordert zult u steeds gemotiveerder raken uw hond tot beste vriend te maken. Het leer en aanpassingsvermogen is enorm. Dit komt voort uit het feit dat honden van nature groepsdieren zijn. Op het moment dat een hond vanwege onaangepast gedrag niet functioneert binnen de groep zal hij of zij uit de groep gewerkt worden. Op het moment dat zo’n hond aan de zijlijn komt te staan maakt dit hem of haar kwetsbaar. Zonder groep kan een hond of wolf niet veel. Gezinssamenstellingen vormen de omgeving of groep waarin onze huishond leeft. Honden passen zich aan aan de verwachtingen die de omgeving van hen heeft. Omdat deze verwachtingen zo afwijkend kunnen zijn van het “standaard gedrag pakket” moeten wij gepast gedrag aanleren.

6 Prooigedrag geeft problemen…
Maatschappelijk Aanvaardbaar Gedrag Prooigedrag geeft problemen… Over het algemeen is hondengedrag omkeerbaar en buigbaar. In sommige gevallen lijkt het lastig een hond over te halen tot ander, wenselijk gedrag. Het karakter van de hond bestaat namelijk voor 50% uit genetisch overdraagbare eigenschappen en voor 50% uit factoren als milieu en ervaring. Men heeft dus nog altijd te maken met een deel van de erfelijke eigenschappen. Deze genetische eigenschappen worden sinds jaar en dag gebruikt voor het fokken van bepaalde rypen hond die gebruikt worden voorbepaalde doeleinden. Het kan heel goed zijn dat u bij uw hond ook bepaalde kenmerken herkent die moeilijk om te vormen zijn. Grote kans dat het om een erfelijke eigenschap gaat. Om die reden alleen al is het belangrijk u in te lezen in de voorgeschiedenis van uw eigen hond. Op die manier voorkomt u verrassingen en kunt u bepaalde eigenschappen misschien juist vóór u laten werken in plaats van enkel en alleen tégen u.

7 Prooigedrag geeft problemen…
Naast erkennen van rastypische overerfelijke eigenschappen en gedegen opvoeding kan het natuurlijk gebeuren dat uw hond op bepaalt moment toch niet voldoet aan de maatschappelijke verwachting. Met name wanneer meerdere honden onderling een groep vormen. Tegenwoordig steeds vaker aan de orde dankzij de hondenuitlaatservices. Een prachtige manier om honden in eigen, goede, doen met elkaar ruime tijd te laten bewegen terwijl de geleiders, eigenaren of verzorgers werken. Wanneer honden regelmatig met elkaar een groep vormen kan het zo zijn dat buitenstaanders voor die groep een prooi kunnen vormen. Het met elkaar najagen van zo’n “prooi” is niet ondenkbaar omdat dit gedrag dan ineens wel héél dichtbij het natuurlijke en oeroude gedrag ligt. Wederom normaal honden gedrag. Helaas niet wenselijk. Het is overigens helemaal niet zo dat honden die deel uitmaken van zo’n groep dan in hun eentje ook de jacht zullen openen.

8 Leerproces d.m.v. beloning en herhaling
Om de minder wenselijke eigenschappen van de hond om te vormen naar wenselijk gedrag is training nodig. Zoals ik al eerder schreef zijn honden altijd bereid te leren wat er van hen gevraagd wordt. Zelfs al staan erfelijke eigenschappen soms wat in de weg. Doordat wij mensen over net wat meer intelligentie beschikken dan honden is het voor ons mogelijk de hond op andere manieren te triggeren en uit te nodigen tot ander gedrag. Gezond verstand van zaken, positieve hulpmiddelen, geduld en goede begeleiding maken dat het voor menig hond mogelijk wordt zich in ieder geval redelijk naar wens te gedragen. Aanbieden van haalbare leersituaties, herhaling, spel en beloning maken dat honden nieuw gedrag aan kunnen leren. Wanneer dit voor u en uw hond om bepaalde redenen niet lijkt te willen lukken is het advies om de hulp van een gedragsdeskundige in te roepen.

9 Hondenschool? Ideale omgeving... Gevaccineerde honden Zelfde leeftijd
Onder begeleiding Gezellig Om maar wat te noemen... Met al deze wetenschap komt men uit op het volgende. Individueel of thuis trainen of naar een specifieke hondenschool. Persoonlijk denk ik dat het voor iedere honden eigenaar, geleider of verzorger zinvol is om met de hond “op cursus” te gaan. Naast basis training kan van hieruit ook specifieke training gevonden worden. Het is toch alleen maar heel leuk wanneer u de eigenschappen van uw hond optimaal benut? Bovendien komt u met training en “werk” voor uw hond ook tegemoet aan de behoeften van uw hond. Via de hondenschool wordt de stap naar; speur, jacht, apporteer, behendigheid of welke andere training ook een stuk kleiner. Sommige honden stijgen door optimale training zelfs ver boven de maatschappelijke verwachting uit. Deze honden vervullen zelfs een broodnodige rol in diezelfde maatschappij. Hulphonden, politiehonden, narcoticahonden, reddingshonden, dit is zomaar een greep uit wat mij nu toevallig te binnen schiet.

10 Conditioneren van gedrag Gewenst gedrag
Klickertraining Conditioneren van gedrag Gewenst gedrag Training op welke manier ook zorgt voor conditionering van gedrag. Conditionering wil zeggen dat een hond “gewend” raakt om bepaalt gedrag in bepaalde omstandigheden uit te voeren. “Hij weet niet beter”. Om op dit niveau te komen wordt vooral het wenselijke gedrag beloont. Het onwenselijke wordt niet beloont en op geen enkele manier gemotiveerd. Gedrag wat beloont wordt in welke vorm ook zal worden herhaalt. Zo kan het vangen van een prooi het jachtgedrag belonen en conditioneren. Ook het springen door en hoepel en daarna een brokje krijgen is conditioneren van dit specifieke gedrag. Gedrag wat niet belemmert wordt door correctie of onaangename prikkel kan ook ontwikkelen tot geconditioneerd gedrag. Onwenselijk gedrag wat door eigenaar, geleider of verzorger onbewust wordt beloont zal zich natuurlijk ook ontwikkelen. U begrijpt dat u als eigenaar, geleider, verzorger enorm veel invloed kunt uitoefenen met uw timing van beloning.

11 Zoeken naar gedrag dat zal Worden beloont
Gebruik van de klicker. Constante beloning Na klik volgt brokje Snelheid Zoeken naar gedrag dat zal Worden beloont Om wenselijk hondengedrag te motiveren waardoor het zich zal ontwikkelen tot geconditioneerd gedrag staat de beloning op het juiste moment centraal. Belonen op het moment van uitvoeren van wenselijk gedrag zal worden herhaalt. Beloning met “voer” (brokje of koekje) staat altijd op nummer 1. Voer maakt deel uit van eerste levensbehoeften van honden, waarom er dan geen gebruik van maken? Beloning met alleen stem of fysiek contact levert in de beleving van een hond te weinig op. Door de beloning van wenselijk gedrag in te luiden met een toonvast klikje kunt u heel snel, ten alle tijden en op de juiste toon uw hond al belonen nog vóór u het brokje heeft kunnen geven. Groot voordeel van de klicker is de altijd herkenbare klik voor de hond. Nieuwe oefeningen kunnen goed aangeleerd worden met behulp van de klicker. Geconditioneerd of wenselijk routine gedrag kan later ook alleen beloont zonder klicker. De klicker geeft een nét iets herkenbare bekrachtiging van gewenst gedrag. Mist deze gevolgd wordt door het onmisbare hondenbrokje.

12 Rangrelaties Ook huishonden zijn groepsdieren, daarom doen ze het vaak ook zo goed binnen onze eigen groep (lees; gezin). Het is dan ook geen wonder dat er onderling rangrelaties binnen de groep ontstaan. Ze kunnen natuurlijk niet allemaal roedelleider of alfa reu of teef zijn. Hierom zijn groepen ingedeeld in onderlinge relaties. Op deze manier worden individuele kwaliteiten beter inzetbaar en mindere kwaliteiten hoeven niet de boventoon te voeren. Zo’n groep vol relaties bestaat uit “schakels” en met elkaar wordt een sterke ketting gevormd. Voor de groep is het belangrijk dat iedere schakel in eigen rang sterk blijft. Zwakkere schakels maken de hele groep kwetsbaar. Kwetsbaarheid betekent in de beleving van honden geen overleving. Overleven komt eerst bij dieren en daarom zullen ook honden er alles aan doen om zich als schakel te blijven sterken.

13 non verbale communicatie
Rangrelaties Gezonde relaties Verbale en non verbale communicatie Wat zo prachtig is aan honden is hun communicatie. Honden praten niet zo met elkaar als wij. Zeker ook wel verbaal maar veelal ook non-verbaal. Dit door steeds weer naar elkaar te kijken en te zien welke signalen de lichaamstaal afgeeft en daar op in te spelen. Van zeer subtiel tot onomstotelijk of zelfs onontkoombaar. Wanneer men goed naar honden kijkt zowel individueel als het zien van meerdere honden bij elkaar, zal opvallen dat er non-verbaal heel wat “afgekletst” wordt. Oren, gezichtsexpressie, bek, poten, staarten en zelfs haren doen mee in de non-verbale communicatie. Veel van onze eigen interpretatie kan dan ook worden ontkracht wanneer we met interesse de hondenhoudingen eens onder de loep nemen. Natuurlijk wordt er ook verbaal gecommuniceerd, janken, blaffen, grommen en grauwen. Letterlijk bekvechten is, wat mij betreft, aan de orde van de dag.

14 Rangrelaties Dominant En-Of Submissief
Binnen de relaties bestaan hogere en lagere rangen. Nodig om de groep gezond te houden. Bij honden onderling die regelmatig dezelfde groep vormen ontstaan rangen en standen. Regelmatig en zeker wanneer een groep net gevormd is zal de ene hond de andere duidelijk willen maken hoe de kaarten geschud zijn. Bij de hoogste rang hoort een letterlijk hoge positie, zo simpel kan het zijn. Hoe die hoogste positie getoond wordt kan verschillen. Van subtiel naar extreem, zeker wanneer de hoger gepositioneerde het idee heeft de lagere in rang hiervan te moeten overtuigen. De te bereiken posities worden verdient of vergaart net naar gelang de omgeving hier de mogelijkheden toe biedt. Wanneer je als hond vindt, ervaart, beleeft dat “je wat te vertellen hebt en de groep hier goed mee doet” zul je steeds strategisch hogere posities zoeken. Desnoods ga je er letterlijk “boven op zitten”. Maar ook; op een verhoging staan, op je achterpoten staan, jezelf groot maken, desnoods als extra hulpmiddel je haren wijd en overeind zetten. Allemaal natuurlijk en normaal gedrag. Nét zolang tot je als hond een nog sterkere, betere, snellere soortgenoot tegenkomt. En dan kan het zelfs zo zijn dat je gister nog de hoogste positie bezat en vandaag het onderspit delft.

15 Submissief of Dominant
Rangrelaties Submissief of Dominant Zo ineens van de sokkel gestoten komt regelmatig voor bij honden die elkaar minder goed kennen. In vluchtige momenten wordt even heel snel duidelijk onder elkaar wie wie is en welke posities er zijn. Hiermee blijkt maar weer eens dat een hond niet dominant geboren wordt maar dat het de omgeving van de hond is die maakt of de hond zich dominant kan gedragen of niet. Lastig is het ook voor onze individueel gehouden honden. In en om het huis is het territorium. Daar leeft onze hond, met ons. Buiten moet het territorium ineens gedeeld met de buurhonden. Dit gaat vaak niet zonder slag of stoot. Buurhonden maken vaak geen deel uit van de groep maar moeten wel getolereerd binnen het territorium. Een verwachting van de maatschappij die niet zo eenvoudig na te streven is. Veel bekvechterij en conflicten zijn het gevolg en dan heb ik het niet alleen over onze honden. Door hondengedrag te observeren en als geleider, eigenaar of verzorger vlot in te spelen op gedrag kunnen een heleboel conflicten worden voorkomen. Ook nu heb ik het niet alleen over de honden.

16 Wie is er nu uiteindelijk de gebeten hond…
Rangrelaties Nog al te vaak willen wij mensen pas ingrijpen wanneer we opgeschrikt worden door gegil, gegrom en gegrauw. Eigenlijk is dat veel te laat. Voor de escalatie hebben de honden onderling al een heel skala van gedragingen en houdingen laten passeren. Allemaal inspring momenten voor de eigenaar, geleider of verzorger. Maar dan moeten we ze wel op tijd zien. Is het conflict eenmaal daar en lijkt een vechtpartij niet te voorkomen is het altijd het handigst om de “underdog” weg te sturen. Heel sneu zo op het eerste gezicht maar wel de redding. Dit helpt alleen nog wanneer u weet welke hond werkelijk de “underdog” is. Aan het eind van het gevecht natuurlijk meestal degene die onderop ligt. Wanneer eigenaren, geleider, verzorgers geen inzicht hebben in de lichaamstaal van hun hond blijven dit soort situaties bestaan. Zeer ongemakkelijk. Niet alleen voor de eigenaar van de “aangevallen” hond maar zeker ook voor die van de “aanvallende” hond. Wie is er nu uiteindelijk de gebeten hond…

17 Spel of Conflict? Spel van honden onderling maakt een heel groot deel uit van het bepalen van rangrelaties. Veel spel gaat ook gepaard met lijfelijk en verbaal geweld. Groot verschil hierin is dat bij spel zo min mogelijk de tanden worden gebruikt. Dit is een zeer subtiel verschil met inzet van agressie tijdens een “conflict”. Ook nu zal een eigenaar, geleider of verzorger zijn of haar ogen eerst goed de kost moeten geven alvorens iets te onderenemen.

18 Tenslotte leven zij ook in een bepaalde “society”.
Verbale communicatie Pups worden in onze gezinnen vaak als enige in hun soort groot gebracht. Alleen al hierdoor hebben zij een uitzonderlijke positie. Om het feit dat ze aaibaar, lief, schattig en natuurlijk gewoon enig zijn krijgen ze, of we het nou willen of niet, een voorkeursbehandeling. De pup merkt de hele dag, naast de herkenbare opvoedperikeltjes, dat hij of zij bijzonder en geweldig is. Hierdoor groeit het ego van de pup. Prima hoor. Nadeel is alleen dat wanneer wij met onze pup het bos of de straat in gaan, volwassen honden onze pup soms helemaal niet “zo’n ster” vinden. Zij kunnen ons goedgemutste pupje zien als “over het paard getild” met “grootheidswaanzin”. Volwassen honden zullen dan onze pup een stukje gedegen “hondenopvoeding” mee willen geven. Het is een fabel dat een volwassen hond niet in orde is wanneer hij of zij een pup bijt. Dit gebeurd wel degelijk. Wel is het zo dat de ene hond een stuk toleranter kan zijn dan de andere. Zeker wanneer er eventueel fysieke problemen zijn. Het is ook afhankelijk van de manier waarop de pup zich opstelt en zich aanpast. Ook honden onderling houden van “beschaafd”, “gewenst” gedrag. Tenslotte leven zij ook in een bepaalde “society”.

19 Tel. Gedragsspreekuur Maandagen
Break! Tel. Gedragsspreekuur Maandagen 12.00h h. Veel hondengedrag lijkt onverklaarbaar, uit het niets te komen, niet te corrigeren. Om maar wat uitroepen neer te zetten. Vaak is kennis van hondengedrag de sleutel naar het ombuigen van gedrag. Ten alle tijden kunt u met de kliniek contact opnemen over het gedrag van uw hond. Eens per week zetten wij de lijn speciaal open voor gedragsvragen. Wanneer blijkt dat het probleem meer aandacht nodig heeft maak ik met u een afspraak. Samen met u breng ik in kaart waar de schoen wringt en hoe we verder kunnen. Met “huiswerk” en doelstelling gaat u daarna zelf aan de gang met uw hond. Op de vervolg afspraak worden resultaten bekeken en besproken. Op deze manier werkt u zelf, onder begeleiding aan het optimaliseren van het gedrag van uw hond. Groot voordeel is natuurlijk de steun van de kliniek in het hele proces. Onderliggende fysieke problemen kunnen opgespoord, uitgesloten of weggenomen worden. Inzet van ondersteunende medicatie behoort hierdoor ook tot de mogelijkheden.

20 Rangrelaties De manier waarop wij in Nederland honden houden maakt dat onze honden met ons de rangrelaties aangaan die zij anders onderling zouden hebben. Wij vormen tenslotte de groep samen met de hond. Honden zijn onze “beste vrienden” tot het moment dat een hond zich zo “honds” gaat gedragen dat wij ons hier niet meer in kunnen vinden. Vaak groeit de onderlinge verstandhouding uit tot een soort kameraadschap, of “groepsgevoel” vertaalt naar de menselijke standaard. Hierin wordt meer dan eens voorbij gegaan aan de “hondse” standaard. Grenzen en privileges worden hierdoor vaag en overschreden. Onbewust geven wij in de omgang met onze honden signalen af die een hond laten beleven een ranghoge positie te kunnen bekleden.

21 Rangrelaties leiding nemen of geven?
Zoals eerder omschreven bepaalt de omgeving of een hond zich als dominant binnen de groep kan gedragen of niet. Het toespelen van letterlijk hogere posities geeft uw hond de ruimte zich als ranghoger te gedragen. Eenmaal de hogere positie binnen de groep bereikt zal de hond aannemen dat hij of zij werkelijk wat te vertellen heeft over de groep. De hond zal zich verantwoordelijk voelen voor het reilen en zeilen van de groep. Uiteindelijk zal een hond kunnen menen dat ook gecorrigeerd moet worden wanneer groepsleden de grens van de hond als ranghogere overschrijden. Onze eigen beleving verschilt enorm van de beleving van honden.

22 Rangrelaties leiding nemen of geven?
Zodra een hond in huis de leiding overneemt gaat het mis. Met name voor de hond. Geleidelijk aan zal de hond merken dat hij of zij met het verworven leiderschap niet veel kan. Puntje bij paaltje blijken de mensen niet te “luisteren”. Sterker nog de mens zal de hond in het gedrag gaan corrigeren. Honden worden onrustig, zijn de hele dag zoet met het in de gaten houden van de groepsleden (lees;uw gezin). Willen zich niet meer laten corrigeren en terroriseren uw omgeving. Lopen intussen op hun toppen. Eerder omschreef ik de intelligentie van de mens. Dit zal dan ook worden gebruikt in het vinden van manieren om de hond te straffen. De onderlinge verstandhouding van mens als eigenaar, geleider, verzorger raakt verstoord. Beiderzijds onbegrip. Helaas is het dan toch altijd de hond die aan het kortste eind trekt met alle gevolgen van dien.

23 Rangrelaties leiding nemen of geven?
Het alsmaar veilig stellen van het territorium (lees; uw huis). Voor een hond natuurlijk om gek van te worden. Deuren, ramen, bezoek, postbodes, melkboer, koerierdiensten, noem maar op. Eigenlijk geen haalbare kaart voor een hond. Overlast door overmatig geblaf op de bel of passanten. Te vergeefse correcties van eigenaren. Meer bevestiging voor de hond de leiding te houden met als resultaat verstoring van de onderlinge relatie tussen eigenaar, geleider of verzorger van de hond.

24 de laatste rit naar de dierenarts…
Rangrelaties leiding nemen of geven? Gezellig, subtiel, aangeleerd, beloond gedrag. Honden zitten op banken, stoelen, tafels, schoot en boven op eigenaar, geleider of verzorger. In hondenbeleving een ranghoogste positie. Het mag en kan allemaal mits het de onderlinge relaties niet verstoord. Wanneer deze opvallend verstoort is grijpt men in. Voor de ene eigenaar, geleider of verzorger is dat al wanneer de hond steeds minder vlot de gegeven opdrachten uitvoert, voor de ander pas wanneer de eigenaar zelf niet meer op de bank mag zitten van de hond. Voor anderen is zelfs dit laatste nog geen punt. Totdat de hond besluit de eigenaar, geleider, verzorger te bijten ter bekrachtiging van eerder gegeven maar ongeziene signalen. Dan rest nog één ding… de laatste rit naar de dierenarts… Gelukkig voor u en uw hond doen wij er alles aan om dit soort situaties door voorlichting, begeleiding en ondersteuning te voorkomen.

25 Rangrelaties leiding nemen of geven?
Onbewust belonen van ongewenst gedrag. Zonder dat wij het weten stimuleren wij honden voor het uitvoeren van uiteindelijk ongewenst gedrag. Bekrachtigen van bepaalt gedrag motiveert enorm en voordat men zich er bewust van is wordt het geconditioneerd gedrag. Vaak vragen wij ons af “hoe het toch zover gekomen is…?”. Meestal hebben we geen idee. Door kennis te nemen van hondengedrag en goed naar onze honden te kijken en van hun gedrag te leren kunnen welke invloed ons eigen gedrag op dat van de hond heeft. Hiervoor zullen wij ons moeten gaan inleven in de beleving van honden. Geen makkelijke taak. Wij zijn tenslotte ook maar een mens… Gedrag herkennen en erop inspelen… Gedrag is altijd een uiting van emotionele gemoedstoestand. Onderdrukking geeft frustratie.

26 Agressie wordt door honden als laatste ingezet in het hele rijtje van signalen die aangeven dat er iets niet helemaal gaat zoals het moet, in de beleving van de hond. Wegkijken, geeuwen, slikken, tongelen door met de tong de neuspunt te likken, grommen, verstarren, grommen met de tanden bloot, uiteindelijk toehappen. Groot verschil zit er in motivatie van bovengenoemde opsomming. Ging het om angst of dominante agressie? Een niet te missen wetenschap voordat de analyse van het gedrag zal kunnen beginnen. Zonder deze informatie zal de uiteindelijke beet altijd “uit de lucht zijn komen gevallen….”

27 Ach, heeft u nu een ander hondje?
Veel gedragsproblemen zijn te herleiden naar de omgeving van en omgang met de hond. Honden eigenaren, geleiders en verzorgers zijn er nu eenmaal niet op uit om dag en nacht het gedrag van hun hond te begeleiden. Dat lijkt ook bijna een onmogelijke opdracht. Toch wordt het leven met honden er een stuk meer ontspannen en nog leuker op wanneer men zich verdiept in het hondengedrag. Regelmatig worden de wandelgangen van onze trouwe viervoeter in kaart gebracht door onderzoek bureaus en universiteiten. Dat grote studies gedaan worden naar hondengedrag in onze maatschappij bewijst eens te meer welk aandeel honden in onze maatschappij hebben.

28 Angstgedrag Harde geluiden Eigenaar Bezoek Soortgenoten
Troosten van angstgedrag werkt belonend. Honden zullen zich om steeds meer redenen angstig gaan gedragen. Emotioneel gezien voelen zij zich ook dan ook angstig. Voor honden een enorme en ongezonde belasting. Angst opheffen door spel en voer aanbieden tijdens de angstprikkel kan een mooi initiatief zijn. Bij opvallend angstgedrag is het raadzaam een gedragsdeskundige raad te plegen.

29 Vernielzucht tijdens alleen thuis zijn…
Vernielzucht tijdens alleen zijn… Vernielzucht tijdens alleen thuis blijven… ‘Hij wist dat ie fout zat…kijk maar’ een veel gehoorde kreet bij het aantreffen van de hond bij thuiskomst van de eigenaar, geleider of verzorger. Onzin! Als een hond “weet wat ie fout doet” en aangenomen dat “ie dan ook meteen de consequenties” daarvan “weet”, zou een hond het gedrag niet herhalen. De hond reageert op de houding van de eigenaar. Die, ondanks, een poging de situatie te negeren, absoluut ergens in de lichaamstaal heeft laten weten dit ‘geen goed idee’ van de hond te vinden. Honden observeren vele malen beter dan wij doen. Zij voeren namelijk geen spreektaal maar lichaamstaal. De verbale communicatie van honden gaat helaas niet zover dat zij ons letterlijk kunnen verstaan.

30 Agressie naar soortgenoten….
Eerder omschreef ik al hoe lastig het voor onze individuele huishond is om het territorium te moeten delen met “indringers” en “vreemden”. Wanneer de onderlinge verstandhouding van de eigenaar, geleider of verzorger niet optimaal is met de hond komt het voor dat de hond ook tijdens de wandeling de leiding overneemt. Door de verstoorde relatie zal de hond ook moeizaam of niet over te halen zijn om ander gedrag in te zetten. Agressie naar andere honden, ontstaan uit angst voor andere honden kan bij een verstoorde rangrelatie ook niet zonder begeleiding door de eigenaar, geleider of verzorger worden weggenomen.

31 Agressie naar kinderen…
Rangrelatie met kinderen Onbewust, onbedoeld Dominante handelingen Taak voor volwassenen In de beleving van honden zijn kinderen onder de twaalf jaar ranglager dan de hond. Het omhelzen van de hond door een kind kan door de hond worden ervaren als het “berijden”. Een dominante handeling van honden onderling, uitgevoerd door de ranghogere hond naar de ranglagere. Wanneer een hond ervaart dat de ranglagere (lees;kind) hem of haar berijdt of beklemt kan dit voor een hond reden zijn tot agressie. Ook nu zal de hond, voor dit zover is, het hele rijtje van signalen laten zien. Van een kind kan niet verwacht worden dat hij of zij die signalen herkent. Er zijn hierom talloze redenen te bedenken waarom een hond een kind bijt.

32 Kweek tolerantie houd regie…
Wanneer eigenaar, geleider of verzorger een optimale en gezonde relatie heeft met de hond ontstaat er ruimte en mogelijkheid genoeg om honden en kinderen goed samen te laten gaan. Help “het lot” en handje door sterke tolerantie bij de hond voor het kind te kweken. “Voertjes” als beloning werken extra sterk.. Uw hond zou daarom ook best eens iets “lekkers” uit een kinderhandje mogen halen. Leer uw hond dat kinderen een positieve ervaring opleveren voor uw hond.

33 Vermenselijking… Projectie Interpretatie Invulling Corrigeren Belonen
De hond een “plek” geven in het gezin… Welke plaats past het beste? Al eerder schreef ik over gezond verstand. Ik denk dat dat het beste advies in deze is. De hond benaderen en begrijpen vanuit menselijke beleving lijkt loyaal maar in werkelijkheid doet men er zo’n prachtig wezen als de hond er danig tekort mee. Het lukraak ondoordacht corrigeren van honden en hierin niet duidelijk zijn verstoord onderlinge banden enorm. Honden letterlijk naar hogere posities brengen vanuit uw eigen interpretatie. (gezellig met z’n allen op de bank…) Onbewust of bewust belonen van toekomstig ongewenst gedrag. (overmatig troosten…) Allemaal zaken die kunnen bijdragen aan verstoorde relaties tussen mensen en honden.

34 Vermenselijking… Gezinslid???
Honden zijn geen mensen, ze zullen het ook nooit worden. We kennen ze allerlei heldenrollen toe, zijn onze troost, steun en toeverlaat. Trouwe vrienden en beschermengelen. Honden zijn ook volwassen jagers, survivors, verdedigers, egocentrisch en soms qua inborst gewoon nog lekker een beetje wild. Gun het uw hond geen mens te worden. In hun eigen hoedanigheid bewijzen zij al eeuwen lang goede staat van dienst. Zou het niet prachtig zijn om het daarbij te laten… Elke hondenbezitter is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen hond. Weet welke kenmerken een hond bezit. Onbegrepen is onbemind. Werken aan de ideale, optimale, verstandhouding.

35 Heel hartelijk dank voor uw aandacht.
Wij stellen het als Sterkliniek dierenartsen Hillegom/Nieuw Vennep enorm op prijs dat u uw tijd op deze manier investeert in het belang van uw hond. Voorkomen is beter dan genezen is hierin ons motto. Wij hopen u met deze presentatie op weg geholpen te hebben uw hond nog beter te begrijpen. Petra van der Klaauw-Hoogduin Heeft u nog vragen? Tel. Gedragsspreekuur Maandag


Download ppt "Welkom in onze kliniek Syllabus Hondengedrag"

Verwante presentaties


Ads door Google