De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De betovering van het Noorden

Verwante presentaties


Presentatie over: "De betovering van het Noorden"— Transcript van de presentatie:

1 De betovering van het Noorden
Najaarsreis 2011 Anders Jong Bocholt De betovering van het Noorden Mecklenburg – Vorpommern 5 september t/m 10 september Auteur: Jan Dewael NIET KLIKKEN

2 Schwerin Rostock Bad Doberan Kühlungsborn Warnemunde Malchow
Wismar Rostock Bad Doberan Kühlungsborn Warnemunde Waren Malchow

3

4 Waar is Mecklenburg-Vorpommern gelegen?

5 Een bijzonder gebied. Jaarlijks trekt deze Noord-Duitse regio met de 2
Een bijzonder gebied. Jaarlijks trekt deze Noord-Duitse regio met de km lange Oostzeekust, meren, kastelen en nog eens zoveel herenhuizen meer dan 10 miljoen toeristen. Waar de zandstranden in België en Nederland zich uitstrekken over bijna de gehele Noordzeekust, kent de kustlijn van provincie Mecklenburg-Vorpommern meer afwisseling. Kenmerkend zijn de lange en brede zandstranden, stoere baaien en inhammen, in combinatie met een glooiend groen landschap, historische plekjes en nostalgische badplaatsen zoals Kühlungsborn en Warnemünde. Ook voor cultuurliefhebbers is er volop te beleven. De historische binnenstad van Hanzestad Wismar staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

6 De talrijke Gotische gebouwen, gerestaureerde bruggen en architectuur van badplaatsen aan de Oostzee zijn een bezoek zeker meer dan waard. Mecklenburg-Vorpommern: het zuiverste water, de zuiverste lucht, de meeste zon. Zo is de lucht in het Oost-Duitse kustland de zuiverste in heel Duitsland. Wegens de steeds frisse bries en de geringe emissies ligt het land sinds jaren zo ver onder de EU-grenswaarden en onder het Duitse gemiddelde dat er in de ministeries zelfs geen plannen voor een smogalarm ter beschikking staan. Bovendien is Mecklenburg-Vorpommern niet enkel de grootste badkuip van Duitsland, maar ook de zuiverste.

7

8 Onze verblijfplaats “WISMAR”, Hanzestad
Wismar is een oude haven- en visserijstad, gesticht in 1229 en een sieraad onder de Hanzesteden. De inkomsten van de brouwerijhandel (Wismar was bekend voor zijn uitstekend bier) en wolweverijen stonden garant voor het welzijn van de stad in de dertiende en veertiende eeuw. De enorme gotische bakstenen kerken getuigen nog van die glorietijd. Op het Marktplein, één van de grootste van Noord-Duitsland, zien we de Alte Schwede, het Raadhuis en symbool van de stad, met de 14e eeuwse bakstenen gevel. Ook het Wasserkunst en de oude stadspoort zijn bijzonder. In de laatste eeuw zorgt de scheepsbouw en de visserij voor het welzijn van de stad. Met een beetje verbeelding kan je je als bezoeker voorstellen wat een pareltje Wismar vroeger was, en wat het weer zal worden voor de vele toeristen. En wist je dat Wismar bekend staat voor zijn overheerlijke marsepein!

9 e-mail: info-wismar@hotel-alter-speicher.de
Ons verblijfshotel Hotel Alter Speicher Bohrstrase 12 & 12a D – Wismar tel fax Gesitueerd in het centrum van de oude Hanzestad Wismar, op 300m verwijderd van de grote markt en op 300m van de oude haven. Hotellobby met receptie, internet corner, sauna, solarium, infrarood cabine en een fitness centrum. Er kan gezellig in de wijn- en bierkelder, de bistro en het caféterras, wat gedronken worden. De (kleine) kamers zijn netjes ingericht inclusief uw (kleine) privé badkamer met minimaal douche, toilet en haarföhn. Elke kamer is voorzien van radio, televisie, w-lan voor draadloos internet, minibar en desgewenst een kluisje. Het hotel “Alter Speicher “ is een familiebedrijfje in de tweede generatie. Het kreeg in 1995 als eerste hotel in Mecklenburg-Vorpommern de vier sterren !

10

11 Hotel Alter Speicher

12 Programma Dag 1: Maandag 5 september 2011
7u30 Vertrek Kaulille aan parochiezaal 7u45 Vertrek Bocholt aan Bibliotheek Via de Duitse autowegen zijn we op weg naar het Noorden van Duitsland met enkele regelmatige tussenstops. Een lunchpauze is voorzien in “Bramsche”

13 ± 18u30 Aankomst hotel – kamerverdeling – avondeten.
Bramsche is een stad in deelstaat Nedersaksen, district Osnabrück, aan de kruising van de rivier de Hase en het Mittellandkanaal en telt inwoners[. De stad wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd in 1097, maar is veel ouder. De eerste bebouwing stamt uit de tijd van Karel de Grote ( ). De stad heeft een gezellig middeleeuws centrum met vakwerkhuizen. Het verwerken van linnen en wol gaf de stad grote bekendheid. Doeken in de typische kleur „Bramscher Rot“ worden sinds jaren voor het Engels leger geproduceert. ± 18u30 Aankomst hotel – kamerverdeling – avondeten.

14 Dag 2: Dinsdag 6 september 2011 Vanaf 7u30 Ontbijtbuffet
Voormiddag Stadswandeling in Wismar met gids. De Hanzestad Wismar begroet de bezoekers met havenromantiek en Hanzetraditie, met zorgzaam gerestaureerde burgerhuizen op het grootste marktplein van Noord-Duitsland en met enorme bakstenen kerken. De vele waardevolle getuigenissen uit de Hanzetijd waren voor de UNESCO reden genoeg om de stad tot wereldcultuurerfgoed te verklaren. We gaan op pad door deze stad met een echte kenner! Na de wandeling en eerste kennismaking is er tijd om te lunchen op en rond het marktplein of in de Alte Hafen

15 Met onze eigen touringcar reizen we naar Bad Doberan.
Namiddag: Bad Doberan, Molli, Kühlungsborn. Met onze eigen touringcar reizen we naar Bad Doberan. Het Doberaner Munster, dat in 1386 werd voltooid als kloosterkerk, wordt ook wel de “Parel van de Noordduitse baksteengotiek” genoemd. Elk jaar weer brengt het honderdduizenden bezoekers in zijn ban. Wie het Munster binnenkomt, is onder de indruk van de eenvoudige en toch verheven cisterciënzer bouwkunst, van de optische werking van de lichtinval door de bovenramen of door het gouden licht van de avondzon dat door het reusachtige westelijke raam naar binnenvalt.

16 We zetten onze dagtocht verder met een tikkeltje nostalgie en veel damp !!! Over een afstand van 15,4 kilometer brengt “Molli” ook nu nog haar passagiers hijgend en puffend door de nauwe straatjes en langs de velden en wegen naar hun doel. Sinds 1976 is de “Molli” verklaard tot technisch monument. Een tocht met de smalspoortrein is in elk jaargetijde een heel bijzondere belevenis. Uitstappen doen we in Kühlungsborn-Ost, waar we nog even de tijd hebben voor een terrasje in de Strandstrasse of op de zeedijk.

17 Terug naar Wismar waar we de ambachtelijke brouwerij “Brauhaus am Lohberg zu Wismar” bezoeken met een rondleiding, hier gebruiken we ook het avondmaal.

18 Dag 3: Woensdag 7 september 2011
Vanaf 7u30 Ontbijtbuffet Voormiddag ‘s Ochtends staat een rondleiding door de grootste stad van Mecklenburg-Vorpommern op het programma, Rostock. Het Rostocker Raadhuis, de Mariakerk, de Kröpeliner Straße, het Kloster zum Heiligen Kreuz, de Kröpeliner en de Steintor zijn slechts enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden. Bezoekers vinden hier overal getuigenissen van de Noord-Duitse tijd van de baksteengotiek. We eindigen met een fascinerende blik over de Hanzestad vanaf het uitzichtplatform (44m) van de toren van de Petrikirche (117m). Eeuwenlang was deze toren het oriëntatiepunt voor zeelui en vissers. Geen angst, we nemen de lift !!! Voor de lunch begeven we ons naar het oude vissersdorpje Warnemünde met zijn even oude vissershaventje. Gezelligheid troef, en voor iedereen een grote keuze aan eventueel vis en broodjes

19

20

21 Terug naar Wismar voor het avondmaal.
Namiddag: Een kilometerlang zandstrand, mooie kapiteins- en vissershuizen aan de Alten Strom, de vuurtoren, de golfbreker, de cruiseschepen en de vele elegante restaurants, sjieke cafés en gezellige bars maken Warnemünde zo aantrekkelijk. Neem rustig je tijd in dit oude vissershaventje om op ontdekking te gaan. Langs de Alter Strom is tot aan de Havendam een voetgangersgebied met gezellige kroegen, koffietentjes en boetiekjes die verleiden tot een pauze. Terug naar Wismar voor het avondmaal.

22 Dag 4: Donderdag 8 september 2011
Vanaf 7u30 Ontbijt. Voormiddag: Schwerin is zeer trots op zijn hoofdstad. De belangrijkste bezienswaardigheden zullen we deze voormiddag “passeren” op onze tocht met een “Boemel-treintje”. We willen Schwerin leren kennen zonder onze voeten al zo vroeg te belasten. Daarom nemen we de “Petermännchen bus” zo kunnen we veel van Schwerin zien. De Boemel trein zijn oldtimerbusjes uit de DDR tijd. Ze rijden voor 50% over afgesloten wegen, door de wonder mooie kasteeltuin, langs de Schweriner see, zu alten Schleifmühle en door de historische Altstadt. De mooie, oude binnenstad leent zich goed voor een stevige hap en een natte pint.

23

24 Namiddag: Aan de rand van de duizend meren die samen de beroemde Mecklenburger Seenplatte vormen, ligt Schwerin – hoofdstad van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern. De stad heeft een prachtig gerestaureerd oud centrum, met als imposante middelpunt het Schweriner Schloss. Op deze plek, een eilandje midden in de stad, stond al in de tiende eeuw een kasteel; de stad is later om het eiland heen gebouwd. Het huidige slot is in de negentiende eeuw gebouwd naar het voorbeeld van de Franse kastelen langs de Loire. Het gigantische kasteel telt 635 kamers, het als museum ingerichte deel (ook het parlement van Mecklenburg-Vorpommern zetelt hier) toont hoe de pronkzalen en woonkamers van de toenmalige bewoners, de hertogen van Schwerin, eruit hebben gezien.

25

26 Op 97,5m is de uitzichtrondgang, de keuken en het sanitair.
Met een uitzicht over de stad Schwerin op 101m hoogte, over de daken van de stad, over het meer en de wouden gebruiken we hier vandaag het avondeten; Geniet ieder ogenblik van het prachtig uitzicht. Enkele gegevens, Op 97,5m is de uitzichtrondgang, de keuken en het sanitair. Op 101,8m het restaurant – cafe. Op 104,5m de machinekamer voor het cafe en de lift. De GFP-mast is 32m; De totale hoogte is 136m

27 Dag 5: Vrijdag 9 september 2011
Vanaf 7u30 Ontbijtbuffet Voormiddag: De Mecklenburgische Seenplatte oftewel Het Mecklenburgische Merenplateau Het merengebied de Mecklenburgische Seenplatte is uniek. Uitgestrekte bossen, glooiende heuvels, moerassen en oneindig veel meren en rivieren drukken een stempel op het landschap. Het belangrijkste meer is wel de Müritz, één van de grootste meren van Duitsland. De Mecklenburgische Seenplatte zorgt altijd voor een verfrissend deel van je vakantie. Het daar gelegen nationaal park Müritz biedt zijn bezoekers bossen, meren, venen, weiden en beekjes, dat overblijfselen zijn van de laatste IJstijd. Bovendien is het betoverende plaatsje Waren zeker een bezoek meer dan waard. Wij maken het ons gemakkelijk, gaan aan boord van één van de schepen van de “Blau Weisse Flotte” en varen van Malchow naar Waren via vijf meren en vele kleine kanalen.

28

29 *Klooster uit de 13de eeuw met de nieuw-gothische kerk *Draaibrug
Het schilderachtige provinciestadje Malchow, ook wel parel van de Mecklenburgse merengebied genoemd, ligt in het centrum van een contrastrijk landschap van meren en bossen, tussen de Fleesen- en de Plauer See aan de oever van de Malchower See. Het stadscentrum, het eiland, is zowel via een in 1846 aangelegde dam als via een draaibrug met het vasteland verbonden. Malchow heeft in 1235 van het toenmalige hertogdom Schwerin het stadsrecht verkregen. Voor diegene die hier nog eens willen terugkomen, wat is er zoal te zien ? Bezienswaardigheden *Klooster uit de 13de eeuw met de nieuw-gothische kerk *Draaibrug *Bijbebehorende kloosterpark (Engelse tuin) *Vakwerk-raadhuis (1825) *Dam (Erddamm) uit *Stadskerk (1870/1873) *Botanische tuin

30 Je kan er voor kiezen om te eten op de boot, of te wachten tot in het stadje Waren

31 Rond 13 uur meren we aan in het betoverende stadje Waren.
Namiddag: Rond 13 uur meren we aan in het betoverende stadje Waren. Waren is een pittoreske Duitse stad gelegen in het midden van de Mecklenburgische meren. Het is gelegen op de noordelijke oever van de Müritz en is een knooppunt van recreatie en watersport. Oorspronkelijk lag er een Slavische nederzetting, die ontstaan is rond de 13de eeuw. Slenter door de oude stadskern van Waren en ontdek de culturele rijkdom van dit stadje. U kunt onder andere het oude stadshuis, de markt en een reeks antieke gevelhuizen bekijken. Rond 15h begeven we ons weer naar de bus voor de terugrit naar Wismar met avondeten in het hotel.

32 Waren

33 Dag 6: Zaterdag 10 september 2011. Vanaf 7u00 Ontbijtbuffet
Naar huis !!!! We genieten onderweg nog van een vrije lunch in het stadje Wildeshausen en een avondmaal in Venlo. Marktplatz Die Kleine Kneipe Kapitelhaus ± 1100

34

35 Tot ziens


Download ppt "De betovering van het Noorden"

Verwante presentaties


Ads door Google