De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

… een bijzondere plek … … waar paarden de weg wijzen…

Verwante presentaties


Presentatie over: "… een bijzondere plek … … waar paarden de weg wijzen…"— Transcript van de presentatie:

1 Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
… een bijzondere plek … … waar paarden de weg wijzen… naar een wereld vol mogelijkheden home paarden mensen snoezelen aangepast paardrijden huifbedrijden koetstochten nieuws contact Het hippisch zorgcentrum Heikenhof brengt mensen met een beperking samen met het meest geduldige en eerlijke wezen op aarde: het paard. In een rustige en beschermde omgeving kunnen kinderen en volwassenen zich ontspannen en plezier beleven met de paarden, en kan er ook therapeutisch gewerkt worden. Rekening houdend met specifieke beperkingen, kan iedereen toch zijn eigen mogelijkheden ontdekken: van snoezelen tot aangepast paardrijden, van huifbedrijden tot koetstochten. Het hippisch zorgcentrum Heikenhof staat voor een gemoedelijke sfeer en persoonlijke aanpak, zowel voor instellingen, zorgvoorzieningen, scholen als voor individuele personen met een beperking. Het integrale concept is vrijwel uniek in de regio: iedereen – ongeacht de aard of ernst van de beperking – kan hier met paarden omgaan, op de manier die het best bij hem past. het betrekken van de eigen therapeut bij het omgaan en rijden van de paarden, wordt mogelijk gemaakt en aangemoedigd. omdat de band met de ouders of vaste begeleiders zo belangrijk is, worden ook zij betrokken bij het hele gebeuren, en kan er samen op ontdekking gegaan worden.

2 Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
home paarden mensen snoezelen aangepast paardrijden huifbedrijden koetstochten nieuws contact Het hippisch zorgcentrum Heikenhof maakt gebruik van pony’s en paarden, die zorgvuldig zijn geselecteerd op hun karakter en betrouwbaarheid, en specifiek worden getraind voor hun omgang met personen met een beperking. Ze zijn geduldig, respectvol en hebben een eindeloos vertrouwen van hun « partner », de mens. Wie de eerste keer langskomt op Heikenhof, kan in een rondleiding kennis maken met al onze paarden: meestal wordt al snel duidelijk wie het beste bij jou past! TAM TAM TamTam is de kleinste pony van de stal. Ze is geboren in Hoewel we niet weten op welke dag ze precies is geboren, vieren we haar verjaardag op 8 oktober. TamTam kwam op onze stal toen ze nog een veulentje was. Eerst was ze niet zo lief, maar intussen is ze een echte knuffelpony geworden, die heel erg geniet van aandacht. In de weide speelt TamTam vaak de baas over de grotere paarden, die ze luid hinnikend op afstand houdt. BREEZER Breezer is geboren op 1 januari Sinds de zomer van 2010 heeft hij een vaste thuis gevonden in onze stal, nadat hij enkele jaren eerder al een paar maanden kwam logeren. Met zijn krulletjes is Breezer wellicht de schattigste pony. Voor kinderen is hij een echte schat, maar hij houdt niet van drukte en lawaai. Breezer werkt graag onder het zadel, maar is soms liever lui dan moe. In de weide heeft hij de gekke gewoonte om steeds zijn halster uit te doen. …. …..

3 Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
home paarden mensen snoezelen aangepast paardrijden huifbedrijden koetstochten nieuws contact Heel wat mensen met een beperking komen naar het Heikenhof om echt paard te rijden – sommigen streven er zelfs naar om mee te doen aan wedstrijden. Maar ook om gewoon te knuffelen met de paarden, ze te poetsen of aan de hand rond te leiden, of mee te rijden met de koets of het huifbed, kan je bij ons terecht. Ieder kiest zelf wat hij het liefste doet. Op die manier kan je ook op je eigen tempo wennen aan je lievelingspaard, en zelf bepalen wanneer je toe bent aan een volgende stap in het paardenavontuur. Alle verantwoordelijken en instructeurs van Heikenhof hebben ervaring en diploma’s in het omgaan en lesgeven met paarden aan mensen met een beperking. Omdat therapie niet altijd volgens het klassieke stramien hoeft te verlopen, bieden wij de mogelijkheid om met je eigen therapeut te komen werken met onze paarden. Voor fysio-, logo-, ergo-, auti- of psychotherapeuten met een open geest, die paarden de kans geven om mee te werken als « co-therapeut »! De band van de kinderen met hun ouders of vaste begeleiders is bij ons van groot belang. Samen met het paard vormen zijn een onverwoestbaar trio. Als drie partners leren ze elkaar te vertrouwen, en met elkaar om te gaan op een intense manier.

4 Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
home paarden mensen snoezelen aangepast paardrijden huifbedrijden koetstochten nieuws contact “Snoezelen” is een bekende term voor mensen met een beperking. Een synoniem voor snoezelen is “zintuiglijk stimuleren”, het aanbieden van aangename zintuiglijke prikkels, zoals geuren, aanraken van zachte materialen, geluiden, ... Het concept snoezelen kan bijzonder passend vertaald worden naar het omgaan met paarden: het paard of de pony is daarbij niet in eerste instantie een rijdier, maar een kameraad, een spiegel, een luisterend oor en een vertrouwenspartner. Door het leren omgaan met het paard, aaien, knuffelen, borstelen en verkennen worden angsten overwonnen, zelfvertrouwen opgebouwd en kan men tot rust komen. Snoezelen gebeurt in de eigen stalboxen of in speciaal ontworpen outdoor-boxen, onder toezicht van onze eigen mensen. Vanuit een intakegesprek worden verwachtingen en noden besproken, en wordt een geschikt snoezelpaard uitgekozen. Er kan gekozen worden voor een snoezelsessie van 30 minuten, of een dubbele sessie van 1 uur. Daarbij wordt 1 persoon met beperking toegelaten, samen met maximaal 3 familieleden of begeleiders. CONCREET kostprijs: 7,50 € /30 minuten. Sessies kunnen individueel betaald worden. Regelmatige gebruikers raden wij aan een snoezelkaart te nemen, voor het bedrag van 75,00€ voor 10 sessies. reserveren is noodzakelijk. meebrengen van de eigen therapeut is mogelijk, tegen dezelfde kostprijs. voor instellingen of groepen kunnen in onderling overleg formules op maat worden gemaakt.

5 Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
home paarden mensen snoezelen aangepast paardrijden huifbedrijden koetstochten nieuws contact Paardrijden door personen met een beperking wordt vaak “hippotherapie” genoemd. Wij spreken echter van “aangepast paardrijden”, tenzij er individueel gewerkt wordt met de eigen therapeut. Afhankelijk van de specifieke mogelijkheden van de ruiter of de groep, wordt een specifieke “les” opgebouwd. Daarbij wordt gewerkt met aangepast materiaal, zoals een dekje en rijsingel, om optimaal contact te hebben met de paardenrug. Indien de ruiter niet zelfstandig kan rijden, wordt aan de ouders of vaste begeleider gevraagd om het paard aan de hand te begeleiden. Op die manier ontstaat een trio van ruiter – paard – begeleider, die elkaar leren vertrouwen en een bijzondere band ontwikkelen. Groepslessen worden gegeven op vaste tijdstippen met maximaal 6 ruiters. Vanuit een intakegesprek worden mogelijkheden en noden besproken, en wordt gekeken in welke groep de ruiter het beste past. Een groepsles duurt 1 uur, inclusief op- en afstijgen. (rijtijd ca min.) Individuele lessen zijn intensiever, en duren daarom slechts 30 minuten. CONCREET kostprijs groepsles (1 uur) of privé-les (30 min): 15,00 € . kostprijs les met eigen paard of pony: 10,00€ gebruik van een paard met eigen therapeut (30min): 10,00 € Lessen kunnen individueel betaald worden. Regelmatige gebruikers raden wij aan een 10-beurtenkaart te nemen, voor het bedrag van 150,00€. Deze kan ook gebruikt worden voor snoezelen (1/2 beurt) of huifbedrijden. reserveren is noodzakelijk. Indien niet tijdig (24 uur op voorhand) wordt afgemeld, zal de les ook bij afwezigheid worden aangerekend. voor instellingen of groepen kunnen in onderling overleg formules op maat worden gemaakt.

6 Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
home paarden mensen snoezelen aangepast paardrijden huifbedrijden koetstochten nieuws contact Huifbedrijden is een aparte vorm van hippotherapie. Het is een ontspannen manier om mensen met een meervoudig lichamelijke beperking te laten bewegen en zo allerlei klachten te verminderen. Huifbedrijden is ondermeer bedoeld voor mensen die vanwege hun beperking weinig lichaamsbeweging krijgen. Tijdens het huifbedrijden worden de bloedsomloop en andere vitale lichaamsfuncties, zoals stofwisseling en spijsvertering, gestimuleerd. Klachten zoals obstipatie, epileptische aanvallen, spasmen en vastzittend longslijm, kunnen verlicht worden door het huifbedrijden. Ook is gebleken dat huifbedrijden bij patiënten in een vegetatieve toestand stimulerend kan werken. Vooral is het echter de bedoeling dat het huifbedrijden door de deelnemers als plezierig wordt ervaren. Het huifbedrijden gebeurt met twee paarden, in de beschermde omgeving van de binnenpiste. Tijdens het huifbedrijden zijn er geen andere ruiters in de piste. Een ervaren koetsier is verantwoordelijk voor de paarden; de eigen begeleider(s) staat in voor het comfort van de patiënt, ondermeer bij het in- en uitstijgen met de tillift. CONCREET IN ONTWIKKELING: we werken momenteel nog aan de bouw van een aangepast huifbed en opleiding van de paarden. Zodra we effectief kunnen starten met het huifbedrijden, zal dit gebeuren als volgt: duur huifbedrijden: 30 minuten kostprijs: 15,00 € reserveren is noodzakelijk. Huifbedrijden gebeurt op vaste tijdstippen.

7 Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
home paarden mensen snoezelen aangepast paardrijden huifbedrijden koetstochten nieuws contact De beleving van het aangespannen rijden in een koets of huifkar met enkel- of dubbelspan, is voor iedereen bijzonder. Een rit door de natuur, met het geluid en de geur van de paarden, werkt ontspannend en therapeutisch. Hoewel het niet tot de hoofdactiviteiten behoort, wenst het hippisch zorgcentrum Heikenhof deze vorm van “paardenbeleving” ook aan te bieden aan groepen of gezinnen met een persoon met beperking. Een ervaren menner is verantwoordelijk voor de paarden, deelnemers met een beperking staan onder de verantwoordelijkheid van hun eigen begeleider. De huifkar – met een oprijplank achteraan en bevestigingsmaterialen voor rolstoelen - zijn zodanig aangepast dat mindermobielen ook kunnen meerijden. De huifkar biedt plaats aan een 18-tal personen. Een rolstoel neemt daarbij de plaats van ongeveer 2 personen in. Kinderen kunnen meerijden op de bok, en mogen van de koetsier mee helpen met het mennen van het paard. CONCREET Voor een rit met volle huifkar (ca. 18 personen, 1 rolstoel neemt de plaats in van ca. 2 personen), worden volgende tarieven aangerekend: - tocht van 1 uur: 80,00€ tocht van 2 uur: 140,00 € tocht van 4 uur, inclusief een pauze en traktatie van een hoeve-ijsje: 180,00 €

8 Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
home paarden mensen snoezelen aangepast paardrijden huifbedrijden koetstochten nieuws contact Datum Nieuwsbericht Vanuit de Stichting MPK werd het project « Bizzkid » toegewezen aan de mensen van Equifeel. Het project – dat managers, middelbare schoolkinderen en paarden met elkaar in contact wil brengen – zal in de loop van dit schooljaar doorgaan in de piste en met gebruik van de paarden van het HZHeikenhof. Wij wensen alle deelnemers alvast een leerrijke ervaring toe! Het HZHeikenhof zal een aanvraag indienen voor subsidies binnen het Leader-project Midden Kempen, voor de introductie, promotie en het gebruik van ons huifbed. Door deze subsidies hopen we mensen met een beperking - maar ook hun therapeuten, artsen en instellingen - in de loop van het voorjaar van 2011 te laten kennismaken met de therapeutisceh doelstellingen en resultaten van huifbedrijden. Vandaag kwam een groep bewoners van Brand 6 uit Mol op bezoek in het Hippisch Zorgcentrum. Ze maakten kennis met onze pony’s en konden meteen starten met een sessie snoezelen. Foto’s kan je terugvinden op (rubriek « dieren », subrubriek « paarden », zoekterm « bezoek brand6 »)

9 Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
home paarden mensen snoezelen aangepast paardrijden huifbedrijden koetstochten nieuws contact ROUTEBESCHRIJVING: Vanaf Antwerpen: E313 afrit 24, richting Geel. Aan rotonde rechtuit, daarna 1ste straat rechts afslaan. Aan kruispunt recht oversteken. Aan T-punt links afslaan. Over de brug Albertkanaal rijden. U bent nu in Genelaar. Volg nu de wegwijzers: neem de 1ste straat rechts = Zandstreep, daarna 1ste straat links, en u bent ter plaatse. Vanaf Hasselt: E313 afrit 25, richting Tessenderlo. Na ca. 500 meter rechts afslaan richting Meerhout, deze weg altijd volgen tot in centrum van Gestel. Voorbij kerk van Gestel 200 m verder links afslaan = Haverdonkweg. Aan einde van deze weg links afslaan = Genelaar. Volg nu de wegwijzers: neem 1ste straat links = Zandstreep, daarna 1ste straat links, en u bent ter plaatse. WIJ WERKEN SAMEN MET: Steunpunt Vrijetijd Gehandicapten Avalympics paardensport vzw Mens en Paard Kempen (MPK) MPI Oosterlo vzw Stijn – De Witte Mol G-sport provincie Antwerpen Hippisch zorgcentrum Heikenhof Genelaar, 51 toegang via Zandstreep 2450 Meerhout – Gestel België Tel: 0475/

10 Heikenhof Genelaar 51 – 2450 Meerhout, België 0475/50.23.22
GASTENBOEK naam bericht ….……..uit ………… …………………………………………… Reactie: …………………………….. Schrijf ook iets in ons gastenboek


Download ppt "… een bijzondere plek … … waar paarden de weg wijzen…"

Verwante presentaties


Ads door Google