De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

ALBERT VAN DER KAAP De blokkade van Berlijn. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Wat wil de tekenaar.

Verwante presentaties


Presentatie over: "ALBERT VAN DER KAAP De blokkade van Berlijn. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Wat wil de tekenaar."— Transcript van de presentatie:

1 ALBERT VAN DER KAAP De blokkade van Berlijn

2 Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Wat wil de tekenaar met zijn spotprent zeggen? Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin.

3 Twee belangrijke begrippen: Denotatie (wat staat er letterlijk, of wat zie je) Connotatie (welke effect heeft de prent op de kijker) Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin.

4 Denotatie Ooievaars brengen kolen en voedsel naar Berlijn. Connotatie De ooievaars stellen de luchtbrug voor. Betekenis Op 26 juni 1948 brachten geallieerde vliegtuigen essentiële goederen naar West- Berlijn. (codenaam ‘Operatie Vittles‘) Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin.

5 Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Denotatie Stalin staat met een geweer in zijn hand in de schoorsteen. Connotatie Zal Stalin op de ooievaars gaan schieten? Betekenis Toen de luchtbrug al 18 dagen duurde, waren de geallieerden nog steeds bang dat Stalin op de vliegtuigen zou gaan schieten. Een nieuwe oorlog leek mogelijk. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin.

6 Vraag je bij elke prent af: Wanneer is de prent gemaakt? Wie heeft de prent gemaakt? Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin.

7 Datum 14 juli 1948. Details De blokkade van Berlijn was het eerste conflict tussen het westen en het oosten dat tot een nucleaire oorlog had kunnen leiden. Betekenis De prent verbeeldt de mix van hoop op succes en angst voor oorlog onder de inwoners van Engeland. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin.

8 Auteur E.H. Shepard in het Engelse tijdschrift Punch. Details Shepard was een scherpe waarnemer. Betekenis Shepard verbeeldt prachtig het gevoel van hulpeloosheid en onzekerheid onder de bevolking, in de wetenschap dat het het einde van de mensheid kan betekenen. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Op de zakken staat kolen en voedsel; de persoon met het geweer is Stalin.


Download ppt "ALBERT VAN DER KAAP De blokkade van Berlijn. Spotprent van E.H. Shepard, verschenen op 14 juli 1948 in het Engelse tijdschrift Punch. Wat wil de tekenaar."

Verwante presentaties


Ads door Google