De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Aandacht voor Aandacht

Verwante presentaties


Presentatie over: "Aandacht voor Aandacht"— Transcript van de presentatie:

1 Aandacht voor Aandacht

2 Welk van deze cirkels valt het eerst op?
Waarschijnlijk de rode cirkel. Een felle kleur trekt de aandacht naar zich toe.

3 En welk vierkant trekt hier je aandacht?
Hier heb je waarschijnlijk geantwoord dat het linkervierkant je het eerst opviel. Omdat het beweegt valt het meer op dan het rechtervierkant.

4 Visuele aandacht voor een voorwerp
Een voorwerp kan verschillende aspecten hebben die ervoor zorgen dat je je aandacht erop vestigt. Voorbeelden hiervan zijn: valt op valt niet op kleur fel rustig positie dichtbij ver weg beweging bewegen stil staan contrast veel weinig intensiteit sterk zwak

5 Toestand van een object
Wanneer je de aspecten van een voorwerp combineert dan weet je iets over de toestand van het object. kleur intensiteit contrast beweging positie toestand object

6 Visuele aandacht van een persoon
Er zijn ook aspecten van een persoon die de mate van aandacht kunnen beinvloeden: Blikrichting: meer aandacht voor het centrum dan voor de rand Belasting: minder aandacht bij hogere belasting Vermoeidheid Stress Het onder invloed zijn van bepaalde middelen: alcohol verslapt aandacht koffie versterkt aandacht

7 Toestand van een persoon
Wanneer je de aspecten van een bepaald persoon samen neemt dan weet je iets over de toestand van die persoon. blikrichting belasting vermoeidheid stress onder invloed toestand persoon

8 Bepalen van hoeveelheid aandacht
De toestand van een object gecombineerd met de toestand van een persoon leidt tot een geschatte aandacht van die persoon voor dat object. toestand object geschatte aandacht van persoon voor object toestand persoon

9 Bepalen van aandacht kleur intensiteit contrast beweging positie
toestand object geschatte aandacht van persoon voor object blikrichting belasting vermoeidheid stress onder invloed toestand persoon

10 Bepalen van aandacht Wat heeft dit met Human Ambience te maken?

11 Human Ambience in Aandacht
Het doel van Human Ambience is om de interactie tussen mens en omgeving te verbeteren. Door de omgeving de mens beter te laten begrijpen. En daarmee de mens beter te ondersteunen.

12 Aandacht bij TNO Onderzoekers van de VU hebben in samenwerking met TNO gewerkt aan een model voor visuele aandacht.

13 Aandacht bij TNO Er is een experiment uitgevoerd met behulp van een ‘eyetracker’ (een soort camera die vast kan stellen waar je naar kijkt).

14 Aandacht bij TNO De deelnemer krijgt een scherm te zien waar van verschillende kanten vliegtuigen op binnenkomen.

15 Aandacht bij TNO De eyetracker houdt bij waar de deelnemer naar kijkt en waar hij of zij niet naar kijkt.

16 Demo (1) Dadelijk volgt een voorbeeld van een fimpje dat de deelnemer te zien kreeg. De grote blauwe stip is het resultaat van de meting van de eyetracker.

17 Demo

18 Aandacht bij TNO Op basis van de informatie van de eyetracker en de kenmerken van de betreffende objecten wordt bepaald hoeveel aandacht er is voor elk object. De resultaten hiervan kun je in een grafiek zetten.

19 Grafiek: voorbeeld De hoogte van de pieken geeft aan hoeveel aandacht er voor een bepaalde locatie is. De rood en geel gekleurde bolletjes zijn de vliegtuigjes. De grote blauwe ster is de eyetracker. Een grote zwarte stip verschijnt wanneer iemand met de muis klikt.

20 Demo (2) Dadelijk volgt een fimpje waarin te zien is hoe de aandacht van de deelnemer uit het vorige filmpje verdeeld was.

21 Demo (2)

22 Aandacht bij TNO Hoe kunnen we zo’n grafiek gebruiken om de mens te ondersteunen?

23 Aandacht bij TNO Doordat er duidelijk wordt hoeveel aandacht van de deelnemer gevestigd is op elk van de objecten, wordt ook duidelijk welke objecten hij of zij verwaarloost.

24 Aandacht bij TNO De computer kan hierop inspringen door zelf de verwaarloosde objecten in de gaten te houden.

25 Human Ambience en Verbetering van de zorg

26 Situatie Ouderenzorg Een oudere dame woont alleen. Haar gezondheid is al een tijdje niet al te best meer. Op een avond voelt zij, terwijl ze naar de keuken loopt, een steek in haar borst. Ze roept om hulp, maar er is niemand die haar kan horen. Ze valt op de grond en overlijdt.

27 Situatie Ouderenzorg Wat had er gedaan kunnen worden om deze dame te helpen?

28 Situatie Ouderenzorg Er is een opzet ontwikkeld die in dergelijke situaties hulp kan bieden.

29 Verzorgingstehuis In een verzorgingstehuis is het volgende beschikbaar: Bewegingsensoren in elke kamer Microfoons in de muren Intercom in elke kamer Polsband met sensoren voor: Bloeddruk Slaap-waakritme Lichaamstemperatuur Locatie (GPRS)

30 Hartaanval Hoe kun je deze middelen gebruiken als een bejaarde een hartaanval krijgt? Gevolgen van hartaanval: Pijn op de borst Hartkloppingen Hartaanval Zweten Misselijkheid

31 Hartaanval De symptomen van een hartaanval kunnen gebruikt worden om actie te ondernemen. Het volgende schema beschrijft hoe de verzorgers de oudere dame met hartaanval wel kunnen horen.

32 Schema 1 ‘Hartaanval’ Symptomen: Pijn op de borst Zweten
Misselijkheid Registratie door microfoons “Help!” Direct contact met verzorgers via intercom Televisie uit

33 Polsband registreert hartkloppingen
Schema 2 ‘Hartaanval’ Polsband stuurt signaal: ‘Mogelijke hartaanval’ Temperatuur Bloeddruk Locatie Polsband registreert hartkloppingen

34 Val in de badkamer Wat kan gedaan worden als een bejaarde ‘s nachts valt in de badkamer en bewusteloos raakt? Lagere temperatuur Val Bewusteloos Lagere bloeddruk

35 Val in de badkamer De symptomen van bewusteloosheid kunnen gebruikt worden om actie te ondernemen. Het volgende Schema beschrijft hoe de bejaarde midden in de nacht geholpen kan worden.

36 Schema ‘Val in badkamer’
lage temperatuur (polsband) en Polsband stuurt signaal: ‘Bewusteloos persoon’ Temperatuur Bloeddruk Locatie: badkamer lage bloeddruk (polsband) en langer dan 5 minuten geen bewegingen (bewegingsensor)

37 Verbeteren van de zorg Wat heeft dit met Human Ambience te maken?

38 Human Ambience en de zorg
Het doel van Human Ambience is om de interactie tussen mens en omgeving te verbeteren. Door de omgeving de mens beter te laten begrijpen. En daarmee de mens beter te ondersteunen.

39 Human Ambience en de zorg
Het voorbeeld uit de zorg wat je net hebt gezien is typisch Human Ambience: De omgeving begrijpt de mens en reageert wanneer dat nodig is. De begrijpende omgeving zorgt voor een betere welzijn van de mens.

40 Crime Investigation

41 Scenario Er loopt een oude dame over straat. Er komt een jongen haar richting op lopen. Als hij vlak voor haar staat geeft hij haar een harde duw, waardoor zij op de grond valt. Als zij opstaat merkt zij dat haar tas is gestolen.

42 Scenario Na onderzoek heeft de politie twee verdachten. Deze verdachten zijn vaker met de politie in aanraking gekomen. Hierdoor heeft de politie al informatie over ze kunnen verzamelen.

43 Verdachte 1 Van verdachte 1 is bekend dat hij zich vrij snel verveelt. Om van die verveling af te komen wil hij iets spannends doen. In het verleden heeft hij om die reden vaak iets uit een winkel gestolen. Tegenwoordig gebruikt hij Ritalin om er voor te zorgen dat hij zich niet meer zo snel verveelt.

44 Verdachte 1 Verdachte 1 gebruikt Ritalin. Van Ritalin is bekend dat het van invloed is op de zgn ‘prikkeldrempel’. De prikkeldrempel bepaalt hoe snel je je verveelt. - + prikkel drempel Ritalin verveling

45 Verdachte 2 Verdachte 2 komt vaak met de politie in aanraking als hij gedronken heeft. Hij is erg gevoelig voor alcohol en heeft zichzelf na enkele slokken niet meer in de hand. Wanneer dit gebeurt zoekt hij met iedereen ruzie. Na de laatste keer dat hij opgepakt is, is hij in therapie geweest om van zijn drankprobleem af te komen.

46 Verdachte 2 Verdachte 2 heeft een verleden met alcohol. Van alcohol is bekend dat het van invloed is op je serotonine-niveau en dit is weer van invloed op de prikkeldrempel. - - prikkel drempel alcohol serotonine

47 Een vervelingsmodel - + - -
Wanneer je de informatie van verdachte 1 en verdachte 2 samenvoegt krijg je een model, dat er als volgt uit ziet: - prikkel drempel + verveling Ritalin - - alcohol serotonine

48 Een vervelingsmodel In dit model kun je zien dat de prikkeldrempel (indirect) zowel door Ritalin als door alcohol wordt beinvloed.

49 Invloed van Ritalin - + - - prikkel drempel Ritalin verveling alcohol
serotonine

50 Invloed van alcohol - + - - prikkel drempel Ritalin verveling alcohol
serotonine

51 Crime Investigation Om erachter te komen welke van de twee verdachten niet als dader kan worden gezien, moet er worden gekeken naar de prikkeldrempel.

52 Crime Investigation Degene met een hoge prikkeldrempel, veroorzaakt door alcohol of het niet nemen van Ritalin, kan nog steeds als verdachte worden aangemerkt.

53 Crime Investigation Om hierachter te komen moet de politie onderzoeken of verdachte 1 zijn Ritalin niet heeft genomen of verdachte 2 alcohol heeft gedronken.

54 Crime Investigation Wat heeft dit met Human Ambience te maken?

55 Human Ambience for Crime
Doel van Human Ambience is om te zorgen dat de omgeving de mens beter begrijpt en kan ondersteunen.

56 Human Ambience for Crime
Het model van de verdachten dat je net hebt gezien kan worden gebruikt om als hulpmiddel bijvoorbeeld een polsband of enkelband te ontwikkelen die bijhoudt hoe verveeld iemand is en hierop een reactie geeft.


Download ppt "Aandacht voor Aandacht"

Verwante presentaties


Ads door Google