De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voor Kwaliteit in de Brouwerij Samsonweg 28R 1521 RM Wormerveer 06-37410781 Van hobbybrouwer naar professionele brouwerij Nummer.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voor Kwaliteit in de Brouwerij Samsonweg 28R 1521 RM Wormerveer 06-37410781 Van hobbybrouwer naar professionele brouwerij Nummer."— Transcript van de presentatie:

1 Voor Kwaliteit in de Brouwerij Samsonweg 28R 1521 RM Wormerveer Van hobbybrouwer naar professionele brouwerij Nummer KvK: BTW nummer: NL B02 IBAN: NL73RABO © QBier.nl

2 Inhoud  Introductie  Inschrijven  Inrichting  Installatie  Kwaliteit  Afvalstoffen & restproducten  Samenwerkingen Voor Kwaliteit in de Brouwerij

3 Introductie - QBier.nl  Maurice de Boer - Quality Consultant / Directeur QBier.nl  QBier.nl ondersteunt brouwerijen bij het invullen van hun kwaliteitsbeleid  Onafhankelijk analyses op uw bieren Voor Kwaliteit in de Brouwerij

4 Introductie - u als brouwerij  Anderen kennis laten maken met je heerlijke bieren brengt verplichtingen met zich mee  Bedrijfsnaam en huisstijl  Locatie - Bestemmingsplan  Financiering - Crowdfunding Voor Kwaliteit in de Brouwerij

5 Inschrijven  Kamer van Koophandel  Belastingdienst - Accijnzen (speciale tarieven voor kleine brouwerijen)  Douane - AGP  Productschap dranken?  Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)  Gemeente: Milieuvergunning / Horecavergunning? Voor Kwaliteit in de Brouwerij

6 Accijnzen  Bijzonder tarief voor kleinere brouwerijen: Geldt voor zelfstandige brouwerijen die per kalenderjaar niet meer dan gemiddeld hl bier produceren  Tarieven per :  Brouwsel mislukt?  aangeven bij douane voordat dit wordt afgevoerd Voor Kwaliteit in de Brouwerij Stamwort / PlatoTarief per hectoliter 7 tot 11€ 26,35 11 tot 15€ 35,11 > 15€ 43,92

7 Inrichting  HACCP & Veiligheid  Vloeren, wanden, ramen en deuren  Verlichting  Benodigde ruimte  Watertoevoer  (kracht) stroom  Afvoer / Riolering  Arbeidsomstandigheden Voor Kwaliteit in de Brouwerij

8 Inrichting - AGP  Accijns Goederen Plaats  Installatie  Gisting / Lagering  Warme / Koude kamer  Opslag  Reistratie grondstoffen (mout)  Wanneer uit AGP?  Beschrijving bedrijfsprocessen Voor Kwaliteit in de Brouwerij

9 Installatie  CE  Handleiding  Voedselveilig  Smeermiddelen  Temperatuur bestendig  Gemakkelijk schoon te maken / demontabel  Onderhoud (logboek) Voor Kwaliteit in de Brouwerij

10 Kwaliteit  HACCP & Voedselveiligheid  Traceerbaarheid  Etiketteringsvoorschriften  Veiligheid in de brouwerij  Productcontroles  Keurmerken Voor Kwaliteit in de Brouwerij Website VWA: HACCP is van toepassing op elk bedrijf dat zich bezighoudt met de productie, verwerking of distributie van levensmiddelen en/of diervoeders. Levensmiddelen zijn alle eet- en drinkwaren maar ook grondstoffen en hulpstoffen zoals conserveermiddelen die worden toegevoegd of gebruikt in een levensmiddel.

11 HACCP & Voedselveiligheid  EU Verordening 852/2004  Borging van de voedselveiligheid in de gehele keten  HACCP geld voor brouwers met en zonder brouwinstallatie (dus ook voor brouwerijhuurders) maar ook voor webwinkels  7 basisprincipes HACCP Voor Kwaliteit in de Brouwerij

12 7 Basisprincipes HACCP 1)Inventariseer alle potentiële gevaren en wijs de reële gevaren aan. 2)Ga na welke maatregelen er nodig zijn om het gevaar te beheersen en stel de kritische beheerspunten (CCP's) vast (dit zijn punten in het proces waar het risico kan worden voorkomen, geëlimineerd of tot een aanvaardbaar niveau kan worden teruggebracht). 3)Geef per CCP de kritische grenzen aan. 4)Stel vast hoe de CCP's bewaakt worden. 5)Leg de correctieve acties vast per CCP (correctieve acties zijn nodig wanneer de monitoring aangeeft dat het CCP niet wordt beheerst. De correctieve acties kunnen nodig zijn op het product en/of het proces en moeten leiden tot herstel van de veiligheid). 6)Pas verificatie toe (verificatie is een periodieke controle om na te gaan of de HACCP aanpak effectief is, ofwel om na te gaan of de beheersing van een CCP effectief is. Verificatie laat dus zien of de werkwijze tot voldoende veiligheid leidt). 7)Houd documentatie en registraties bij (documentatie wil zeggen dat de systeemopzet vastgelegd moet worden. Registratie is het verplicht vastleggen van bepaalde onderdelen van de systeemuitvoering). (Bron: website VWA) Voor Kwaliteit in de Brouwerij

13 HACCP & Voedselveiligheid  Receptuurbeheer  Registraties  Grondstoffen administratie  Specificatiebeheer  Verplichte informatie etiket  Allergenen  Aanvullende informatie HACCP Voor Kwaliteit in de Brouwerij

14 HACCP & Voedselveiligheid  Diverse alternatieven: FSSC 22000, BRC, IFS (gebaseerd op de principes van HACCP)  Certificeren of niet  Opleiden personeel  Controles door de Voedsel en Waren Autoriteit  Wat als ik geen werkend HACCP systeem heb? Voor Kwaliteit in de Brouwerij

15 Traceerbaarheid  Voor en achterwaartse traceerbaarheid  Herleidbaarheid op etiket  Traceerbaarheid middels facturen  Jaarlijkse traceerbaarheid test Voor Kwaliteit in de Brouwerij

16 Etiketteringsvoorschriften  EU Verordening 1169/2011  Eisen waar een etiket aan moet voldoen: uitzonderingen voor bier  Per 13 december 2014  Checklist op de website van QBier.nl (eenvoudig)  Uitgebreide rapportage door QBier.nl voor maar 6 biertjes  Nieuwe etiketten? B71 Ontwerp! Voor Kwaliteit in de Brouwerij

17 Etiketteringsvoorschriften  EU Verordening 1169/2011  Eisen gelden tevens voor webshops (verkoop via de eigen website)  Alle verplichte informatie moet voor de consument voor aanschaf beschikbaar zijn Voor Kwaliteit in de Brouwerij

18 Veiligheid in de brouwerij  Arbeidsomstandigheden (ARBO)  Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E)  Plan van Aanpak  Preventiemedewerker  Trainingen Voor Kwaliteit in de Brouwerij

19 Productcontroles  Borging productieprocessen  Aantonen kwaliteit aan afnemers  Correcte informatie verstrekking  Kwaliteitsverbetering  Onafhankelijke analyses bij geschillen Voor Kwaliteit in de Brouwerij

20 Keurmerken  Aanvullende eisen  ECO, Biologisch  Glutenvrij  Streekproducten Voor Kwaliteit in de Brouwerij

21 Keurmerken  Aanvullende eisen  ECO, Biologisch  Glutenvrij  Streekproducten Voor Kwaliteit in de Brouwerij

22 Keurmerken  Aanvullende eisen  ECO, Biologisch  Glutenvrij  Streekproducten Voor Kwaliteit in de Brouwerij

23 Keurmerken  Aanvullende eisen  ECO, Biologisch  Glutenvrij  Streekproducten Voor Kwaliteit in de Brouwerij

24 Keurmerken  Aanvullende eisen  ECO, Biologisch  Glutenvrij  Streekproducten Voor Kwaliteit in de Brouwerij

25 Keurmerken  Aanvullende eisen  ECO, Biologisch  Glutenvrij  Streekproducten Voor Kwaliteit in de Brouwerij

26 Keurmerken  Aanvullende eisen  ECO, Biologisch  Glutenvrij  Streekproducten Voor Kwaliteit in de Brouwerij

27 Afvalstoffen & Restproducten  Bostel wordt gezien als bedrijfsafval maar kan goed als (bij) voeder dienen voor o.a. koeien  Overeenkomst met de afnemer  Registratie bij houden wat er naar de boer is gegaan  Indien het in de voedselketen terecht komt: GMP+  Van bostel kan ook o.a. brood gemaakt worden  Wat doet u met de bostel? Voor Kwaliteit in de Brouwerij

28 Samenwerkingen  Klein Brouwerij Collectief  Week van het Nederlandse Bier  Andere (huur) brouwerijen Voor Kwaliteit in de Brouwerij

29 Wat kan Qbier.nl voor u betekenen?  Opzetten, implementeren en onderhouden van uw HACCP / Voedselveiligheid systeem  Trainingen op het gebied van HACCP, (voedsel-) Veiligheid en Arbobeleid  Veiligheid binnen de brouwerij  Analyses op uw bieren  Kwaliteitscontroles  Ook als u al een HACCP systeem heeft! Voor Kwaliteit in de Brouwerij

30 Neem voor meer informatie vrijblijvend contact op Voor Kwaliteit in de Brouwerij


Download ppt "Voor Kwaliteit in de Brouwerij Samsonweg 28R 1521 RM Wormerveer 06-37410781 Van hobbybrouwer naar professionele brouwerij Nummer."

Verwante presentaties


Ads door Google