De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Jobstudenten Werknemers van morgen

Verwante presentaties


Presentatie over: "Jobstudenten Werknemers van morgen"— Transcript van de presentatie:

1

2 Jobstudenten Werknemers van morgen
ACHTERGRONDINFORMATIE Waarom deze titel? Deze presentatie wil studenten die hun eerste stappen op de arbeidsmarkt zetten en dus de werknemers van morgen zijn, duidelijk maken dat veiligheid en preventie op de werkvloer belangrijk zijn en dat hierop letten een houding is die je je het best vanaf het begin eigen maakt 0800/23.999

3 Inhoud: Aan welke wedstrijd kan ik deelnemen?
Wie is Preventie en Interim? Wat is een arbeidscontract? Hoe een studentenjob vinden? Mag ik alle jobs aanvaarden? Welke goede vragen moet ik stellen? Aan welke wedstrijd kan ik deelnemen? Wat we vandaag bespreken..

4 Preventie en Interim (PI)
Gelegen op een mooie locatie in Brussel: Tour & Taxis Tour & Taxis is een bedrijven- en evenementencentrum waar ondermeer Couleur Café plaatsvind.

5 Preventie en Interim (PI)
Centrale Preventiedienst voor de sector van de uitzendarbeid VZW opgericht sinds 1998 met als naam Preventie en Interim, kortweg PI 6 personeelsleden Marijke Bruyninckx, directeur Nathalie Libert, preventieadviseur Kris Vanhemelen, preventieadviseur Simon De Koster, administratief medewerker Nicolas Charlot, communicatieadviseur een management assistant Ieder uitzendbureau is verplicht bij PI aangesloten. PI waakt erover dat alle uitzendkrachten en ook jobstudent-uitzendkrachten op een veilige manier hun werk kunnen doen bij het bedrijf waar ze terechtkomen.

6 Preventie en Interim (PI)
Slechts 1 enkele overkoepelende preventiedienst voor de uitzendsector in België PI werkt samen met alle uitzendbureaus in het hele land op het vlak van veiligheid en welzijn van uitzendkrachten Als jullie aan de slag gaan komen jullie ons niet echt tegen, maar we zijn er wel voor jullie – al is het dan in de achtergrond.

7 Preventie en Interim (PI)
Belangrijkste opdrachten van PI: Verlagen van aantal en ernst van arbeidsongevallen van uitzendkrachten en jobstudenten-uitzendkrachten Beschermen van de gezondheid van alle uitzendkrachten bij het uitvoeren van risicovolle taken Voorstellen van praktische en efficiënte maatregelen ter verbetering van het welzijn op het werk Onze opdracht? Er voor zorgen dat jullie geen arbeidsongeval overkomt. En dat jullie gezondheid beschermt wordt. Dat je niets breekt, of erger nog een vinger kwijtraakt enkel omdat je een centje wilt bijverdienen. Zorgen dat de werkdruk aanvaardbaar is, dat je beschermkledij gebruikt wanneer nodig. Dat je bvb. oordopjes gebruikt in een lawaaierige omgeving zodat je nadien niet met fluitende oren naar huis gaat.

8 Arbeidscontract als jobstudent
Wie is jobstudent? een scholier middelbare school: BSO, KSO, TSO of ASO een student hogeschool: opleiding bachelor een student van een universiteit Zolang je voltijds studeert en in je vrije tijd werkt, blijf je een jobstudent! Opgelet: jobstudent ≠ stagiair Een belangrijke vraag. Wie is nu eigenlijk jobstudent? Antwoord: iemand die studeert en in zijn vrije tijd een centje wil bijverdienen, is een jobstudent. Iemand die avondschool doet kan geen jobstudent zijn. Als je bvb. in de middelbare school een stage doet in het kader van je opleiding, dan ben je op dat moment stagiair en geen jobstudent. Die wetgeving is totaal anders. Een stage wordt niet betaald.

9 Arbeidscontract als jobstudent
Vanaf wanneer mag ik werken als jobstudent? Minimum 16 jaar of Reeds vanaf 15 indien eerste 2 schooljaren doorlopen Deeltijds onderwijs maar met beperkingen Ben je 15 jaar en zit je in het 2de middelbaar, dan mag je nog niet werken als jobstudent. Dat mag pas vanaf 16. Uitzondering: ben je 15 jaar en zit je in het 3de middelbaar, dan lag je wel werken als jobstudent. Maar dat komt niet veel voor. Zit je in het deeltijds onderwijs, dan mag je een studentenjob doen vanaf 16 jaar, met de beperking dat je die niet mag doen bij het bedrijf waar je stage loopt. Studentenjob en stage zijn altijd strikt gescheiden. Ben je een leerling-kapper en 17 jaar oud, dan mag je in het weekend niet gaan bijverdienen bij de kapper bij wie je stage loopt. – wel bij een andere kapper.

10 Arbeidscontract als jobstudent
Wat betekent het statuut als jobstudent? Een specifiek contract van bepaalde duur Met zulk contract door de wetgeving goed beschermd Dit statuut bepaalt welk werk je mag verrichten, waar en wanneer je mag werken,… Specifiek contract van bepaalde duur: in je contract moet staan dat je jobstudent bent en er moet een einddatum vermeld worden. Wat is het voordeel van zo’n contract? Je bent heel goed beschermd. Je mag niet zomaar elk werk doen. Zeker geen gevaarlijk werk. Zorg er dus voor dus dat je een contract tekent en werk niet in het zwart want dat heeft eigenlijk alleen maar nadelen en geen voordelen voor een jobstudent. Je contract bepaalt niet alleen welk werk je mag doen, maar ook waar en wanneer je mag werken. Samengevat: je contract beschermt je. Straks zullen we zien welk type werk je wel en niet mag doen.

11 Arbeidscontract als jobstudent
Waar kan ik een studentenjob vinden? via via: je ouders, je familie, je buren plaatselijke kranten en reclamebladen: Zondag, Streekkrant, passe- partout,… internet Je kan je direct wenden tot een werkgever: een plaatselijke supermarkt, een restaurant op de hoek, een bedrijf in je buurt,… Er zijn 2 pistes die je kan volgen. De eerste is werk zoeken: Va directe kennissen- en familiekring. Va de plaatselijke pers of via internet. Dat zullen jullie al wel geprobeerd hebben, zeker? Of je kan je stoute schoenen aantrekken en bij een lokaal bedrijf binnenstappen en gewoon de vraag stellen. Werkgevers houden wel van initiatief want dat betekent dat je initiatief neemt en je niet achter de rug van mama of papa wegsteekt.

12 Arbeidscontract als jobstudent
Waar kan ik een studentenjob vinden? Je kan ook een uitzendkantoor binnenstappen: Er bestaan in België ongeveer 150 uitzendbureaus Zie ook onze site voor een overzicht Elk uitzendbureau heeft lokale kantoren verspreid over dorpen en steden Jaarlijks werken ongeveer jongeren via een uitzendbureau Piste 2: het uitzendbureau. Wat is het verschil tussen een uitzendbureau en een uitzendkantoor? Uitzendbureaus zijn bedrijven zoals Randstad, Manpower, t-interim, enz. En zo zijn er 150 in ons land. Op de Pi site vind je ze terug. Een uitzendkantoor is de lokale poot van het uitzendbureau en je vindt ze bij wijze van spreken op elke hoek van de straat. Dat is misschien overdreven, maar je vindt ze zeker terug in winkelstraten, dorpscentra, enz. Vorig jaar hebben zo’n jongeren via een uitzendbureau werk gevonden en het is een kanaal dat nog altijd aan populariteit wint. Stap er dus gewoon binnen.

13 Arbeidscontract als jobstudent
Waar kan ik een studentenjob vinden? Besluit: Mogelijkheid 1: jobstudent → werkgever Mogelijkheid 2: jobstudent → uitzendbureau → werkgever Samengevat zijn er 2 mogelijkheden om een studentenjob te vinden. Ofwel stap je zelf naar een werkgever. Ofwel werk je met een tussenpersoon, het uitzendbureau, dat je dan uitstuurt naar het bedrijf waarvoor je zal werken. Het uitzendbureau zoekt werk en koppelt je aan een werkgever.

14 Arbeidscontract als jobstudent
Moet ik een contract ondertekenen? JA Schriftelijke overeenkomst van bepaalde duur 2 exemplaren: één voor u en één voor de werkgever (uitzendbureau) Inhoud: Identiteit werknemer Datum begin en einde van arbeidsovereenkomst Arbeidsduur per dag en per week Loon Plaats van tewerkstelling Moet ik een contract ondertekenen? Ik denk dat je dat ondertussen al weet, het antwoord is ‘ja’. Je moet een schriftelijke overeenkomst hebben van bepaalde duur op 2 exemplaren: eentje voor u en eentje voor de werkgever. Wanneer je met een uitzendbureau werkt is dat je rechtstreekse werkgever. Wat staat er in een contract? Wie je bent, wanneer je begint en wanneer je stopt, hoeveel je werkt per dag en per week, hoeveel loon je krijgt, waar je moet werken. Dat is wel belangrijk om te weten als je een contract met een uitzendbureau ondertekent want dan is de plaats van tewerkstelling ergens anders. En ik wil het hier nog eens herhalen: zorg er voordat je een contract hebt. Werk niet in het zwart want dat heeft voor jou geen enkel voordeel. Ik leg dadelijk uit waarom.

15 Arbeidscontract als jobstudent
Mag ik heel het jaar door werken? JA Sinds 2012 mag je het hele jaar door werken Maximum 50 dagen met een voordelige sociale bijdrage Meer dan 50 dagen mogelijk maar met hogere sociale bijdrage Opmerking: je behoudt altijd je beschermd statuut van jobstudent, zelfs al werk je meer dan 50 dagen per jaar. Je mag nu het hele jaar door werken. Voor 2012 was dat anders. Dan mocht je maar 23 dagen werken en ook maar bepaalde periodes van het jaar. Sinds 2012 is dat dus allemaal makkelijker geworden. Je mag gewoon 50 dagen werken en je kiest ook wanneer. In de zomer, enkel op zaterdag, in de paasvakantie. Je beslist zelf. 50 dagen per jaar. Zo simpel is het. Die limiet van 50 dagen is er om van een voordelige sociale bijdrage te kunnen genieten. Dan betaal je echt heel weinig. Ook je werkgever heeft daar voordeel bij. Is het een beperking? Neen. Je mag meer dan 50 dagen werken, maar dan betaal je een hogere sociale bijdrage. 50 is de limiet. Vanaf dag 51 betaal je een hogere bijdrage, maar niet voor de 50 dagen ervoor. Daarop betaal je altijd een verlaagde bijdrage en dat heeft niets te maken met het feit of je nu meer dan 50 dagen werkt of niet. Maar of je nu meer of minder dan 50 dagen werkt – en het is belangrijk dat jullie dit beseffen – je blijft het beschermd statuut van jobstudent houden. Ga dus na 50 dagen niet in het zwart werken om geen hogere sociale bijdragen te moeten betalen want dan heb je helemaal geen statuut meer en zeker geen beschermd statuut.

16 Arbeidscontract als jobstudent
Mag je werkgever het contract verbreken? Mag je zelf het contract verbreken? Jobstudent Werkgever Proefperiode Min. 7 en max. 14 dagen Het arbeidscontract kan niet verbroken worden tijdens de proefperiode Contract < 1 maand 1 dag 3 dagen Contract > 1 maand 7 dagen Begin van de opzeg Maandag volgend op de melding Een contract tekenen houdt verplichtingen in: voor jezelf en voor je werkgever.. Mag jij je contract verbreken omdat het mooi weer is en je liever gaat fietsen? Mag je werkgever zomaar het contract verbreken? Neen. Zowel jij als je werkgever moeten de regels volgen. Een proefperiode duurt minimum 7 en maximum 14 dagen en tijdens die periode kan het contract niet verbroken worden. Zegt je werkgever het wel op in de proefperiode, dan moet hij je de proefperiode uitbetalen. Wat als jobstudent tijdens proefperiode niet meer komt opdagen? Verbreek jij het contract na je proefperiode, dan moet je 1 dag opzeg presteren wanneer je contract minder dan een maand loopt. Is je contract langer dan een maand, dan moet je nog 3 dagen werken. Wanneer gaat die opzegperiode in? De maandag nadat je je ontslag gegeven hebt. Als de werkgever je ontslaat, moet je nog 3 dagen werken nadat je je ontslag gekregen hebt voor een contract van minder dan een maand en 7 dagen voor een contract langer dan een maand. Ook dat gaat in op de maandag nadat je ontslagen werd. Dit is allemaal redelijk ingewikkeld, maar waarschijnlijk kom je dit niet tegen. Je zoekt toch geen job om dan na een dag te beslissen dat je liever naar een festival gaat. Een contract ondertekenen geeft je bescherming en rechten, maar ook plichten – zoals komen opdagen. Jij mag niet zomaar zeggen ‘ik kom niet meer’ maar je werkgever kan ook niet zomaar zeggen ‘morgen hoef je niet meer te komen.

17 Arbeidscontract als jobstudent
Wat is het verschil met een contract bij een uitzendbureau? Jobstudent-uitzendkracht Hier zoek je werk Hier ga je aan de slag Onderneming vraagt jobstudenten aan Uitzendbureau Onderneming Wat is nu het verschil tussen een rechtstreeks contract met een werkgever en een contract via een uitzendbureau? Het uitzendbureau dat je werk bezorgt wordt je werkgever. Bij hem onderteken je je contract. Het uitzendbureau is dan je juridische werkgever. Dat uitzendbureau vertelt je waar je moet gaan werken. Want dat bedrijf of die fabriek waar jij naar toe gaat heeft het uitzendbureau om jobstudenten gevraagd. Er is dus een soort driehoeksrelatie tussen jobstudent-uitzendkracht , het uitzendbureau en het bedrijf. Uitzendbureau: hier heb je werk gevonden en je contract getekend Onderneming: hier ga je werken en dat bedrijf is verantwoordelijk voor je veiligheid en heeft gezag over je. Dat wil zeggen dat je moet luisteren. Als er gezegd wordt dat je een veiligheidshelm en –bril moet dragen of dat je ergens niet mag rennen of dat je ergens niet binnen mag, dan moet je je daaraan houden. Uitzendbureau zoekt en levert jobstudenten (juridische) werkgever bij wie je het contract tekent 1) oefent het gezag uit 2) is verantwoordelijk voor je veiligheid

18 Arbeidscontract als jobstudent
Al gehoord van Een site van de overheid, speciaal opgericht voor jobstudenten Behandelt uitgebreid de vernieuwde sociale wetgeving Bevat een tool om je aantal reeds gewerkte dagen bij te houden Beantwoordt heel veel diverse vragen Hebben jullie al gehoord van want alles wat ik nu vertel en nog meer staat op een site van de overheid die speciaal voor jobstudenten werd gemaakt. De site beantwoordt heel veel vragen, maar je kan je ook inschrijven en dan houdt de site voor jou bij hoeveel dagen je al gewerkt hebt. Heel handig. Zeker als de 50 nadert en je niet precies meer weet hoeveel dagen je al gewerkt hebt. Indien mogelijk naar de site surfen en tonen dat er veel vragen opstaan – anders volgende slide tonen.

19 Arbeidscontract als jobstudent
Ga zelf eens kijken.

20 Toegelaten werk als jobstudent
Nu kom je op de werkplek zelf. Waar vind ik op het internet meer informatie over mijn veiligheid? Voilà. Je hebt een job gevonden. Je contract is getekend en je bent klaar om aan de slag te gaan. Waar vind je informatie over veiligheid? Op een site van Preventie en Interim. Indien mogelijk naar de site surfen. Anders volgende slide tonen.

21 Toegelaten werk als jobstudent

22 Wat loopt hier verkeerd?
Input studenten vragen. Is de man in bermuda een verdwaalde toerist? Het contrast tussen de mannen in beschermpakken met zuurstof en de man in bermuda is wel erg groot. Wat als er een chemische ramp is gebeurd? Dan loopt onze toerist wel een heel groot risico. Eigenlijk moet jij er voor zorgen dat je niet de man in de bermuda bent op de werkvloer. Als het bedrijf waarvoor je werkt je vraagt beschermende kledij te dragen, dan is daar een goede reden voor en doe dat dan ook gewoon. Zelfs al lijkt het je overdreven. Het is echt voor je veiligheid. Doe zoals je collega’s. Draag dezelfde bescherming als zij. Als je niet hetzelfde materiaal krijgt, wees assertief en vraag ernaar. Hou je ogen open en denk aan je eigen veiligheid.

23 Toegelaten werk als jobstudent
Mag ik alle werk aanvaarden? Neen Aanvaard geen werk waar je voldoende opleiding of ervaring nodig hebt om alle risico’s te beheersen. Werken met houtbewerkingsmachines zoals cirkelzaken, lintzagen,.. Werken met metaalpersen Oprichten en afbreken van stellingen Snoeien en vellen van hoogstammige bomen Laswerkzaamheden Slopen van gebouwen Werken met giftige stoffen Mag ik alle werk aanvaarden? Absoluut niet. Er is wetgeving, een koninklijk besluit, dat zegt dat een jobstudent niet zomaar met alles mag werken. Op de slide zie je een aantal voorbeelden van wat niet mag. Er zijn er heel veel meer. Samengevat zegt die wetgeving dat een jobstudent met niets mogen werken waarvoor hij niet voldoende is opgeleid om alle veiligheidsaspecten te zien. En dit zijn er een aantal voorbeelden van. Je werkgever weet dit ook en zal je normaal gezien niet vragen om die dingen te doen. Doet hij dat wel, moet je assertief zijn en de vraag stellen: ‘ Mag ik dit wel als jobstudent?’

24 Toegelaten werk als jobstudent
Gelden de verboden werkzaamheden voor iedereen? Wel toegelaten indien: De studentenjob ligt in de zelfde richting als je studies. EN Je bent minstens 18 Voorbeelden: Leerling schrijnwerker Leerling lasser Zoals steeds zijn er uitzonderingen. Je mag bvb. lassen als je aan 2 voorwaarden voldoet. Je studentenjob ligt in dezelfde lijn als je studies. Als je metaal studeert, dan mag je lassen. Maar dan nog alleen als je 18 bent. Niet 17,5 of 18 binnen 2 maanden. Neen, je moet je 18de verjaardag gevierd hebben.

25 Toegelaten werk als jobstudent
Mag ik met een heftruck rijden als jobstudent? Nooit! Hier is geen uitzondering op. Al ben je ouder dan 18 en heb je leren rijden met een vorkheftruck, dan nog mag het niet. Hier gebeuren te veel ongelukken mee.

26 Toegelaten werk als jobstudent
Mag ik met een elektrische transpallet rijden? JA, MAAR… Er zijn ook voertuigen die lijken op een vorkheftruck. Mag je daar dan mee rijden? Daar is het antwoord: ‘ja, maar…’ Je moet bepaalde regels respecteren.

27 Toegelaten werk als jobstudent
1. Elektrische transpallet met meelopende bestuurder Vanaf 16 jaar Max 6 km/uur Je wordt opgeleid Werktuig: Enkel om een pallet te verplaatsen Kan geen pallet in een rek plaatsen De hendel keert naar neutrale stand bij loslaten en rem komt in werking Je mag dingen vervoeren met een elektrisch transpallet. Wanneer mag het? Als je 16 jaar bent , als het niet sneller dan 6km/uur gaat en je voldoende uitleg krijgt over hoe het toestel werkt. Dat duurt misschien 10 min., maar het is wel belangrijk. Want weet jij hoe zo’n voertuig werkt? Je hebt 2 hendels: voor- en achteruit. Heb je een probleem dan laat je die hendel gewoon los en dan stopt dat ding vanzelf. Het is een soort noodrem. Niet moeilijk, maar je moet het wel weten. Je mag het transpallet ook enkel gebruiken om een pallet te verplaatsen. Niet om een pallet in een rek te zetten, want dan is het transpallet eigenlijk een heftruck.

28 Toegelaten werk als jobstudent
2. Elektrische transpallet met meerijdende bestuurder Vanaf 18 jaar: Max. 16 km/uur Je wordt opgeleid Werktuig: Enkel om een pallet te verplaatsen Kan geen pallet in een rek plaatsen De hendel keert naar neutrale stand bij loslaten en rem komt in werking Er zijn ook grotere modellen. waar je op kunt staan of op kunt zitten. Daar mag je mee werken vanaf 18 jaar. De rest van de voorwaarden zijn dezelfde als bij de vorige slide – namelijk: een uitleg krijgen over hoe dat voertuig werkt. Je werkgever mag niet zeggen ‘ hier is de transpallet en zet die palletten daar maar neer.’ Neen, hij moet je wat uitleg geven. Samengevat: vorkheftrucks nooit, elektrische transpalletten: ja, maar – 16 voor meelopen, 18 voor meerijden en een grondige uitleg.

29 Toegelaten werk als jobstudent
Samenvatting. Mag je ALLE werk aanvaarden? Op jouw niveau van opleiding en taken. Niet alles is toegelaten! Er zijn heel wat verboden werkzaamheden Mag je alle werk aanvaarden? Neen. Het werk moet op jouw niveau zijn en er zijn heel wat verboden werkzaamheden. Dit is iets dat je goed moet beseffen.

30 Toegelaten werk als jobstudent
Hier nog een paar voorbeelden van wat je zeker niet mag doen: (wijzerzin) Met heftrucks werken. Blijf weg van ontplofbare producten. Dit zijn ook voertuigen die jij – als jobstudent ) niet mag bedienen. In een labo mag je ook niet zo maar binnen en je mag er zeker niet met elk chemisch product werken. Er zijn heel wat verboden werkzaamheden en de werkgever weet dat.

31 Toegelaten werk als jobstudent
Hoe ken ik de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op het werk? 1) Via een werkpostfiche die je ontvangt samen met je arbeidscontract Een werkpostfiche beschrijft: De eigenschappen van de werkpost of functie De werkkledij je eventueel moet dragen De persoonlijke beschermingsmiddelen die je moet gebruiken (vb: handschoenen, veiligheidsschoenen, gehoorbescherming) Je kent nu je werkplek. Je mag daar werken. Maar besef dat het daar ook niet altijd 100% veilig is. Hoe weet je nu wat de risico’s zijn? Als je als jobstudent-uitzendkracht werkt, krijg je samen met je contract een werkpostfiche. Wat is dat? Werkpostfiche tonen – zie volgende slides. Daar staan de eigenschappen van je werkpost of functie op uitgelegd, de werkkledij die je moet dragen en de persoonlijke beschermingsmiddelen die je moet gebruiken. Wat zijn dat ‘ persoonlijke beschermingsmiddelen’? Dat zijn handschoenen, veiligheidsschoenen, oorbescherming, ademhalingsberscherming, een veiligheidspak zoals op die foto van daarstraks. Dat staat allemaal op die werkpostfiche, die je meekrijgt. De werkpostfiche die ik hier laat zien is maar een voorbeeld. De werkpostfiche die je van je uitzendbureau krijgt, zal er iets anders uitzien maar er staat wel hetzelfde op.

32 Een werkpostfiche:

33 Een werkpostfiche: achterzijde

34 Toegelaten werk als jobstudent
Hoe ken ik de veiligheids- en gezondheidsrisico’s op het werk? 2) Via je peter of meter op de werkplek Bij je eerste werkdag krijg je een begeleider toegewezen Hij/zij wijst je op alle mogelijke risico’s van de werkplek Hij/ zij is jouw vaste contactpersoon voor diverse vragen Opmerking: denk eraan dat je met vragen altijd nog terecht kan bij het uitzendbureau zelf. Die werkpostfiche is één ding. Op de werkplek zelf moet je ook nog uitleg krijgen, moet je ‘onthaald’ worden. Wat houdt dat in? Dat je werkgever je letterlijk vertelt wat je mag doen en wat niet, wat gevaarlijk is en wat niet gevaarlijk is, maar ook: waar de toiletten zijn; waar de refter is; waar je je kunt omkleden; tot hoe laat je moet werken; wanneer je pauze mag nemen; enz. Bij het onthaal krijg je dikwijls een peter of meter toegewezen. Wie is dat? Een directe collega die dikwijls in je buurt is. Je peter of meter is niet iemand die je maar een keer ziet, maar is iemand met ervaring die ook op de werkplek rondloopt en aan wie je vragen kunt stellen. Zijn er toch vragen die je niet durft testellen omdat het bvb over pesten gaat, blijf daar dan niet mee rondlopen, maar stel ze aan je contactpersoon bij het uitzendbureau. Zij zullen dan een oplossing zoeken.

35 Medisch onderzoek Moet ik als jobstudent op medisch onderzoek? Indien:
-18 jaar nachtarbeid Uitzonderingen voor verboden werkzaamheden zoals leerling schrijnwerkers of lassers EN indien “gewone” werknemers ook medisch onderzocht moeten worden → vb: contact met voedingsproducten Moet je een medisch onderzoek ondergaan? Ja, als onder een van deze 3 voorwaarden valt: je jonger bent dan 18 jaar; je nachtwerk verricht; als je onder de uitzonderingen voor verboden werkzaamheden valt, zoals leerling schrijnwerkers of lassers EN als je collega’s ook medisch onderzocht moeten worden, zoals bij: contact met niet verpakte eetwaren; contact met chemische producten; werk in omgeving met veel lawaai

36 Stel juiste vragen… Wie moet je ontmoeten en kennen op je werkplek?
Je werkgever - of iemand door hem aangeduid - voor het onthaal Je directe leidinggevende: ploegbaas, afdelingschef, meestergast, … Je peter of meter Zeg neen tegen: Gevaarlijke werkzaamheden (vb: werken met een cirkelzaag) Risicovolle werkomstandigheden (vb: een drukke werf, een chemielokaal) Taken die niet op je werkpostfiche vermeld staan Samengevat. Wie moet je zeker kennen op je werkplek? Je werkgever of een andere verantwoordelijke die je uitleg geeft, je directe baas en een directe collega waarbij je terecht kunt voor vragen. Op je werkpostfiche staat uitleg over wat je moet doen. Ondertussen heb je een idee van welke werkzaamheden je niet mag doen en waar je niet mag werken. Ze mogen je dan ook niet vragen om dingen te doen die niet op je werkpostfiche staan. Het is OK om op je strepen te staan, maar overdrijf daar ook niet in. Als er op je werkpostfiche staat dat je in lokaal A moet opdienen, en het is een keertje lokaal B, dan hoef je daar niet voor te protesteren.

37 Zeg neen tegen: Wat is er mis met dit plaatje? Input studenten vragen.
Die man loopt een groot risico om geëlektrocuteerd te worden als zijn boor in het water valt. Zou je het op een andere manier kunnen aanpakken? Input studenten vragen. Kan dat gat niet op een andere plaats geboord worden?

38 Zeg neen tegen: En ook hier, wat is er mis? Input studenten vragen.
Hoe kan je dit wel op een veilige manier doen? Door het juiste materiaal te gebruiken. Een stevige ladder of een stelling lost het probleem al voor een groot stuk op Ok, die 2 foto’s zijn extreem. Maar onveilige werkomstandigheden komen vaker voor dan je denkt en een ongeluk is rap gebeurd.

39 Stel juiste vragen… Volg instructies op Vraag aan je chef:
Je werkgever zelf Je directe leidinggevende: ploegbaas, afdelingschef, meestergast… Vraag aan je chef: Welke zijn de gevaren en risico’s op mijn werkplek? Welke maatregelen moet ik nemen om me te beschermen? Heb ik een veiligheidsopleiding nodig? Wat moet ik doen in noodsituaties? Aan wie moet ik vragen stellen over de veiligheid? Wat moet ik doen in het geval ik gewond raak? Daarom moet je ook altijd instructies opvolgen, van je werkgever of van je directe baas. Ik heb het al verschillende keren gezegd: wees assertief, stel vragen. Hou je ogen en oren open en hou het veilig. Loop geen onnodige risico’s. Je werkt om een centje bij te verdienen, niet om erna te moeten herstellen van een ongeluk.

40 Campagne jobstudenten en wedstrijd
En dan nu het leuke gedeelte: onze wedstrijd. - uitleggen-

41 Campagne jobstudenten en wedstrijd
Zomerwedstrijd! Win fototoestellen en filmtickets Z-kaart Affiche Facebook Spot in bioscoop


Download ppt "Jobstudenten Werknemers van morgen"

Verwante presentaties


Ads door Google