De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Nairobi Half Life: leven en overleven in de grote stad.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Nairobi Half Life: leven en overleven in de grote stad."— Transcript van de presentatie:

1 Nairobi Half Life: leven en overleven in de grote stad

2 Afrikaanse cinema De kans is groot dat je nog nooit een Afrikaanse film hert gezien. En dat terwijl Nigeria de grootste filmproducent ter wereld is op dit moment! Deze films uit ‘Nollywood’, vinden wij echter niet erg goed: lage budgetten zorg- en voor rommelige scenes, wiebelig camerawerk, lelijke beelden, slappe ver- haaltjes en meestal amateuristisch acteerwerk. Het is een soort soap. En ja, ook blockbusters bereiken Afrika, maar dan wel in de vorm van illegale DVD-kopieën, zoals je in de openingsscène van Half Life kunt zien. Serieuze en realistische drama’s, zoals Nairobi Half Life, dat het echte Afrika laat zien, worden maar nauwelijks gemaakt.. Dat soort films worden ook wel ‘wereldcinema’ genoemd, omdat je een persoonlijk inkijkje krijgt in een totaal andere en vaak onbekende cultuur.Een ander voorbeeld van wereldcinema is de Oscar-winnende film Slumdog Millionaire. IFFR vertoont films uit alle windstreken! Vraag 1: welke beelden doemen in je hoofd op wanneer je denkt aan ’Afrika’. Beschrijf de beelden in woorden en zoek afbeeldingen in de media die je beschrijving ondersteunen. Sla de beelden op in je CKV-dossier.

3 Net als de hoofdpersoon uit Nairobi Half Life groeide de regisseur van de film op in Kenia, en niet in de hoofdstad Nairobi maar in een klein boerendorpje. Zijn moeder stimuleerde hem om zijn geluk in de grote stad te gaan zoeken: daar zouden meer kansen en baantjes zijn. David ‘Tosh’ Gitonga begon als koffiejongen en kopieerboy voor producenten en filmregisseurs. “ik kan me dus goed verplaatsten in het verhaal van Nairobi Half Life, want ik ben ook Naar Nairobi gekomen om van niets iets te maken”, zegt Tosh. Filmische ontwikkelingshulp In veel landen, waaronder veel Afrikaanse, is het moeilijk of eigenlijk onmoge- lijk om films te maken. Omdat er armoede heerst, maar ook omdat er geen opleidingen zijn, er geen bioscopen zijn, of omdat de machthebbers verbie- den dat er films gemaakt worden. Daarom hebben filmfestivals als het Rotterdamse IFFR een fonds opgericht om het maken van films in ontwikkelingslanden mogelijk te maken. Andere festivals organiseren praktijkworkshops in het buitenland, om technische scholing te geven. Zo krijgen Afrikaanse talenten de kans om alles te ervaren wat er bij het filmmaken komt kijken: van scriptschrijven tot het kiezen van de acteurs, tot camera, geluid en regie. Eén van de deelnemers van zo’n workshop bleek zo getalenteerd dat hij uitgenodigd werd om zelf een eigen productie te regisseren: David Gitonga.

4 Vraag 2 Zoek informatie over het land Kenia en Nairobi: Probeer een beeld te vormen van het land en zijn bewoners. Hoeveel inwoners? Culturen, volkeren, taal, dans, zang, voorkomende religies, grondstoffen, bevolkingsdichtheid? Zijn er producten die Kenia naar het buitenland exporteert? Is Kenia een kolonie geweest? Wat is het gemiddelde inkomen? Hoeveel inwoners leven onder de armoedegrens? Ontvangt Kenia ontwiikkelingshulp vanuit Nederland? Enz… Verzamel de info in woord en beeld en bewaar deze in je CKV-dossier.

5 Het verhaal De vrolijke Mwas is 19 en hij verdient zijn geld met het verkopen van illegale DVD’s op straat. Wanneer er een toneelgroep in zijn boerendorp arriveert, brengt hem dat op een idee: hij wil ook acteur worden. Hij trekt stiekem naar Nairobi, maar daar valt zijn toneeldroom al gauw in duigen. Hij wordt meteen bij aankomst bestolen (Nairobi heet niet voor niets ook wel Nairobbery) en belandt onschuldig in de gevangenis. Daar raakt hij bevriend met een bendeleider, Oti. Eenmaal weer op vrije voeten bezorgt die Mwas een baantje. Eerst als afwashulp, maar al snel daarna in het criminele circuit. Mwas speelt het stoere spelletje mee, maar de misdrijven worden steeds ernstiger. Bovendien speelt Mwas dubbelspel, want in het diepste geheim doet hij ook auditie voor een toneelstuk. Daar moeten Oti en zijn bendeleden natuurlijk niet achter komen! De Hollywoodfilm the Constant Gardener is één van de weinige films die zich in Afrika, zelfs in een sloppenwijk in Nairobi afspeelt. Ook Nairobi Half Life speelt zich grotendeels af in het arme gedeelte van deze stad. Vraag 3. Bekijk de trailers van beide films via YouTube en Maak twee lijstjes: eentje met kenmerken die beide films gemeenschappelijk hebben en eentje met de verschillen die je opvallen.

6 filmbezoek op 24 januari aanstaande Maak tijdens het filmbezoek korte aantekeningen over: -de locatie(s) en aankleding daarvan -grime, kleding, belichting -geluid, geluidseffecten en muziek -het verhaal: hoe wordt het verteld? -camerastandpunten, montage, technische effecten? -personages Zo snel mogelijk na het filmbezoek maak je de rest van de vragen van de verslagwijzer. Bewaar het verslag, met de uitwerking van de vragen in deze ppt in je CKV- dossier!!


Download ppt "Nairobi Half Life: leven en overleven in de grote stad."

Verwante presentaties


Ads door Google