De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

15 jaar KAURI Brussel - 18 september 2012 Prof. Dr. Patrick Kenis Academic Dean Wanneer en hoe effectief netwerken?

Verwante presentaties


Presentatie over: "15 jaar KAURI Brussel - 18 september 2012 Prof. Dr. Patrick Kenis Academic Dean Wanneer en hoe effectief netwerken?"— Transcript van de presentatie:

1 15 jaar KAURI Brussel - 18 september 2012 Prof. Dr. Patrick Kenis Academic Dean Wanneer en hoe effectief netwerken?

2 Overzicht  Wat is samenwerken en netwerken?  Wanneer is er nood aan netwerken?  Lessen uit onderzoek over de praktijk van effectief netwerken.

3 Wat is samenwerken en netwerken? Markt/ Competitie “buy” Samenwerken met anderen om de toegang tot middelen te verzekeren of onzekerheden te reduceren, etc. Samenwerken “ally” Organisatie Netwerk “join” Netwerk als productiesysteem. Er wordt waarde gecreëerd op het niveau van het netwerk. Hiërarchie “make” Regelgeving en bureaucratie resultaat

4 Wat is samenwerken en netwerken?

5 Het organisatienetwerk: netwerk als de locus van productie Het verbinden of delen van informatie, middelen, activiteiten en competenties van minstens drie soevereine organisaties om samen een resultaat te bewerkstelligen die geen van de organisaties afzonderlijk tot stand kan brengen.

6 Het organisatienetwerk: netwerk als de locus van productie Het verbinden of delen van informatie, middelen, activiteiten en competenties van minstens drie soevereine organisaties om samen een resultaat te bewerkstelligen die geen van de organisaties afzonderlijk tot stand kan brengen. KAURI als vruchtbaar platform voor organisatienetwerken?

7 Wat is samenwerken en netwerken?

8 Wanneer is er nood aan organisatienetwerken?  Antwoord op “wicked problems”.  Waardeproposities die afhankelijk zijn van een functionerend “ecosysteem”.

9 Stadsvernieuwing in Molenbeek

10 Waardeproposities die afhankelijk zijn van een functionerend “ecosysteem”. Bron: Ron Adner (2012) The Wide Lens. Peguin.

11 Waardeproposities die afhankelijk zijn van een functionerend “ecosysteem”. Bron: Ron Adner (2012) The Wide Lens. Peguin.

12 Wat is de kern van de uitdaging om effectief samen te werken in organisatienetwerken? DIFFERENTIATIE Complexe uitdagingen

13 Wat is de kern van de uitdaging om effectief samen te werken in organisatienetwerken? DIFFERENTIATIE INTEGRATIE Complexe uitdagingen

14 Wat is de kern van de uitdaging om effectief samen te werken in organisatienetwerken? Complexe uitdagingen DIFFERENTIATIE INTEGRATIE

15 Lessen uit onderzoek over de praktijk van effectief netwerken I  Een grootschalige uitdaging.  Uitsluiten dat de doelstelling niet op een eenvoudigere manier te bereiken is (bijv. bi-lateraal).  Doelstelling die gemeenschappelijk is.

16 Lessen uit onderzoek over de praktijk van effectief netwerken II  Aanwezigheid van de noodzakelijke mix van competenties.  Deelnemende organisaties dragen bij aan waardepropositie.  Wederzijdse waardering van de sterktes van de deelnemende organisaties.

17 Lessen uit onderzoek over de praktijk van effectief netwerken III  Sturing van het netwerk is helder en wordt door organisaties erkend.  Aanwezigheid van integratiemechanismen.  Waar nodig bereidheid tot coöperatie van alle deelnemende organisaties.

18 Lessen uit onderzoek over de praktijk van effectief netwerken: mogelijke ziektes  Gevoel iets te verliezen  Comprehensivitis  Longtermitis  Institutionalitis

19 OPENING MINDS TO IMPACT THE WORLD

20 Sturing van organisatienetwerken Lead Organization NAO Bron: Keith Provan & Patrick Kenis (2007) ‘Modes of Network Governance: Structure, Management, and Effectiveness’. Journal of Public Administration Research and Theory.

21 Sturing van organisatienetwerken Lead Organization NAO Bron: Keith Provan & Patrick Kenis (2007) ‘Modes of Network Governance: Structure, Management, and Effectiveness’. Journal of Public Administration Research and Theory.


Download ppt "15 jaar KAURI Brussel - 18 september 2012 Prof. Dr. Patrick Kenis Academic Dean Wanneer en hoe effectief netwerken?"

Verwante presentaties


Ads door Google