De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

VERTAALD UIT HET FRANS – FREDDY STORM 05/2010

Verwante presentaties


Presentatie over: "VERTAALD UIT HET FRANS – FREDDY STORM 05/2010"— Transcript van de presentatie:

1 VERTAALD UIT HET FRANS – FREDDY STORM 05/2010
«Aangezien wij niet over havens zullen beschikken, zullen wij de onze meebrengen. » Lord Mountbatten De drijvende havens in NORMANDIË Gaspard presenteert De haven bestaat uit drijvende wegen en losplatforms die met het getijde stijgen en dalen. VERTAALD UIT HET FRANS – FREDDY STORM 05/2010 25/06/2008

2 Churchill heeft het resultaat van de raid op Dieppe niet afgewacht om oplossingen te zoeken die gelijkstonden met het veroveren van een haven van waaruit men het leger kon bevoorraden Reeds op 30 mei 1942, 3 maanden voor Dieppe, stuurt hij een memo aan lord Louis Mountbatten over de constructie van drijvende pieren: "Ze moeten stiijgen en dalen met het getijde U moet het probleem van de verankering oplossen. Laat mij de beste oplossing weten." De raid op Dieppe zal zijn formidabele intuïtie doen blijken: als de voor elke invasie nodige havens niet kunnen worden veroverd, moeten ze worden gebouwd. De verschillende onderdelen worden in Groot Brittannië vervaardigd, over het Kanaal gesleept en voor de Normandische kusten gemonteerd.

3 Delen van drijvende wegen worden over het Kanaal gesleept.

4 Mountbatten, met een handvol Anglo-Amerikaanse ingenieurs, une poignée d'ingénieurs, lost het probleem binnen een beperkte tijdslimiet op. Er moeten 230 enorme betonnen caissons worden gemaakt die Phoenix worden gedoopt Die worden dan aan elkaar gemonteerd en vormen een cirkelboog van 7 km, een dijk die beschermt tegen de stromingen en de stormen.

5 Constructie van de Phoenix elementen in Engeland.

6 De Phoenix caissons, de Whales platforms en de drijvende pieren worden een per een over het Kanaal gesleept Wanneer de sleepboren in de morgen van 6 juni in het zicht van de kust komen, horen ze op de radio de desastreuze rapporten van de de Amerikaanse soldaten op Omaha Beach Even geloven zij dat de landing mislukt is.

7 Montage van de pieren voor het lossen van het oorlogsmaterieel.

8 Om een zone met kalm water te hebben wordt een rede aangelegd door het laten zinken van holle betonblokken en oude boten.

9 De Phoenix caissons worden met zand gevuld om hun levensduur te verlengen (winter 1944).

10 Arromanches wordt in de avond van 6 juni bevrijd en vanaf juin laat men de eerste boten zinken. Vervolgens op 8 juni de eerste caissons Phoenix. Op 14 juni begint het lossen. Begin juli is de haven van Arromanches volledig operationeel Deze artificiële haven zal zijn waarde bewijzen tijdens het groot offensief van Montgomery midden juli rond de stad Caen Gedurende een week wordt elke dag meer dan ton materiaal gelost.

11 De Phoenix caissons worden met platen toegedekt om hun levensduur te verlengen (winter 1944).

12 Het volledige constructiewerk van de artificiële havens rust op de schouders van enkel de Britten wier oorlogsindustrie al overbelast is. Niettemin vervaardigen de Britten in minder dan 9 maanden alle vereiste onderdelen. Er zijn enorme hoeveelheden materiaal nodig en meerdere tienduizenden mannen zijn betrokken bij dit gigantisch project.

13 Phoenix elementen dienen als golfbrekers
Phoenix elementen dienen als golfbrekers. Bovenop staan torens met luchtafweergeschut.

14 Phoenix elementen dienen als golfbrekers
Phoenix elementen dienen als golfbrekers. Bovenop staan torens met luchtafweergeschut.

15 De overblijfselen van de artificiële haven zijn in Arromanches nog te zien. Enkele tientallen caissons Phoenix zorgen nog steeds voor een kalm en beschut wateroppervlak. Dit echt meesterwerk van technologie was de sleutel tot de geallieerde zege in Europa.

16 Allan H. Beckett, uitvinder van de drijvende wegen, superviseert de montage in Arromanches.

17

18

19

20 Onderkomen van de dienstschepen.

21 Drijvende kranen.

22 Drijvende kaaien.

23 Voorbereiding van de pieruitgangen.

24

25 Op deze luchtfoto ziet men de efficiëntie van de dijken.

26 Noordelijke vaargeul.

27 Oostelijke vaargeul.

28 LST kaaien (oostelijke kaai).

29 Lossen op de hoofdkaai.

30 Lossen van voertuigen aan de kust van Saint Côme de Fresné.

31 Lossen van een tank op de LST kaai.

32 Repatriëring van de gewonden via hospitaalschepen.

33 Maar de inname van Cherbourg duurt langer dan verwacht en de geallieerden gebruiken na 8 dagen nog steeds de twee havens. Een zware storm op 19 juni vernielt de haven van Saint-Laurent-sur-Mer en ze is onherstelbaar. De haven van Arromanches is op veel plaatsen beschadigd, maar gemakkelijk te herstellen. Ze zal een maand lang alleen blijven functioneren. Er wordt elke dag meer dan ton materiaal gelost.

34 Vernielingen door de storm op 19 juni 1944.

35 Storm op 19 juni 1944.

36 Scène uit het dagelijks leven op een Phoenix caisson.

37 Voor Mountbatten en zijn ingenieurs was het werk voltooid en daarmee ook het meest gigantische project dat de grootste technische bravoure uit de geschiedenis van de landing in Normandië had geëist De overblijfselen zijn nog steeds te zien, vooral in Arromanches, maar bij laag tij ook in Saint-Laurent sur-Mer.

38 EINDE Montage Gaspard


Download ppt "VERTAALD UIT HET FRANS – FREDDY STORM 05/2010"

Verwante presentaties


Ads door Google