De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Fragmenten uit het verleden.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Fragmenten uit het verleden."— Transcript van de presentatie:

1 Fragmenten uit het verleden.
Hellevoetsluis Fragmenten uit het verleden. Wapen van Hellevoetsluis

2 Op 11 augustus 1665 werd Michiel de Ruijter tot bevelhebber van de Hollandse Vloot benoemd.  Hij koos de "Seven Provinciën", als Vlaggeschip voor zijn Vloot Op 30 augustus 1665 werd het schip opgeleverd en kreeg als thuishaven Hellevoetsluis. Na diverse zeeslagen voer Michiel de Ruyter op 6 juni 1667 met zijn vloot naar de Slag van Chatham. Hij versloeg de Engelse vloot en nam vol trots als trofee het Engelse Vlaggenschip de Prins Charles mee en voer die de Hellevoetse haven binnen. Michiel Adriaansz. de Ruyter Seven Provinciën Royal Charles

3 Marinekazerne Hellevoetsluis
Oprichting Regiment der Mariniers. Michiel Adriaaenszoon de Ruyter was ook de oprichter van  de zeesoldaten, de mariniers. Hij gaf zelf het voorbeeld in de zeeslag bij Sont (Kopenhagen).                                                                                                                                                                                                                                                                    Hij springt  in een sloep en trekt zijn zwaard "Val aen mannen, val aen of gij sulkt altemaal vermoort worden." Bij de Resolutie van de Staten Generaal van 10 december 1665 wordt het eerste Regiment der Marine opgericht. De mariniers werden gelegerd in de garnizoensplaatsen van de belangrijke havens, dus ook in Hellevoetsluis. Marinekazerne Hellevoetsluis .

4 Stadhouder Willem III ging in Hellevoetsluis scheep om zich in Engeland tot koning te laten kronen.
Het vertrek was een gebeurtenis van formaat. Willem en Maria Stuart vertrokken met een leger van huursoldaten in Nederlandse dienst en 7000 anderen (onder meer Hugenoten, en Engelse en Schotse vrijwilligers) uit Hellevoetsluis naar Engeland op 11 november De armada van Willem was, met 53 oorlogsschepen en een kleine 400 transportschepen, zo'n vier keer groter dan de Spaanse Armade van De snelheid waarmee de hele operatie werd opgezet liet diepe indruk achter.

5 Een opmerking over de haardracht in die tijd van De Ruijter en het ontstaan van de matrozenkraag mariniers: "Ja waerlijck," schreef Michiel Adriaenszoon de Ruyter in 1665, "de instellinghe van ons Jongvolck baert ons inderdaed grote sorghen. Ik bedoel hiermede in het bysonder de schandelijcke nyghinge ende ghewoonte hun Haeren so kort gesneden te draeghen. Oock admirael Tromp adviseerde my datter op syne Schepen vele van dese Schelmen vaeren." Er was een goede reden voor De Ruyters bezorgdheid. De meeste matrozen droegen hun haar namelijk in een lange haarvlecht, die met ijzerdraad en pek was verstevigd en in geval van entering en handgemeen de nek beschermde tegen sabelhouwen van de vijand. Uit de halsdoek die de matrozen droegen om hun kleding te beschermen tegen pekvlekken van de haarvlecht, is later de (verwisselbare) matrozenkraag ontstaan.

6 Piet Hein Begin augustus bereikte de vloot de westkust van Cuba. Daar wachtte Hein de Spaanse vloot op. De gewaarschuwde Tierra Firme-vloot bleef in de haven van Cartagena (nu in Colombia), maar de Nieuw-Spanje-vloot (uit Mexico) wist van niets. Twaalf schepen voeren uit. Op 8 september veroverde Hein er elf, rijk beladen met zilver, edelstenen, sieraden, specerijen en andere kostbare handelswaar. Tijdens de strijd verloor hij slechts 150 man. In januari 1629 voer Hein met zijn buit de haven van Hellevoetsluis binnen.

7 Wekelijks voer de Paquetboot van
Harwich(Engeland)naar Hellevoetsluis. De Nautilus

8 Groeten van Wim Balijon Hellevoeter van 1925 tot 1945
Meer over Hellevoet? Klikken


Download ppt "Fragmenten uit het verleden."

Verwante presentaties


Ads door Google