De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Zorg bij gedwongen verblijf Debat JWS Einhoven

Verwante presentaties


Presentatie over: "Zorg bij gedwongen verblijf Debat JWS Einhoven"— Transcript van de presentatie:

1 Zorg bij gedwongen verblijf Debat JWS Einhoven 4-2-2010
Johannes Wier werd in 1515 of 1516 te Grave geboren als zoon van een handelaar in hop. Hij groeide op in Grave en ging later naar school in 's-Hertogenbosch. Op ongeveer 14-jarige leeftijd werd hij leerling van Hendrik Cornelis Agrippa von Nettesheim te Antwerpen, waar hij ook inwoonde. Agrippa was humanist, een typische Renaissance-geleerde en bevriend met Erasmus. Hekserij was in die tijd een vreselijke misdaad en de aangeklaagde een speelbal van beulen en rechters. Wier beschouwt in zijn boek het probleem van bezetenheid (en hekserij) van o.a. medische en juridische zijde. Volgens Wier kan men de heksen niet vervolgen omdat zij dikwijls bekentenissen doen onder vreselijke marteling, waar men geen waarde aan kan hechten en omdat het dikwijls zieke en oude vrouwen zijn, die handelen onder de invloed van de duivel en die dus 'ontoerekeningsvatbaar' zijn. De waarde van het boek van Wier ligt voornamelijk op het gebied van de heksenwaan en het heksenproces, hij bestreed langdurig voorarrest en onder marteling afgelegde bekentenissen. Het standpunt van Wier is uitermate mild in de wrede tijd der 16de eeuw.

2 Kind in de politiecel De klacht over de onderzochte gedraging van de beheerder van het regionale politiekorps gegrond: - de plaatsing in een voorlopig arrestantenverblijf, wegens schending van het recht op persoonlijke vrijheid; - het fouilleren wegens schending van het behoorlijkheidsvereiste dat grondrechten (in dit geval het recht op onaantastbaarheid van het lichaam) worden gerespecteerd; - de opvang op het politiebureau, wegens schending van het vereiste van bijzondere zorg; - de onjuiste informatieverstrekking tijdens de klachtbehandeling, wegens schending van het vereiste van professionaliteit; - de beslissing van de korpsbeheerder op de klacht, wegens schending van het motiveringsvereiste; De klacht over de onderzochte gedraging van de beheerder van het regionale politiekorps Rotterdam-Rijnmond is gegrond ten aanzien van: - de plaatsing van verzoeker in een voorlopig arrestantenverblijf, wegens schending van het recht op persoonlijke vrijheid; - het fouilleren van verzoeker, wegens schending van het behoorlijkheidsvereiste dat grondrechten (in dit geval het recht op onaantastbaarheid van het lichaam) worden gerespecteerd; - de opvang op het politiebureau, wegens schending van het vereiste van bijzondere zorg; - de onjuiste informatieverstrekking tijdens de klachtbehandeling, wegens schending van het vereiste van professionaliteit; - de beslissing van de korpsbeheerder op de klacht, wegens schending van het motiveringsvereiste; niet gegrond ten aanzien van: - het uitvoeren van de autoprocedure; - de aanhouding van verzoeker; - de overbrenging van verzoeker; - het geweldgebruik (vastgrijpen van verzoeker); - het richten van een vuurwapen op verzoeker; - het boeien en blinddoeken van verzoeker; - het niet wijzen op het zwijg- en verschoningsrecht.

3 Klacht politiebureau De klacht over de onderzochte gedraging van het regionale politiekorps gegrond, ten aanzien van: - het niet bezocht zijn door een GGD-arts, wegens schending van het vereiste van bijzondere zorg; - het medicijngebruik, wegens schending van het vereiste van bijzondere zorg; - het communiceren van de afspraak over het overbrengen naar het ziekenhuis, wegens schending van het vereiste van professionaliteit; en - de uitspraak over het contact met een GGD-arts, wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking; - de uitspraak over of de komst van een arts meerwaarde zou hebben of niet, wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

4 Dood in de politie cel Er is meer onderzoek nodig om de doodsoorzaak te vinden van een 45-jarige Rotterdammer die zaterdag overleed in een politiecel in Capelle aan den IJssel. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam zei maandag dat toxicologisch onderzoek moet worden gedaan, om erachter te komen of de man drugs, medicijnen of andere stoffen in zijn lichaam had. Een eerste onderzoek heeft geen oorzaak van overlijden opgeleverd, aldus het OM. Er waren geen tekenen van geweld op het lichaam van de man. Ook heeft hij niet bijvoorbeeld een hartaanval gehad. De politie hield de man zaterdag rond het middaguur aan op verdenking van huiselijk geweld in een woning in Ommoord. Hij werd naar het politiebureau gebracht, waar duidelijk werd dat hij niet in orde was. De GGD werd erbij gehaald en die oordeelde dat de arrestant opgesloten mocht worden, maar dat hij wel geobserveerd moest worden. Volgens het OM is om de paar minuten iemand bij de man gaan kijken. Desondanks is de man in de cel overleden.

5 Twee arrestanten dood in cel
AMSTERDAM - In Groningen en in Houten zijn twee arrestanten dood aangetroffen in hun cel. Dat meldt de NOS. In Groningen overleed een 58-jarige man uit Stadskanaal. Volgens een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) wordt sectie verricht op het lichaam en is nog niet duidelijk hoe de arrestant om het leven is gekomen. De politie pakte de arrestant donderdag in Maarssen op wegens wildplassen. Uit een identiteitscontrole bleek dat de man illegaal in Nederland verbleef. De man zat daarom vast in vreemdelingenbewaring, aldus het OM. In Houten ging het om een 40-jarige arrestant. De Rijksrecherche onderzoekt beide gevallen.

6 Fout medicijn mogelijk oorzaak dood Milosevic (2006)
Slobodan Milosevic, de oud-president van Servië en Joegoslavië die zaterdag dood in zijn cel in Scheveningen is gevonden, is gestorven aan een hartinfarct. In het bloed van Milosevic blijkt twee weken eerder de stof rifampicine te zijn aangetroffen. Rifampicine is een medicijn tegen tuberculose, met als bijwerking dat de medicijnen tegen hoge bloeddruk – die Milosevic gebruikte – worden geneutraliseerd. Milosevic leed niet aan tuberculose. Volgens prof.dr. D. Uges, klinisch en forensisch toxicoloog in Groningen, die de stof rifampicine aantrof in het bloed van Milosevic, slikte hij dit medicijn om de werking van de bloeddrukverlagende middelen tegen te gaan. „Ik denk dat Milosevic een geraffineerde medische adviseur heeft gehad. Die moet hebben gedacht: ‘Dat vinden ze toch niet.’ Ik denk dat hij het gebruikte om een enkele reis naar Moskou voor elkaar te krijgen.” Milosevic had het tribunaal gevraagd om in Rusland te mogen worden behandeld voor onder meer zijn hoge bloeddruk. De doodsoorzaak werd vastgesteld na de lijkschouwing, die gisteren in aanwezigheid van Servische experts is gehouden in het Nederlands Forensisch Instituut.

7 Uit IGZ rapport

8 Dood op de boot De woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen gaat niet inhoudelijk op deze kwestie in. „Bij overlijden in detentie volgt altijd sectie en een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg. Een schouwarts heeft vastgesteld dat de gedetineerde een natuurlijke dood gestorven is. De politie onderzoekt de zaak, het is wachten op de resultaten.”

9 Hulpverleenster Mesdagkliniek veroordeeld
De laatste twee jaar zijn er acht verboden seksuele relaties geweest tussen verplegend personeel en tbs-patiënten. Deze hadden plaats in vier verschillende tbs-klinieken. Er zijn acht verboden seksuele relaties geweest tussen verplegers en tbs'ers Dat heeft staatsecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) van Justitie gezegd tijdens overleg in de Tweede Kamer. De bewindsvrouw kon niet zeggen in hoeveel gevallen aangifte is gedaan van de strafbare feiten. LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag een 35-jarige medewerkster van de Van Mesdagkliniek in Groningen veroordeeld tot een celstraf van drie maanden voorwaardelijk. De vrouw had in 2006 een seksuele relatie met een patiënt van de tbs-kliniek in Groningen. Als ze zich de komende twee jaar schuldig maakt aan een strafbaar feit, moet ze de straf alsnog uitzitten. De laatste twee jaar zijn er acht verboden seksuele relaties geweest tussen verplegend personeel en tbs-patiënten. Deze hadden plaats in vier verschillende tbs-klinieken. Er zijn acht verboden seksuele relaties geweest tussen verplegers en tbs'ers Dat heeft staatsecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) van Justitie gezegd tijdens overleg in de Tweede Kamer. De bewindsvrouw kon niet zeggen in hoeveel gevallen aangifte is gedaan van de strafbare feiten.

10 TBS-er niet gek De 65-jarige B.N - die in 1994 werd veroordeeld voor een poging tot doodslag van zijn vrouw - heeft vijftien jaar onterecht vastgezeten in de Pompekliniek in Nijmegen. De rechtbank in Breda heeft ingestemd met het verzoek van het Openbaar Ministerie om de tbs van de man niet te verlengen. …..In 2007 spande hij met succes een kort geding aan om te bereiken dat hij door een 'transculturele psychiater' onderzocht zou worden. Het Pieter Baan Centrum (PBC) heeft onderzoek gedaan naar de man. Daaruit bleek dat Nakach nooit een psychische stoornis heeft gehad. Dat stelde psychologen vast toen hij vijftien jaar geleden werd veroordeeld. Hij had zijn vrouw destijds met een bijl op het hoofd geslagen. Volgens het vonnis kreeg hij vanaf 1996 tbs. In eerdere berichten stond dat hij in 1994 al tbs had gekregen, waardoor hij 15 jaar onterecht in de tbs-kliniek zou hebben doorgebracht, maar dat bericht klopt dus niet. Het oordeel van de rechtbank in Breda houdt in dat de man al die tijd ten onrechte heeft vastgezeten, zegt de advocaat van Nakach, Joe de Goeij. De advocaat vindt dat het rechtssysteem in Nederland te weinig rekening houdt met de 'culturele achtergrond van verdachten'. 'Het gedrag van allochtonen wordt niet altijd goed geïnterpreteerd,' zegt de advocaat tegen de NOS. Meewerken De Marokkaan weigerde lange tijd aan een onderzoek mee te werken. Hij had geen vertrouwen in de reguliere psychologen, omdat die onvoldoende rekening zouden houden met zijn culturele achtergrond.

11 Uitgangspunten WHO Constitution 1946
Health is defined as "a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.“ “The enjoyment of the highest attainable standard of health is one of the fundamental rights of every human being without distinction of race, religion, political belief, economic or social condition.” Uitgewerkt in verdragen zoals: CRC CEDAW CESCR

12 ICESCR, RtH General Comment 14
Accessibility requirements: physical accessibility economical accessibility information accessibility Acceptability requirements Ethical acceptable Cultural acceptable Quality requirements scientific & medically appropriate & good quality

13 Examples of the linkages between health and human rights
TORTURE SLAVERY HARMFUL TRADITIONAL PRACTICES VIOLENCE AGAINST WOMEN HEALTH & HUMAN RIGHTS HUMAN RIGHTS VIOLATIONS RESULTING IN ILL-HEALTH RIGHT TO INFORMATION RIGHT TO PARTICIPATION There are complex linkages between health and human rights: 1. Violations or lack of attention to human rights can have serious health consequences; 2. Health policies and programmes can promote or violate human rights in the ways they are designed or implemented; 3. Vulnerability and the impact of ill health can be reduced by taking steps to respect, protect and fulfil human rights; The first relationship is concerned with the health impacts of human rights violations. This is particularly apparent for certain severe civil and political human rights violations, such as slavery, child labour, bonded labour, torture, harmful traditional practices, illicit trafficking in persons, violence against women and children, imprisonment under inhumane conditions, summary, arbitrary and extra judicial executions, and disappearances. The second relationship concerns the process of ensuring that human rights, such as the right to information, privacy and confidentiality of medical data; freedom from discrimination; individual autonomy; physical integrity and the right to participation are respected in the ways that health programmes are designed, monitored, implemented and evaluated. With regard to the third relationship, human rights provide a useful framework, vocabulary and form of guidance for public health efforts to identify, analyse and respond directly to the underlying determinants of health (the essential underlying factors that represent the “conditions in which people can be healthy”). For example, by addressing discrimination on the basis of race, sex, religion and other internationally recognized grounds, vulnerability to ill health can be reduced. Likewise, by fulfilling economic and social rights, such as the rights to education, adequate food housing, health-care and work, vulnerability to poverty and ill-health can be reduced. REDUCING VULNERABILITY TO ILL-HEALTH THROUGH HUMAN RIGHTS FREEDOM FROM DISCRIMINATION RIGHT TO EDUCATION PROMOTION OR VIOLATION OF HUMAN RIGHTS THROUGH HEALTH DEVELOPMENT RIGHT TO FOOD & NUTRITION FREEDOM OF MOVEMENT RIGHT TO PRIVACY RIGHT TO WATER 30 juli 2008 summerschool 2008 huisartsenopleiding Utrecht

14 …….. Kwaliteit van zorg in een gedwongen kader?
Zorg buiten = zorg binnen? Waarde van rapportages van (inter)nationale organisaties? Hoe is het gesteld met de continuïteit van zorg? Hoe is het gesteld met het equivalentie beginsel Hoe te handelen bij dubbele loyaliteiten? Wanneer meld je misstanden en bij wie? Behoefte aan klokkeluidersregeling in de zorg? Rol van de inspectie?

15


Download ppt "Zorg bij gedwongen verblijf Debat JWS Einhoven"

Verwante presentaties


Ads door Google