De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een project van ‘s Heerenbosch In samenwerking met.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een project van ‘s Heerenbosch In samenwerking met."— Transcript van de presentatie:

1 Een project van ‘s Heerenbosch In samenwerking met

2 In de nazomer van 2009 Zien enkele natuurpunters tot hun grote vreugde een ietwat zeldzame vogel in onze streek

3 Bij nader onderzoek en veel over en weer gepraat Blijkt het een slechtvalk te zijn

4 Zou het niet mooi zijn mochten we voor deze prachtige roofvogel een nestplaats creëren

5 Waar vinden we een toren Die hoog genoeg is ?

6 De firma Lambers-Seghers heeft een toren om u tegen te zeggen

7 Maar mag dat wel ? Ja dat mag:

8 Maar kan dat wel ? ja dat kan:Dit jaar, 2009, is in ons land een recordaantal van 87jonge slechtvalken geboren. De wederopstanding van de slechtvalk is in ons land tien jaar geleden begonnen. In de nestkast die aan de kernreactor van Doel hangt, bracht een koppel slechtvalken toen één jong groot. Daarmee begon het succesverhaal van een roofvogel. Na een gestage stijging hebben in 2006, tien jaar later, in ons land 45 koppels een nest gemaakt. Dat zijn er drie meer dan vorig jaar. De nieuwkomers zijn de Gentse Sint-Baafskathedraal, het Limburgse Genk en de Antwerpse haven. Dat leverde 87 jongen op, dat zijn er vijftien meer dan vorig jaar. Dat maakt Guy Robbrecht, de voorzitter van het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR) bekend. In Gent heeft het koppel zijn jongen in een nestkast grootgebracht. Op de twee andere plaatsen hebben de slechtvalken spontaan een stek gevonden. De nestkasten zijn de belangrijkste motor voor de stijging van het aantal slechtvalken. Het FIR hangt en onderhoudt die kasten. Met de nestkastjes waarin mezen zich door een klein gaatje wringen, hebben ze weinig gemeen. Het zijn bakken in inox en hout, die zo'n vijftig kilogram wegen. Van de 45 broedende koppels van dit jaar hebben er 35 voor een nestkast gekozen. De kunstmatige nestplaatsen hangen vooral aan koeltorens en kerktorens. Onder meer in de Sint-Michiels-en- Sint-Goedelekathedraal in Brussel heeft een koppel zijn intrek in een nestkast genomen.

9 En waarom hier niet bij ons ? Ook aan de Mechelse Sint-Romboutstoren hangt een bak, maar een koppel slechtvalken heeft zijn nest in een nis aan de andere kant van de toren gemaakt. Torens zijn populair bij slechtvalken omdat ze lijken op hun natuurlijke nestplaatsen: hoge rotswanden. De slechtvalk is niet te verwarren met zijn kleinere en meer voorkomende soortgenoot, de torenvalk. Die is slanker en jaagt klapwiekend boven de velden. Met zijn snelheden van 200 tot 300 km/uur is de slechtvalk de snelste roofvogel ter wereld. Die topsnelheid haalt hij tijdens zijn duikvluchten naar een prooi. Meestal is dat een duif, die vanop grote hoogte wordt aangevallen. Dat de slechtvalk vooral op duiven jaagt, maakt hem voor stadsbesturen een populaire gast. Want de verwilderde stadsduiven in de centra wekken vaak ergernis op. Volgens FIR-voorzitter Guy Robbrecht is een koppel slechtvalken met drie jongen in een jaar tijd goed voor zo'n tweeduizend duiven. De wederopstanding van de slechtvalk is spectaculair omdat de roofvogel in de jaren zestig in ons land uitgestorven was. Het gebruik van pesticiden. Midden de jaren tachtig dook hij hier en daar weer op, maar alleen 's winters, bij zijn doortocht naar noordelijkere landen. Om de slechtvalken hier te doen blijven, was het wachten op de nestkasten. Die kwamen er, naar het Duitse voorbeeld, op plaatsen met een goed overzicht over de regio. Met de 45 broedende koppels van dit jaar is de opkomst van de slechtvalk nog niet ten einde. Op de toren van de Brugse Onze-Lieve-Vrouwekerk bijvoorbeeld heeft dit jaar een koppeltje de nestkast ontdekt.,,Net zoals in Gent, betekent dat waarschijnlijk dat ze er volgend jaar ook terugkeren om een nest te maken'', aldus FIR-voorzitter Robbrecht.

10 23 januari 2010 De nestkast is klaar en wordt geplaatst

11 Zonderling gezelschap aan de Segherstoren

12 Verdachte kast ?

13 Een nestkast voor een slechtvalk

14 Eerst obstakels verwijderen

15 Vele handen.. maken licht werk

16 Netjes op zijn plaats

17 De finishing touch

18 Het deurtje kan open

19 Klaar is kees

20 Mooi zicht op de Briel en de Schelde

21 Wie zou hier niet willen wonen ?

22 Nog even overleggen

23 Bedankt voor het knappe werk !

24 En nu maar wachten op…..

25 Bijzondere dank aan -De voorzitter van het Fonds voor Instandhouding van Roofvogels (FIR). -De Buggenhoutse milieuraad. -De firma Lambers-Seghers. -De ploeg “ een nestkast voor de slecht- valk” van Natuurpunt ‘s Heerenbosch. -De fotograaf van dienst ( ik stond er bij en ik keek er naar ).

26


Download ppt "Een project van ‘s Heerenbosch In samenwerking met."

Verwante presentaties


Ads door Google