De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Berceuse de Mozart – Richard Abel Wij, van de Stichting Enschede – Mosnita Roemenië, kregen eind 2009 het bericht dat de familie Löke uit Mosnita ernstig.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Berceuse de Mozart – Richard Abel Wij, van de Stichting Enschede – Mosnita Roemenië, kregen eind 2009 het bericht dat de familie Löke uit Mosnita ernstig."— Transcript van de presentatie:

1

2 Berceuse de Mozart – Richard Abel

3 Wij, van de Stichting Enschede – Mosnita Roemenië, kregen eind 2009 het bericht dat de familie Löke uit Mosnita ernstig in de problemen was gekomen. Door een constructie fout bij de bouw van die woning in 1940 was het dak gaan verschuiven. Door deze verschuiving werd het gewicht van het dak onevenredig over de bestaande muren verdeeld. Direct ingrijpen was noodzakelijk om een algehele instorting van het huis te voorkomen. In februari hebben wij als Stichting een actie op touw gezet om deze familie financieel te helpen. Er moest zo’n 8000 Euro op tafel komen. Vanuit Enschede kwamen we aan een bedrag van 4500 Euro. De Evangelische Kerk in Löbau (Dld) droeg ook een steentje bij en samen wisten we een bedrag van 7500 Euro bijeen te brengen. De reparatie van het dak kon nu beginnen. Allen die op enige wijze betrokken zijn geweest bij deze actie willen wij via deze weg nog eens van harte bedanken. Klik nu om de dia’s van deze reparatiewerken te bekijken.

4 Dit is de stal van het huis, 56 m 2 waarin vroeger het vee werd ondergebracht, 4 koeien, 2 paarden en 8 varken. Het huis werd in 1940 gebouwd.

5 In dit deel van het huis worden in de winter de vorst gevoelige planten opgeslagen.

6 Dit gedeelte van het dak van de stal bevond zich in een zeer slechte staat van onderhoud en was al deels naar onderen weggezakt.

7 De binnenkant van de stal. De houten balken, door vocht aangetast, mede door de aanwezigheid van het vee, waren ernstig verrot.

8 Door de verzakking van het dak, de onevenredige gewichtverdeling en het vocht ontstonden er op meerdere plaatsen ernstige scheuren in de wanden.

9 Door de verrotte dakspanten nam het dak andere vormen aan waardoor het regenwater vrij naar binnen kon en in emmers opgevangen moest worden.

10 Ondanks de extra aangebrachte hulpbalken was door de verschuiving het dak op meerdere plaatsen zo lek als een mandje.

11 Geheel rechts op deze foto zijn de nieuwe dakpannen reeds gelegd.

12 Ten behoeve van het herstelwerk werd het bouwmateriaal gewoon langs de weg opgeslagen. De wegen daar zijn anno 2010 nog allemaal zandwegen.

13 De stal vanaf de achterkant gezien. Ook hier ligt het bouwmateriaal weer gewoon langs de weg opgestapeld.

14 Een overzicht van bovenaf van de noodzakelijk aangebrachte “betonring” ter versterking van het nieuwe dak van de 56 m 2 grote stal.

15 De aangebrachte “betonring” met nieuwe ondersteunende betonpilaren gezien vanuit de stal.

16 Het beton voor de “betonring” en de nieuwe ondersteunende betonpilaren wordt hier aangebracht

17 De eerste nieuwe dakspanten zijn aangebracht

18 In dit gedeelte van het huis kon worden volstaan met het vervangen van het houtwerk. De oude dakpannen zouden hier weer terug komen.

19 Met deze wagen (die worden nog veel in Roemenië gebruikt) werden de oude dakpannen afgevoerd.

20 De oude dakpannen zijn nu geheel verwijderd. Zichtbaar is geworden de oude in slechte staat verkerende dakspanten.

21 Ter versterking van de muren om het dak te kunnen “dragen” was het nodig om deels de muren ten behoeve van de “betonring” af te breken.

22 De stal van binnenuit gezien, zonder dak. Het leek of er een explosie had plaats gevonden.

23 De werklui zijn vermoeid en zitten op de gedeeltelijk afgebroken muur van de stal.

24 Op deze dia zien we de bekisting van de “betonring” die om de hele stal moest worden aangelegd.

25 De oude dakspanten en het andere hout wordt in de tuin opgeslagen en zal in de komende winter worden gebruikt voor de verwarming.

26 Langzaam maar zeker krijgt het nieuwe dak zijn oorspronkelijk vorm weer terug.

27 De dakreparatie wordt in delen uitgevoerd omdat er ook nog gewoond moet worden. Een deel van de nieuwe dakpannen is al gelegd.

28 Hier zien we hoe de aannemer de nieuwe spanten en het andere nieuwe houtwerk heeft aangebracht.

29 Een overzicht van het nieuwe dak van binnenuit gezien. Op het achterste deel zijn de nieuwe dakpannen reeds gelegd.

30 Nogmaals het nieuwe dak van binnenuit gezien. Opvallend is dat geen enkele isolatie wordt toegepast terwijl het daar in de winter tot - 25 0 kan vriezen.

31 Het verschil tussen het oude en nieuwe dak. In het dorp Mosnita wordt de elektriciteitsvoorziening nog via bovengrondse leidingen geregeld.

32 De “betonring” wordt hier over de nieuw opgemetselde muur aangelegd.

33 Het dak van de stal vordert gestaag. Boven de “betonring” is de muur verder opgemetseld en voor de lichtinval is er een raam in aangebracht.

34 Op advies van de aannemer kreeg het dak hier een”oversteek”. Een “oversteek” die voorkomt in de regio Harghita waar de aannemer zelf woont.

35 De “oversteek”gezien vanaf de zijkant.

36 Hier zien we het gerestaureerde dak van het huis “Löke” vanaf de andere kant.

37 Het nieuwe dak ziet er weer strak en stevig uit.

38 Het huis “Löke” gezien vanaf de voorzijde. Ook alle dakgoten werden opnieuw weer aangebracht.

39 Het contrast tussen oud en nieuw. Wat gebleven is, dat is de oude schoorsteen.

40 Links zien we nog een gedeelte van het dak waaronder het houtwerk is vernieuwd maar de oude en nog goede dakpannen zijn teruggekomen.

41 De laatste dia laat de aannemer (rechts) met zijn team zien. Respect, want ze hebben goed werk geleverd.


Download ppt "Berceuse de Mozart – Richard Abel Wij, van de Stichting Enschede – Mosnita Roemenië, kregen eind 2009 het bericht dat de familie Löke uit Mosnita ernstig."

Verwante presentaties


Ads door Google