De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

IN VLAAMSE VELDEN 1914 1918.

Verwante presentaties


Presentatie over: "IN VLAAMSE VELDEN 1914 1918."— Transcript van de presentatie:

1 IN VLAAMSE VELDEN 1914 1918

2 De algemene mobilisatie werd afgekondigd op 31 juli 1914
‘Frans’ was de officiële voertaal in het ‘Belgisch’ leger. Geen enkele officier was bekwaam een Nederlandse vertaling te bezorgen !

3

4

5 Op 1 aug. 1914 schreef koning Albert aan premier Broqueville dat het leger ongedisciplineerd was.
België had het enige leger waar de soldaten hun officieren niet verstonden ! Bij het bevel een hooimijt aan flarden te schieten, waarachter Duitsers zich hadden verscholen, schoten ze een nabijgelegen molen in puin. “Visez la meule” had de officier gezegd, de artillerie legde de “meulen” plat.

6

7

8

9 Het Belgisch leger was een armenleger, en bestond voor het grootste deel uit proleten. De aristocratie en de (francofone) burgerij hadden er via het parlement voor gezorgd dat hun zonen uit het leger konden blijven. Albert zei dat het niet de schuld van de Walen is, dat er zoveel Vlamingen in het leger zijn. De Belgische politieke elite hanteerde dus een wetgevende zelfbediening ! (Komt ook nu nog heel bekend voor !) Koning Albert was totaal Nederlands onkundig, en deed niet eens de moeite om Nederlands te leren, wat de Franse militaire attaché Eugéne Génie wel deed, en die ook niet begreep, dat een staatshoofd, de militaire operaties leidde, wat zelfs keizer Wilhelm of de koning van Engeland niet deed.

10

11

12

13 De volksjongens mochten elke dag hun leven wagen terwijl nepotisme en machtsmisbruik de oude standenvoordelen in stand hielden. Elf Belgische soldaten werden ten onrechte tijdens de oorlog gefusilleerd. Uit de strafdossiers blijkt dat ze veroordeeld werden in een taal die ze niet begrepen, bij een heel beperkte verdediging. Er was een duidelijke rechteloosheid, een militaire dictatuur, die volledig arbitrair recht sprak, naargelang oorlogssituatie en de samenstelling van de krijgsraad.

14 11 Vlaamse soldaten werden in WO I schandelijk en
ten onrechte veroordeeld door Nederland onkundige officieren en gefusilleerd !

15

16

17 Na vier jaar de kat uit de boom te hebben gekeken,
Zodra het er in de herfst van 1915 op begon te lijken dat Duitsland de oorlog zou winnen, knoopte Albert onderhandelingen aan met de Duitsers, (via Emile Waxweiler) om van kamp te wisselen. Hij weigerde steevast om zijn leger onder geallieerd bevel te plaatsen, nam aan geen enkel geallieerd offensief deel, en verbood de regering kritiek te uiten op de Duitsers. Toen de Amerikanen in 1918 aan de oorlog deelnamen, sloeg de balans duidelijk over in het nadeel van de Duitsland . Na vier jaar de kat uit de boom te hebben gekeken, liet de “KONING-RIDDER” (?),in sep 1918 voor het eerst het Belgisch leger aan een geallieerd offensief deelnemen !

18

19

20

21

22

23 Na zijn terugkeer in Brussel op 22 november 1918 eiste Albert in het parlement strenge straffen tegen wie aan de Duitse nederlaag had getwijfeld. “Er kan geen sprake zijn van amnestie voor diegenen die in het pijnlijke uur dat het land in gevaar liep, aanstuurden op zijn ondergang” Hij betitelde Génie ooit als een valse hond, die Albert onbekwaam noemde een leger te leiden. Het hoeft geen betoog wie de valse hond is, de historici kennen de feiten, maar je zal daarover niets terugvinden in de vele beschouwingen die in 2014 onze regime-pers op ons zal loslaten !

24 In een treinwagon nabij Parijs werd op 11 nov 1918 de wapenstilstand getekend.

25 Nog steeds wachten de nabestaanden van de arme drommels op eerherstel, die door een uitsluitend dictatoriale en arrogante Franstalige leiding als ‘sales flamins’ in in de vuurlinie van het IJzerfront werden ingestuurd, om nadien ten onrechte door deze hogere officieren van de oude stempel tot de dood te worden veroordeeld ! Het is een onvergefelijke blamage voor de zogenaamde “tricolore” Vlaamse partijen, die het nog steeds niet nodig vinden dat de Belgische staat haar excuses en eerherstel aan de families aanbiedt !


Download ppt "IN VLAAMSE VELDEN 1914 1918."

Verwante presentaties


Ads door Google