De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voor het eerst naar school… nieuwe ritme vertrouwen veiligheid regeltjes plezier vriendjes spelen=leren zelfredzaamheid kleutervaardigheden Kennismaken.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voor het eerst naar school… nieuwe ritme vertrouwen veiligheid regeltjes plezier vriendjes spelen=leren zelfredzaamheid kleutervaardigheden Kennismaken."— Transcript van de presentatie:

1 Voor het eerst naar school… nieuwe ritme vertrouwen veiligheid regeltjes plezier vriendjes spelen=leren zelfredzaamheid kleutervaardigheden Kennismaken met materialen

2 Leren? Jazeker! Alles wat we doen, doen we met vooraf gestelde doelen.
Vaardigheden voor zelfredzaamheid. Samen spelen/samen delen: van individueel manipuleren tot gezamenlijk rollenspel. Communiceren/taal: luisteren naar verhaaltjes, deze reproduceren, verhaalbegrip, taalbegrip, rijmen, durven praten in de kring. Praten met elkaar, praten met leerkrachten.

3 Rekenen: vormen, kleuren, hoeveelheden, meten, wegen, begrippen, tellen en getalbegrip, bouwen: ruimtelijke oriëntatie, dagritme, weekritme Motoriek: fijne motoriek: kleien, prikken, kralenplankjes, kralen rijgen, pengreep, construeren, knippen, tekenen en kleuren met verschillende materialen, verven, voorbereidend schrijven Grote motoriek: rennen, huppelen, springen, klimmen, balanceren, lenigheid, bewegen op muziek, fietsen, steppen, balvaardigheden, ruimtelijke oriëntatie. Beeldende activiteiten: tekenen, kleuren, schilderen, knutselen, kleien, construeren.

4 Muzikale vorming: zingen, ritme-oefeningen, kennis van instrumenten, dansen.
Drama: kleine toneelstukjes, voorspelen-naspelen, gevoelens uitbeelden. Sociaal-emotionele ontwikkeling: omgaan met kinderen en leerkrachten, beleefdheid, respect voor de ander, kunnen delen, voor jezelf op komen, gevoelens durven uiten, gevoelens onder woorden kunnen brengen, leren omgaan met verplichtingen, “nee” durven zeggen als een ander iets doet wat je niet wil, anderen troosten/helpen, ruzietjes verbaal leren oplossen.

5 Een stukje Godsdienst komt aan bod bij kerkelijke feesten, maar ook als kinderen zelf vragen stellen over God/geloof, bij de doop of H. Communie van broertjes/zusjes, maar ook als kinderen in de Ramadan zitten of anderszins met Godsdienstige zaken bezig zijn. Vaardigheden als creativiteit, fantasie, zelfstandigheid zitten verweven in alle lessen en activiteiten. Als we thematisch werken komen er van alle vaardigheden en vakgebieden activiteiten aan bod. Verder zijn er materialen waarmee bovengenoemde vaardigheden getraind/geoefend kunnen worden. En het smartboard als aanvullend en ondersteunend materiaal. Cito-toetsen, rapportjes, 10-minutencontact.

6 Wie is er in de groep? Dagelijkse leiding en verantwoordelijkheid ligt in handen van de groepsleerkracht(-en). Eenmaal per week komt muziekjuf Fabiënne Kortooms muziekles geven. Onze school is een opleidingsschool van de PABO: we hebben dus regelmatig PABO-stagiaires in de klas. Ook komen er wel eens studenten SPW of scholieren van de middelbare school voor snuffelstages. Mocht de leerkracht onverhoopt ziek worden of door andere omstandigheden even niet kunnen werken, dan wordt er vervangen door iemand uit de MosaLira-vervangerspool.

7 Dagopening, elke dag weer!

8 Helpers kiezen, een meisje en een jongen.

9 Wat gaan we doen vandaag? Dagritmekaarten.

10 We werken thematisch, meestal gepland, soms spontaan.

11 Wij beginnen te werken vanuit de kiesrijtjes

12 Materiaal verkennen, hoe klikt alles vast? En wat wordt het dan?

13 Bouwen: construeren en ruimtelijk inzicht
Bouwen: construeren en ruimtelijk inzicht. Natuurlijk met de trein erbij!

14 De poppenhoek verandert een paar keer per jaar: het wordt een stoomboot, kerststal, winkel, reisbureau…..

15 Op de grond speel je toch het fijnst.

16 Eigenlijk gingen we liever weer in de poppenhoek, maar soms moeten we doen wat de juf zegt, want we moeten met alles leren werken.

17 Dansen en zingen, dat is ook leuk!

18 Puzzelen: eerst de hoekjes, dan de kantjes, dat hebben we al geleerd.

19 Altijd fijn, tekenen! Soms met potloden, dan weer met krijtjes, en later in het jaar stiften!

20 Lekker kleien, heel goed voor de motorische ontwikkeling
Lekker kleien, heel goed voor de motorische ontwikkeling! We maken pizza’s, taarten of….ijsjes!

21 Wij gebruiken sinds vorig jaar het smartboard
Wij gebruiken sinds vorig jaar het smartboard. Vaak doen we er lesje op, maar als we moe zijn zet de juf een filmpje van schooltv op.

22 We mogen altijd naar de wc, wel even een ketting pakken of een kaartje, dan weet de juf dat er iemand aan het plassen of poepen is. Nu we vier jaar zijn, kunnen we zelf onze billen vegen.

23 Met mooi weer zijn we veel buiten, maar anders gaan we drie maal per week gymmen in de speelzaal. Zorgt u voor gymschoentjes? Graag met klittenband, zodat de kleuters ze zelf aan kunnen trekken.

24 10-uurtje! Gewoon wat fruit of een boterhammetje, een bekertje sap, water of zuivel. We gaan er van uit dat de kleuters een goed ontbijt voor schooltijd hebben gehad en om 12 uur gaan ze lunchen.

25 Kleuters leren veel van spelen, als het even kan lekker buiten
Kleuters leren veel van spelen, als het even kan lekker buiten. Goed voor de motoriek, ruimtelijk inzicht en omgaan met elkaar.

26 Huisjes, een podium, een glijbaan, en vaak haalt de juf de fietsjes uit. Bij mooi weer spelen we in de zand!

27 Als we samen ergens heen lopen, doen we dat netjes in een rij.

28 Houd het prikbord tegenover de deur en de linker deurpost in de gaten
Houd het prikbord tegenover de deur en de linker deurpost in de gaten! Daar hangen de nieuwtjes, vragen om hulpouders, berichtjes enz.

29 Julie krijgen allemaal om de beurt een logeetje: hoera, Pompom mag mee!!

30 Hulpouders. Zonder jullie zijn we nergens!! Vandaar dat we een beroep op u doen….. We zoeken ouders voor de verkeersbrigadiers, luizenouders, leesouders, knutselouders, “taxi-chauffeurs” voor uitstapjes, computerouders en bieb-ouders…….. En: één mama/papa die dit alles wil coördineren om zo de leerkrachten een hele brok werk uit handen te nemen, de zgn. klassenouder. U krijgt een formulier met alle info en dan kunt u zich opgeven. Bij voorbaat heel veel dank!

31 Kennismakingsgesprekje
Alle ouders van nieuwe kinderen krijgen een intredeformulier mee naar huis. Op dat formulier worden vragen gesteld over de baby- en peutertijd van uw kind. We zouden het erg fijn vinden als u het formulier thuis wilt invullen en terug geeft aan de juf, dan maken we gelijk een afspraak voor een gesprekje; we kunnen elkaar dan nader leren kennen en de leerkracht kan zich een nog beter beeld van uw kind vormen naar aanleiding van het ingevulde formulier. Dank u.

32 Van harte bedankt voor uw aandacht
Van harte bedankt voor uw aandacht. Wij wensen uw kleuter en u als ouders een heel fijn eerste jaar op de Basisschool toe!!


Download ppt "Voor het eerst naar school… nieuwe ritme vertrouwen veiligheid regeltjes plezier vriendjes spelen=leren zelfredzaamheid kleutervaardigheden Kennismaken."

Verwante presentaties


Ads door Google