De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wiskunde & Cultuur 2-4 Navigatie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wiskunde & Cultuur 2-4 Navigatie"— Transcript van de presentatie:

1 Wiskunde & Cultuur 2-4 Navigatie
Speurtocht Wiskunde & Cultuur 2-4 Navigatie Door: Renata van Putten Berry Apon Samantha Atmopawiro

2 De opdracht Navigeren met afstand en richting
Route langs bekende plekken in Rotterdam Verzamelen van letters en vormen van een woord De speurtocht koppelen aan de wiskundestof

3 Navigeren met afstand en richting
Werken met GPS niet altijd mogelijk op iedere school ‘Ouderwetse’ of eenvoudige navigatie als alternatief Spoorzoekertje 2.0 (met digitale hulpmiddelen) Schatten van afstanden

4 Bekende plekken in Rotterdam
Speurtocht met een doel Enkele bekende plekken: -Kubuswoningen -Erasmusbrug -Het Witte Huis

5 Van letters naar een woord
Een controleerbaar gegeven Aan iedere plek is een letter gekoppeld Na de speurtocht van de verzamelde letters een wiskundig woord maken.

6 Koppeling naar de wiskundestof
Extra eindopdracht Praktisch nut, aansluiten bij de leerstof Werken met schaalverdeling Trainen van het ruimtelijk inzicht

7 Speurtocht Rotterdam

8 Maak kennis met Rotterdam
SPEURTOCHT! Ja, we gaan een speurtocht lopen door Rotterdam!

9 Wat is de bedoeling? Je gaat in een groepje van 6 tot 9 leerlingen een route door Rotterdam lopen. Deze route staat al vast. Je komt op deze route langs verschillende ‘bekende’ plekken in Rotterdam. Deze ‘bekende’ plekken en route vormen samen de opdracht.

10 Opdracht Speurtocht Je krijgt vooraf een route die je moet gaan lopen samen met een lijst met verschillende gebouwen, standbeelden, monumenten en andere plekken in Rotterdam. Het is de bedoeling dat je de lijst zo afvinkt dat je alleen dat afvinkt wat je tegenkomt en waar je langsloopt! (HEEL BELANGRIJK!) Achter de afgevinkte gebouwen, standbeelden, etc. staat een letter die je nodig hebt voor de eerste opdracht.

11 Opdracht Speurtocht Aan het einde van de route heb je dus meerdere letters verzameld. Aan de hand van deze letters kun je een woord maken, een “wiskundig” woord. Dus de route wordt aan de hand van het goede woord gecontroleerd. Opdracht 1: Formuleer een woord van de letters die je verzameld hebt.

12 Opdracht navigeren Na de speurtocht en na het inleveren van het woord gaan we over tot de opdracht navigeren. Het is de bedoeling dat je de gelopen route in kaart gaat brengen. Hierbij mag je gebruik maken van de routeplanner die je gebruikt hebt tijdens de speurtocht. Opdracht 2: Teken de route op een kaart van Rotterdam. Deze kaart krijg je van je docent. Tip: Je kunt de plaatsen waar je langs gekomen bent als herkenningsplaatsen gebruiken, die staan namelijk ook op de kaart.

13 Rotterdam Omdat niet alle plaatsen in Rotterdam even bekend zijn als anderen, zullen we je de gelegenheid geven meer te weten te komen over verschillende plaatsen in Rotterdam. Hierbij staan de namen van de gebouwen, een foto en een korte omschrijving.

14 Beursgebouw WTC Locatie: Beursplein
Rotterdam had in 1597 als eerste stad in Nederland een koopmansbeurs. Voor het nieuwe beursgebouw wint architect Staal in 1928 de uitgeschreven prijsvraag. De beurszaal meet 90 x 60 meter. Naast de entree staat de klokkentoren. Op de beurszaal is in 1986 de groene eclipsvormige hoogbouw van het World Trade Center gezet.

15 Centraal Station Rotterdam
Locatie: Stationplein Rotterdam Centraal is een belangrijk vervoers-knooppunt en dat zal ze in de toekomst alleen maar meer worden. Het stationsgebied verwerkt reizigers per dag. Door de komst van HSL (hoge snelheidstrein) en Randstadrail is de verwachting dat het aantal reizigers in 2025 zal zijn toegenomen tot per dag. Om deze grote aantallen reizigers te kunnen verwerken is een nieuw Centraal Station met internationale allure noodzakelijk.      

16 Diergaarde Blijdorp Locatie: Van Aerssenstraat
Het rijksmonument Diergaarde Blijdorp bestaat uit 22 aparte objecten die de status Rijksmonument hebben gekregen. Dit zijn: Het Administratiegebouw annex Dienstwoning, het Dienstgebouw, het Giraffenhuis, de Rivierahal, het Roofdierengebouw, het Speelgebouw, de Winkel van Sinkel, het toegangshek, de tuinaanleg, het voormalige Berenterras, de vijver en dier en verblijven en 10 houten dierenverblijven.

17 Erasmusbrug Locatie: Noordzijde, Willemsplein Scheepvaartkwartier, Zuidzijde, Wilhelminaplein, Kop van Zuid De Erasmusbrug is het beeldmerk voor Rotterdam geworden. Een logo, een markant herkennings-teken van Rotterdam. De hangbrug met één schuine pyloon met een knik heeft een eigen identiteit en verlevendigt de skyline van Rotterdam. Bij de Erasmusbrug kan ook gesproken worden van een architectonische vernieuwing. De brug is ontworpen door de architect Ben van Berkel.

18 Euromast Locatie: Parkhaven
De Euromast is met 185 m de hoogste toren van Nederland die open is voor publiek. Door de vorm is de toren ged herkenbaar in de skyline van Rotterdam. De Euromast werd ter gelegenheid van de Floriade in 1960 door architect H.A. Maaskant en aannemer J.P. van Eesteren neergezet in het Park, vlak bij de ingang van de Maastunnel.

19 Feyenoord Stadion De Kuip
Locatie: Rotterdam Zuid (IJsselmonde) Stadion Feijenoord, in de volksmond De Kuip, is een voetbalstadion, in Rotterdam Zuid (IJsselmonde). Het is een stadion met voetbalhistorie waar de betaaldvoetbalorganisatie Feyenoord haar thuiswedstrijden speelt. Het stadion werd ontworpen door de architect Leendert van der Vlugt, van architectenbureau Brinkman en Van der Vlugt. Met de bouw werd in 1935 begonnen; het werd geopend op 27 maart De naam van het stadion wordt tegenwoordig met een ij gespeld. Aan de Olympiazijde staat hij nog in de verouderde spelwijze met een y geschreven.

20 Groothandelsgebouw Locatie: Stationsplein
Het Groothandelsgebouw is een blijvende symbool van de wederopbouw. Het verzamelgebouw heeft een architectuur historische waarde door de wijze waarop voor het eerst in Nederland een gebouw werd geconstrueerd waarbij sprake is van integratie van verkeerswegen, kantoren, magazijnen winkels en showrooms.

21 Kubuswoningen Locatie: Overblaak
Een kubuswoning is een woning in de vorm van een gekantelde kubus op een paal, ook wel paalwoning of boomwoning genoemd. In de jaren zeventig zijn er kubuswoningen gebouwd door de Nederlandse architect Piet Blom in Helmond en Rotterdam. Zijn basisidee, dat er gebouwd wordt op kolommen, zodat de ruimte onder de bebouwing openbaar kan blijven, was geïnspireerd door Le Corbusier.

22 Kunsthal: Standbeelden Konijnen
Locatie: Westzeedijk De Kunsthal Rotterdam, geopend in 1992, is een expositieruimte in Rotterdam. Het is de eerste Kunsthal van Nederland. Het gebouw is gelegen in het Museumpark en heeft een ingang aan de Westzeedijk tegenover het Koningin Emmaplein. Naast de Kunsthal bevindt zich het Natuurhistorisch Museum Rotterdam.

23 Maritiemmuseum + Standbeeld
Locatie: Leuvehaven Het Maritiem Museum Rotterdam is een scheepvaart- en havenmuseum in het centrum van Rotterdam. Eerder was het museum bekend onder de naam Maritiem Museum Prins Hendrik. Naast het museum ligt het Havenmuseum met een grote collectie schepen en overslagmiddelen, dat gratis toegankelijk is.

24 Van Nellefabriek Locatie: Van Nelleweg
Het belangrijkste monument van Rotterdam is de voormalige Van Nellefabriek voor tabak, koffie en thee. Het Rijksmonument wordt beschouwd als het hoogtepunt van Het Nieuwe Bouwen in Nederland. Het ontwerp van de fabriek voor Van Nelle is op vele punten innoverend. Dit is naast de architect  L.C. van der Vlugt en zijn medewerker Mart Stam vooral te danken aan de opdrachtgever C.H. van der Leeuw. Hij was één van de firmanten van Van Nelle.

25 Het Schielandhuis Locatie: Korte Hoogstraat
Het Schielandshuis is in 1665 gebouwd voor de bestuurszetel van het uit de dertiende eeuw stammende Hoogheemraadschap Schieland. Het stadspaleis bevatte toen een eetzaal op de bel- etage en logeerkamers voor de hoogheemraden van buiten de stad. In 1864 werd het gebouw door een brand verwoest en vervolgens snel gerestaureerd. Na vertrek van het Hoogheemraadschap was o.a. het Gemeentearchief en het Museum Boijmans hier gevestigd. Tijdens recente verbouwingen in de periode 1981 tot 1985 is gepoogd het Schielandshuis zoveel mogelijk in originele staat terug te brengen.

26 Spido Locatie: Willemsplein
Spido is een rondvaartbedrijf dat voornamelijk rondvaarten in de haven van Rotterdam organiseert. De Spido is een bekende toeristische attractie in Rotterdam. Dagelijks organiseert Spido vanaf de afvaartplaats, het Willemsplein aan de voet van de centrumzijde van de Erasmusbrug diverse soorten rondvaarten door de havens van Rotterdam: bijvoorbeeld een 75 minuten durende rondvaart door de Maashaven, Rijnhaven, Waalhaven, Leuvehaven onder andere langs de Euromast en de Eemhaven en een 2½ uur durende rondvaart richting Rozenburg welke de Botlekhaven, de Laurenshaven en de Eemhaven aan doet.

27 Het Stadhuis Locatie: Coolsingel
Met de bouw van het stadhuis in 1920 werd ook gelijk de binnenstad van Rotterdam gesaneerd. Burgemeester A.R. Zimmerman wilde een nieuw stadhuis aan een statige boulevard voor een groot stedelijke uitstraling. Hiervoor moest de Coolvest worden gedempt, dit werd de Coolsingel. Tevens werd de oude volkswijk rond de Zandstraatbuurt (geboorte grond van Louis Davids) met de grond gelijk gemaakt.

28 Standbeeld Santa Claus
Locatie: Eendrachtsplein Santa Claus, in de volksmond als Kabouter Buttplug bekend, is een beeld van Paul McCarthy. Het staat op het Eendrachtsplein in Rotterdam. Het beeld werd in 2001 door de Amerikaanse kunstenaar gemaakt in opdracht van de Internationale Beelden Collectie voor een plek in de stad. Het beeld stelt de kerstman voor die een kerstboom in zijn handen houdt.

29 De verwoeste stad Locatie: Plein 1940
Het bronzen beeld geldt als het belangrijkste oorlogs- monument van Rotterdam. Het beeld van de Russische kunstenaar was een gift van de Bijenkorf aan de stad.

30 Westersingel Locatie: Westersingel
De Westersingel is een bekende singel in Rotterdam op de grens van het stadscentrum en de wijken Oude Westen en Dijkzigt. De Westersingel loopt van het Kruisplein tot de Westzeedijk. De straat aan de westkant van de singel heet ook Westersingel. De straat aan oostkant van de singel heet ten noorden van het Eendrachtsplein de Mauritsweg, ten zuiden van het Eendrachtsplein de Eendrachtsweg.

31 Willemsbrug Locatie: Nieuwe Maas
De Willemsbrug is een brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam. De brug verbindt de rechteroever van de Nieuwe Maas met het Noordereiland. De huidige brug is de tweede generatie Willemsbrug. De eerste werd ontworpen door C.B. van der Tak, is in 1878 opengesteld en werd vernoemd naar koning Willem III. De tweede brug is ontworpen door C. Veerling en is opgeleverd in 1981.

32 Het Witte Huis Locatie: Wijnhaven
Het Witte Huis is de naam van een gebouw in Rotterdam dat een tijdlang het hoogste kantoorgebouw van Europa is geweest. Het heeft het Bombardement op Rotterdam in 1940 overleefd, in de jaren negentig werd het zoveel als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht (gevels en dak). Het was de eerste wolkenkrabber van Rotterdam en Europa. Decennia lang bleef dit monument met zijn 45 meter hoogte, de top in Europa. Het behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.

33 Opdrachten Speurtochtlijst Kompas Routebeschrijving Plattegrond

34 Bronnen


Download ppt "Wiskunde & Cultuur 2-4 Navigatie"

Verwante presentaties


Ads door Google