De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De markt voor biologisch graan

Verwante presentaties


Presentatie over: "De markt voor biologisch graan"— Transcript van de presentatie:

1 De markt voor biologisch graan
Dit marktoverzicht kadert in een reeks van 4 marktoverzichten met als doel de transparantie van de markt verhogen marktkansen in beeld brengen => eventuele verdere acties => mogelijkheden voor omschakeling Andere marktoverzichten zijn Groenten en akkerbouwproducten Vlees Zuivel Paul Verbeke 27 januari 2011

2 Overzicht Internationale markt voor biologisch graan
Belgische markt voor biologisch graan Prijsvorming Broodconsumptie Conclusies 27 januari 2011

3 Internationale markt voor biograan
Italië: inclusief rijst België: exclusief maïs Bronnen: AMI, Sinab, MRW, AMS, Biologica 27 januari 2011

4 Internationale markt voor biograan
27 januari 2011

5 Internationale markt voor biograan
Bron: AMI, 2010 27 januari 2011

6 Kazachstan 35.706ha bio-tarwe (zacht) => Ton (waarvan Ton voor export) 8.298ha bio-tarwe (durum) => Ton (waarvan Ton voor export) 620ha gerst => Ton 10ha haver => 13Ton 2.862ha rijst Bron: 27 januari 2011

7 USA Zomertarwe: 37.786ha Wintertarwe: 82.138ha Durum-tarwe: 8.900ha
Gerst: ha Haver: ha Bron: => 2010 Organic survey 27 januari 2011

8 Canada => prairie (klimaat + mechanisatie)
Tarwe (durum + zacht): ha Gerst: ha Haver: ha Spelt: 4.390ha Bron: 2011 27 januari 2011

9 Duitsland 27 januari 2011

10 Frankrijk 27 januari 2011

11 Frankrijk Totaal: 95.722 ha in 2008 incl. rijst, maïs, sorghum ....
27 januari 2011

12 Belgische markt voor biograan
Vlaanderen (ha) Wallonië (ha) Granen 423 2491 Aardappelen 68 203 Voedergewassen 860 533 Braak 58 174 Hop 14 - Andere 1160 Totaal 1423 4561 In Vlaanderen nauwelijks typische akkerbouwbedrijven 27 januari 2011

13 Belgische markt voor biograan
27 januari 2011

14 Kwaliteit Klimaat: droog weer bij bloei & oogst
Fusarium / DON valgetal Eiwitgehalte => min. 10,5% à 11,5% Rasafhankelijk (eiwitkwaliteit) Productiemethode brood (bv. kneedsnelheid) Vochtgehalte => max. 14% Valgetal => min. 200 Hectolitergewicht => min. 77 27 januari 2011

15 Minstens alle landen om ons heen
Prijsvorming Minstens alle landen om ons heen Perioden van relatief tekort en goede prijsvorming wisselen af met perioden van relatief overschot en slechte prijsvorming. Fenomeen versterkt door de omschakelperiode. Zéér gevoelige markt (appel gangbaar = Ton // Bio = 0,5% van gangbaar) 27 januari 2011

16 Prijsvorming Kostprijs brood voor ±1/3 bepaald door de prijs van de grondstof 27 januari 2011

17 27 januari 2011

18 Productie Telers in Vlaanderen Agribio 20-tal
Niet georganiseerd (graan) Agribio ° 2000 15 telers ± 200ha/jaar ± 1.000Ton/jaar kopen extra aan Stabiele prijzen: ±300€/T voor spelt; ±250€/T voor tarwe (2010) 27 januari 2011

19 België: Traders Goemaere (handel en trading)
Derigran (uitsluitend trading) Fayt-Carlier (handel) Doens BV (handel en trading) BioCore (handel) AgriFirm (handel) 27 januari 2011

20 Maalderijen & veevoederfabrikanten
Bio-Mills (100% bio) Bakkerij Verbeek (NL) Ferme de la Croix Soubry Molens Nova Spelt Molens Molens Van Malleghem Vermeulen Molens Totaal ±15.000Ton graan/jaar (eigen schatting) 5 à 10% inlands Molens Dedobbeleer Scar Dumoulin - Interagri Moulins Schyns Totaal ±30.000Ton/jaar (eigen schatting) ± 30% inlands Van Gorp Reudink .... 27 januari 2011

21 Bakkerijen Artisanaal <=> industrieel De Trog
Bellona Patis - Le Pain Qoutidien Eco-Vida - J. Martins - Le bon Pain Bio-Bakkers Bakker Jowan Bakkerij Cochez Het Bakhuis Ferme de la Croix - BioMills La Lorraine Hoeve-bakkers Zonnemaire / Ad Van der Westen Bakkerij Verbeek 27 januari 2011

22 Distributie Supermarktketens ±40% Gespecialiseerde winkels ±40%
bakkers biowinkels horeca conceptwinkels (Le Pain Quotidien, Exki) Export (catering, diepvries ...) Geen centrale distributie 27 januari 2011

23 Andere toepassingen Meel: Aveve, hoeveproducenten, ...
Mouterij: Dingemans Pasta: Soubry (harde tarwe), Agribio (inlandse spelt) Koekjes: Freja Food (bv. op basis van inlandse spelt), Eco-Biscuits, Corthouts, Jules Destrooper, Vermeiren-Princeps ... Peperkoek: Vondelmolen Wafels: Koekjes Bossuyt, Luka, Milcamps, Dimabel... Pannekoeken: Geal Tortillas: Poco Loco Beschuit: Eco-Natur Siroop: Sipal Partners Graanjenever: ??? (wel vraag naar!!) Ontbijtgranen: Mulder Natural Food, Agribio Seitan: Bertyn, IOOP, Abinda, De Hobbit ... 27 januari 2011

24 Graan in omschakeling Babyvoeding Veevoeder Voedselteams
Brood in omschakeling ?? 27 januari 2011

25 Kansen voor regionale productie
Wallonië: veevoergraan max. 300km ver Conceptproducten bv. Zeeuwse Vlegel Molenaars bieden Samenwerking op lange termijn - overleg op sectorniveau Stabiliteit in prijs en aanlevering Transparantie doorheen de keten Molenaars vragen Kwaliteit: eiwit > 10,5% Valgetal: min. 200 Hectolitergewicht: min. 77 Vocht: max. 14% Minimale aanvoerhoeveelheden 27 januari 2011

26 Kansen voor regionale productie
Samenwerking met andere sectoren Aardappel: Dewulf, Aardappelhoeve ... Wortelteelt: l’Yerne Groentenindustrie ???? Veevoederfabrikanten Veredeling - rassenkeuze Teeltadvies- en begeleiding 27 januari 2011

27 27 januari 2011

28 27 januari 2011

29 27 januari 2011

30 Ook bio brood kent een stijging dankzij een gestegen penetratie en een verhoogde gemiddelde prijs. De aankoopfrequentie daalt echter. 27 januari 2011

31 Conclusies Productie in Vlaanderen <<< vraag
Bv. Bio-Mills: 50% regionaal graan in 2015? Ook 2 andere molens Klimaat = moeilijkheidsfactor, maar niet onmogelijk!! Kwaliteit = rasafhankelijk Baktechniek aanpassen aan de geleverde kwaliteit Geen “ketenregisseur” zoals bv. Agribio of AgriFirm Schaalgrootte van de bedrijven voldoende? In vergelijking met het saldo voor groentengewassen 30 Ton minimaal bij Agribio 27 januari 2011

32 27 januari 2011

33 27 januari 2011

34 Stelling 1 Vlaanderen is klimatologisch minder geschikt voor de teelt van kwaliteitsgraan. Men beperkt zich beter tot de productie van veevoedergraan. 27 januari 2011

35 Stelling 2 De Vlaamse biologische akkerbouwers zijn onvoldoende concurrentieel in vergelijking met buitenlandse producenten (Duitsland, Nederland, Frankrijk, Kazachstan ....) 27 januari 2011

36 Stelling 3 De Vlaamse consument kan warm gemaakt worden voor een brood (of ander graanproduct) van regionale herkomst. Dit wordt beter zéér kleinschalig uitgewerkt (type rechtstreekse verkoop) 27 januari 2011

37 Stelling 4 27 januari 2011


Download ppt "De markt voor biologisch graan"

Verwante presentaties


Ads door Google