De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Netwerk overgewicht Groningen 12 juli 2012 Hannie Poletiek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Netwerk overgewicht Groningen 12 juli 2012 Hannie Poletiek"— Transcript van de presentatie:

1 Netwerk overgewicht Groningen 12 juli 2012 Hannie Poletiek
Preventie van overgewicht in de regio: samenwerking loont! Nieuwe ontwikkelingen Netwerk overgewicht Groningen 12 juli 2012 Hannie Poletiek Mijzelf voorstellen. Onderwerp: samenwerking in de regio Groningen Netwerk overgewicht en laatste ontwikkelingen.

2 Inhoud Huidige cijfers Netwerk overgewicht Groningen,
Netwerken in crisistijd Nieuwe ontwikkelingen Nieuwe cijfers presenteren, stand van zaken. Netwerk korte presentatie hoe staat het, Netwerken in crisistijd, zowel crisis door toenemende problematiek, maar ook economische crisis wat zijn nieuwe ontwikkelingen.

3 1998→ 2002 → 2006 → 2010 De volgende vier dia’s moeten achter elkaar (snel) worden getoond. De ontwikkeling van overgewicht door de jaren heen in de provincie wordt zichtbaar. De cijfers zijn gebaseerd op de vierjaarlijkse gezondheidsenquete onder volwassenen in Groningen van de GGD. Dit zijn dus zelf gerapporteerde cijfers. Met name overgewicht in Oost Groningen blijft verontrustend. Ook al hebben mensen bij zelfrapportage de neiging om zich lichter in te schatten.

4 Groep 7 basisonderwijs 2011, meetgegevens GGD
SES indeling naar postcode, bron: SCP Recentere cijfers en van de jeugd zijn de meetgegevens van de JGZ, en dus betrouwbaarder. Dit zijn de meetgegevens in groep 7 in het jaar Ook hier zie je dat Oost de meeste kinderen met overgewicht heeft. Als we dit afzetten tegen de verdeling van de lage SES dan is het duidelijk dat in de gebieden met veel lage SES ook veel overgewicht voor komt.

5 Meer cijfers GGD zie

6 Netwerk overgewicht Groningen
Veel losse initiatieven gericht op 1 facet Veel dezelfde doelen voor dezelfde doelgroep Netwerk overgewicht Wij constateerden dat er veel losse initiatieven waren gericht op 1 facet van de problematiek. Bijv. bewegen, maar vervolgens wordt er AA drink genuttigd of energierepen. Of alleen gericht op kennisoverdracht. Juist de integrale aanpak is belangrijk. Niet langs elkaar heen werken. Daarom is ongeveer 4 jaar geleden het netwerk overgewicht Groningen opgericht.

7 Netwerk overgewicht Groningen; wie?
GGD Groningen Demografie, RUG HG, opleiding voeding en diëtetiek HG, instituut voor sportstudies Huis voor de Sport Groningen Eerstelijns: Diëtist, Fysiotherapeut, Eerstelijns Advies Noord Nederland (ELANN) Gewichtsconsulent Pedagoog, Elker Lentis (GGZ-preventie) En vele anderen in de database De kerngroep komt 3-4 keer per jaar bijeen. En bestaat uit de volgende partijen. Daarnaast vele anderen waaronder veel aanwezigen in onze database. Ik ga nu niet vertellen wat we allemaal gedaan hebben en nog mee bezig zijn, ik houd me tot de nieuwe ontwikkelingen.

8 Netwerken in crisistijd
Gebruik elkaars deskundigheid Afstemming projecten, overzicht houden (website lokaal loket), gebruik nieuwe media Uitwisselen informatie Verbinden: o.a. preventie en curatie. Onderzoek koppelen aan praktijk Door bezuinigingen wordt de tijdsinvestering schaarser. We moeten nog kritischer kijken wat we wel en niet doen. Men heeft de neiging om op het netwerken te bezuinigen. Toch blijft het belangrijk om integraal te werken om effectief bezig te zijn. Hiervoor moet men van elkaar weten wat men doet. Elkaars deskundigheid gebruiken om tot een gedegen aanpak te komen. Het zou jammer zijn om alle energie die in het terugdringen van overgewicht wordt gestoken verloren te laten gaan. Beter overzicht van de vele activiteiten die er spelen. Hoewel nog niet optimaal, maar we hopen dat dit gaat verbeteren. (Themakaart overgewicht gaat van Zorgwijzer naar Xinvis). Gebruik van social media om met elkaar te communiceren. En een erg belangrijke: welke projecten zijn er in de regio en waar kunnen huisartsen en jeugdartsen naar doorverwijzen. Ondersteuning: gebruik maken van wat er al ontwikkeld is en onderzoek vertalen naar de praktijk. Deze bijeenkomst is een voorbeeld van uitwisseling van waar men mee bezig is in de provincie.

9 Nieuwe ontwikkelingen
BBOFFTT Borstvoeding Bewegen Ontbijten Frisdranken Fastfood Televisie kijken Tussendoortjes Evt. aangevuld met slapen en opvoeding Nieuwe Richtlijn overgewicht voor de JGZ, 0-1,1-2, 2-19 jaar, zie Een belangrijke ontwikkeling bij JGZ is het verschijnen van de nieuwe richtlijn overgewicht. Ik zal er niet heel diep op ingaan, jullie kunnen deze raadplegen onder deze (ingewikkelde) link. Nieuw is dat al jonger signalen van te veel eten en te weinig bewegen worden opgepakt. En vanaf 5 jaar is het advies de bloeddruk te meten van kinderen met overgewicht. De BBOFFTT onderwerpen zijn gebleven.

10 Nieuwe ontwikkelingen
Veel factoren hebben invloed op overgewicht. Anderen betrekken bij aanpak: sport, onderwijs, ruimtelijke ordening, private partijen, rolmodellen… Aansluiten bij behoefte van mensen. Hiervoor de doelgroep leren kennen. Steeds meer zijn we bewust dat we het probleem niet zelf op kunnen lossen. Gezondheid zit in veel beleidsterreinen, hier moeten we op aansluiten. En dan niet met het verbieden van allerlei dingen, maar gezond gedrag het normale gedrag laten worden, het moet cool worden voor de jeugd!, de omstandigheden zo maken dat gezond eten en bewegen makkelijk wordt.

11 Aansluiten op doelgroep, wat bezielt de mensen in Oost Groningen, wat houdt hun bezig?

12 Meer informatie Hannie Poletiek GGD Groningen


Download ppt "Netwerk overgewicht Groningen 12 juli 2012 Hannie Poletiek"

Verwante presentaties


Ads door Google