De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PowerPoint Presentatie:

Verwante presentaties


Presentatie over: "PowerPoint Presentatie:"— Transcript van de presentatie:

1 PowerPoint Presentatie:
Corsica Door: Jasper,Daan en Niek

2 De inhoud van de presentatie:
De ligging De belangrijkste plaatsen Het klimaat De natuur De geschiedenis Bevolking Leefgewoontes Toerisme Bezienswaardigheden Economie

3 Corsica is ongeveer even groot
De ligging: Corsica is ongeveer even groot als een kwart van nederland.

4 De belangrijkste plaatsen:
Bastia Calvi Corte Ajaccio (Hoofdstad) Bonifacio

5 Het klimaat Corsica heeft een typisch Middellandse-Zeeklimaat met droge, warme zomers en vochtige winters met een gemiddelde temperatuur van 12°C. In de bergen is veel frisser. Sneeuw is te vinden boven de 1600 meter van oktober tot juni. De zeetemperatuur ligt in de van juni tot september soms boven de 25°C. Corsica heeft gemiddeld 2700 uren zon per jaar. Tussen juni en september ligt de gemiddelde dagtemperatuur boven de 25°C. In juli en augustus kan de temperatuur oplopen tot boven de 35°C. Oktober tot en met december zijn de natste maanden met hevige stormen en soms overstromingen. In het oosten valt meer neerslag dan in het westen maar in juli valt er praktisch nergens regen.

6 De Natuur Corsica is in vergelijking met de andere eilanden van het Middellandse Zeegebied het groenste eiland. De hoogteverschillen en de daaruit voortvloeiende verschillen in temperatuur zijn daar o.a. debet aan. Er zijn meer dan 2800 soorten bomen, planten en bloemen vastgesteld. Er leven op Corsica honderden soorten dieren, waaronder heel veel vogelsoorten. De meeste dieren die men te zien krijgt als men op Corsica is, zijn dieren als varkens, koeien, geiten, schapen en ezels. Voor meer bijzondere dieren moet je echt de natuur in.

7 De Geschiedenis van Corsica
De eerste bewoners. Begin van de landbouw en veeteelt. Verovering door de Torreanen. De oorlog met alle bevolkingsgroepen. Provincie van het Romeinse rijk. Val van het Romeinse rijk en de onverslaanbare Genuezen De verovering door de Fransen. Corsica in de eerste en tweede wereldoorlog

8 De eerste bewoners Zo'n 6500 jaar geleden, in de pre-neolithische periode, woonden er al mensen op Corsica. Het bewijs daarvoor wordt geleverd door het skelet van de "dame van Bonifacio" dat gedateerd is op 6570 voor Christus en in 1975 werd gevonden. Het waren grotbewoners die van de jacht en de visserij leefden en waarschijnlijk afkomstig waren van Toscane op het Italiaanse vasteland en van Sardinië, het Italiaanse eiland ten zuiden van Corsica.

9 Het begin van de landbouw en veeteelt
In de nieuwe steentijd (neolithische periode voor Chr.) leerden de Corsicanen granen te verbouwen en worden er schapen en geiten gehouden. Ook gebruikt men vanaf die tijd stenen wapens en gebruiksvoorwerpen.

10 Verovering door de Torreanen
In de bronstijd van voor Chr. werden er al kleine gefortificeerde dorpen gebouwd door in die tijd gevormde stammen. In die periode kwamen ook de goed bewapende Torreanen op Corsica, waardoor de Corsicanen gedwongen waren om te vluchten naar Noord-Corsica. De Torreanen hadden in tegenstelling tot de Corsicanen bronzen dolken en zwaarden tot hun beschikking.

11 De oorlog met alle bevolkingsgroepen
Ca. 550 v. Chr. landden de Focaiers, door de Perzen verjaagd uit Griekenland, op de oostkust van Corsica. Het waren handelaren die veel zaken deden met Sicilië, Spanje, Frankrijk en Italië, en zij stichtten de nederzetting Alalia, waar nu Aléria gelegen is.

12 Provincie van het Romeinse rijk
Corsica wordt bezet door...bijna iedereen. Deze Focaiers werden weer verjaagd door de Carthagers en de Etrusken. Doordat Carthago en Rome met elkaar slaags raakten kreeg De Romeinse veldheer Scipio de opdracht de Corsicanen uit Alalia te verjagen en de stad te vernietigen. Dit lukte zonder veel moeite en vanaf 221 v. Chr. werd Corsica een provincie van het Romeinse Rijk.

13 Val van het Romeinse rijk en de onverslagen Genuezen
Bij de val van het Romeinse rijk kregen de Italianen Corsica, maar het lukte hen niet om de Genuezen (de overgebleven bevolking) te verjagen. Net als Spanje dit later ook niet lukt.

14 De verovering door de Fransen
In 1768 werd Corsica door de Genuezen aan Frankrijk verkocht voor pond. Het verzet was woedend over deze koehandel en het was Carlo Bonaparte, de vader van Napoleon Bonaparte, die Frankrijk de oorlog verklaarde. De slag bij Borgo werd door de Corsicanen gewonnen, maar op 8 mei 1769 werd het Corsicaanse leger in de pan gehakt door het leger van Lodewijk XV. Op 12 juni 1769 werd Corsica tot Frans grondgebied verklaard.

15 Corsica in de eerste en tweede wereldoorlog
Corsica werd in de tweede wereldoorlog geteisterd met intimidaties, plunderingen en de oprichting van een concentratiekamp. Dit leidde tot de oprichting van een heuse verzetsbeweging (maquisards) die vanuit de maquis het de Italianen en de Duitsers steeds moeilijker maakten. De Corsicanen werden daarbij geholpen door de geallieerden die veel wapens en munitie aan land smokkelden. Ondanks hevig verzet van de Duitsers werden zij op 4 oktober 1943 in de Golo-vallei verslagen.

16 De Bevolking Door de vele slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en emigratie op grote schaal naar het Franse vasteland en het buitenland leven er nu nog maar ca mensen op Corsica. De op het eiland woonachtige bevolking is geconcentreerd in de belangrijkste steden (Ajaccio, Bastia, Bonifacio, Calvi), enkele kleinere centra en de zones van Aléria, Marana en Balagne. Gemiddeld wonen er per km2 ca. 28 mensen op Corsica.

17 Leefgewoontes De Corsicanen zijn over het algemeen nog zeer gelovig en vrijwel allemaal rooms-katholiek. Verder zijn er nog kleine groepen Grieks-orthodoxen en islamieten. Het eiland en de mensen doen denken aan Italianen. Dat komt omdat het vroeger behoorde tot Italië en het nog niet erg lang een Franse staat is. Er is maar één verplichte school, vanaf 6 tot 16 jaar. Je kunt dan nog een vervolgopleiding doen op de 2e school.

18 De taal Woord Corsicaans Frans Italiaans Een unu un uno Vier quattru
Veel Corsicanen spreken Frans of Italiaans, alleen de ouderen spreken onder elkaar nog wel eens Corsicaans. Woord Corsicaans Frans Italiaans Een unu un uno Vier quattru quatre quattro Acht ottu huit otto Twintig vinti vingt venti Goedendag bunghjornu bonjour buongiorno Tot ziens a venicci au revoir arrivederci Dank u grazie merci Zee mare mer

19 Toerisme Jaarlijks komen er ongeveer 1,5 miljoen toeristen naar Corsica, met name veel Duitsers (ca. 12%) en Italianen (ca. 23%) die in totaal zo'n 3,5 miljard Franse francs besteden. Vooral in populaire kustplaatsen als Calvi, Bastia, Porto Vecchio en Ajaccio wordt veel geld verdiend.

20 Bezienswaardigheden En Scandola nature reserve
De Oude uitkijktorens in Porto De bergen in bonifacio De Girolata Baai Bezienswaardigheden

21 Economie en landbouw Halverwege de jaren negentig was ca. 20% van de beroepsbevolking werkloos. En nog steeds gaat het niet erg goed met de economie van het eiland. Corsicaanse landbouwers produceren vooral voor eigen gebruik. De export van o.a. kurk, wijn (90% rode wijn), kaas, zuidvruchten en olijfolie neemt de laatste jaren wel toe. De landbouw wordt tot op 600 m hoogte uitgeoefend, deels op geïrrigeerde grond. Boven de 1000 m weiden 's zomers geiten en schapen, belangrijk voor de kaasbereiding. De landbouw levert ca. 2% van het bruto nationaal product (bnp) op. In Ajaccio en Bastia is een vrij uitgebreide levensmiddelenindustrie aanwezig, eveneens gericht op de eigen markt. Duurzame goederen komen vooral van het Franse vasteland en zijn extra duur vanwege de hoge transportkosten.

22 Einde van de Presentatie


Download ppt "PowerPoint Presentatie:"

Verwante presentaties


Ads door Google