De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

NPS ELEKTROMAGNETISCHE VELDEN (EMV) EN ONZE VOLKSGEZONDHEID www.stralingsrisicos.nl Klankbordgroep Maart 2012 Drs. Ing. Jan van Gils.

Verwante presentaties


Presentatie over: "NPS ELEKTROMAGNETISCHE VELDEN (EMV) EN ONZE VOLKSGEZONDHEID www.stralingsrisicos.nl Klankbordgroep Maart 2012 Drs. Ing. Jan van Gils."— Transcript van de presentatie:

1 NPS ELEKTROMAGNETISCHE VELDEN (EMV) EN ONZE VOLKSGEZONDHEID www.stralingsrisicos.nl Klankbordgroep Maart 2012 Drs. Ing. Jan van Gils

2 NPS p resentatie Klankbordgroep maart 2012 1.Kernthema van het NPS 2.Indeling van de honderden biologische effecten. 3.Onzekerheden ---- handelingsperspectieven 4.Aanbevelingen 5.Geen 24 uurs-stralers meer op de markt Het Nationaal Platform Stralingsrisico's (NPS)

3 ENIGE Kernthema’s van het NPS... erkenning dat er voldoende goed wetenschappelijk onderzoek beschikbaar is om het overheidsbeleid ten aanzien van EMV te baseren op het voorzorgprincipe/ voorzichtigheidsprincipe.... een appèl aan de industrie en politiek om ervoor te zorgen dat er veiligere, stralingsarme apparatuur op de markt komt.... de gezondheidsrisico's van Elektromagnetische Velden en Straling onder de aandacht te brengen van de Nederlandse bevolking en overheden, zoals vele EU landen doen.

4 Het Nationaal Platform Stralingsrisico's (NPS) Biologische effecten ordenen in twee categorieën: 1.Effecten die het lichaam in een actieve, alerte toestand brengen. Voorbeelden hiervan zijn; verhoging van de reactiesnelheid, vermindering van de alfa golven in het EEG, verlaging van de melatonine productie, vermindering van de lagere frequenties van het hartritme, toename van stresshormonen en calciumefflux uit de cellen. 2. Effecten die de genetische, vitale en immunologische basis van het lichaam aantasten. Voorbeelden zijn; DNA breuken en chromosomenbeschadiging, verzwakking van het immuunsysteem, afname van de vruchtbaarheid, initiërend en bevorderend effect op tumoren en kanker ontwikkeling, verhoging van de NO concentraties, verlaging van bloed hersenbarrière.

5 Ons leefmilieu is verzadigd met EM velden en straling. Het is plausibel het voorzorgbeginsel toe te passen gezien de zich opstapelende wetenschappelijke onzekerheden. (15 462 wetenschappelijke publicaties over EMF effecten op de mens en de natuur) Dus niet meer willen bewijzen dat het schadelijk of onschadelijk is. Handelingsperspectieven voor een stralingsarme leefomgeving in het belang van de algehele volksgezondheid en natuur.

6 Het Nationaal Platform Stralingsrisico's (NPS) Aanbevelingen van het NPS. Tevens adviezen voor de politiek, industrie en wetenschap. 1.Geen 24 uurs-stralers meer op de markt. Zoals DECT/ modems/ babyfoons/ toetsenbord/ muis/ wifi/ bluetooth/ Wlan/ enz. 2.Publiekscampagne voor de BEL-WIJZER. Aansluitend andere verstandige en wenselijke gedragcodes. 3.Aanpassing van de websites van het KPF/ GR/ Antennebureau/ GGD/ enz ……

7 Het Nationaal Platform Stralingsrisico's (NPS) Aanbevelingen van het NPS. Tevens adviezen voor de politiek, industrie en wetenschap. 1.Formuleringen in kennisberichten vanuit wetenschappelijke onzekerheid en voorzorg. STOPPEN met ‘onrust bestrijding’ en ‘te absolute uitspraken’. Zoals ‘Bij blootstelling onder de grenswaarden geven elektromagnetische velden volgens de laatste inzichten geen risico's.’ 2.Verlaag de cumulatieve veldsterktes in woongebieden voorlopig tot maximaal 0,2 V/m. 3.Gesprek op gang brengen over ‘veilig, gezond, verstandig en sociaal bellen en internetten’.

8 Het Nationaal Platform Stralingsrisico's (NPS) Dit verwoordde het NPS vorig jaar 1.Verlaag de stralingsdichtheid van de zendmasten met een factor 10 á 100 2.Ontwikkel mobieltjes met veel lagere SAR waarden. Maximaal 0,015 W/kg, zoals de allernieuwste kindertelefoons. 3.Ontwerp mobieltjes die van het hoofd vandaan stralen. 4.Ontwikkel stralingsarme hoofdsets. 5.Ontwikkel een draadloze huistelefoon en modems en …. die alleen zenden ‘on demand’. Geen 24 uurs-stralers meer op de markt. Hoe geven wij deze ideeën handen en voeten.


Download ppt "NPS ELEKTROMAGNETISCHE VELDEN (EMV) EN ONZE VOLKSGEZONDHEID www.stralingsrisicos.nl Klankbordgroep Maart 2012 Drs. Ing. Jan van Gils."

Verwante presentaties


Ads door Google