De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Eddy’s ijver in de beheerraad van de Rederscentrale zorgt dat directeur Wittewrongel tegen Nederlandse visserij topmannen reclameert. Na veel over.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Eddy’s ijver in de beheerraad van de Rederscentrale zorgt dat directeur Wittewrongel tegen Nederlandse visserij topmannen reclameert. Na veel over."— Transcript van de presentatie:

1

2

3

4

5 Eddy’s ijver in de beheerraad van de Rederscentrale zorgt dat directeur Wittewrongel tegen Nederlandse visserij topmannen reclameert. Na veel over en weer schelden krijgt de Rederscentrale voor elkaar dat de Nederlanders in Oostende willen vergaderen. Op de vergadering : enkele Nederlandse bonzen tegenover directeurWittewrongel, voorzitter De Roose, de advocaat, kustreders Eddy Serie uit Oostende, Jef Martony uit Zeebrugge en Albert Deramoudt uit Nieuwpoort.

6

7

8 Sound : I Will Always Love You : Whitney Houston : ( Dolly Parton)

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 Die tijd schrijft Eddy ook wekelijkse reportages voor “Het Visserijblad” : schuilnaam “Zeedierenjager”. De kustvissers richten een voetbalploeg op met schippers en matrozen. Op een match troeven zij de vishandelaren af met 7-0.

23

24 Ivan Victor komt Eddy vragen of hij wil meedoen met de politieke partij DEMO (Democratie.) Hij doet mee op de 13 de plaats bij de gemeenteraadsverkiezingen. Op een vergadering stelt een kopstuk van de partij voor Eddy als voorzitter te kiezen. Een andere kopstuk, een professor van de universiteit, vindt dat van het goede teveel en het gaat niet door. Men zegt Eddy zich niet te laten intimideren door de professor omdat die wel goed kan praten voor een volle zaal maar niet zoals gij van man tot man.

25 De verkiezingen brengen 2 verkozen gemeenteraadsleden maar Eddy zelf heeft weinig stemmen, wat hem doet besluiten dat hij meer als schrijver voor de samenleving doen kan. Door de voor hem onverwachte vergeldende aanpak van de partijtop tegen gemeentepolitiek en hij niet daarom heeft meegedaan stopt hij na 3 maanden dit avontuur.

26

27 Sound : Heal The World : Michaël Jackson : ( Marty Paich )

28 Er zit bijna geen garnaal en tong en er mag niet meer in span op kabeljauw worden gevist. De kustvisserij kan in de winter niet genoeg verdienen. Daardoor evolueert de kustvisserij om in de wintermaanden visgebieden naar de oostkust van Engeland op te zoeken. Halfweg de route bevist men gebieden ; daar zijn Franse vissers bedrijvig. Daardoor ontstaan conflicten en Belgen worden op zee aangevallen door Fransen.

29

30 Er is geen kustreder vertegenwoordiger meer in het bestuur van de Rederscentrale nadat Eddy Serie er weggaat. 3 jaar later zegt Eddy dat het tijd is dat er weer een kustreder zetelt. Niemand wil het doen ; uiteindelijk zegt neef Rudy Barbaix : ‘ik zal het doen.’ Dient zijn kandidatuur in voor het bestuur. Nog voor men hem kiest, gaat hij er zoveel als met zijn vuist op tafel slaan. Resultaat hij wordt niet verkozen voor het bestuur. Ruziënd met de “Rederscentrale” wordt door kustreders Rudy, Manfred en Luk (Manfred en Luk zijn halfneven van Eddy en Rudy) & bondgenoten de “Vlaamse Vissersbond”opgericht. Ze willen naast producentenorganisatie “Rederscentrale” een andere.

31 Er is geruzie en velen moeten het ontgelden. Gezegd dat Eddy zijn best heeft gedaan maar dat zij het rap zullen klaren. De fakkelovernemers doen het met andere aanpak en dat krijgt ‘sturm und drang’. Tegenovergesteld wordt de term “hol-gat” gebruikt. Maakt er anatomische bedenkingen bij. Eddy antwoordt : “ik ben hetero-sexueel en als je niet weet wat dat is zoek het op in een woordenboek.” Die tijd bedrijft hij nogal veel de liefde. Bekend persoon in West-Vlaanderen verspreid de laster zich en het is koers en vaart houden. Tegen achterbaksheid kan men zich moeilijk verdedigen maar uiteindelijk wint het gezonde verstand wat goed is voor volksgezondheid.

32 Eddy begon lang geleden zichzelf in te spreken : “move you arse.” Het voorste gevoel wordt niet verloren ; lichaam en verstand blijven in evenwicht. Hij leert het uit Amerikaanse films. Naar schipper Eddy luistert de bemanning en er wordt altijd voorzichtig en verstandig gewerkt en gevist aan boord van de O.142 “Hermes.” Het is manier om zonder gelul het beroep naar behoren en dynamisch uit te voeren. Zo ontstaat spontane team building. Als goed visser geeft men zich zonder ontzien. Hard zijn op zichzelf en niet andersom. Vader Frans, zijn schipper in het begin, zei menigmaal op zee : “oogjes open en goed kijken hoe ik het doet.” Het zijn nodige lesjes om in het lastig beroep geen klungelaar te zijn.

33

34 Als het tongenseizoen begint op de Belgische kust botsen onze kustvissers weeral op een omvangrijke vloot Nederlanders met ontoelaatbare PK vermogens; die hen de tong van voor de neus wegvissen. Een kustreder wil een Nederlands vissersvaartuig kopen ; dat wordt hem ontzegt door “Dienst Zeevisserij” : omdat het vaartuig een twintigtal centimeter te lang is volgens de regels. Het vaartuig heeft jaren onder Nederlandse vlag op de Belgische kust gevist. Bij onze kustvissers raakt alle logica zoek.

35

36 “Het Visserijblad” steunt de “Vlaamse Vissersbond.” Tijdens de blokkade wordt er proces verbaal opgemaakt ; even later belanden kustvissers op de rechtbank te Brugge. Met de ‘Rederscentrale’ protesteert even later ook de grote visserij nadat de E.U maatregelen oplegt die hen treffen. De kustvisserij heeft enkele jaren later meeval doordat, na de dioxine crisis, de ‘Vlaamse Groenen’ in de regering komen en Minister van Visserij Véra Dua leveren. De Vlaamse Groenen trekken zich dan het lot van de Kustvisserij aan.

37

38

39 Het “Vissersfeestcomité” kiest voor een ouderwetse visser achter het stuurrad in de verte turend. De “Hondenwacht” is een bekende term in zeevaart : het is de wacht tijdens dageraad. Het stamt uit de tijd van Admiraal Horatio Nelson ; wordt op zijn schepen “Dog Watch” genoemd. 200 jaar geleden gaat deze term de wereld rond ; vissers uit Oostende geven er een eigen naam aan : “de stijve lul wacht.” Dat weet de buitenwereld niet ; Eddy die vooruitziet dat de ware betekenis zal uitkomen (dat doet hij later zelf) veronderstelt dat sommige mensen dat negatief zullen vinden en voegt er “Waakzame” aan toe. Dat zit erin natuurlijk. Jan De Lee tekent wat hij op aanwijzen van Eddy voor ogen ziet: maakt een gietvorm en bakt de beeldjes.

40

41

42

43

44 Sound : “Feel” : Robbie Williams : (Guy Chambers)

45

46

47 Op het 5 de Vissersfeest roept Eddy het “Waakzame Hondenwacht” beeldje uit als symbool van : “de strijd van het voortbestaan van ons, met gezonde waakzaamheid en voorzichtigheid.”

48 Terwijl Eddy aan “Zeedierenjager” schrijft leest hij Michel de Notre Dame als schrijver tot schrijver. Zoals geleerd schrijvers te analyseren probeert hij zijn stijl en psyche te doorgronden. Kritisch staat hij tegenover de voorspellingen. Bij een 30 tal zinnen voor rond het jaar 2000 krijgt hij het gevoel dat Michel het over hem en zijn leefmilieu heeft. Het gaat over verschillende personen maar waar hij het heeft over iemand onder het teken van “Hermes”, “Mars” (de strijd), “Dianna” (godin van de jacht tijdens de nacht), “de jonge wijze alleen in zijn geest heeft hem gezien” en “Zijn engel” ; voelt hij zichzelf. Staat perplex en denkt meermaals : “dat kan toch niet. “ Heel kritisch leest hij Michel de Notre Dame (echte naam van Nostradamus) en wanneer hij voor deze van rond het jaar 2000 komt staat hij versteld.-------Heel kritisch leest hij Michel de Notre Dame (echte naam van Nostradamus) en wanneer hij voor deze van rond het jaar 2000 komt staat hij versteld.-------

49 Eddy bestudeerd met vallen en opstaan, als een wetenschapper, 6 jaar het schrijven ; geleidelijk denkt hij: “dat kan wel.” Bestudeerd de symboliek code, waarschuwingen en beschrijvingen en weet de sleutel tot herkenning. Na doorgedreven moeilijke en lastige studie voegt hij een hoofdstuk van 10 blz. toe aan de 470 blz. van “Zeedierenjager”. Het gaat over zijn verklaringen met de titel : “Veel toeval of …” Hij schrijft en zendt “Veel toeval of …”

50 Een schrijver is verantwoordelijk voor wat hij schrijft ; ook Michel de Notre Dame. Hoe inspiratie in je geest komt en van daaruit geschreven wordt blijft raadselachtig maar als schrijver heeft men plicht te zenden als het mensheid aanbelangd. Bij “Veel toeval of…” kan je de puntjes invullen met wat je wilt. Blijft vraag : “wat is toeval.” Is er waarheid dan staat onze levenslijn van lang voordien vast want zijn schrijven lag al meer dan 400 jaar te wachten. De gelijkenis is mysterieus maar Eddy wordt in zijn doen en laten niet “geleid” door het geschrijf van Michel. Wordt geïnspireerd door iets die niet van de wereld is.

51

52


Download ppt "Eddy’s ijver in de beheerraad van de Rederscentrale zorgt dat directeur Wittewrongel tegen Nederlandse visserij topmannen reclameert. Na veel over."

Verwante presentaties


Ads door Google