De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

PICASA VERSIE 3.9 PRESENTATIE

Verwante presentaties


Presentatie over: "PICASA VERSIE 3.9 PRESENTATIE"— Transcript van de presentatie:

1 PICASA VERSIE 3.9 PRESENTATIE
PTCC, Marcel Arkenbosch PICASA VERSIE 3.9 MEEST GEBRUIKTE GRATIS FOTOBEWERKINGSPROGRAMMA REDELIJK GEBRUIKSVRIENDELIJK BEHEREN EN ORDENEN VAN FOTO’S EN VIDEO’S VERBETEREN VAN DIGITALE FOTO’S, DIAVOORSTELLING WEBALBUMS, OPSLAG CD/DVD AFDRUKKEN EN COLLAGES, enz.

2 PICASA 3.9 DOWNLOADEN, STARTEN EN VERWIJDEREN
BIJ 1e KEER STARTEN ev PICASA FOTOVIEWER WEL OF NIET ALS STANDAARDVIEWER PICASA 3.9 DOWNLOADEN, STARTEN EN VERWIJDEREN DOWNLOADEN VIA: / picasa LEES OOK onderaan op deze downloadsite: meer info over nieuwste versie 3.9 DOWNLOADEN KAN OOK VIA: *TIP: ZORG VÓÓR HET DOWNLOADEN DAT ALLE FOTO’S OVERZICHTELIJK IN HERKENBARE MAPPEN ZIJN OPGESLAGEN, BIJ VOORKEUR IN STATION /D LET OP: *BIJ INSTALLEREN OP DE OPTIES LETTEN (GOOGLE als zoekmachine?) *BIJ 1e KEER STARTEN ev. ZELF DE MAPPEN KIEZEN DIE GESCAND MOETEN WORDEN (via Extra, Mappenbeheer), bv alleen ‘D/ Mijn Foto’s’. * VERSIE INFO: zie HELP, VERSIE INFORMATIE en ‘OVER PICASA’. * UPDATES: ZIE HELP, UPDATES. * PICASA VERWIJDEREN (ALLES, INCL. FOTOLINKS): VIA SOFTWARE (WIN XP) OF VIA SOFTWARE, PROGRAMMA’S (WIN VISTA / 7) KLIK OP: PICASA 3 INSTALLATIE ONGEDAAN MAKEN. * VERWIJDEREN MET BEHOUD VAN FOTO/DATABASE (en daarna herinstalleren) : KLIK OP ‘NEE’ TIP: STEL DE BEELDSCHERMRESOLUTIE OPTIMAAL IN VIA: Rechtsklik bureaublad, Eigenschappen, Instellingen, zet de schuifregelaar min. op 1280x800 pixels / 32 bits.

3 WERKVOLGORDE IN PICASA 3 tip: gebruik de Picasa-handleiding van: Wilmakarels.nl en van: Gratiscursus.be/picasa3, waarin alle onderdelen van Picasa3 duidelijk worden uitgelegd ! 1. VOORAF MAP(PEN) MAKEN VOOR FOTO-OPSLAG (INVOER) OP HARDE SCHIJF. * MAAK OOK EEN MAP MET WMA/MP3MUZIEKBESTANDEN AAN (b.v. PICASA-MUSIC). 2. FOTO’S OVERZETTEN (IMPORTEREN) VANAF CAMERA, CD/DVD, STICK, GEHEUGENKAART, NAAR MAP OP HARDE SCHIJF. 3. FOTO’S IN DEZE MAP EERST BEOORDELEN (bv. In Picasa fotoviewer). NU PICASA OPENEN: 4. FOTO’S IMPORTEREN IN PICASA BIBLIOTHEEK (HANDMATIG OF SCANNEN). 5. FOTO’S BEHEREN: ORDENEN ,SORTEREN, VERPLAATSEN, TEKST TOEVOEGEN.. 6. FOTO’S IN PICASA BEWERKEN: AANPASSEN en VERBETEREN. 7. NAAR WENS GESELECTEERDE FOTO’S IN ALBUMS PLAATSEN. 8. DIAVOORSTELLING MAKEN, ALBUM UPLOADEN , CD/DVD BRANDEN AFDRUKKEN, VERZENDEN………

4 HET OPENINGSVENSTER VAN PICASA
Het fotovak HET OPENINGSVENSTER VAN PICASA * HET OPENINGSVENSTER TOONT LINKS DE BIBLIOTHEEK MET MAPPEN en ALBUMS. IN HET MIDDEN IS ER DE FOTOBAK (LICHTBAK) ,GEVULD MET MINIATUREN. *TELKENS BIJ HET OPSTARTEN VAN PICASA WORDT DE BIBLIOTHEEK OPNIEUW ‘GELADEN’ BIJ DE EERSTE START of TIJDENS DOWNLOADEN IS ER DE KEUZE: MIJN COMPUTER VOLLEDIG SCANNEN OP AFBEELDINGEN. HIERDOOR WORDT DE GEHELE HARDE SCHIJF OP FOTO’S EN AFBEELDINGEN DOORZOCHT en GEÏMPORTEERD IN DE PICASA BIBLIOTHEEK! * WEL KUNNEN MAPPEN ALTIJD NOG UIT PICASA VERWIJDERD WORDEN VIA: EXTRA, MAPPENBEHEER, (KIES HIER DE TE SCANNEN MAPPEN VIA X / V / O, zie volgende dia) * IN DE FOTOBAK WORDEN DE FOTO’S VAN ELKE MAP / ALBUM WEERGEGEVEN. ONDER DE FOTOBAK IS ER EEN BLAUWE HORIZONTALE BALK, MET LINKSONDER HET FOTOVAK MET GESELECTEERDE FOTO’S (zie afb. boven). HET SELECTEREN GAAT ALS VOLGT: KLIK OP DE FOTO IN DE FOTOBAK (meerdere foto’s selecteren kan via CTRL / SHIFT). DEZE ZIJN VERVOLGENS ONDER IN DE SELECTIE VAN HET FOTOVAK TE ZIEN. HOUD DEZE FOTO VAST DOOR OP DE GROENE PIN TE KLIKKEN, VERWIJDEREN KAN MET DE RODECIRKEL. EEN FOTO BEWERKEN KAN DOOR 2X TE KLIKKEN. * DE GESELECTEERDE FOTO’S KUNNEN NU WORDEN BEWERKT, AFGEDRUKT, enz.

5 BEHEER VAN MAPPEN, BESTANDEN en FOTO’S
* IN DE BIBLIOTHEEK BEVINDEN ZICH DE FOTO’S IN MAPPEN en ALBUMS, EN ZIJN ALS MINIATUREN IN HET MIDDENVAK (=FOTOBAK) TE BEKIJKEN. INDIEN OPSLAG OF SCANNEN NIET GEWENST IS: EXTRA, MAPPENBEHEER, VERVOLGENS DE SPECIFIEKE MAP KIEZEN, OF: HANDMATIG TOEVOEGEN VIA: BESTAND, MAP AAN PICASA TOEVOEGEN. (KIES) PICASA VERPLAATST DE FOTO’S NIET, MAAR LAAT ZE IN DE OORSPRONKELIJKE MAPPEN WAARIN ZE ZIJN OPGESLAGEN, DUS: EEN MAP BEVAT MINIATUREN, GELINKT NAAR DE OORSPRONKELIJKE FOTO’S. ALLE DOOR PICASA GESCANDE MAPPEN MET FOTO’S EN AFBEELDINGEN WORDEN BIJ HET OPENEN, IN DE BIBLIOTHEEK chronologisch of alfabetisch OPGESLAGEN (LINKER GEDEELTE). *VERWIJDEREN VAN EEN FOTO UIT EEN MAP BETEKENT DUS TEVENS VERWIJDEREN VAN DE HARDE SCHIJF. VERWIJDEREN VIA: RECHTSKLIK OP FOTO, VERWIJDEREN VAN HARDE SCHIJF. Herstellen (terughalen) kan via de prullenbak. *MAP EEN ANDERE NAAM GEVEN: DUBBELKLIK OP MAPNAAM, VUL VENSTER IN

6 SORTEREN VAN MAPPEN EN VERZAMELINGEN
DE AKTIEVE MAP IS BLAUW GEMARKEERD ! IN DE BIBLIOTHEEK ZIJN DE MAPPEN STANDAARD CHRONOLOGISCH GEPLAATST, DUS OP VOLGORDE VAN JAAR (JONGSTE AANMAAKDATUM BOVEN). Wijzigen kan via de pijltoets (zie boven). *ANDERE MOGELIJKHEDEN VAN MAPSORTERING ZIJN: - OP NAAM (ALFABETISCH, INDIEN IN EEN MAP MEER JAARTALLEN ZITTEN), - OP FORMAAT (AANTAL FOTO’S), OP WIJZIGINGEN,.. IN DE BIBLIOTHEEK KUNNEN OOK ‘GROEPEN’ VAN MAPPEN BIJ ELKAAR GEPLAATST WORDEN. MEN NOEMT DAT ’VERZAMELINGEN’. ZO KUNNEN DE MAPPEN VOGELS EN VISSEN IN DE VERZAMELMAP ‘DIEREN’ WORDEN GEPLAATST. DAT GAAT ALS VOLGT: RECHTSKLIK OP DE MAP, KIES IN HET MENU: VERPLAATSEN NAAR VERZAMELING, NIEUWE VERZAMELING, VUL IN HET VENSTER DE NAAM VAN DE NIEUWE VERZAMELING IN. *VERWIJDEREN VAN EEN VERZAMELING KAN MET RECHTSKLIK OP DE VERZAMELING, VERZAMELING VERWIJDEREN. DE MAPPEN KOMEN DAN IN DE STANDAARDVERZAMELING ‘OVERIGE’.

7 FOTO’S CONTROLEREN EN BEHEREN
MET DE SCHUIFREGELAAR EN PIJLKNOPPEN AAN DE RECHTERKANT KAN MEN SNEL ALLE MAPPEN, ALBUMS EN FOTO’S BEKIJKEN. MET DE MINIATUURSCHUIFBALK RECHTSONDER ZIJN DE FOTO’S TE VERGROTEN en zelfs MET EEN VERGROOTGLAS TE BEKIJKEN. AAN FAVORIETE FOTO’S KAN EEN STER WORDEN TOEGEVOEGD, WAT EEN MANIER IS OM MOOIE FOTOS’ LATER TERUG TE VINDEN IN HET AUTOMATISCH AANGEMAAKTE ALBUM ‘FOTO’S MET STER’. EEN STER TOEVOEGEN KAN OOK TIJDENS EEN DIAVOORSTELLING. DE MINIATUREN VOEREN GEEN BESTANDSNAAM. TOEVOEGEN HIERVAN KAN VIA: BEELD, TITEL MINIATUUR, BESTANDSNAAM. DE NAAM WIJZIGEN KAN DOOR DE FOTO AKTIEF TE MAKEN. KLIK OP: BESTAND, NAAM WIJZIGEN, VUL HET VENSTER IN. *IN EEN ANDERE VOLGORDE PLAATSEN KAN DOOR OP DE FOTO TE KLIKKEN EN TE VERPLAATSEN (SLEPEN). LET OP: IN DE OORSPRONKELIJKE MAP WORDEN DE FOTO’S NIET VERPLAATST. *EEN FOTO VERPLAATSEN NAAR EEN NIEUW AANGEMAAKTE MAP KAN VIA: KLIK OP FOTO, RECHTSKLIK: NAAR NIEUWE MAP VERPLAATSEN, VUL GEGEVENS IN. SLA DEZE MAP OP, OP H.DISC.

8 ALBUMS (BESTAAN ALLEEN IN PICASA, NIET OP DE HARDE SCHIJF)
EEN ALBUM IS EEN ZELF GEMAAKTE (THEMA)-VERZAMELING VAN FOTO’S UIT ANDERE MAPPEN: DE FOTO’S ZIJN DUS (ALLEEN) IN PICASA 2X AANWEZIG (1x in een map, 1x in een album). EEN ALBUM SAMENSTELLEN KAN DOOR EERST EEN NIEUW ALBUM TE MAKEN VIA: BESTAND, NIEUW ALBUM. OOK VIA BLAUWE BOEKJE. *KLIK OP HET BLAUWE BOEKJE: VUL DE ALBUM-GEGEVENS IN. DAARNA HET ALBUM GAAN VULLEN MET FOTO’S UIT ANDERE MAPPEN: KLIK IN EEN FOTOMAP OP EEN MINIATUUR : Toevoegen aan nieuw album. *BIJ VERWIJDEREN VAN FOTO UIT EEN ALBUM: FOTO BLIJFT WEL GEWOON IN DE MAP. *BIJ VERWIJDEREN VAN EEN FOTO UIT EEN MAP, WORDT TEVENS DE FOTO VAN DE HD VERWIJDERD, EN OOK UIT HET BETREFFENDE ALBUM. TIP: EEN GEÏMPORTEERDE MAP KAN IN ZIJN GEHEEL ALS ALBUM WORDEN GEKOPIEËRD. DAARNA KUNNEN ONGESCHIKTE FOTO’S (via DEL) WORDEN VERWIJDERD ZODAT HET ALBUM ALS ÓPGESCHOONDE MAP GEBRUIKT KAN WORDEN. DE ORIGINELE MAP OP DE HD BLIJFT INTAKT. *HET ALBUM PERSONEN BLIJKT CHAOTISCH EN WERKT NIET GOED !! VANDAAR HET ADVIES OM DIT ONDERDEEL ZORGVULDIG EN SELECTIEF TE GEBRUIKEN (OPENEN VIA: EXTRA, MAPPENBEHEER).

9 ORDENEN VAN MAPPEN *DE ORIGINELE MAPNAMEN WORDEN DOOR PICASA OVERGENOMEN. *SYSTEEM C+D IS EEN VOORBEELD VAN GOEDE FOTOMAP-ORDENING. *OMDAT (MIJN)AFBEELDINGEN NIET KAN WORDEN BEVEILIGD TEGEN VERPLAATSEN, IS HET ZINVOL OM FOTOMAPPEN IN /D OP TE SLAAN. MAPPEN KUNNEN MET BEHULP VAN HET ZOEKVAK WORDEN OPGESPOORD. TYP IN HET TEKSTVAK DE NAAM VAN DE GEZOCHTE MAP ZIE BOVEN. HET LINKERBLOK GEEFT ZOEKFILTERS AAN VOOR GEMARKEERDE FOTO’S.

10 MAPPEN- EN FOTO-OPSLAG (importeren)
IMPORTEREN VAN FOTO’S IN PC: vanaf geheugenkaart, usb-stick, camera, scanner, ext. HD.. VIA: KNOP ’IMPORTEREN’ (LINKSBOVEN) OF VIA : BESTAND, IMPORTEREN VAN… HIERNA OPENT HET IMPORT-VENSTER. INDIEN FOTO’S ONGEWENST ZIJN: KLIK OP ANNULEREN (RECHTSONDER). *PICASA SPOORT OOK RAW-FORMATEN OP en ONDERSTEUNT DEZE. BEWERKEN IN PHOTOSHOP ALLE FOTO’S KUNNEN BIJ HET IMPORTEREN NAAR EEN PC HET BESTE IN DEELMAPPEN WORDEN OPGESLAGEN, b.v. IN DE VERZAMELMAP: ‘MIJN AFBEELDINGEN’ of in een ‘HOOFDMAP FOTO’S’ of ‘AFBEELDINGEN’. GEBRUIK DAARBIJ LOGISCHE MAPNAMEN EN FOTONUMMERING.ZIE SYSTEEM C en CD, VOLGENDE DIA. MAAK VAN DEZE HOOFDMAP REGELMATIG BACK-UPS NAAR EEN EXTERNE HD OF DVD. BINNEN WINDOWS MOGEN DEZE MAPPEN NOOIT NAAR EEN ANDERE LOCATIE VERPLAATST WORDEN, ANDERS KAN PICASA ZE NIET MEER VINDEN. VANDAARUIT KAN DE MAP IN PICASA WORDEN GEÏMPORTEERD EN KRIJGT DEZE DEZELFDE NAAM ALS IN WINDOWS VERKENNER, WIJZIG DE MAPNAAM NIET. DIRECT IMPORTEREN NAAR PICASA IS MOGELIJK MET USB-kabel en de TOETS ‘ÍMPORTEREN’ (LINKS BOVEN, ONDER Bestand / Bewerken). MAPPEN EN ALBUMS KUNNEN IN EEN PLATTE STRUCTUUR OF IN EEN BOOMSTRUCTUUR WORDEN WEERGEGEVEN. ZIE LINKSBOVEN ONDER MAP/AFBEELDING. DE BOOMSTRUCTUUR IS DEZELFDE ALS IN WINDOWS VERKENNER.

11 ONDERDEEL ‘PERSONEN’ PICASA SCANT BIJ HET OPENEN AUTOMATISCH OP GEZICHTEN VAN PERSONEN EN SLAAT DEZE OP IN DE MAP ‘PERSONEN’. DIT LIJKT AANTREKKELIJK MAAR ZORGT VOOR VEEL IRRITATIE, ZEKER BIJ HET VERWIJDEREN. TIP: ZET DEZE VORM VAN ‘GEZICHTSHERKENNING’ UIT VÓÓR HET INGEBRUIKNEMEN VAN PICASA, VIA: EXTRA, MAPPENBEHEER, en dan elke map actief maken en KLIKKEN OP ‘GEZICHTSHERKENNING UITSCHAKELEN’ (begin bij station C/D), OF: EXTRA, OPTIES, NAAMTAGS (LABELS), VINKJE WEG BIJ: GEZICHTSHERKENNING INSCHAKELEN. BEPERKTE WERKING IS MOGELIJK DOOR HIER DE BEIDE SCHUIF-SCHAKELAARS NAAR RECHTS TE VERPLAATSEN. UITGEBREIDE INFORMATIE: GOOGLE NAAR: ‘PERSONEN IN PICASA’

12 FOTO’S BEKIJKEN IN DE FOTOBAK
IN DE FOTOBAK (=HET MIDDENVAK) ZIJN DE FOTO’S ALS MINIATUREN ZICHTBAAR. MET DE SCHUIFREGELAARS KAN MEN: * ALLE MAPPEN EN ALBUMS BEKIJKEN (VERT. LINKS). * ALLE FOTO’S VAN DE MAPPEN BEKIJKEN (VERT. RECHTS. * DE FOTO’S VERGROTEN (RECHTSONDER, INCL. ZOOM). DOOR 2X OP EEN FOTO TE KLIKKEN, WORDT DEZE IN HET FOTOVAK (BEWERKINGSVAK) GEPLAATST. * VIA : EXTRA, GEOCODEREN, GEOCODEREN MET GOOGLE EARTH, KAN DE LOCATIE VAN DE FOTO WORDEN TOEGEVOEGD. OPEN DAARVOOR EERST GOOGLE EARTH. VUL DE CORRECTE LOCATIE IN. ZODRA DE FOTO GECODEERD IS WORDT ER EEN RODE SPELT OPGEPRIKT. DOOR OP DE KNOP MET DE SPELT TE DRUKKEN IS DE EXACTE LOCATIE TE BEKIJKEN. DOOR OP EEN FOTO 1X TE KLIKKEN WORDEN DE EIGENSCHAPPEN EN GEGEVENS VAN FOTO’S ZICHTBAAR. UITGEBREIDE FOTO-INFORMATIE STAAT OOK RECHTS-ONDER (bij i) IN DE ONDERSTE BLAUWE BALK. ONDER DE BLAUWE BALK ZIJN ER SELECTIE-MOGELIJKHEDEN VAN FOTO’S OM DEZE NAAR , UPLOADEN, enz. TE VERPLAATSEN. AAN EEN FOTO KAN TEKST (LABELS / TAGS / TREFWOORDEN) WORDEN TOEGEVOEGD VIA: BEELD, LABELS. DAARNA VERSCHIJNT RECHTS HET VENSTER : PICASA – LABELS TYP IN HET TEKSTVAK RECHTS DE NAAM VAN HET LABEL / ENTER EN HET LABEL VERSCHIJNT IN DE BLAUWE BALK ONDER DE FOTO. HANDIG VOOR TERUGZOEKEN.

13 FOTO’S BEWERKEN HET BEWERKINGSPROGRAMMA VAN PICASA IS ZEER UITGEBREID.
OM IN HET ‘BEWERKEN-VENSTER’ TE KOMEN: KLIK 2X OP EEN MINIATUUR. KLIK VERVOLGENS LINKSBOVEN OP EEN VAN DE VOLGENDE VIJF KNOPPEN (zie boven): HET BETREFT: * 1e knop: BASISBEWERKINGEN, met o.a. AUTOMATISCHE BEWERKINGEN * 2e knop: BELICHTING en KLEURBEWERKINGEN * 3e / 4e / 5e knop: 36x UITGEBREIDE BEELDBEWERKINGEN en EFFECTEN. NAAST AUTOMATISCHE CORRECTIE (1e knop, IK DOE EEN GOK en de TOVERSTOKJES in het 2e venster van links) ZIJN ER VELE HANDMATIGE CORRECTIES ZOALS: RECHT MAKEN / BIJSNIJDEN / TITEL (via: Basisbewerkingen, ABC-tekst, Tekst bewerken) * TIP: LET BIJ BIJSNIJDEN OP DE VERHOUDING VOOR FOTOAFDRUKKEN (KLIK OP BLAUWE PIJLKNOP). RODE OGEN VERWIJDEREN / BIJSCHRIFT -TEKST (Via ‘maak een titel’, midden blauwe balk) BELICHTING, CONTRAST EN KLEUR AANPASSEN (met name via 2e knop: let op histogram) *Probeer met het histogram de linker- en rechter-pieken meer naar het midden te krijgen! RETOUCHEREN / SCHERPER MAKEN / WARMER MAKEN / TINT AANPASSEN EFFECTEN: ZWART-WIT / SEPIA / KORREL / GLANS FOCUS : ZWART-WIT / ZACHT / GELEIDELIJK /..

14 FOTO’S BEWERKEN: WERKVOLGORDE
*KLIK IN DE FOTOBAK 2X OP DE TE BEWERKEN FOTO. *VOER IN HET BEWERKINGSVENSTER DE GEWENSTE BEWERKINGEN UIT (KLIK TELKENS OP TOEPASSEN OF NEGEREN / ANNULEREN ). EVENTUEEL TEKST BIJVOEGEN (ONDER FOTO BIJ MAAK EEN TITEL) DE BEWERKTE FOTO KOMT AUTOMATISCH IN DE PICASA-MAP TE STAAN. OPSLAAN KAN OOK VIA RECHTSKLIK OP FOTO: BESTAND, OPSLAAN (OF OPSLAAN ALS). . LET OP: DE BEWERKTE FOTO WORDT IN DE PICASA-MAP OPGESLAGEN. EN IN DE OORSPRONKELIJKE MAP BLIJFT DE ORIGINELE (ONBEWERKTE) FOTO AANWEZIG. WEL KAN DE BEWERKTE FOTO AAN DE ORIGINELE MAP WORDEN TOEGEVOEGD VIA HET FLOPPYSYMBOOL. ONTEVREDEN OVER DE BEWERKING: RECHTSKLIK OP DE BEWERKTE FOTO: KLIK OP TERUGZETTEN of op ALLE BEWERKINGEN ONGEDAAN MAKEN .

15 OPSLAG VAN EEN BEWERKTE FOTO
BEWERK DE FOTO: KLIK OP TOEPASSEN, TERUG NAAR BIBLIOTHEEK. BEKIJK DE BEWERKTE FOTO IN DE MAP VAN DE BIBLIOTHEEK. DE ONBEWERKTE FOTO BLIJFT IN DE OORSPRONKELIJKE MAP OPGESLAGEN. CONTROLE: DE OORSPRONKELIJKE MAP INZIEN: KLIK OP HET MAPSYMBOOL LINKSBOVEN. DE BEWERKTE FOTO IS IN DE PICASA MAP TE BEKIJKEN. WIL MEN DE BEWERKTE FOTO OOK IN DE OORSPRONKELIJKE MAP OPSLAAN: KLIK OP FLOPPY-SYMBOOL (ZIE BOVEN) ZODRA EEN FOTO BEWERKT IS KAN DEZE OOK OPGESLAGEN WORDEN IN EEN ANDERE , VOORAF GEMAAKTE MAP (b.v. ‘BEWERKTE FOTO’S’), VIA: BESTAND, OPSLAAN ALS.. * ONGEDAAN MAKEN VAN DE BEWERKING: RECHTSKLIK OP FOTO, KLIK OP: ALLE BEWERKINGEN ONGEDAAN MAKEN, of TERUGZETTEN

16 FOTO’S SELECTEREN en VERWERKEN d.m.v. DIVERSE KNOPPEN
ONDER DE BLAUWE BALK ZIJN ER DIVERSE KNOPPEN VOOR VELERLEI DOELEINDEN, ZOALS: * PLAATSEN / VASTLEGGEN VAN FOTO’S IN HET FOTOVAK (LINKSONDER), * FOTO’S IN DIT FOTOVAK WISSEN, * PLAATSEN VAN FOTO’S IN EEN (THEMA OF FAVORIETEN)-ALBUM, * EEN (FAVORIETEN)-STER TOEVOEGEN AAN FOTO’S, * FOTO’S TOEVOEGEN AAN , (voor gratis wenskaarten, zie Freewebcards.com) * FOTO’S AFDRUKKEN, VERZENDEN NAAR WINKEL, NAAR BLOG, * FOTO’S EXPORTEREN NAAR MAP OP HARDE SCHIJF, * FOTO’S UPLOADEN VOOR WEBALBUMS (GOOGLE ACCOUNT), * COLLAGE MAKEN, GEOCODEREN met behulp van GOOGLE-EARTH, FILM maken. RECHTSONDER STAAN NOG ENKELE KEUZES VOOR HET RECHTER DEELVENSTER (EIGENSCHAPPEN, PERSONEN, GEOCODEREN, LABELS (TAGS). LET OP: KNOPPEN KUNNEN WORDEN TOEGEVOEGD OF VERWIJDERD VIA: EXTRA, KNOPPEN CONFIGUREREN en VIA KLIKKEN OP KNOP

17 EXPORTEREN VAN FOTO’S EN CD BRANDEN LET OP DE DIVERSE KNOPPEN ONDER DE BLAUWE BALK . TOEVOEGEN / VERWIJDEREN VIA: EXTRA, KNOPPEN CONFIGUREREN EXPORTEREN IS EEN FOTO OPSLAAN VOOR GEBRUIK IN EEN ANDER PROGRAMMA, OF OPSLAG NAAR EEN ANDERE LOCATIE. HIERBIJ KAN MEN HET AFBEELDINGSFORMAAT EN -KWALITEIT VAN DE KOPIE VERANDEREN. DOOR OP EEN (BEWERKTE) FOTO TE KLIKKEN KAN DEZE GEËXPORTEERD WORDEN. KLIK HIERVOOR OP: BESTAND, AFBEELDING NAAR MAP EXPORTEREN OF: OP DE KNOP ‘EXPORTEREN’ MIDDEN ONDER BLAUWE BALK. GEËXPORTEERDE FOTO’S EN BESTANDEN WORDEN AUTOMATISCH OPGESLAGEN IN DE MAP: MIJN AFBEELDINGEN, PICASA, EXPORTS VANUIT DE MAP EXPORTS KUNNEN DE FOTO’S OF DIAVOORSTELLING o.a. OP EEN CD / DVD WORDEN GEBRAND (=ZELFDE ALS CADEAU-CD). OOK KAN EEN ALBUM WORDEN GEMAAKT, GEËXPORTEERD WORDEN EN OP CD WORDEN GEBRAND VOOR EEN AFDRUKCENTRALE. * CADEAU-CD MAKEN: SELECTEER ALBUM, KLIK OP MAKEN, CADEAU-CD MAKEN, en VUL DE GEGEVENS IN. KLIK TENSLOTTE OP SCHIJF BRANDEN. *BACK-UP MAKEN OP DVD VAN FOTOBESTANDEN: EXTRA, BACK-UP MAKEN VAN FOTO,S, VUL DE GEGEVENS IN, KLIK OP BRANDEN.

18 FOTO’S AFDRUKKEN ZELF AFDRUKKEN: PLAATS DE FOTO’S (OF EEN SELECTIE) IN HET FOTOVAK. DAT GAAT ALS VOLGT: MAAK DE MAP AKTIEF IN DE BIBLIOTHEEK. SELECTEER DE FOTO / FOTO’S d.m.v. RECHTSKLIK OP FOTO’S OF MAPNAAM. (CTRL=MEERDERE FOTO’S, SHIFT=ALLE FOTO’S). HET SELECTEREN VAN FOTO’S UIT MEERDERE MAPPEN IS OOK MOGELIJK. DE FOTO’S VERSCHIJNEN HIERNA IN HET FOTOVAK LINKSONDER. KLIK DAARNA OP DE KNOP ‘AFDRUKKEN’ ONDER DE BLAUWE BALK. OOK VIA: BESTAND, Afdrukken HET VENSTER MET AFDRUKMOGELIJKHEDEN VERSCHIJNT. *BEKIJK DE AFDRUKOPMAAK EN SELECTEER DE GEWENSTE OPTIES. *TEKST TOEVOEGEN: KLIK OP RAND- en TEKSTOPTIES, VUL ONDER TITELS TEKST IN. *TENSLOTTE: KLIK OP TOEPASSEN, OK. * KLIK ZONODIG OP ‘PRINTERINSTELLINGEN’ EN TENSLOTTE OP AFDRUKKEN. (afdrukformaten ev. instellen via: Extra, Opties, Afdrukken, Kies formaat) ONLINE BESTELLEN: SELECTEER DE AFBEELDINGEN, * KLIK OP ‘WINKEL’ en KIES EEN AFDRUKCENTRALE. * KLIK BIJ DE GEWENSTE AFDRUKCENTRALE OP ‘KIEZEN’. * DAARNA VOLGEN DE AANWIJZINGEN IN DE VOLGENDE VENSTERS. LET OP: BIJ UPLOADEN BROWSER IETS MINDER VEILIG OPSTELLEN VIA: CONF. SCHERM, INTERNETOPTIES, BEVEILIGING, (SCHUIF IETS LAGER).

19 FOTO’S ALS DIAVOORSTELLING BEKIJKEN
FOTO’S (EN VIDEO’S) DIE IN EEN MAP OF ALBUM STAAN, KUNNEN DIRECT ALS DIAVOORSTELLING WORDEN AFGESPEELD. WERKVOLGORDE: * KIES VOOR VERTONING EEN MAP OF ALBUM, OF STEL EEN NIEUW ALBUM SAMEN. SELECTEER DE JUISTE VOLGORDE. KLIK DAARVOOR OP: MAP, DIAVOORSTELLING BEKIJKEN, of op de groene pijl, onder de betreffende map * STOPPEN: VIA ESC. Of via de bedieningsbalk *). NOG MOOIER IS EEN DIAVOORSTELLING MET MUZIEK: DUBBELKLIK OP DE GEWENSTE MAP EN ZOEK HET MUZIEKSTUK OP IN EEN MUZIEKMAP. OOK VIA: EXTRA, OPTIES, DIAVOORST., KIES MAP. *) VIA DE BEDIENINGSBALK ONDER DE DIA-VERTONING ZIJN ER INSTELLINGEN VOOR o.a. OVERGANGEN, IN- EN UITZOOMEN, ROTEREN, STER TOEVOEGEN / verwijderen, AANPASSEN WEERGAVETIJD, MUZIEK, TEKST verbergen. *Met de functie TIMELINE (via: BEELD, TIMELINE) kan men mappen en afbeeldingen interactief en in volgorde van datum schermvullend afspelen. KLIK DAARVOOR OP DE GEWENSTE MAP.

20 DIAVOORSTELLING MAKEN EN OP CD OF DVD BRANDEN
TIP: EEN DIAVOORSTELLING IS EEN FOTOVERHAAL *MAAK EERST EEN (NIEUW) ALBUM EN VUL DIT MET FOTO’S VOOR DE DIAVOOR-STELLING. HET ALBUM WORDT OPGESLAGEN ONDER ‘GOOGLE-PROJECTS’. *MAAK HET ALBUM AKTIEF en KLIK OP HET BOVENSTE FILM-ICOON. *HET VENSTER ‘FILMMAKER’ (met geïmporteerde beelden) VERSCHIJNT. *VOEG EVENTUEEL FOTO’S (OF VIDEOCLIPS) TOE of VERWIJDER FOTO’S. *KLIK OP TABBLAD ‘FILM’, DAARNA ALS EERSTE OP ‘BEZIG MET LADEN’ OM MUZIEK TOE TE VOEGEN. *KIES UIT HET MUZIEKBESTAND EEN LIED. *KLIK OP ‘’DIA’ VOOR HET MAKEN VAN EEN TITEL. KIES VERDER NOG HET LETTERTYPE, enz., en ook de OVERGANGSSTIJL, ACHTERGRONDKLEUR, AFMETINGEN (pixels) EN WEERGAVETIJD INVULLEN. *KLIK OP ‘FILM MAKEN’, DE VOORSTELLING WORDT BEREKEND. NA BEREKENING KAN DE VOORSTELLING WORDEN GECONTROLEERD EN DAARNA GEËXPORTEERD (VIA ‘FRAGMENT EXPORTEREN’) DE VOORSTELLING IS DAARNA TERUG TE VINDEN via de VERKENNER, IN DE MAP (MIJN AFBEELDINGEN) / PICASA / EXPORTS / GOOGLE PROJECTS, EN KAN o.a. VIA WIN. MEDIA PLAYER BEKEKEN WORDEN. VERVOLGENS IS DIT BESTAND op een CD of DVD TE BRANDEN.

21 MEER DOEN MET FOTO’S FOTOCOLLAGES FILMMAKER
* MAAK EEN ALBUM AAN, KLIK OP ‘COLLAGE MAKEN’ * KIES IN HET TABBLAD ‘ÍNSTELLINGEN’ UIT DE VELE MOGELIJKHEDEN (o.a. bureaubladachtergrond) * HAAL MEER FOTO’S OP VIA ‘CLIPS’ POSTER MAKEN * PICASA MAAKT DEELFOTO’S DIE AAN ELKAAR GEPLAKT KUNNEN WORDEN. KLIK OP MINIATUUR, MAKEN, EEN POSTER MAKEN, VUL BIJVOORBEELD 200% IN EN KLIK OP OK. DE DEELFOTO’S VERSCHIJNEN IN DE ORIGINELE MAP EN KUNNEN NA AFDRUK AAN ELKAAR WORDEN GEPLAKT. FILMMAKER * MET FILMMAKER COMBINEERT MEN FOTO’S, VIDEO’S EN MUZIEK en CONVERTEERT DEZE NAAR EEN WMV-BESTAND. DOEL IS HET AFSPELEN OP DE WINDOWS MEDIA PLAYER of UPLOADEN NAAR YOUTUBE. * SELECTEER DE FOTO’S / VIDEO’S VIA FILM-ICOON ONDER BLAUWE BALK VIA TABBLAD CLIPS WORDEN DE FOTO’S TOEGEVOEGD. TABBLAD FILM VERZORGT OVERGANGEN en MUZIEK. TABBLAD DIA IS VOOR DE TEKST. *KLIK OP FILM MAKEN (voor bekijken) OF YOUTUBE (voor uploaden).

22 DE FOTOVIEWER VAN PICASA
EEN FOTOVIEWER IS EEN PROGRAMMA WAARMEE DE IN WINDOWS VERKENNER of in AFBEELDINGEN AANWEZIGE (GEÏMPORTEERDE) FOTO’S, KUNNEN WORDEN BEKEKEN. (OPEN MAP IN VERKENNER, KLIK OP EEN FOTO) DE FOTOVIEWER VAN PICASA WORDT STANDAARD MEEGELEVERD MET PICASA 3. DEZE KRACHTIGE FOTOVIEWER KAN ALS STANDAARD-PROGRAMMA WORDEN GEBRUIKT in plaats van WINDOWS FOTOGALLERIJ. BIJ DE EERSTE KEER STARTEN VAN PICASA KAN MEN DE FOTOVIEWER ALS STANDAARDPROGRAMMA INSTELLEN. CONFIGUREREN KAN VIA: EXTRA, FOTOVIEWER CONFIGUREREN. IN HET VENSTER KUNNEN (b.v. bij foto’s importeren) DE GEWENSTE FOTO-BESTANDSTYPEN WORDEN AANGEVINKT. (OOK VIA: EXTRA, OPTIES, BESTANDSTYP.) *BIJ HET GEBRUIK VAN DE FOTOVIEWER WORDT EEN FOTO IN DE LICHTBAK GEPLAATST. ONDER DE FOTO VERSCHIJNT DE FOTOVIEWER-ACTIEBALK, MET MOGELIJKGHEDEN ALS: verder / terug / zoomen / 1:1 / ster / diavoorstelling / … Beëindigen kan met de ESC-toets. Direct naar het FOTOBEWERKINGSVENSTER kan met de toets: BEWERKEN IN PICASA. ANDERE MOGELIJKHEDEN met de viewer zijn: UPLOADEN, AFDRUKKEN, , enz..

23 WEBALBUM en WEBLOG EEN WEBALBUM IS EEN LOCATIE OP INTERNET WAAR MEN FOTO’S KAN PLAATSEN OM AAN ANDEREN TE LATEN ZIEN. OOK KAN OVERAL TER WERELD EEN WEBALBUM WORDEN INGEZIEN EN AANGEVULD. VOOR EEN WEBALBUM VAN PICASA (PICASAWEB) IS EEN GRATIS GOOGLE-ACCOUNT NODIG, ZIE GOOGLE.NL (account aanzetten vóór gebruik). KLIK hier op AANMELDEN, NU EEN ACCOUNT MAKEN. VUL IN: ADRES EN WACHTWOORD. LET OP DE VINKJES! NA AANMELDEN EN REGISTREREN BIJ WEBALBUMS, KAN EEN WEBALBUM GEMAAKT WORDEN. HIERNA MOET MEN FOTO’S UPLOADEN EN IN HET WEBALBUM PLAATSEN, BIJ VOORKEUR IN APARTE ALBUMS. Album aanmaken in het fotovak en snel uploaden via de (Drop-box)-toets onder EXTRA. OOK VIA DE GROENE DEEL-TOETS, ONDER BLAUWE BALK. Een PICASA-album is ook te synchroniseren met een Webalbum. MEER INFORMATIE OVER WEBALBUMS: ZIE COMPUTER EASY ½-2012 EEN WEBLOG (website-logboek) is een digitaal dagboek op internet Om te kunnen BLOGGEN is eveneens een Google account nodig

24 LITERATUURLIJST en CURSUS-INFO
BOEKEN OVER PICASA (o.a. in bibliotheek verkrijgbaar) * SNELGIDS PICASA (DRÉ HOLTHUIJSEN, 2009) * WEGWIJS IN DIGITALE FOTO’S MET PICASA (VAN OSNABRUGGE, 2009) * DIGITALE FOTBEWERKING MET PICASA ( VISUAL STEPS, 2009) * VISUELE STAPPENGIDS PICASA (VISUAL STEPS, 2010) GRATIS CURSUSSEN OP INTERNET * WILMAKARELS.nl/ picasa (te downloaden) * GRATISCURSIS.be/picasa3 (niet te downloaden, kopie via print-screen) * zie verder ook de HELP-FUNCTIE in PICASA


Download ppt "PICASA VERSIE 3.9 PRESENTATIE"

Verwante presentaties


Ads door Google