De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Van Beijing naar Lhasa China’s spoorweg over het dak van de aarde.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Van Beijing naar Lhasa China’s spoorweg over het dak van de aarde."— Transcript van de presentatie:

1 Van Beijing naar Lhasa China’s spoorweg over het dak van de aarde.
Een eerbetoon aan de grootste spoorwegbouwers van de wereld.

2 Uitdagingen Sinds de stichting van de Republiek van China door Dr.Sun Yatsun in 1911 is het de droom van China om een spoorwegsysteem te hebben dat alle provincies van de natie verbindt. Tibet ,de laatste provincie die nog niet aangesloten was door grote en onoverkomelijke obstakels.Sinds de jaren 50 bekeken de Chinese spoorweg ontwerpers wat de meest grote uitdagingen waren: Gigantische obstakels van bergen Onstabiele permafrostgebieden en slappe natte gronden Een kwetsbaar eco systeem

3 Vraag: Hoe bouw je een spoorweg over deze bergen naar China’s meest afgelegen provincie ,Tibet? Kunlun Mountain Range Dit is de legendarische “Mother of Thousands of Mountains.” De amerikaanse schrijver Paul Theroux schreef eens dat deze formidabele bergketen ,die Tibet scheidt van de rest van China ,er voor zal zorgen dat een spoorverbinding naar Lhasa – waar China al sinds de jaren 50 van droomt – nooit gebouwd zal worden Ongeveer 85% van het hele rail baanvak is gelegen in de “Forbidden Zone.“ ook bekend als de “Death Zone” zo geheten door de ijle lucht, het barre en onvoorspelbare weer, ,zandstormen en een hoge UV straling. De gemiddelde temperatuur is onder nul. Minimum temperatuur is soms -45 graden Celsius. De rails ligt hier op een gemiddelde hoogte van bijna 4100m. Het hoogste punt ligt op 5100m. boven zeeniveau, wat het de hoogst gelegen spoorweg ter wereld maakt. Toen de Fenghuo Mountain Tunnel m. boven zeeniveau– gegraven werd , moesten de arbeiders uitgerust worden met zuurstofflessen. Zuurstofproducerende stations werden gebouwd om de arbeiders te ondersteunen tijdens de bouw, Zeventien van dergelijke stations werden gebouwd langs de spoorlijn ,uitgerust met hogedruk zuurstof cabines,om de arbeiders te laten herstellen .

4 Er waren 5100m. hoge bergen te beklimmen,12km
Er waren 5100m. hoge bergen te beklimmen,12km.brede valleien te overbruggen en honderden km permafrostgebieden en slappe gronden over te steken die nooit rails en treinen zouden kunnen dragen. Hoe zou iemand een tunnel kunnen boren door rotsen met een temperatuur van -40 graden Celsius of rails kunnen leggen als je naar adem moet happen omdat er geen zuurstof in de lucht is? 

5 Onstabiele Permafrost
Er is totaal 550 km permafrost langs de railroute. Permafrost is zacht en nat in de zomer, hard en zet uit in de winter , een nachtmerrie voor spoorweg ingenieurs. De meest logische oplossing was het leggen van stenen dammen als basis van de spoorweg. In sommige gevallen begroeven de ontwerpers ventilatie buizen in de grond zodat koude lucht onder het railbed kan circuleren. In andere gevallen werd een buis ,een zogenaamde Thermosiphon,5meter de grond ingedreven en de onderkant gevuld met amoniak ,De amoniak zorgt voor lage temperaturen en verdrijft de warmte uit de bodem bij de buis en voert het af aan de bovenkant. Een brug bouwen over de permafrost. Dit heeft de minste invloed op de omgeving maar is ook het duurste.,De 11.7km lange Qingshuihe Brug is ‘s wereld langste brug gebouwd over permafrost Een 24 uur per dag werkend signaleringssysteem houdt de temperatuur van het permafrost continue in de gaten

6 Natuurlijke bescherming van het breekbare ecosysteem:
Ongeveer 2,54 biljoen Yuan werd geinvesteerd in het project door de Chinese autoriteiten voor de bescherming van het milieu Bescherming van het milieu is een essentieel item in het ontwerp Het baanvak werd zo neergelegd dat de leefgebieden van de wilde dieren ontzien werden. De oorspronkelijke route werd verlegd omdat deze door het leefgebied van de zwart genekte kraanvogel zou gaan lopen ,terwijl op andere plaatsen het baanvak de Hohxil, Qumar and Soga natuurparken doorsneed, de ontwerpers wilden de overlast voor de parken zoveel mogelijk beperken door 25 overgangen te bouwen voor de bedreigde Tibetaanse antilope en ook om andere wilde dieren zoveel mogelijk in hun oorspronkelijke leefgebied te handhaven. Overlast voor het milieu tijdens de bouw van het railbed tot een minimum te beperken. Al de treinwagonnen zijn uitgerust met milieuvriendelijke toiletten ,tanks voor afvalwater en afval containers om het milieu langs de route zoveel mogelijk te beschermen.

7 Beijing West – hier begint ons verhaal....

8 Het spoorwegstation Beijing West is de eerste etappe van ons treinavontuur naar Lhasa

9 Mede-reiziger Joey wijst naar het bord waarop staat : “Beijing West naar Lhasa.”

10 Om het leefmilieu te beschermen zijn alle treinen,die China’s provincie Tibet binnenrijden ,uitgerust met afval verwerkers en vacuumtoiletten. Er mag geen afval achtergelaten worden na vertrek van de trein . Hier zie je dat een arbeider afvalwater uit een trein van de Qinghai-Tibet Spoorweg haalt op het station van Golmud.

11 De Qinghai-Tibet spoorweg is 1956 kilometres lang van Xining, hoofdstad van Qinghai Provincie naar Lhasa. Het kostte de Chinese regering ongeveer USD 4.1 biljoen en was klaar in June 2006 –een jaar voor op schema !

12 Bescherming van het kwetsbare milieu is een zeer belangrijke zaak voor China’s spoorweg ontwerpers

13 Joey geniet van het veranderende landschap buiten haar raam.

14 Tibet is China’s meest afgelegen provincie en is al een deel van China sinds de tijd van keizer Kublai Khan. Het Qinghai-Tibetaanse Plateau is het leefgebied van de Chiru – Tibetaanse Antilope. Chiru is een beschermde diersoort in China. Vier beschermde gebieden zijn uitgeroepen speciaal om het wild van het Tibetaanse plateau , inclusief Chiru kudden ,te beschermen Het Chang Tang Nature Reserve, Xianza Nature, Kekexili National Reserve, and Arjin Shan Nature Reserve Ondanks de hoogste bescherming zijn de kuddes van de Chiru maar minimaal en momenteel bedreigd in hun voortbestaan . Stropen is de grootste bedreiging - het illegaal afslachten voor de wol - internationaal bekend als Shahtoosh of King of Wool - De parken zijn niet voldoende om de Chiru en zijn leefgebied afdoende te beschermen. Shahtoosh staat bekend als een van de beste wolsoorten en shahtoos sjaals zijn een high fashion symbool in de westerse wereld en worden vaak voor meer dan $10,000 per stuk verkocht. De wol wordt vaak vanTibet naar Kashmir gesmokkeld waar het geweven wordt in een hele goede fabriek en waar er sjaals en halsdoeken van gemaakt worden. Hoewel de Chiru beschermd is in China,is het volkomen legaal om Shahtooswol te weven in India.

15 De westerse keuken staat ook op het menu.

16 De service op the trein is excellent
De service op the trein is excellent. De vriendelijke bediening biedt dagelijks fruit ,snacks en drankjes aan.

17 Passagiers hebben geen last van hoogteziekte daar de rijtuigen uitgerust zijn met air-conditioning en net als in een vliegtuig onder druk staan. Zuurstofmaskers zijn ook beschikbaar in de slaapcabines ,gangen en wasplaatsen als dat nodig mocht zijn...

18 Een mooi uitzicht en heerlijke warme maaltijden staan altijd op het menu.

19 Om het leefmilieu en eco-systeem van de hoogvlakte van het Tibet Plateau te beschermen, hebben de autoriteiten 8% van de totale aanlegkosten - ongeveer 2.54 biljoen Yuan (US$ 180 miljoen ) – uitgetrokken voor de leefomgeving, het grootste bedrag ooit voor Chinese spoorwegprojecten.  Daar het meeste vee en de wilde dieren grazers zijn, is de spoorweg op de meeste plaatsen verhoogd aangelegd. Als dat niet mogelijk was zijn tunnels en onderdoorgangen onder de rails aangebracht .

20 Kunlun Mountain Tunnels

21 Building Een brug bouwen over de permafrost. Dit heeft de minste invloed op het gebied,maar is ook het duurste. De 11.7km lange Qingshuihe Brug is de langste brug in de wereld gebouwd over permafrost

22

23

24 Dieren grazen vreedzaam,ongehinderd door onze passerende trein

25 Waar mogelijk is de spoorbaan verhoogd aangelegd, om het wild (waaronder de Antilopes) ongehinderd te laten passeren,en om zo min mogelijk overlast te geven aan de natuurlijke leefgebieden.

26 Tijdloze schoonheid van Lake Namtso

27

28 De trein klimt naar een hoogte van boven de 5000 meter....

29 De totale lengte van de Qingzang spoorweg is 1956 km. De lijn bevat o
De totale lengte van de Qingzang spoorweg is 1956 km. De lijn bevat o.a. de Tanggula Pass, op 5072 m. boven zeeniveau en is ’s werelds hoogste spoorbaan . De 1338 m. lange Fenghuoshan tunnel is de hoogste spoor tunnel ter wereld op 4905 m. boven zeeniveau . De 3345m. lange Yangbajing tunnel is de langste tunnel op het traject.

30 Een fotostop met als achtergrond een gletsjer.

31 Onze trein passeert gletsjers en met sneeuw bedekte bergen op weg naar Lhasa.

32

33 Gelijk van het begin af aan al besteedden spoorwegontwerpafdelingen veel aandacht aan leefgebiedproblematiek. zoals doorgangen en passagemogelijkheden voor trekkende Tibetaanse Antilopen.

34 Ander wild zoals beren en wilde ezels zijn ook helemaal gewend aan de aanwezigheid van de spoorlijn.

35 Rustig grazen de Yaks terwijl de trein passeert.

36

37 Betoverende schoonheid van het blauwe Yamdrok Meer

38 Onze trein passeert het klooster van Patola op weg naar het Lhasa Spoorweg Station

39 Met de opening van de Qinghai-Tibet Spoorweg en het nieuwe Nyingchi vliegveld stromen de toeristen naar Tibet en hun aantal groeide vorig jaar naar 4 miljoen ,een stijging van 60% .

40 Lhasa Spoorweg Stationshal

41 Lhasa Spoorweg Stationsuitgang

42 Lhasa Spoorwegstation

43 Het Lhasa Station ziet er meer uit als een eerste klas vliegveld dan een spoorstation
Mijn plaatselijke Tibetaanse Tourgids vertelde mij toen ik in Lhasa was ,dat de Tibetaanse economie nooit selfsupporting genoeg zou zijn om de bevolking een zinvol leven te geven . Ieder jaar lijdt Tibet onder een begrotingstekort en daarom wordt het land gesteund door de Chinese centrale regering in Beijing. Dankzij Beijing beginnen vooruitgang en welvaart eindelijk te verbeteren in deze afgelegen Chinese provincie. Ik zag km.na km. nieuwe snelwegen, bruggen,spoorwegen en andere indrukwekkende infrastructuur . De centrale regering pompte meer dan USD$4 biljoen in de aanleg van deze spoorweg – de duurste in de wereld!

44 Tibet is China’s meest afgelegen provincie
Tibet is China’s meest afgelegen provincie. Het is een deel van China sinds de Yuan Dynasty (1279 – 1368 AD). De Nationalistische Kuomintang regering onder Chiang Kai-Chek was te arm om verder te kijken dan zichzelf – laat staan naar een verafgelegen provincie zoals Tibet. Dankzij de westerse propaganda werd bekend dat Tibet ,onder heerschappij van de Dalai Lama een heel arm land was waar de Dalai Lama alles bezat . Tibetanen werden geindoctrineerd door Lama Buddhisme om te accepteren dat ze als dienaren en slaven moesten leven in dienst van de machtige en rijke Lama’s, die zelf een luxe leventje leidden . Voorzitter Mao veranderde dit alles toen hij controle kreeg over land en regering, toen hij Chiang Kai-Chek versloeg en hij de Volksrepubliek China uitriep in October 1949 Met behulp van de CIA vluchtte de Dalai Lama in 1950 naar India met een aantal volgelingen. De Dalai Lama heeft publiekelijk betuigd dat tot heden ten dage,hij nog steeds onder bescherming staat en betaald wordt door de Amerikanen. De USA marionet leeft nog steeds zelfstandig in India ,waar zijn groep van die-hard volgelingen wapens ,training en ondersteuning krijgen van de regering van de USA

45 Een nieuwe brug over de Tsangpo rivier naar het treinstation

46 Inchecken in het hotel in Lhasa

47 EINDE De Lhasa Rivier Brug verbindt Lhasa met het nieuwe spoorwegstation..


Download ppt "Van Beijing naar Lhasa China’s spoorweg over het dak van de aarde."

Verwante presentaties


Ads door Google