De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een kijk in het verleden Geluid aan Glenn Millers “In the mood”

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een kijk in het verleden Geluid aan Glenn Millers “In the mood”"— Transcript van de presentatie:

1 Een kijk in het verleden Geluid aan Glenn Millers “In the mood”
DE JAREN 1940 Een kijk in het verleden Geluid aan Glenn Millers “In the mood” Vertaald uit het Engels – 05/2010

2 Crossroads Store, Bar met benzinepomp, Melrose, Louisiana, 1940

3 Adolf Hitler bezoekt Parijs met architect Albert Speer (links) op 23 juni Hitlers leger had Parijs veroverd en hij kwam “zijn” nieuwe stad bewonderen.

4 Hitler voor de Eiffeltoren.
Zegeparade van de Duitsers na de inname van Parijs.

5 Werkliedenparking bij de San Diego vliegtuigfabriek, 1940

6 Deze foto werd genomen op 16 september 1941 in Vinnitsa, Oekraïne
Deze foto werd genomen op september 1941 in Vinnitsa, Oekraïne. Ze werd aangetroffen in het persoonlijk dossier van een Duitse soldaat van de “Einsatzgruppen”. Op de achterkant van de foto had hij geschreven: “Dit is de laatste Jood van Vinnitsa” Joden uit de stad en de omgeving werden die dag doodgeschoten door het “Einsatzkommando” (een ondergroep van de vijf mobiele moordteams die verantwoordelijk waren voor de systematische uitmoording van Joden en Russische politieke activisten).

7 De laffe Japanse aanval op Pearl Harbor, 7 december 1941

8 Authentieke foto’s van de aanval op Pearl Harbor

9 Elm Street, theaters in Dallas (Texas), januari 1942

10 WOII – Doolittle lancering voor een aanval op Japan - 18 april 1942

11 Curtis P-40 Flying Tiger Squadron
Curtis P-40 Flying Tiger Squadron. De Flying Tigers (Vliegende Tijgers) hebben bijna 300 vijandelijke toestellen vernield en zelf slechts 14 piloten verloren tijdens gevechtsmissies.

12 Flying Tigers was de populaire naam voor de 1e Amerikaanse Vrijwilligersgroep van de Chinese luchtmacht in Het waren meestal vroegere piloten en grondpersoneel van de verschillende Amerikaanse luchtmachteenheden onder direct gezag ven de president en aangevoerd door Claire Lee Chennault. De groep bestond uit drie gevechtsedkaders, elk met ongeveer 20 vliegtuigen. Ze trainden in Birma voor de Amerikaanse deelname aan de Tweede Wereldoorlog. Ze moesten China verdedigen tegen Japanse aanvallen. De gevechtsvliegtuigen met een haaienmuil behoren tot de meest herkenbare van de Tweede Wereldoorlog. De Flying Tigers

13 Consolidateds B-24 Liberator – De B-24 werd gebouwd in twee fabrieken van Consolidated. De productie was ook met een licentie toegekend aan Douglas, North American en Ford. Op haar hoogtepunt produceerde Fords Willow Run fabriek 428 vliegtuigen per maand. Door de vijf fabrieken werden in totaal meer dan vliegtuigen geproduceerd. Hedendaags zijn nog slechts drie B-24 vliegtuigen vliegklaar en een tiental staan in musea. De vliegtuigen werden bestuurd door Amerikaanse, Britse, Canadese, Australische, Zuid-Afrikaanse en Indiase piloten. Een aantal museumvliegtuigen werden gered van kerkhoven in India.

14 De B-24 Liberator is het meest talrijk geproduceerde Amerikaanse gevechtsvliegtuig van de Tweede Wereldoorlog. Omdat het gangpad van de achterzijde naar de cockpit van het toestel erg nauw was kreeg het toestel de bijnaam "De Vliegende Doodskist". Het toestel moest een groter bereik hebben, sneller zijn en hoger kunnen vliegen dan de B-17 Flying Fortress. Vergeleken met de B-17 was de B-24 korter, had een kleiner vleugeloppervlak met een grotere spanwijdte en een behoorlijk veel groter laadvermogen Het prototype, de XB-24, was eind 1939 gereed. Nog vóór het eerste prototype had gevlogen hadden de Verenigde Staten er al 36, Frankrijk 120 en Groot-Brittannië 164 besteld. De 120 door Frankrijk bestelde exemplaren gingen alle naar Engeland nadat Frankrijk al gevallen was in 1940.

15 WASPs (Women’s Air Service Pilots), bekend als Pistol Packing Mamas
WASPs (Women’s Air Service Pilots), bekend als Pistol Packing Mamas. lopen voorbij de B-17 vliegende forten, Tijdens de Tweede Wereldoorlog vlogen ze vliegtuigen over van fabrieken, deden dienst als testpiloot en leverden voorraden met het vliegtuig. Ze werden opgeleid op het vliegveld Avenger in Sweetwater, Texas, nu het WASP museum.

16 Lincoln, Nebraska, 1942

17 6 maart Duitsers onderzoeken een Britse Lancaster bommenwerper die was neergeschoten tijdens een luchtaanval op Berlijn.

18 Alcan Highway 1942

19 Bell Aircraft Corporation P-63 Kingcobras ondergaan een eindinspectie in de New York fabriek bij de Niagara watervallen. De vliegtuigen waren gebouwd voor Rusland en geleverd in het kader van het Lend-Lease programma. Air Transport Command ferrypiloten, inclusief vrouwelijke piloten van het WASP programma vlogen de vliegtuigen over naar Great Falls, Montana en dan verder via de Alaska-Siberië Route over Canada naar Nome, Alaska, waar de Russische ferrypiloten, waaronder veel vrouwen, ze in ontvangst namen en ze over de Beringstraat naar Rusland overvlogen. In totaal werden vliegtuigen geleverd. De Verenigde Staten beperkten de operatieterreinen waarin de vliegtuigen mochten worden gebruikt. Maar van zodra de Russen de vliegtuigen in hun bezit hadden, gebruikten ze die waar het hen uitkwam. Misschien begrepen ze geen Engels. Aan de andere kant was dat misschien omdat men middenin een oorlog gewoon doet wat men doen moet. Een concept dat niet vreemd was aan Amerikaanse bevelhebbers zoals Patton en MacArthur.

20 De Bell P-63 Kingcobra (Model 24) was een Amerikaans gevechtsvliegtuig, ontworpen tijdens de Tweede Wereldoorlog op basis van de P-39 Airacobra in een poging om de gebreken van dat vliegtuig te corrigeren. Het werd door de Verenigde Staten niet aanvaard voor inzet in gevechten, maar succesvol gebruikt door de Russische luchtmacht.

21 B-24 bommenwerpers in 1943

22 1943 – Zonen van pioniers Bovenaan: Tim Spencer, Hugh Farr, Karl Farr en Ken Carson Onderaan: Bob Nolan, Roy Rogers en Pat Brady

23 Auschwitz

24 Het concentratiekamp Auschwitz was in werkelijkheid samengesteld uit een gans complex van kampen. Het was de grootste moordfabriek die de geschiedenis van de mensheid ooit heeft gekend. De dood had veel gezichten in Auschwitz Er werd gedood door executiepelotons op de binnenplaats tussen de blokken 10 en 11, het beruchte dodenblok. Er werd gedood door nekschoten. Er werden mensen opgehangen op het appelplein voor de keuken. Er werden mensen doodgeslagen, verscheurd door honden, verdronken en uitgehongerd Velen kwamen om door verblijf in de staancel. Maar Auschwitz is vooral berucht voor de vergassingen. Het juiste aantal slachtoffers is moeilijk te bepalen. Höss (de kampcommandant) maakt melding van vergasten. Volgens latere berekeningen moet het getal rond de gelegen hebben. Als de crematoria de lijken niet konden verwerken werden ze verbrand in kuilen of op brandstapels. Spoorlijn naar de hel Een van de gaskamers

25 Glenn Miller en de Army Air Force Band in de Yale Bowl

26 15 Oktober 1944 – Vlucht naar Keulen 398e gevechtsgroep – 601e eskader

27 Een kamikaze staat op het punt de USS Missouri te treffen – 11 april 1945

28 Op 25 november 1944 vond de eerste massale kamikazeaanval plaats op de schepen van de Amerikaanse Derde Vloot die uit Luzon (Filipijnen) waren vertrokken. Zes zelfmoordpiloten lieten zich te pletter storten op vier vliegdekschepen: USS Hancock (CV-19), USS Essex (CV-9), USS Cabot (CVL-28) en USS Intrepid (CV-11). De website “Dayofthekamikaze.com” is gewijd aan de tijdens deze weinig bekende slag gesneuvelde Amerikanen en Japanners. Ze wil de jonge volwassenen leren begrijpen wat er is gebeurd en hoe de Tweede Wereldoorlog van invloed is op hun leven vandaag. Een kamikaze in actie

29 2 Mei 1945 – Sovjetsoldaten hijsen de Sovjetvlag op het dak van de Rijksdag in Berlijn

30 De Rijksdag in zijn glorietijd

31 Enola Gay, het B-29 superfort dat de eerste atoombom afwierp

32 De Enola Gay met haar bemanning
De atoombom op de Japanse stad Hiroshima maakte rechtstreekse slachtoffers. Door de na-effecten als gevolg van de radioactieve straling liep het dodental uiteindelijk op tot ongeveer eind 1945. Het vliegtuig, met het serienummer B-2945-MO , was uitgekozen door kolonel Paul Tibbets bij de Martin Omaha-fabriek in Omaha, Nebraska en was speciaal voor deze vlucht aangepast. Zo werden de bewapening en bepantsering voor een groot deel verwijderd om gewicht te besparen, zodat het vliegtuig op grotere hoogte kon vliegen, buiten het bereik van het luchtafweergeschut. De piloot, Paul Tibbets, noemde het vliegtuig naar zijn moeder: Enola Gay. De Enola Gay met haar bemanning

33 KEULEN na de bombardementen

34 Times Square in New York. Viering van het einde van de oorlog
Times Square in New York. Viering van het einde van de oorlog. De matroos en de verpleegster zijn onbekend, maar mensen hebben zich aangemeld om de roem op te eisen Het schijnt dat de verpleegster de matroos achteraf een klap gaf.

35 IJskreem maken voor een Church Social, Yanceyville, Noord-Carolina

36 Berlijners kijken in 1948 naar de landing van een toestel met voorraden op het vliegveld Tempelhof tijdens de Blokkade van Berlijn.

37 In 1951 werd het monument voor de Berlijnse luchtbrug onthuld.
Tijdens de Blokkade van Berlijn waren tussen 24 juni 1948 en 12 mei 1949 de weg-, spoor- en binnenvaartverbindingen tussen de westelijke bezettingszones van Duitsland en West-Berlijn door de Sovjet-Unie afgesloten. De blokkade was een reactie op de invoering van de D-mark in West-Berlijn. Gedurende de blokkade werd West-Berlijn via een luchtbrug bevoorraad. Nadat de luchtbrug bijna een jaar lang gefunctioneerd had en het de Sovjet-Unie duidelijk was dat de westelijke geallieerden niet van plan waren West-Berlijn op te geven werd de blokkade op 12 mei 1949 beëindigd. Als gevolg van de blokkade besloot de Senaat van West-Berlijn dat in Berlijn altijd een voorraad van 180 dagen van primaire levensbehoeften en brandstoffen aanwezig moest zijn, de zogenaamde Senaatsreserve. In 1951 werd het monument voor de Berlijnse luchtbrug onthuld. Het monument voor de Berlijnse luchtbrug

38 EINDE


Download ppt "Een kijk in het verleden Geluid aan Glenn Millers “In the mood”"

Verwante presentaties


Ads door Google