De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

INHOUD TEKST EN BEELD ORDENING SFEER

Verwante presentaties


Presentatie over: "INHOUD TEKST EN BEELD ORDENING SFEER"— Transcript van de presentatie:

1 INHOUD TEKST EN BEELD ORDENING SFEER
FILMAFFICHE INHOUD TEKST EN BEELD ORDENING SFEER

2 Filmpje over wat een goed filmaffiche is, met interviews 0. 00 -8
Filmpje over wat een goed filmaffiche is, met interviews min. Vragen naar aanleiding van het fragment: 1. Waar moet je rekening mee houden bij het ontwerpen van een filmposter?

3 - De poster moet opvallen bij de groep die je wilt bereiken
- Je oog moet het meteen oppaken, je moet getriggered worden 2. Wat is het doel van een filmposter?

4 publiek trekken het verhaal vertellen het moet over film gaan, dus niet de indruk van b.v. een theaterstuk wekken creditblok geeft informatie over acteurs, etc... vormgeving : WAT: tekst :titel van de film, credits, etc en beeld: foto (‘s)of shot uit de film) HOE: tekst en beeld moeten elkaar versterken. Compositie van tekst en beeld/ tekstgrootte/ sfeer. genre moet ook duidelijk overkomen (b.v. horror, kinderfilm,etc) nieuwe trend: cast (de spelers) bij elkaar op de poster = ‘ensemble poster’. Zorgt voor laagdrempeligheid.  Tegenwoordig, met alle verschillende media, staat de filmposter niet op zichzelf en moet dus aansluiten bij de andere uitingsvormen.

5 INFORMATIE OVER DE AFFICHEPRIJS 2012:
De filmposters van L’amour des moules, Doodslag, De Heineken Ontvoering, Kauwboy en Kyteman Now What? zijn genomineerd voor de 12e Cinema.nl Afficheprijs. De voorselectie is gemaakt door een brede, deskundige vakjury; de winnaar wordt bepaald door het publiek. De uitreiking van de Cinema.nl Afficheprijs is op donderdag 4 oktober tijdens het Nederlands Film Festival. Een recordaantal van 67 affiches maakte kans op de 12e Cinema.nl Afficheprijs, een publieksprijs voor de beste filmposter van het afgelopen jaar. Volgens de vakjury, afkomstig uit alle geledingen van de filmwereld, staken er vijf bovenuit: L’amour des moules, Doodslag, De Heineken Ontvoering, Kauwboy en Kyteman Now What?. Opvallend: twee van de vijf filmposters werden gemaakt door Brat Ljatifi, die de Afficheprijs al twee keer eerder won. Ook de winnaars van vorig jaar, Joost Hiensch en Susanne Keilhack van het Amsterdamse ontwerpbureau Shosho, maken opnieuw kans op de prijs, net als de winnaar van 2010, Marc Koppen.

6 Vragen Kauwboy: 1. Vertel iets over de sfeer van dit affiche 2. Hoe is dat te zien/ hoe komt dat? 3. Wat vertelt de typografie van de tekst KAUWBOY ons?

7 Kauwboy Ontwerp: Brat Ljatifi (Brat Creative Works)
Het beeld op het affiche van Kauwboy is mooi, rustig en ook wel ontroerend. Je kijkt er graag naar. Tegelijk communiceert het klip en klaar waar de film kennelijk over gaat: over een jongen en een kauw. Dat ze alle twee een andere kant uit kijken (nota bene: beider blik is naar buiten gericht, dwars tegen sommige ouderwetse ontwerpregels in) maakt het affiche raadselachtig, spannend, intrigerend en dus effectief. De plichtmatige opsomming van credits vormt een bijna abstract en daarom harmonieus onderdeel van het ontwerp.

8 Vragen over Kyteman Now What?
1.Waardoor valt het affiche op? 2.Waarom staan de letters zo in het beeldvlak, denk je?

9 Vragen over Kyteman Now What?
1. Waardoor valt het affiche op? = typografie en contrast 2. Waarom staan de letters zou in het beeldvlak? = schallende trompetten, verwijst naar zijn beroep. Kyteman Now What? Ontwerp: Pieter Vos i.s.m. Merel Snel (75b) Het intrigerende affiche van de documentaire Kyteman Now What? valt op door het eigenzinnige gebruik van typografie – scheef geplaatste letters die aan het hoofd van Kyteman zijn ‘geplakt’, als ware het schallende trompetten. Anders dan je zou verwachten is Kyteman niet trompet spelend gefotografeerd, maar terwijl hij een sigaret aansteekt. De stand van zijn handen en vingers wekken echter wél de suggestie dat hij een instrument bespeelt. Het zwarte silhouet, in combinatie met de zwarte en witte letters, zorgt voor een groot contrast, dat het affiche extra doet opvallen.

10 Vragen over L’ amour des moules:
Wat zien we hier? Typografie: Vertel over de sfeer, plaatsing en vorm van de tekst.

11 Over L’ amour des moules:
Wat zien we hier? Décolleté?/zwembad?/raadselachtige sfeer… (moules betekent mossel- verwijst naar het vrouwelijke) 2. Typografie: De zachte de sfeer van het lettertype, plaatsing onderaan de v-vorm in het beeldvlak en gecentreerde vorm van de tekst (rust) .

12 Vragen over Doodslag: Waar gaat de film over denk je? Hoe is dat te zien? Wie is hij? dader of slachtoffer...

13 Doodslag Ontwerp: Marc Koppen en Theo Maassen (Scherpontwerp)
Het affiche van Doodslag is curieus en intrigerend tegelijk. Curieus omdat het niet duidelijk is waarover het gaat (een bokswedstrijd?), intrigerend omdat het beeld onvermijdelijk is. De gebutste kop van Theo Maassen heeft de aantrekkingskracht van een landkaart. Het beeld dwingt tot het doen van ontdekkingen. Wie is deze man? Is hij slachtoffer of dader? Vind ik hem aardig of eng? De rigoureuze keuze om het gehavende gelaat zo pontificaal af te beelden is moedig. En wordt beloond. Het beeld blijft nog lang nazoemen in je hoofd.

14 Vragen Heineken Wat is de uitstraling van de hoofdrolspeler ? En van de andere acteurs? 3. Beschrijf de compositie : plaatsing van onderdelen van het beeld en de tekst.

15 Heineken 1. De uitstraling van de hoofdrolspeler: krachtig en wijs (klassieke film) 2. Van de anderen:Willem Holleeder staat iets buiten de vriendengroep, oogt slimmer. 3. De compositie : plaatsing van onderdelen van het beeld en de tekst: Piramidale compositie. Hoofd van R. Hauer is dominant. Overheerst letterlijk en figuurlijk de jongens eronder. Sobere kleurstelling

16 OPDRACHT FILMAFFICHE Ontwerp een affiche voor een film.
A . Zoek op internet een filmaffiche in het genre: Komedie of Actie Sla deze afbeelding op op een stick. Plak het, met de titel van de film, in een Word ( A4 ) en noteer over dit affiche aspecten die het affiche overbrengt. Geef antwoord op de volgende vragen: 1. Wat vertelt het affiche ons?dus , wat is de inhoud? Dat heeft gevolgen voor de vormgeving, bespreek de volgende zaken: 2. Typografie: keuze voor het lettertype en de ordening van de tekst 3. Beeld(en) hoe zijn die geplaatst , waarom? Compositie tekst en beeld. 4. Kleurgebruik 5. Sfeer

17 B. Ontwerp nu zelf een affiche voor de film.
met andere beelden( één of meerdere) uit de film en een ander lettertype. Werkwijze: 1. Bedenk wat je zou willen vertellen met je affiche en welke informatie er op moet staan (noteer!) 2. Haal de beelden van internet 3. Kies zelf een lettertype om toe te passen (ordening/grootte) 4. Maak in het klein (A5) 2 ontwerpen waarin je verschillende combinaties onderzoekt, sla op op een stick voor de presentatie. 5. Maak tenslotte een eindontwerp op A4 formaat , sla ook op op de stick. Presenteer je twee onderzoeksontwerpen en je eindontwerp van het Affiche in de volgende les. Laat daarbij ook het oorspronkelijke affiche van de film zien. (zorg ook dat alle onderdelen van de opdracht netjes in je vormgevingdossier komen ter beoordeling)


Download ppt "INHOUD TEKST EN BEELD ORDENING SFEER"

Verwante presentaties


Ads door Google