De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Roddelen Waar rook is, is vuur….

Verwante presentaties


Presentatie over: "Roddelen Waar rook is, is vuur…."— Transcript van de presentatie:

1 Roddelen Waar rook is, is vuur…

2 Bijbel (Sirach 19,4-19) Roddel
4 Wie zomaar zijn vertrouwen geeft is lichtzinnig, wie die fout begaat benadeelt zichzelf. 5 Wie vreugde vindt in het kwaad wordt veroordeeld, wie lust weerstaat bekroont zijn leven. 6  Wie zijn tong in toom houdt kent geen strijd, wie roddel verafschuwt vermindert het kwaad. 7 Vertel een gerucht nooit verder, dan wordt je nimmer schade toegebracht. 8 Vertel het vriend noch vijand, houd het voor je, tenzij je daardoor schuldig wordt. 9 Wie het van je hoort zal zich voor je hoeden, en er komt een tijd dat hij je haat. 10 Heb je iets gehoord, neem het mee in het graf, wees niet bang, het breekt niet uit je los. 11 Een dwaas krijgt weeën van een gerucht, zoals een vrouw van een kind. 12 Zo vast als een pijl in een dij zit, zo vast zit een gerucht in een dwaas. 13 Doe navraag bij je vriend, hij heeft het misschien niet gedaan. En heeft hij het wel gedaan, zorg ervoor dat hij het niet opnieuw doet. 14 Doe navraag bij je vriend, hij heeft het misschien niet gezegd. En heeft hij het wel gezegd, zorg ervoor dat hij het niet opnieuw zegt. 15 Doe navraag bij je vriend, want er wordt vaak geroddeld, geloof niet alles wat er wordt verteld. 16 Je kunt ongewild een fout begaan, wie heeft nog nooit gezondigd met zijn tong? 17 Doe navraag bij je vriend voordat je dreigt, houd je aan de wet van de Allerhoogste. 18  Aanvaarding door de Heer begint met ontzag voor hem, wijsheid die van de Heer komt brengt liefde voort. 19  Kennis van zijn geboden voedt op tot het leven, wie hem behaagt plukt de vruchten van de boom der onsterfelijkheid.

3 Islam Een Moslim moet beseffen welke schade roddelen en kwaadsprekerij aanricht, het is de oorzaak van ruzies en de verbreking van vriendschapsbanden. het is een slechte zaak wanneer met vervalt in zulke grote zonde. De Profeet zei:Degene die zich met kwade roddel bezighoudt, zal niet in het Paradijs komen. Een Moslim mag ook niet luisteren naar een roddel, hij of zij moet degenen die roddelen bewust maken van hun zonde en het is ook de plicht van een Moslim om zijn of haar zuster te verdedigen.

4 Wetenschappelijke benadering
Roddel of achterklap (Engels: gossip) is een menselijke activiteit waarbij over iemand wordt gesproken - met name in ongunstige zin - zonder dat de persoon in kwestie bij het gesprek aanwezig is. Bij roddelen gaat het over geruchten of privé-informatie. Hierdoor heeft roddelen een negatieve klank. omdat de persoon in kwestie niet aanwezig is kan deze zich niet tegen eventuele onwaarheden of aantijgingen verdedigen.

5 Waarom roddelen mensen?
Nou?

6 Waarom roddelen mensen?
1. Jaloezie Ongezonde jaloezie begint als men moeilijk kan verkroppen dat de andere het beter heeft.

7 Waarom roddelen mensen?
1. Jaloezie Ongezonde jaloezie begint als men moeilijk kan verkroppen dat de andere het beter heeft. 2. Verbergen van eigen gebreken - Wie roddelt zegt meer over zichzelf dan over de anderen. - Wie lui is, maakt de fouten van actieve mensen belachelijk. Als je met één vinger naar iemand wijst, blijven drie vingers naar jezelf staan.

8 Waarom roddelen mensen?
1. Jaloezie Ongezonde jaloezie begint als men moeilijk kan verkroppen dat de andere het beter heeft. 2. Verbergen van eigen gebreken - Wie roddelt zegt meer over zichzelf dan over de anderen. - Wie lui is, maakt de fouten van actieve mensen belachelijk. Als je met één vinger naar iemand wijst, blijven drie vingers naar jezelf staan. 3. Roddelzucht en sensatiezucht Het is als drankzucht: ze kunnen niet meer zonder.  Roddelen is een tweede natuur geworden en dikwijls het gevolg van een saai leven.  Het geeft roddelaars een opwindend gevoel en ze hopen er succes mee te hebben.

9 Waarom roddelen mensen?
1. Jaloezie Ongezonde jaloezie begint als men moeilijk kan verkroppen dat de andere het beter heeft. 2. Verbergen van eigen gebreken - Wie roddelt zegt meer over zichzelf dan over de anderen. - Wie lui is, maakt de fouten van actieve mensen belachelijk. Als je met één vinger naar iemand wijst, blijven drie vingers naar jezelf staan. 3. Roddelzucht en sensatiezucht Het is als drankzucht: ze kunnen niet meer zonder.  Roddelen is een tweede natuur geworden en dikwijls het gevolg van een saai leven.  Het geeft roddelaars een opwindend gevoel en ze hopen er succes mee te hebben. 4. Aandacht vragen Dit ligt in de lijn van de sensatiezucht.  Een aantal mensen vragen veel aandacht, teveel aandacht, en alle middelen zijn goed, ook roddelen.

10 Waarom roddelen mensen?
1. Jaloezie Ongezonde jaloezie begint als men moeilijk kan verkroppen dat de andere het beter heeft. 2. Verbergen van eigen gebreken - Wie roddelt zegt meer over zichzelf dan over de anderen. - Wie lui is, maakt de fouten van actieve mensen belachelijk. Als je met één vinger naar iemand wijst, blijven drie vingers naar jezelf staan. 3. Roddelzucht en sensatiezucht Het is als drankzucht: ze kunnen niet meer zonder.  Roddelen is een tweede natuur geworden en dikwijls het gevolg van een saai leven.  Het geeft roddelaars een opwindend gevoel en ze hopen er succes mee te hebben. 4. Aandacht vragen Dit ligt in de lijn van de sensatiezucht.  Een aantal mensen vragen veel aandacht, teveel aandacht, en alle middelen zijn goed, ook roddelen. 5. Wraak, woede Wraaknemers kennen geen medelijden, geen maat voor positief gedrag en ze vergeten nooit. Zo wordt veel vijandschap gekweekt die meestal niet in verhouding staat tot de reden van de woede.

11 Roddelen in de praktijk
Roddelen in NL Mijn Bijt Hond Roddelen in Rusland

12 Vrouwen roddelen meer dan mannen!
Stellingen Vrouwen roddelen meer dan mannen!

13 Roddelen is goed voor je gezondheid!
Stellingen Roddelen is goed voor je gezondheid!

14 Hoger opgeleiden roddelen het meest!
Stellingen Hoger opgeleiden roddelen het meest!

15 Roddelen is een vorm van ontspanning.
Stellingen Roddelen is een vorm van ontspanning.

16 Zonder roddelen is de wereld maar saai.
Stellingen Zonder roddelen is de wereld maar saai.

17 Ik lees ook wel eens in roddelbladen.
Stellingen Ik lees ook wel eens in roddelbladen.

18 Iemand fluistert een woord in en de geeft het door aan de ander.
Spel Iemand fluistert een woord in en de geeft het door aan de ander.


Download ppt "Roddelen Waar rook is, is vuur…."

Verwante presentaties


Ads door Google