De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Broedproject groep 7 Hier kom je alles te weten over het broeden van kippeneieren.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Broedproject groep 7 Hier kom je alles te weten over het broeden van kippeneieren."— Transcript van de presentatie:

1 Broedproject groep 7 Hier kom je alles te weten over het broeden van kippeneieren

2 De haan  De haan is de mannetjeskip, de baas over de hennen.  ze meestal groter zijn dan de hennen  ze vaker “sporen” hebben aan de poten  ze andere (mooiere) kleuren en sierveren hebben  ze grotere kam- en kinlellen hebben  ze kraaien om hun territorium af te bakenen  ze paren (treden) met de hennen

3 De haan

4 De hen  De hen is de vrouwtjeskip.  Bij de geboorte van de hen is er al bepaald hoeveel eieren zij zal kunnen leggen.  Natuurlijk is dit afhankelijk van diverse factoren, zoals voeding, ziekte, verzorging en leefomgeving.  Als de hen ongeveer 5 maanden oud is gaat ze eieren leggen.  De kammen en lellen worden groter en vooral roder.  Het aantal eieren dat een kip legt is verschillend per ras en komt neer op zo’n 260 tot 300 eieren per jaar.

5 De hen

6 De kip vrijt met de haan  Een haan die met een hen wil vrijen, pakt eerst met zijn snavel een pluk veren achter haar kop, zodat zij niet kan weglopen. Dan duwt hij zijn cloaca tegen de cloaca van de hen aan. De haan drukt dan zijn piemeltje iets naar buiten en spuit de zaadcellen in de hen. Ze bevruchten dan de eierdooier in de eileider. De cloaca is een opening onder in de buik van een kip. Nadat de kip het bevruchte ei heeft gelegd, wordt het ei in een broedmachine verder uitgebroed. Dat duurt zo'n drie weken. eileider

7 Openmaken van een ei  We breken de schaal open  We zien een dun velletje tegen de eierschaal, het vlies of schaalvlies  Het doorzichtige glazige gedeelte van het ei noemen we eiwit  De gele bol in het midden is de dooier  Op de dooier zit een klein wit bolletje, de kiemschijf  De dooier wordt op zijn plaats gehouden door hagelsnoeren

8 Openmaken van een ei

9 Hoe wordt een ei gemaakt  Een kip maar één eierstok  Hierin wordt een eicel (eitje) rijp  In de kip zit een buis van ongeveer 60 centimeter  Deze buis noemen we de eileider  In deze lange buis maakt het eitje een reis van 25 uur om gelegd te worden

10 Hoe wordt een ei gemaakt  Iedere dag legt de kip een ei  Alleen als de kip met een haan gevrijt heeft ontstaat een bevrucht ei  Er komt sperma op het eitje  In de eileider wordt om het eitje een ei gevormd  Dit duurt 25 uur

11 De reis van de eicel tot het ei

12 Ontwikkelingen in het ei Dag 1 (0,0002 gram) Begin van de vorming van de ogen, de kop, het zenuwstelsel, en de wervelkolom.

13 Ontwikkelingen in het ei Dag 2 (0,003 gram) Begin van de vorming van de bloedvaten, hart en het oor.

14 Ontwikkelingen in het ei Dag 3 (0,02 gram) De ontwikkelingen van de bloedvaten gaat verder, en de vorming van de neus, poten en de vleugels.

15 Ontwikkelingen in het ei Dag 4 (0,05 gram) Al de organen zijn op deze dag al aanwezig.

16 Ontwikkelingen in het ei Dag 5 (0,13 gram) Het hart en de kop heeft nu een duidelijke vorm gekregen en het geslacht wordt bepaald, ook ontwikkelen zich de geslachtsorganen.

17 Ontwikkelingen in het ei Dag 6 (0,29 gram) Het embryo begint zich te bewegen en de snavel gaat zich vormen.

18 Ontwikkelingen in het ei Dag 7 (0,57 gram) De vorming van het lichaam gaat beginnen en de verschillende organen zijn nu duidelijk zichtbaar.

19 Ontwikkelingen in het ei Dag 8 (1,15 gram) Het dons en de veren beginnen zich te ontwikkelen.

20 Ontwikkelingen in het ei Dag 9 (1,53 gram) De ontwikkeling van het dons en de veren gaat verder.

21 Ontwikkelingen in het ei Dag 10 (2,26 gram) De ontwikkeling van de tenen en de schubben op de poten begint, en de snavel wordt harder.

22 Ontwikkelingen in het ei Dag 11 (3,68 gram) De buikwand gaat zich vormen.

23 Ontwikkelingen in het ei Dag 12 (5,07 gram) Het skelet begint te verkalken.

24 Ontwikkelingen in het ei Dag 13 (7,37 gram) Alle organen zijn nu volledig gevormd en hoeven alleen nog maar verder te groeien.

25 Ontwikkelingen in het ei Dag 14 (9,74 gram) Het embryo ligt nu parallel in de lengte as.

26 Ontwikkelingen in het ei Dag 15 (12,00 gram) Het embryo groeit verder.

27 Ontwikkelingen in het ei Dag 16 (15,98 gram) Het embryo begint zich nu echt goed te ontwikkelen.

28 Ontwikkelingen in het ei Dag 17 (18,59 gram) De kop draait onder de rechtervleugel richting luchtkamer.

29 Ontwikkelingen in het ei Dag 18 (21,83 gram) Het kuiken ligt nu in de goede positie om de luchtkamer door te prikken.

30 Ontwikkelingen in het ei Dag 19 (25,62 gram) De laatste reserves van de dooier worden opgenomen.

31 Ontwikkelingen in het ei Dag 20 (30,21 gram) Nadat alle reserves zijn opgebruikt doorbreekt het kuiken met de snavel het eivlies naar de luchtkamer waardoor het kuiken begint te ademen via de longen.

32 Ontwikkelingen in het ei Dag 21 Na het aanpikken van de schaal rust het kuiken uit. Het heeft hem zoveel energie gekost dat hij al zijn reserves verteert en er wel 10 tot 24 uur kunnen liggen tussen het aanpikken en uit het ei komen.

33 Schouwen  Na ongeveer 4 a 5 dagen kun je het beste de eieren schouwen en zien of ze bevrucht zijn of niet.  Bij een bevrucht ei zal je een soort spinnetje zie, een donker stipje met daar omheen fijne adertjes.

34 Schouwen Een bevrucht ei Een onbevrucht ei

35 Schouwen Heel duidelijk is de ontwikkeling te zien.

36 Schouwen Hier is heel duidelijk te zien hoe de vrucht er na enkele dagen uitziet.

37 Temperatuur  De temperatuur is heel belangrijk voor het broeden  Voor kippeneieren is de juiste temperatuur 37.6 °C. Kleine temperatuursschommelingen kunnen voorkomen, maar er moet geprobeerd worden de temperatuur zo constant mogelijk te houden.  Een te lage temperatuur gedurende een bepaalde tijd is niet zo schadelijk dan een te hoge temperatuur.  Een te hoge temperatuur moet echt vermeden zien te worden, want dit leidt tot afsterving van de vrucht.

38 Vochtigheid  De vochtigheid meet je met een hygrometer  De vochtigheid moet ongeveer 55 % zijn  Aan de luchtkamer kun je zien of de vochtigheid goed is

39 Vochtigheid

40  De luchtbel die zich in het ei bevindt zal steeds groter worden.  Als deze luchtbel niet groter wordt en de luchtvochtigheid dus gedurende de broedperiode te hoog geweest is, zal het kuiken als het ware verdrinken en geen ruimte hebben om uit het ei te komen.  De laatste twee dagen kan de vochtigheid worden opgevoerd naar de 70%. Hierdoor wordt de schaal wat brosser, waardoor het kuiken er makkelijker uit kan komen.

41 Geboorte van een ei  Een hen doet er ongeveer 25 uur over om een ei te maken. Het begin is een geel balletje (de dooier) in de eileider van de hen.  De eileider is een gekronkelde buis van zo'n 75 centimeter lang. De dooier zakt langzaam de eileider af naar buiten.  Een dooier is eigenlijk een eicel met veel reservevoedsel.  Onderweg wordt hij netjes ingepakt.  Eerst komt er eiwit omheen, daarna twee vliezen en de schaal.  Terwijl het ei door de eileider glijdt, wordt de voorkant puntig, de achterkant blijft stomp.  Bijna iedere dag komt er een nieuwe gele dooier in het begin van de eileider.

42 Kuikens uit het ei

43

44

45

46

47

48

49

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61

62 Hiep Hiep Hoera……geboren !!  Ik hoop dat je veel plezier gehad hebt met deze diavoorstelling over ons broedproject


Download ppt "Broedproject groep 7 Hier kom je alles te weten over het broeden van kippeneieren."

Verwante presentaties


Ads door Google