De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dr. Aletta Jacobs Een inspiratie voor de vrouw van vandaag

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dr. Aletta Jacobs Een inspiratie voor de vrouw van vandaag"— Transcript van de presentatie:

1 Dr. Aletta Jacobs Een inspiratie voor de vrouw van vandaag
Yvonne van Buul

2 Wie was Aletta Henriëtte Jacobs?
Aletta werd geboren in Sappemeer in 1854, in de provincie Groningen Ze was de dochter van Abraham Jacobs, huisarts en apotheker te Sappemeer. Al vanaf haar zesde jaar wist Aletta dat ook zij huisarts wilde worden. ( )

3 Aletta werd als eerste vrouw toegelaten tot de faculteit geneeskunde in Groningen
In die tijd werden alleen mannen toegelaten op middelbare en hogere scholen.   Desondanks vroeg Aletta toestemming om toegelaten te worden op de ”Rijks Hoogere Burgerschool” in Sappemeer in 1868, een uitzondering in die tijd. In 1871 kreeg ze officieel toestemming van premier J.R.Thorbecke om te starten met haar studie geneeskunde aan de universiteit van Groningen. Haar zussen, werden de 1ste vrouwelijke scheikundige en de 1ste vrouwelijke wiskundige van Nederland

4 Waarom is Aletta zo beroemd geworden?
Dr. Aletta Jacobs verbeterde de positie van vrouwen in Nederland en daarbuiten. Ze introduceerde het gebruik van anti-conceptie middelen. Ongekend in die tijd. Ze was de eerste vrouwelijke huisarst met haar eigen praktijk. Haar man, politicus Carel-Victor Gerritsen, stimuleerde haar om alles te bereiken wat ze voor ogen had. Ze stond als huisarts open om met iedereen te praten. Vaak werkte ze voor niets. Aletta met een van haar patiënten.

5 Waardoor werd Aletta nog meer bekend?
Ze schreef verscheidene, voor die tijd, revolutionaire boeken: Onder andere: Anatomie voor de vrouw: “De vrouw, haar bouw en inwendige organen” En ze schreef beroemde artikelen over : vrouwenkiesrecht (de eerste in 1882), vrouwenbelangen, economische en staatkundige onafhankelijkheid van vrouwen. wettelijke regelingen voor prostitutie en over de verspreiding van geslachtsziekten. Aletta Jacobs was 1ste vrouw die promoveerde tot doctor in de geneeskunde in 1879. Aletta wilde ook graag wethouder worden van de gemeente Amsterdam, maar ze werd geweigerd omdat ze een vrouw was.

6 Waarom reisde Aletta over de gehele wereld?
Als presidente van de landelijke Vereniging voor Vrouwenkiesrecht (VVK) maakte Aletta Jacobs deel uit van een internationaal netwerk. Ze was daarom een actief lid van het International Woman Suffrage Alliance (IWSA), en werkten samen met de National American Women Suffrage Association (NASWA), onderdeel van de World Union. In 1906 reisde Aletta samen met de Amerikaanse praeses Carrie Chapman Catt naar Oostenrijk en Hongarije om het vrouwelijk lijden aan de kaak te stellen. In 1911 en 1912 reisden Aletta Jacobs en Carrie Chapman Catt over de hele wereld om het vrouwenkiesrecht te propaganderen.

7 Aletta reisde de wereld over voor vrede en de rechten van de vrouw.
In 1915 bezocht ze New York en sprak ze met President Wilson van de VS om te bemiddelen tussen oorlogsvoerende landen, en bezocht Afrika, Zuid Oost Azië en China.

8 Nog steeds wordt haar nalatenschap geëerd met de Aletta Jacobs-prijs
Uitgereikt door Universiteit van Groningen sinds 1990 International Women’s day: 8 maart De prijs is uitgereikt aan: - Marga Bruyn-Hundt (1990) - Geertje Lycklama à Nijeholt (1992) - Liesbeth Brandt Corstius (1994) - Jenny Goldschmidt (1996) - Gunilla Kleiverda (1998) - Hilda Verwey-Jonker (2000) - Hedy d'Ancona (2002) - Gabi van Driem (2004) - Riek Bakker (2006) - Lilian Gonçalves – Ho Kang You (2008) - mw. drs. Neelie Kroes (2010)

9 Waarom heet onze school: Dr. Aletta Jacobscollege?
1870: Aletta ging naar de Rijks Hoogere Burgerschool (RHBS) te Sappemeer, Groningen. 1949: De RHBS werd vernoemd naar Dr. Aletta Jacobsschool, ter ere van onze beroemdste leerling. 1953: De Dr. Aletta Jacobs school werd hernoemt tot het Dr. Aletta Jacobscollege.

10 Waarom zou Aletta trots zijn op onze school?
Omdat: De school opkomt voor de positie van jongens en meisjes Onderwijs voor elk niveau heeft Alle maatschappelijke onderwerpen bespreekbaar zijn Internationale activiteiten heeft, zoals stedenreizen Internationale uitwisselingen heeft met: Duitsland Otto Hahn Gymnasium, Geesthacht Frankrijk Lycee Jean Vilar, Plaisir Cedex Hongarije Árpád  Gimnázium Tatabànya Polen Zespól Szkól Chemicznych, Olsztyn Rusland Schule 34, Smolensk Verenigde Staten Nativity School, Cincinatti  

11 Conclusie: Nog steeds is Aletta’s doorzettingsvermogen en enorme wilskracht om obstakels te overwinnen een grote inspiratiebron voor al onze leerlingen Net zoals Aletta, reizen ze de wereld over: van Rusland tot de VS. Aletta zou trots zijn op haar nieuwe schoolgebouw met vakoverstijgend onderwijs in leergebieden. Het Dr. Aletta Jacobs College is de plek, waar iedere leerling de kans krijgt om te ontdekken en zich te specialiseren in vele richtingen. Iedere leerling is in staat om zelfstandig, veelzijdig en innovatief te worden. Veelzijdig, grensverleggend Kortom: ….Aletta Jacobs (August 2007)

12 Meer weten? Bekijk ook: www.aletta.nl www.aletta.nu www.emancipatie.nl
Foto's: Klein puntje om te weten: ……….eigenlijk was Anna Maria van Schuurman ( ) de eerste vrouw in de Nederlanden, die bij hoge uitzondering colleges mocht volgen (1636). Zij volgde haar colleges Godgeleerdheid bij hoogleraar Voetius vanuit een nis, afgesloten door een gordijn.

13 Textiele kunst

14 Van Havo 4

15 Aletta anno 2007

16 Make-over

17 Een trotse Aletta

18 Textiele kunst: Speciaal gemaakt voor de opening van het nieuwe gebouw.
Anneloes van der Veen Marriël Edzes Gracia Kleijnen Diana Soumahu, Janine Lindveld Diane ten Have Dany van Rein May-lee van Dijk 11 oktober 2007 / havo 5 / Ex.Textiel


Download ppt "Dr. Aletta Jacobs Een inspiratie voor de vrouw van vandaag"

Verwante presentaties


Ads door Google