De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

STONEHENGE Door joske en liset.

Verwante presentaties


Presentatie over: "STONEHENGE Door joske en liset."— Transcript van de presentatie:

1 STONEHENGE Door joske en liset

2 Inleiding Wat is Stonehenge? Waar is Stonehenge?
Hoe is het daar gekomen? Hoe is het gebouwd? Wat zijn de mythen/verhalen van Stonehenge? Wat heeft onderzoek naar Stonehenge opgeleverd of juist niet…? Leylijnen..wat zijn dat? Vergelijkbare bouwwerken.

3 Wat is Stonehenge? Stonehenge is een cirkel gevormd door rechtop staande stenen. Deze circel is opgeboud uit sarsens (zandstenen) en bluestones (een soort graniet). Oorspronkelijk waren er ca. 84 sarsens en ca. 82 bluestones. De hoogste bluestone is ca. 2 m hoog en de hoogste sarsens ca. 9 m hoog. Een groot deel van het oorspronkelijke Stonehenge is omgevallen, beschadigd en er zijn zelfs stenen verdwenen.

4 Overzicht stonehenge…

5 Een paar plaatjes:

6 Waar is Stonehenge? Stonehenge ligt in zuid Engeland bij het plaatsje Salisbury plain.

7 Hoe is Stonehenge daar gekomen?
De bluestones komen uit het Preseli gebergte dat 385 km verderop ligt. Deze stenen zijn de kleinste en wegen ca. 1,5 ton. Waarschijnlijk zijn ze op een slee naar een haven gebracht en toen op een vlot over 2 rivieren. Om ze daarna naar Stonehenge te krijgen, moesten ze nog 3 km over land vervoerd worden. De Sarsens waren veel groter en ca. 40 ton! Deze werden met een slee over een zelfgemaakte rails vervoerd. Met experimenten heeft men geprobeerd het vervoer na te bootsen. >video

8 Hoe is Stonehenge gebouwd?
De bouw van Stonehenge is verdeeld over 3 fases; stonehenge 1, 2 en 3. Stonehenge 1 werd gebouwd rond 2950 v. Chr. Stonehenge 2 werd gebouwd rond 2550 v. Chr. Stonehenge 3 werd gebouwd tot 1600 v. Chr. In totaal is er dus een tijd van bijna 1400 jaar overheen gegaan om Stonehenge te bouwen.

9 Stonehenge 1: In de eerste fase werd er een aardwal en een greppel aangelegd met een doorsnede van 110 m. Binnen deze wal bevond zich een kring van 56 gaten (Aubrey holes).

10 Stonehenge 2: In de 2e fase werden de bluestones geplaatst, maar er werd niet verder gebouwd. Men weet niet zeker of dit de bedoeling was of dat het nog een cirkel moest worden.

11 Stonehenge 3: In de 3e en laatste fase werden de bluestones weggehaald en vervangen door de 6 trilieten en de sarsens. In deze fase werd ook de ‘heel stone’ neergezet waar bij midzomerdag de zon opkomt.

12 Mythen/verhalen De druïden Koning Arthur en Merlijn
Astronomie De dans der reuzen Een heel ander verhaal..

13 De druïden… De druïden zijn de machtige priesters in de tijd van de Kelten. Druïden worden ook wel filosofen genoemd. Een hele bekende druïde is Panoramix uit Astrix en Obelix. Tegenwoordig komen elk jaar met midzomerdag een groep druïden bij stonehenge om hun rituelen uit te voeren.

14

15 Deze mythe verteld over een veldslag in de tijd Koning Arthur
Deze mythe verteld over een veldslag in de tijd Koning Arthur. Uther (de vader van Arthur) wilde een waardig monument voor de slachtoffers en Merlijn stelde voor de ‘dans der reuzen’ uit Ierland te halen. Dit bleek alleen te kunnen met de toverkracht van Merlijn, dus toverde hij de stenen naar Salisbury Plain: Stonehenge.

16 Astronomie Met behulp van stonehenge is het mogelijk om bijvoorbeeld zonsverduistering en maansverduistering te voorspellen. Er wordt dan ook beweerd dat stonehenge gebouwd als kalender zodat ze de goden op de juiste dagen zouden eren.

17

18

19 De ‘dans der reuzen’ Vroeger zag men in Stonehenge de dans der reuzen. Omdat de stenen zo groot en zwaar zijn, dacht men dat het wel reuzen moesten zijn geweest die ze daar hadden neergezet.

20 Een heel ander verhaal…
Terrence Meaden, een Britse archeoloog, beweert dat hij een gezicht heeft gezien in een steen van Stonehenge. Op de foto’s die door Meaden zijn gemaakt kun je een gezicht herkennen. Maar wie is het gezicht? Meaden zegt oa dat het gezicht een patroon is voor het monument of zelfs misschien de architect ervan. Maar daar zullen we waarschijnlijk nooit achter komen…

21 Het onderzoek… Er wordt heel veel onderzoek gedaan om erachter te komen wat stonehenge nou precies is, toch blijft deze cirkel een mysterie… Men heeft ook beweerd dat stonehenge gebruikt werd voor oa begrafenis rituelen en dat stonehenge een symbolische ingang van het hiernamaals was…onderzoek: in de Aubrey holes zijn crematie resten van mensen gevonden… Over de druïden is ook onderzoek gedaan: Stonehenge is al ver voor de kelten (tijd van de druïden) gebouwd is, dus kan stonehenge niet daarvoor gebouwd zijn. Video

22 Leylijnen Leylijnen zijn energie lijnen die over de aarde lopen. Het bestaan hiervan is niet bewezen, maar voor de natuurmensen van vroeger waren deze lijnen heel belangrijk. Zij zagen deze lijnen als een van levenskracht pulserende energiebaan van Moeder Aarde en krachtplaatsen als plekken waar de planeet ademhaalt. Hier ontstonden cultusplekken om contacten met de Andere Werelden, waaronder Elfenland, te onderhouden. Men probeerde de energie weer te geven en te versterken door er spiraal- of ringvormige megalitische bouwsels bovenop te plaatsen. Dit zou dus een reden kunnen zijn voor de bouw van Stonehenge… video

23 Vergelijkbare bouwwerken
Stonehenge is niet de enige steencirkel in de wereld. In Engeland en Ierland zijn ongeveer nog 50 van deze bouwwerken bekend. De bekendste zijn ‘The ring of Avebury’ (het grootste ‘henge’ monument in Engeland met een doorsnede van 400m), ‘Durrington Walls’, ‘Marden’ en ‘Mount pleasant’. Dan is er ook nog de ‘Hurlers’ en de ‘hunebedden’ die net als Stonehenge op leylijnen zijn gebouwd… video

24 De ‘hurlers’ Deze bestaat uit 3 grote steencirkels die op dezelfde leylijn liggen als Stonehenge…

25 De ‘hunebedden’ In Nederland (Drenthe) hebben we de hunebedden. Deze liggen op een kruising van leylijnen, ook op dezelfde leylijn als stonehenge…


Download ppt "STONEHENGE Door joske en liset."

Verwante presentaties


Ads door Google