De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Silverton mediawijze school

Verwante presentaties


Presentatie over: "Silverton mediawijze school"— Transcript van de presentatie:

1 Silverton mediawijze school

2 Ger Dirks - BIC QliQ Primair Onderwijs in Helmond
Telegraaf do 13 jan 2011, 12:58 Internet nog lang niet veilig voor kinderen BRUSSEL -  Ouders hebben nog te weinig mogelijkheden om hun kinderen een veilige toegang te bieden tot het internet. Bovendien maakt maar een kwart van de ouders in de EU gebruik van de mogelijkheden die er zijn. Dat blijkt uit een onderzoek dat eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) donderdag heeft gepubliceerd. Volgens het onderzoek stelt 84 procent van de geteste softwareprogramma's ouders in staat de toegang tot websites te blokkeren. De programma's zijn echter minder efficiënt bij het filteren van sociale netwerksites en blogs. Ook kunnen maar enkele producten die webinhoud filteren vanaf mobiele telefoons of spelconsoles, terwijl een op de vier kinderen op deze manier online gaat. De Europese Commissie wil dat de bevolking zich meer bewust wordt van het belang om kinderen tegen schadelijke websites te beschermen.

3 Werkgroep Digitale Weerbaarheid
Telegraaf: do 22 jan 2009, 12:22 Kinderen van nu zijn ’beeldschermkinderen’ AMSTERDAM -  Jonge kinderen tussen de vijf en zestien jaar brengen per dag gemiddeld zes uur door achter een beeldscherm Van buiten spelen of een boek lezen komt weinig terecht. Daar besteden ze hooguit een halfuurtje aan. Dit blijkt uit onderzoek van de Britse organisatie ChildWise. Zij onderzocht het kijkgedrag van ruim kinderen. Volgens Rosemary Duff, de directeur van ChildWise is het een generatie die papier en tekst hebben verlaten. De organisatie waarschuwt dat kinderen straks onvoldoende kunnen lezen en schrijven. De Britse jongeren besteden per dag 2,7 uur aan televisie kijken, anderhalf uur aan internet en een kleine anderhalf uur aan gamen. Een op de drie van de kinderen neemt zelfs een computerspelletje mee naar bed.

4 Trendwatching 2011: het jaar van de infobatical en het clicktivism
  Stel je voor: je loopt op straat en kijkt een 3D-film op je mobiel, je loopt langs een muur waar een USB-stick in is gemetseld en sluit je laptop aan, zodat je het nieuwste album van je favoriete band, via Google Music uit de cloud verkregen, met anderen kunt delen. Het lijkt misschien sciencefiction, maar niets is minder waar. De belangrijkste verwachtingen voor de jongerentrends van 2011: 1. Infobatical Was 2009 het jaar van de Mexicaanse griep, in 2010 heeft zich een nieuwe ziekte de kop opgestoken: infobesitas. Het constant opvragen van nieuwe informatie om maar niets te hoeven missen, was vooral onder jongeren een trend. De opkomst van smartphones en sociale media hebben een grote rol gespeeld bij het verspreiden van deze “ziekte”. Maar in 2011 komt hier verandering in. Mensen zijn uitgeput geraakt van de constante toestroom van informatie, en gaan massaal op infobatical. Even een moment van rust, bijvoorbeeld door de wifi uit te zetten, kan zorgen voor een groter bewustzijn van het hier en nu. 2. De prestatiegeneratie 2011 wordt het jaar van de carrièrekids. In 2010 hebben we al mogen aanschouwen hoe zeilmeisje Laura op haar 14e alleen de wereld rondvaart, en was het groot nieuws dat een 13-jarige jongeren uit Amerika de Mount Everest heeft beklommen. Naast deze avontuurlijke activiteiten zijn er ook steeds meer jongeren die carrière maken als politicus, blogger of internetondernemer. Dat belooft nog wat voor het jaar dat nu voor ons ligt. 3. Clicktivism Demonstreren is uit! In plaats van activisme door met spandoeken de straat op te gaan, laten jongeren liever hun onvreugde zien op het internet (clicktivisme). En dan gaat het niet alleen over protesteren tegen politieke plannen, zoals de verhoging van het collegegeld, maar jongeren vinden het ook belangrijk hun onvrede kenbaar te maken over andere onderwerpen. Er zijn niet voor niets ruim “anti”-Hyves, zoals de anti-UGG hyve, de anti-kattenhaters hyve en de anti-avondklok hyve.

5 4. Cloudsounds Het online muziekmonopoly van iTunes ligt onder vuur
4. Cloudsounds Het online muziekmonopoly van iTunes ligt onder vuur. Nadat Spotify in 2010 een revolutie ontketende met hun streaming muziekdienst, zet Google in 2011 de aanval in. Google Music maakt gebruik van het steeds populairdere Android besturingssysteem en van cloudcomputing. Google Music harkt voor de gebruiker de muziek bij elkaar van allerlei sites en servers (de cloud). De gebruikers kunnen hun muziekcollectie vervolgens in deze cloud opslaan en streamen naar allerlei apparaten, waaronder de Android-mobieltjes. Dit gebeurt allemaal via je browser, zodat er geen programma geïnstalleerd hoeft te worden. 5. Verouderde nieuwe media Met de komst van What’s App en Ping is het ouderwetse sms-en op zijn retour. Bellen maakt plaats voor Skypen op je smartphone en mailen kan via je sociale netwerk. Alle communicatie verloopt in 2011 via (mobiel) internet. Handig én gratis. 6. Whitewallen Jongeren krijgen steeds meer de behoefte aan geheimhouding en privacy. Dit komt doordat ze steeds meer te maken krijgen met situaties waarin hun imago wordt geschonden. Stel, je laat je Facebook aanstaan, terwijl je zelf even naar het toilet bent. Dan is het niet leuk wanneer iemand op jouw digitale prikbord aan je hele netwerk kenbaar maakt dat je al 10 minuten op de wc zit. Daarom gaan jongeren in 2011 whitewallen; tijdelijk je Facebookprofiel op wit zetten, zodat niemand meer berichten kan achterlaten op je prikbord. 7. Alles in 3D In 2011 wordt alles 3D. De hype werd het afgelopen jaar steeds populairder door grote films als Avatar en Toy Story 3, maar in 2011 zullen ook de 3D-tv en 3D-films hun weg vinden naar de huis- en tienerkamer. Daarnaast hebben al verschillende fabrikanten, waaronder HTC, laten weten met 3D-mobieltjes te komen. 8. Durftevragen Internet wordt steeds meer de externe harde schijf van het menselijk geheugen. Waarom kennis opslaan in je eigen brein als het elk moment van de dag toegankelijk is via je smartphone? De Twitter-hashtag #durftevragen is een sprekend voorbeeld van deze verandering. Wil je ergens meer over weten? Leg je vraag gewoon voor aan de ruim Nederlandse Twitter-gebruikers. Jongeren worden er steeds beter in zelfstandig gebruik te maken van deze collectieve kennis.

6 Kinderen vinden internet geweldig!
9. Trash tv Het begon met Jersey Shore van MTV, en kreeg meer draagvlak in Nederland met Oh Oh Cherso. Trash tv, waarin het leven van aso’s breed wordt uitgemeten, is immens populair onder jongeren. Met de film New Kids: Turbo! en het vervolg van Oh Oh Cherso in de sneeuw, zet de trend zich door in Kortom: aso zijn is hip! Kinderen vinden internet geweldig! - Meer tijd om te experimenteren - Van nature ontdekken - Voorsprong op volwassenen De rol als leerkracht en ouder is begeleidend en ondersteunend in de omgang van kinderen met het internet. Het is van groot belang open te staan voor de verhalen van de kinderen en hen te leren omgaan met de risico’s die internet met zich kan meebrengen.

7 Kent u deze? W8ff Wacht even LOL Laughing out Loud Brb Be Right Back
;-) Knipoog

8 Kent u deze? Kom je naar mij om 8 uur Bm@8
Let op! Mijn ouders kijken mee PAW Groetjes / Doei Grtzzzz, laterzzzz Ik zie je Cu

9 Filmpje digitaal pesten

10 Internet is oké Wat vinden volwassenen de voordelen van Internet?
Informatie Internetbankieren Communicatie Gelijkgestemden / lotgenotencontact Praktisch Wat vinden kinderen leuk aan internet? Spelletjes Sociale contacten onderhouden Profielsites MSN Downloaden Is er verschil?

11 Het downloaden van games is verboden.
Zo’n 4,7 miljoen Nederlandse internetgebruikers van 15 jaar en ouder hebben in de afgelopen 12 maanden wel eens onbetaald gedownload. Burgers zien het downloaden en delen van muziek, films en games als algemeen maatschappelijk aanvaard, maar weten weinig van de techniek en regelgeving die ermee te maken heeft. Het blijkt dat er veel onduidelijk is over de toelaatbaarheid van downloaden. Het downloaden voor eigen gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek en films mag. Het downloaden van games is verboden. In het geval van p2p-netwerken wordt vaak niet alleen gedownload, maar wordt materiaal, vaak automatisch, weer ter beschikking gesteld aan anderen. Dit uploaden van bestanden zonder toestemming van de rechthebbende, is als zodanig niet toegestaan. vr 05 nov 2010, 12:42 | 0 reacties 1 miljoen boete voor downloaden 24 liedjes MINNESOTA -  Een 33-jarige alleenstaande moeder van vier kinderen heeft een boete van ruim 1 miljoen euro gekregen, omdat ze 24 liedjes illegaal van internet haalde... (zie verder – Publicaties)

12 Neem Belgische minister BlackBerry af
wo 24 feb 2010, 16:18 door onze redactie Brussel -  De Belgische Dienst voor de Veiligheid van de Staat wil dat regeringsleden en topambtenaren het gebruik van hun BlackBerry inperken omdat de apparaten niet goed genoeg beveiligd zijn. In een advies aan minister van Justitie De Clerck waarschuwt Staatsveiligheid, zoals de overheidsdienst ook wel genoemd wordt, voor het risico van onderschepping van gevoelige informatie door buitenlandse mogendheden. Uitwisseling van politieke en/of vertrouwelijke informatie per mail zou zelfs wettelijk verboden zijn. Dat meldt de Vlaamse krant De Morgen woensdag. Het advies zit aangehecht bij een antwoord van minister De Clerck op een kamervraag over de beveiliging van politieke s. Aanleiding voor deze vraag was berichtgeving in de Franse krant Le Monde over de uitwisseling van vertrouwelijke informatie tussen Franse ambtenaren. Deze bleken geheime informatie over de bouw van een nieuwe Airbus naar elkaar g d te hebben, zonder zich bewust te zijn van het risico dat concurrent Boeing mogelijk kon meelezen. De Nederlandse AIVD waarschuwde vorig jaar al dat ministers en Kamerleden beter geen vertrouwelijke informatie kunnen uitwisselen via een Blackberry. Digitale veiligheid is zeer betrekkelijk

13 Cybercrime Telegraaf do 06 jan 2011,
Cybercrime: grof geld voor persoonlijke info DEN HAAG -  Creditcardgegevens, toegang tot accounts, namen, geboortedata, bankgegevens. Internetcriminelen hebben veel geld over voor dit soort informatie. In de ondergrondse economie van cybercriminelen doet een adres al gauw 9 euro, informatie over een bankrekening 7,50 tot 95 euro en creditcardgegevens rond de 23 euro. Dat meldt de Europese politieorganisatie Europol donderdag. De totale omvang van deze illegale ondergrondse economie is volgens Europol momenteel niet te meten. Wel is volgens antivirusbouwer McAfee duidelijk dat bedrijven wereldwijd jaarlijks voor ongeveer 750 miljard dollar schade lijden door internetcriminaliteit. Europol heeft een rapport gemaakt over de verschillende aspecten van cybercriminaliteit en de omvang ervan, dat vrijdag wordt gepubliceerd. In deze iOCTA (Internet Facilitated Organised Crime Threat Assessment) komt Europol met onder meer aanbevelingen voor samenwerking door Europese politie- en justitiediensten. Zo zouden kennis en informatie die over cybercriminaliteit worden verzameld, centraal moeten worden gecoördineerd. Criminelen gebruiken gestolen persoonlijke en financiële informatie bijvoorbeeld om toegang tot bankrekeningen te krijgen. Ze hebben interesse in namen, adressen, sofinummers en geboortedata omdat ze daarmee onder meer databases kunnen hacken, vertelt Europol. Daartoe is een hele infrastructuur van programmeurs, hackers, webhosts en geleaste netwerken van duizenden computers opgezet. Kenmerkend voor de illegale digitale economie is dat er geen duidelijke leiders zijn, zegt Europol. De leden van criminele organisaties op internet kennen elkaar meestal alleen online en communiceren met elkaar via forums. Deze forums zijn dan ook van essentieel belang voor cybercriminelen, bijvoorbeeld om nieuwe leden te rekruteren en samen te werken aan projecten. Dit zijn ook de plaatsen waar internetcriminelen-in-de-dop het vak leren door middel van online colleges. De cybercriminelen rekruteren nieuwelingen met behulp van websites van uitzendbureaus en via sociale netwerksites. De typische internetcrimineel heeft een wat ander profiel dan leden van 'doorsnee' criminele organisaties en is volgens Europol jonger dan 25, vakkundig en hoogopgeleid.

14 Favorieten van kinderen
Profielwebsites Hyves.nl Cu2.nl MSN Youtube Games Habbo Runescape

15 Profielsites

16 Hyves tips Persoonlijke gegevens Afschermen voor niet-vrienden
Pas op met foto’s Realiseren dat alles openbaar is Buzz uitzetten

17 Telegraaf do 25 feb 2010, 14:25 15 jaar voor seks-chantage via Facebook
AMSTERDAM -  Een Amerikaanse tiener die klasgenoten via Facebook tot sex dwong, is veroordeeld tot een celstraf van 15 jaar. De 19-jarige Anthony Stancl uit de staat Wisconsin maakte een nepprofiel aan op de populaire netwerksite dat zogenaamd aan een tienermeisje toebehoorde. Vervolgens haalde hij meer dan dertig van zijn mannelijke klasgenoten over om naaktfoto’s en –video’s te sturen, melden Amerikaanse media. In ruil voor het niet openbaar maken van de foto’s eiste Stancl dat de jongens seksuele handelingen met hem zouden uitvoeren. Zeven van de dertig jongens zouden ingegaan zijn op die eis. Stancl kwam onder de aandacht van de politie in 2008 toen hij een valse bommelding pleegde. Op de computer van Stancl werden ongeveer 300 naaktfoto’s van minderjarige jongens gevonden.

18 Pesten op de MSN

19 MSN tips Alleen bekenden toevoegen Berichtgeschiedenis bijhouden
Geen foto’s of bestanden doorsturen Webcam alleen bij bekenden Realiseren dat alles door de ander opgeslagen kan worden

20 Pesten in games: Habbo Hotel
Spulletjes worden weggenomen - gestolen Nep credits worden aangeboden (0900 nrs) Accounts worden gekraakt Wallie kaarten o.a. bij Hema! Retro hotels!

21 Pesten in games: Runescape
Jongen van 14 plaatst afscheidsbrief op forum van het spel Runescape

22 “Jaaaa! Ik wil ook hoeren” door Carolien Venhuizen
Ik werd vorige week door een goede vriend, werkzaam in de jeugdzorg, geattendeerd op de schokkende website; Op deze site kun je meespelen met het virtuele misdaadspel ‘bendes’. Dit schijnt de nieuwste rage te zijn onder jongeren. Doel van het spel: zoveel mogelijk virtuele misdaden plegen om godfather te worden van de onderwereld. Mensen overvallen, auto’s stelen, banken beroven enz. Wanneer je het spel goed speelt kun je credits verdienen die je allerlei voordelen kunnen verschaffen. Deze credits kun je ook eenvoudig kopen via je mobiele telefoon en dan inruilen om bijvoorbeeld hoeren te kopen die dan weer meer credits voor je verdienen. Je moet je hoeren wel af en toe helemaal verrot slaan, want dan werken ze harder……! De inlogcode van het spel ontvang je, zonder leeftijdscontrole (!), binnen enkele seconden in je . Kom je verder in het spel dan kun je worden gelinked naar gokspellen (wederom zonder leeftijd check!) waar je via sms aan mee kunt doen. Torenhoge telefoonrekeningen zijn het gevolg. Deze sites dienen toch in ieder geval voor 18 jaar en ouder te zijn?! De titel van dit stuk “Jaaaaa ik wil ook hoeren” betreft een quote uit een chatsessie over het spel ‘bendes’ onder jongeren en werd geschreven door een meisje van 13 jaar……

23 Criminal War.nl Bulletstar.net Spele.nl/Aktie/2833/Criminele_Organisatie.htm

24 Spellen tips Pegi-classificatie Pan European Game Information
Persoonlijke gegevens Niet schelden (wie kaatst kan bal terug verwachten) Waarschuw moderator bij vervelende gebeurtenissen Schakel altijd een volwassene in als er gevraagd wordt om een adres door te geven of naar een 09-nummer te bellen Go money kaart kopen via mobieltje

25 Uit de kleren voor de webcam
Medialessen

26 Posters van naakte vader op school!

27 Pesten via websites Verkiezing lelijkste meisje van de wereld: V
Stem nu

28 Happy Slapping Opnemen van filmpjes: Ongewenst Soms vooraf gepland
Verkiezing lelijkste meisje van de wereld: Opnemen van filmpjes: Ongewenst Soms vooraf gepland Zeer ernstig Ook in het basisonderwijs! Publicatie middels: MMS / MSN / Plaatsing op websites Uitprinten van beelden

29 Profielsite door klasgenoten gemaakt
Verkiezing lelijkste meisje van de wereld: Nickname Status Naam Woonplaats Leeftijd Geboortedatum Sterrenbeeld: Uglygirl14 OFFLINE Melanie de Winter Almere 14 Waterman Ik hou van Ik haat Ik eet het liefst Ik ben lelijke jongens mijn vriendin Jennie hondenpoep Vrijgezel mail me!!!

30 Waarom vertellen kinderen zo weinig?
Kinderen zijn bang dat ze niet meer mogen MSN´en of internetten Ze schamen zich ervoor Angst dat het pesten alleen maar zal toenemen “Ik moest eerst aan mijn leraar uitleggen wat MSN was.”(leerling) Angst dat er met anderen over gepraat wordt

31 “Diploma Veilig Internet”
En nu? ……. bijvoorbeeld “Diploma Veilig Internet” Maakt kinderen bewust Veilig internet Ook onderwerpen als computerverslaving en houding achter de pc 2 niveaus Diploma Gratis te downloaden

32 Leerkrachten Leerlingen Ouders
De rol als leerkracht is begeleidend en ondersteunend. Het is van groot belang open te staan voor de verhalen van uw leerlingen en hen te leren omgaan met de risico’s die internet met zich meebrengt. Leerlingen De lessen zijn erop gericht om de leerlingen inzicht en vaardigheden aan te leren om op een goede manier om te gaan met internet en de risico’s die daarbij horen. Ouders De rol van ouders is van groot belang voor het onderwerp. Kinderen maken namelijk het meeste gebruik van internet in de thuissituatie. Het is belangrijk dat leerlingen niet alleen met hun leerkracht kunnen praten over wat hen bezig houdt op internet, maar zeker ook met hun ouders. Kinderen die thuis in een open sfeer kunnen vertellen wat ze meemaken op internet blijken veel minder in de problemen te komen dan kinderen bij wie dat thuis niet mogelijk is.

33 Overig Lesmateriaal MR:CTRL Pimpjefoon http://www.pimpjefoon.nl/
10 tips van Mr Ctrl voor veilig internetten 1. Geef nooit je ( )adres of telefoonnummer van jezelf, vrienden, ouders of je school aan iemand die je alleen kent van internet. 2. Spreek niet af met mensen die je kent van internet. Als je dit toch doet, vertel het dan aan je ouders. 3. Gebruik altijd een nickname op internet! 4. Reageer niet op vervelende chatberichten of seksuele toespelingen, maar verwijder of blokkeer deze persoon. 5. Vertel het aan je ouders als je je vervelend voelt door iets wat je hebt gezien of hebt meegemaakt op het internet. 6. Stuur geen hatelijke mailtjes, berichten of virussen naar andere kinderen. 7. Geef nooit je wachtwoord aan anderen mensen, ook niet aan vrienden. 8. Doe nooit dingen voor de webcam waar je later spijt van zou kunnen krijgen! 9. Open nooit vreemde mailtjes, bijlagen en kettingbrieven, ook niet van bekenden. 10. Denk goed na bij alles wat je doet op internet. Pimpjefoon is een lespakket over het plezierig en veilig gebruik van je mobieltje. Speciaal ontwikkeld voor de groepen 6, 7 en 8 van de basisschool. Mr Ctrl handleiding Wordt er bij u op de basisschool ook gecyberpest via msn? Geef les! Deze lessen zijn bedoeld voor de leerlingen van groep 6, 7 en 8. Meer materiaal over veilig internet en/of cyberpesten vindt u in onze winkel: Wilt u regelmatig informatie over jeugd en nieuwe media? Abonneert u zich dan op onze gratis maandelijkse digitale nieuwsbrief. Stuur u mailtje naar

34 Met dank voor de aandacht


Download ppt "Silverton mediawijze school"

Verwante presentaties


Ads door Google