De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië"— Transcript van de presentatie:

1 Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië
Par. 2 De energie van Brazilië

2 Lesdoelen Noem twee redenen voor de stijging van energieverbruik in Brazilië? Welke bronnen van energie worden er in Brazilië opgewekt? Leg uit dat de elektriciteitsproductie van Brazilië duurzaam is. Beschrijf hoe de regering de voorziening van elektriciteit probeert te verbeteren.

3 Steeds meer energie nodig!
Door de bevolkingsgroei Door de economische groei (gestegen welvaart) --> Daarom probeert Brazilië zichzelf te voorzien van energie! Welke energiebronnen heeft Brazilië? Aardolie Suikerriet Waterkracht (hydro-elektriciteit) Aardgas Uranium Biomassa Windkracht

4 Aardolie wordt geproduceerd vooral voor de uitvoer (naar China)
De 4 meest verbruikte energiebronnen: Aardolie wordt geproduceerd vooral voor de uitvoer (naar China) Aardgas wordt meer verbruikt, dan dat er wordt geproduceerd. Daarom wordt aardgas geïmporteerd vanuit Bolivia. Dankzij grote watervoorraden en genoeg reliëf kan veel waterkracht worden opgewekt. --> wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken. Van suikerriet wordt bio-ethanol gemaakt. Bio-ethanol wordt gebruikt als brandstof voor auto's.

5 Elektriciteitproductie is duurzaam
80% waterkracht 10% aardgas en aardolie 5% biomassa Weinig CO2 uitstoot (86% is groene energie) 4% kernenergie 1% windenergie Niet altijd zo groen geweest! --> Brazilië was afhankelijk van het buitenland voor aardolie, maar na de oliecrisis besloot de regering om meer energie in eigen land te gaan produceren. Na de oliecrisis --> hydro-elektriciteit en suikerriet

6 Crisis door droogte 80% van de elektriciteitsproductie in Brazilië komt van waterkracht! In een tijd van droogte, wanneer er dus minder regen valt dan normaal, kan er minder elektriciteit worden geproduceerd! Drie oplossingen: Bouw van veel nieuwe waterkrachtcentrales, vooral in het noorden en noordoosten. Bouw van veel nieuwe hoogspanningsleidingen. Bouw van meer thermische (gas- of oliegestookte) centrales. 97% van de huishoudens heeft stroom.


Download ppt "Hoofdstuk 3 Bronnen van energie: Brazilië"

Verwante presentaties


Ads door Google