De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Les 6 voor 11 november 2017 ADAM EN JEZUS.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Les 6 voor 11 november 2017 ADAM EN JEZUS."— Transcript van de presentatie:

1 Les 6 voor 11 november 2017 ADAM EN JEZUS

2 Rechtvaardiging door geloof. Romeinen 5:1-5.
In Romeinen hoofdstuk 5 verklaart Paulus het grootste probleem van de mensheid — zonde — en de oplossing ervan. Hoe werd zonde geïntroduceerd op aarde? Welke oplossing bood God? Waarom deed hij dat? Rechtvaardiging door geloof. Romeinen 5:1-5. Gods liefde voor zondaars. Romeinen 5:6-11. Zonde komt naar de aarde. Romeinen 5:12. De wet en zonde. Romeinen 5:13-14, Adams overtreding en Gods geschenk. Romeinen 5:15-19.

3 RECHTVAARDIGING DOOR GELOOF
“Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede bij God door onze Heere Jezus Christus. Door Hem hebben wij ook de toegang verkregen door het geloof tot deze genade waarin wij staan, en wij roemen in de hoop op de heerlijkheid van God.” (Romeinen 5:1-2) Wat betekent "gerechtvaardigd zijn”? We zijn rechtvaardig verklaard. Dat wil zeggen, zondeloze mannen en vrouwen wier leven in harmonie weerklinkt met de Wet van God. Hoe zijn we gerechtvaardigd? We zijn gerechtvaardigd door ons geloof in Jezus, niet omdat we enig goed werk hebben gedaan. Wat is het juridische mechanisme daarachter? Jezus betaalde voor de schuld van onze zonden door aan het kruis te sterven. Onze levens worden vervangen door Zijn volmaakte leven. We zijn gerechtvaardigd omdat Hij rechtvaardig is.

4 Hoe kunnen we ons verheugen in hoop volgens de verzen 3-5?
RECHTVAARDIGING DOOR GELOOF “Wij dan, gerechtvaardigd uit het geloof, hebben vrede bij God door onze Heere Jezus Christus. Door Hem hebben wij ook de toegang verkregen door het geloof tot deze genade waarin wij staan, en wij roemen in de hoop op de heerlijkheid van God.” (Romeinen 5:1-2) Hoe kunnen we ons verheugen in hoop volgens de verzen 3-5? Verdrukkingen brengen geduld voort. Gelovigen blijven trouw te midden van lijden. Hoop is nooit verloren. Geduld brengt beproevingen voort. Wanneer we geduldig door beproevingen gaan, ontwikkelen we een karakter dat aanvaard wordt Beproevingen genereren hoop. De Geest doet het geduld in ons groeien, zodat we een goedgekeurd karakter kunnen hebben. Op die manier worden we aangemoedigd in de hoop op de zaligheid die Jezus ons geeft.

5 GODS LIEFDE VOOR ZONDAREN
“God echter bevestigt Zijn liefde voor ons daarin dat Christus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren.” (Romeinen 5:8) Hoe laat God ons Zijn liefde zien? Hij zette de eerste stap naar verzoening. Hij stierf voor ons toen we nog zondaars waren. Romeinen 5:6-8 Hij haat de zonde en Hij zal het voor eeuwig vernietigen. Niettemin biedt Hij een uitweg zodat we niet vanwege onze zonden worden vernietigd. Romeinen 5:9 Jezus verzoende ons met God in Zijn dood en opstanding. We zijn gered omdat Hij leeft. Romeinen 5:10-11

6 ZONDE KOMT NAAR DE AARDE
“Daarom, zoals door één mens de zonde in de wereld is gekomen, en door de zonde de dood, en zo de dood over alle mensen is gekomen, in wie allen gezondigd hebben.” (Romeinen 5:12) God schiep de mensheid zodat we in Zijn aanwezigheid voor eeuwig gelukkig konden zijn. Dat was voldoende bewijs van Gods liefde voordat de zonde de dood aan de mensheid bracht. Adam vertegenwoordigde de mensheid. Zijn val maakte het verlossingsplan noodzakelijk. God had dat plan al voorbereid als de oplossing voor onze mogelijke val. De dood is het gevolg van zonde in de mensheid. We kunnen niets doen om dit probleem op te lossen, omdat we allemaal gezondigd hebben (Romeinen 3:23).

7 DE WET EN ZONDE ZONDE HEERSTE GENADE HEERST Van Adam tot Mozes
“De wet echter kwam er nog bij opdat de overtreding zou toenemen, maar waar de zonde is toegenomen, daar is de genade meer dan overvloedig geweest, opdat, evenals de zonde geregeerd heeft tot de dood, zo ook de genade zou regeren door gerechtigheid tot het eeuwige leven, door Jezus Christus, onze Heere.” (Romeinen 5:20-21) ZONDE HEERSTE GENADE HEERST Van Adam tot Mozes Van Mozes tot het einde van zonde Voor de wet: Romeinen 5:13-14 Na de wet : Romeinen 5:20 Door Jezus Christus: Romeinen 5:21 Er was zonde, dus was er Wetgeving — hoewel deze niet volledig was uitgelegd. Mensen begrepen wat zonde is op een betere manier. Daarom was de zonde overvloedig. Genade was nog veel meer aanwezig. De wet van God is eeuwig. Zonde is het overtreden van Zijn wet. God legde zijn Wet gedetailleerd uit op Sinaï, zodat we ons bewust konden zijn van onze zonden. Op die manier zouden we de genade kunnen omarmen die ons zou kunnen bevrijden van onze veroordeling; dat is Jezus, de Messias.

8 ADAMS OVERTREDING EN GODS GAVE
“Maar het is met de genadegave niet zoals met de overtreding. Want als door de overtreding van de ene velen gestorven zijn, veel meer is de genade van God en de gave door de genade die er is door de ene mens Jezus Christus, overvloedig geweest over velen.” (Rom. 5:15) OVERTREDING THE GIFT Als mensen hebben we niets anders van Adam gekregen dan het doodsvonnis. Christus kwam echter tussen beide, betrad de grond waar Adam viel en verdroeg elke beproeving ten behoeve van de mens. Hij verloste Adams schandelijke mislukking en val, en zodoende plaatste Hij, als onze plaatsvervanger ons op een bevoorrechte plek bij God. Daarom is Jezus de “Gave van God”. Velen stierven (vers 15) Genade was overvloedig (v. 15) Het veroordelende oordeel (vers 16) Rechtvaardiging kwam (vers 16) De dood heerste (vers 17) We zullen regeren in het leven (v. 17) Veroordeling kwam (vers 18) Rechtvaardiging van het leven kwam (vers 18) Velen werden tot zondaars gemaakt (vers 19) Velen zullen recht-vaardig gemaakt worden (vers 19)

9 “Alleen als we nadenken over het grote verlossingsplan, kunnen we een juiste waardering hebben voor het karakter van God. Het werk van de schepping was een manifestatie van Zijn liefde; maar de gave van God om het schuldige en geruïneerde ras te redden, openbaart alleen al de oneindige diepten van goddelijke tederheid en mededogen. 'God heeft de wereld zo lief gehad dat Hij zijn eniggeboren Zoon heeft gegeven, opdat een ieder die in Hem gelooft niet verloren gaat, maar eeuwig leven heeft.' Terwijl de wet van God wordt gehandhaafd en de recht- vaardigheid ervan wordt bevestigd, kan de zondaar gratie krijgen. De dierbaarste gave die de hemel zelf te schenken had, is uitgestort opdat God ‘rechtvaardig zou kunnen zijn, en de rechtvaardiger zou zijn van hem die in Jezus gelooft.’ Door die gave worden mensen opgeheven van de ondergang en het verval van de zonde om kinderen van God te worden.” E.G. White (Testimonies for the Church, deel 5, hoofdstuk 89, p. 739)


Download ppt "Les 6 voor 11 november 2017 ADAM EN JEZUS."

Verwante presentaties


Ads door Google