De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Wat is Prinsjesdag? https://www.youtube.com/watch?v=Udcqdduo6LE&t=2s.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Wat is Prinsjesdag? https://www.youtube.com/watch?v=Udcqdduo6LE&t=2s."— Transcript van de presentatie:

1

2 Wat is Prinsjesdag?

3 Vraag 1: Wat staat er op de gouden koffer?

4 Antwoord 1: De derde Dinsdag van september.

5 Vraag 2: Wat zit er in de gouden koffer?

6 Antwoord 2: De Rijksbegroting

7 Antwoord 2: En de Miljoenennota

8 (1/3) In Nederland moet veel geregeld worden. Maar wie bepaalt hoe iets geregeld wordt? Dat doen de 11 ministeries die samen het Kabinet vormen en het land besturen. Ministerie van Algemene Zaken focust zich op het regeren van het land en communiceert dit met de inwoners van Nederland. Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties zorgt ervoor dat alle Nederlanders hier kunnen en willen wonen. En dat iedere mening telt in deze democratie. Daarnaast zorgt het voor mensen die niet in hun eigen land kunnen leven door bijvoorbeeld oorlog. Ministerie van Buitenlandse Zaken is verantwoordelijk voor contacten met andere landen. Daarnaast zorgen ze dat we in veel landen ambassades hebben.

9 (2/3) Ministerie van Defensie staat voor vrede en veiligheid, in Nederland en daarbuiten. Ministerie van Economische Zaken staat voor een duurzaam, ondernemend Nederland. We zetten ons in voor een uitstekend ondernemersklimaat en een sterke internationale concurrentiepositie. Ministerie van Financiën werkt aan een financieel gezond Nederland. Het ministerie zorgt met de Belastingdienst voor een groot deel van de inkomsten van de overheid en ziet aan de andere kant toe op de uitgave van het overheidsgeld. Ministerie van Infrastructuur en Milieu zet in op leefbaarheid en bereikbaarheid en een schone, veilige omgeving. Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wil dat iedereen goed onderwijs volgt en zich voorbereidt op zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

10 (3/3) Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bevordert de werkgelegenheid en zorgt voor een goed functionerende arbeidsmarkt en zorgt voor niet werkenden. Ministerie van Veiligheid en Justitie werkt aan een veilig Nederland waar iedereen kan leven zoals hij of zij zelf wil binnen de regels die Nederland opstelt. Hier waakt het Ministerie voor. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verantwoordelijk voor een gezond Nederland. Zij bieden hulp aan zieken.

11 Opdracht: Bestuur met de klas, Nederland in het klein. De school is jullie land! “Stel dat jij de minister van Sport op jouw school bent, wat zou je dan doen?”

12 Maak met de klas een eigen Miljoenennota en Rijksbegroting.
Stap 1: Maak met de klas een eigen Miljoenennota en Rijksbegroting. Verdeel de klas in 6 ministeries: Ministerie van Binnenlandse Zaken Ministerie van Buitenlandse Zaken Ministerie van Sport Ministerie van Infrastructuur en Milieu Ministerie van Onderwijs Ministerie van Veiligheid

13 Ministerie van Binnenlandse Zaken
Het ministerie van Binnenlandse Zaken zorgt ervoor dat alle kinderen naar school kunnen. En bekijkt of iedereen een fijne plek heeft om te leren op school.

14 Ministerie van Buitenlandse zaken
Het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgt ervoor dat kinderen kunnen spelen en ontspannen op het schoolplein.

15 Ministerie van Sport Het ministerie van Sport zorgt ervoor dat kinderen gezond en fit zijn en blijven. Als je gezond en fit bent presteer je beter op school.

16 Ministerie van Verkeer en Milieu
Het ministerie van Verkeer en Milieu zorgt ervoor dat iedereen makkelijk naar school gaat. Daarnaast zorgt het ervoor dat het buiten en in de school schoon en netjes is.

17 Ministerie van Onderwijs
Het Ministerie van Onderwijs zorgt ervoor dat er goed les wordt gegeven op school. Kinderen moeten bijvoorbeeld makkelijk van groep 5 naar 6 kunnen gaan. En kinderen die moeilijk leren moeten bijles kunnen krijgen.

18 Ministerie van Veiligheid
Het Ministerie van Veiligheid zorgt ervoor dat kinderen veilig naar school kunnen gaan. Maar ook dat het op school veilig is en iedereen zich fijn voelt.

19

20


Download ppt "Wat is Prinsjesdag? https://www.youtube.com/watch?v=Udcqdduo6LE&t=2s."

Verwante presentaties


Ads door Google