De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Liefste leerling(e), Opdat je een beetje een beeld zou krijgen van het Forum Romanum, en wat zich daar allemaal bevindt de volgende opdracht… Ze bestaat.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Liefste leerling(e), Opdat je een beetje een beeld zou krijgen van het Forum Romanum, en wat zich daar allemaal bevindt de volgende opdracht… Ze bestaat."— Transcript van de presentatie:

1 Liefste leerling(e), Opdat je een beetje een beeld zou krijgen van het Forum Romanum, en wat zich daar allemaal bevindt de volgende opdracht… Ze bestaat uit een twintig vragen, de één heel makkelijk, de ander best moeilijk. Ik raad je aan je boek p. 16 ernaast te houden. Soms vind je de antwoorden meteen daar, soms moet je op het internet surfen, en twee keer moet je zowaar Latijn gebruiken (brrr). De bedoeling is dat je op het einde de belangrijkste gebouwen van het Forum (her)kent, en weet wat ze ooit waren. Je zal merken dat het Forum er uitziet als een zooi. Van de duizenden foto’s op het internet heb ik geprobeerd de duidelijkste eruit te pikken. Verder leek dit kleurtje me het mooist voor de letters…

2 2. Welke tempel? 1. Welke tempel?

3 3.

4 7. 5.

5 8. Wat zie je in het gekleurde vak
8. Wat zie je in het gekleurde vak? (op de volgende dia zie je een reconstructie)

6 Reconstructie (langs de achterkant gezien)

7 9. Van welke tempel zijn dit de resten?

8 10. Zelfde tempel als hiervoor
10. Zelfde tempel als hiervoor. Lees aandachtig de inscriptie (een V is een U) en vertel wat er gebeurd is met deze tempel. Enkele tips: - de bovenste regel is een heel bekende uitdrukking, ook als afkorting, bekijk de uitgang(en) en je kent de naamval - de persoonsvorm staat achteraan - op regel 2 is het aantal letters per woord als volgt: 8/10/9 - het lijdend voorwerp is verzwegen maar moet zijn hoc templum

9 11. a) Voor- en achterkant van welke tempel?

10 b) Waarom is dit plaatje 11b en niet 12?

11 12. Je ziet links en onder een afbeelding van de resten van het heiligdom van Venus Cloacina (zie boek p. 16, nr. 3), vlakbij de Basilica Aemilia. Als godin waarvan wordt Venus vereerd als ze de naam Cloacina draagt?

12 13. Je ziet hier (links) een afbeelding van het Lacus Curtius op het Forum (boek p. 16, nr. 11). Ooit was er een meer op het Forum maar door de Cloaca Maxima werd het forum bijna volledig drooggelegd. Enkel het Lacus Curtius bleef over als klein meertje. Er zijn verschillende verhalen verbonden aan het Lacus Curtius. Dat met onderstaande afbeelding is veruit het bekendste. Wat is het verhaal dat hieraan verbonden is?

13 14. Helemaal aan de andere kant van het Forum staat de triomfboog van keizer Titus (79-81). Op de volgende dia lees je wat boven op de boog staat geschreven…

14 Deze inscriptie lees je aan de kant die zichtbaar is op de vorige dia…
SENATVS POPVLVSQVE·ROMANVS DIVO·TITO·DIVI·VESPASIANI·F[ILIO] VESPASIANO·AVGVSTO De senaat en het Romeinse volk (hebben deze boog opgedragen) aan de goddelijke Titus Vespasianus Augustus, zoon van de goddelijke Vespasianus.

15 14. Bovenstaande inscriptie staat op de achterkant van de triomfboog.
INSIGNE · RELIGIONIS · ATQVE · ARTIS · MONVMENTVM VETUSTATE · FATISCENS PIVS · SEPTIMVS · PONTIFEX · MAXIMVS NOVIS · OPERIBVS · PRISCVM · EXEMPLAR · IMITANTIBVS FVLCIRI · SERVARIQVE · IVSSIT ANNO · SACRI · PRINCIPATVS · EIVS · XXIIII insignis, is, e: beroemd Monumentum, i: monument Religio, onis, v: religie Ars, artis, v: kunst Vestustas, atis, v: ouderdom Fatiscere, o: moe worden Fulcire: versterken Servare: bewaren, redden ONDERWERP EN PERSOONSVORM ONDERWERP EN WERKWOORDEN VAN DE ACI (let op de vorm van de infinitieven!!) Bijwoordelijke bepaling in de AcI DATUM Annus, i: jaar Sacer, is, e: heilig Principatus, us: pausschap 14. Bovenstaande inscriptie staat op de achterkant van de triomfboog. Vertaal de inscriptie Van welk jaar dateert ze? Pontifex maximus: paus Novus: nieuw Opus, eris: werk Imitari: nabootsen Exemplar, aris: voorbeeld Priscus: oud

16 15. Je ziet hieronder een reliëf dat zich aan de binnenkant van de boog bevindt. Twee vragen: a) Wat is het ding waar de pijl naar wijst (geef ook de geleerde naam)? b) Waarom staat deze afbeelding op de boog van Titus? 16. De afbeelding hierboven heet “apotheose”. Opnieuw twee vragen: a) Wat betekent dat woord? b) Hoe kan je hier zien dat het om een “apotheose” gaat?

17 17. a) In wiens tempel kwam je als je in de Oudheid deze deuren binnenging? b) Was dat de echte (die samen met zijn broer erg bekend is)? c) In wiens tempel kom je nu als je door deze deuren gaat ?

18 18. Deze in 608 opgetrokken zuil (kolom) is het laatste monument dat er op het forum is bijgekomen. Hij bevindt zich tussen de rostra en het lacus curtius en werd gebouwd om de Byzantijnse keizer te eren die van het pantheon een Christelijke kerk heeft gemaakt. Twee vragen. a) Hoe heet deze zuil? b) Wat is een Byzantijnse keizer?

19 19. Vlakbij de bron van de nimf Juturna vind je dit altaar
19. Vlakbij de bron van de nimf Juturna vind je dit altaar. De afbeelding ervan vind je ook in je boek p. 28 (afb. 2.32). Daar lees je dat Juturna er afgebeeld staat met Turnus. Wie is die Turnus?

20 20. Tot slot. Op heel wat plaatjes van het Forum Romanum, kan je op de achtergrond een wit gebouw zien liggen (zie kader). Op de volgende dia zie je het gebouw trouwens volledig én in vooraanzicht. a) Welk gebouw is dit? en b) waarom is het opgericht?

21


Download ppt "Liefste leerling(e), Opdat je een beetje een beeld zou krijgen van het Forum Romanum, en wat zich daar allemaal bevindt de volgende opdracht… Ze bestaat."

Verwante presentaties


Ads door Google