De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Disclosure belangen NHG spreker

Verwante presentaties


Presentatie over: "Disclosure belangen NHG spreker"— Transcript van de presentatie:

1

2 Disclosure belangen NHG spreker
(Potentiële) belangenverstrengeling Geen Voor bijeenkomst mogelijk relevante relaties met bedrijven Sponsoring of onderzoeksgeld Honorarium of andere (financiële) vergoeding Aandeelhouder Andere relatie, namelijk … KWF, Alpe d’ HuZes

3 Nazorg bij coloncarcinoom Wat is de betrokkenheid van de huisarts?
Laura Duineveld Goedemorgen, ik ben Laura Duineveld en AIOTHO op de afdeling HAG in het AMC in Amsterdam Ik wil u de resultaten presenteren van ons onderzoek naar de betrokkenheid van de huisarts bij patienten die behandeld zijn aan een coloncarcinoom. Dit onderzoek maakt deel uit van de I CARE studie, waarbij we nazorg van coloncarcinoom in de eerste lijn onderzoeken.

4 Introductie Nacontrole van coloncarcinoom in de tweede lijn
Toename van zorggebruik in de eerste lijn na behandeling van coloncarcinoom Vraagstelling: Wat is het kankergerelateerde zorggebruik in de eerste lijn tijdens follow-up? Momenteel krijgen patienten die in opzet curatief behandeld zijn aan coloncarcinoom nacontrole in het ziekenhuis. Hierbij is het focus de vroegtijdige opsporing van een metastase of recidief. Andere aspecten van nazorg zoals zorg voor psychosociale problemen worden niet herkend en/of behandeld. Dit is een van de redenen dat er een vraag is naar een generalistische benadering in de nazorg van kanker. Recent Nederlands onderzoek laat zien dat het zorggebruik in de eerste lijn toeneemt na behandeling van darmkanker, vergeleken met patienten zonder kanker. Echter het is niet bekend in welke mate de huisarts op dit moment betrokken is bij problemen gerelateerd aan kanker. En daarom was de vraagstelling bij dit onderzoek; Wat is het zorggebruik van patienten met coloncarcinoom tijdens en na de in opzet curatieve behandeling én in welke mate dit zorggebruik gerelateerd is aan Coloncarcinoom.

5 Methode Multi centrum prospectieve cohort studie
Patiënten met stadium I-III coloncarcinoom Postoperatief; 0-5 jaar follow-up Adjuvante chemotherapie November 2013-Januari 2015 Observatieperiode 6 maanden p.p. Dit deel van de I CARE studie is een prospectief cohort in 6 ziekenhuis in Nederland. De inclusiecriteria waren mensen met een coloncarcinoom die hiervoor in opzet curatieve behandeling hebben ondergaan en momenteel nacontrole kregen in het ziekenhuis. Patienten konden op elk moment tussen operatie en de daaropvolgende follow-up periode van 5 jr worden geincludeerd Patienten die adjuvant chemotherapie nodig hadden werden ook geincludeerd. Patienten werden geselecteerd in de 6 ziekenhuizen. Dit hebben we gedaan met behulp van de lokale colorectaal databases. We hebben patienten benaderd op de poliklinieken in de periode november 2013 tot januari 2015 Bij elke patient werd 6 maanden gevolgd

6 Methode Data verzameling Huisartsen informatie systeem (HIS)
Alle contacten van voorgaande 6 maanden Karakteristieken en comorbiditeit Coloncarcinoom gerelateerd indien: Relatie tot coloncarcinoom beschreven in SOEP regels ICPC code ‘maligniteit in colon/rectum’ (D75) Zes maanden na inclusie hebben we data van het zorggebruik van de voorgaande 6 maanden bij de huisartspraktijken opgevraagd. Informatie over de tumoren en behandeling werden verkregen uit de elektronische dossies van de ziekenhuizen. We hebben alle contacten die de patienten hadden met de huisartsenpraktijk verzameld; inclusief de telefonische contacten We hebben een contact beoordeeld als ‘gerelateerd aan coloncarcinoom’ als de huisarts… en daarnaast alle contacten die onder de ICPC code werden geregistreerd. Alle contacten werden onafhankelijk door 2 onderzoekers beoordeeld en ingedeeld in ca gerelateerd en overige contacten. Als er geen consensus was, werd een 3 onderzoeker ingeschakeld.

7 Resultaten Patiënt karakteristieken (N=184)
Leeftijd (jaren, gemiddelde) 67.5 (spreiding 38-90) Geslacht (man) 92 (50%) Tijd na operatie bij inclusie (maanden, mediaan) 8 (spreiding 0-58) Tumorstadium, TNM5 I 46 (25%) II 64 (35%) III 74 (40%) Behandeling met adjuvante chemotherapie voor inclusie 41 (22%) Behandeling met adjuvante chemotherapie tijdens studie 28 (15%) Comorbiditeit (≥1) 128 (70%) Recidief/metastase tijdens studie 11 (6%) Tijd tot detectie recidief (maanden, mediaan) 12 (spreiding 5-29) We collected data of 184 patients. Median time after sugery at inclusion was 8 months. In total 69 patients were treated with chemotherapy, of which 28 during the study period.

8 Resultaten 606 contacten (3.29 per patiënt in 6 maanden)
160 contacten kankergerelateerd 446 andere contacten Buikklachten 19% Chemo gerelateerd 16% Defecatie probleem 13% Psychosociaal probleem 12% Wond/postoperatief 11% Huidproblemen 17% Endocrien en metabool 16% Cardiovasculaire ziekte 13% Musculoskeletaal probleem Urologisch probleem 7% Deze 184 patienten hadden 606 contacten gedurende 6 maanden van follow-up. De crude rate van 3.3 contacten per patient per 6 maanden. 26% of deze contacten waren gerelateerd aan kanker. Hier is de op 5 te zien van kankergerelateerde klachten. Chemotherapie gerelateerde klachten betroffen haaruitval, verandering van smaak, problemen aan handen, voeten en nagels en neuropathieen 87% afgehandeld in de 1e lijn 91% afgehandeld in de 1e lijn

9 Resultaten Hier ziet u het beleid zoals de huisarts dat gevoerd heeft bij de klachten gerelateerd aan kanker; in 13% van de gevallen vond een verwijzing plaats. In meer dan 20% van de gevallen was er geen beleid genoteerd; onbekend. Therapie is inclusief niet medicamenteus beleid of bijvoorbeeld het spoelen van een wond. Onder gesprek vallen gesprekken over ziekte, euthanasie en psychische klachten. Overig; kleiner dan 5 procent (correspondentie meegeven, vervolg afspraak, initiatief bij de patient laten)

10 Resultaten Kankergerelateerde contacten gedurende 6 maanden follow-up
Rate Rate ratio P Value 1.70[ ]* Leeftijd 0.98 [ ] 0.13 Geslacht (male) 0.63 [ ] 0.09 Comorbiditeit (≥1) 1.19 [ ] 0.55 Tijd na operatie 1.00 [ ] 0.82 Geen chemotherapie 0.25 [ ] 0.001 Tijd na operatie (geen chemo) 0.90 [ ] 0.01 We hebben een negatief binominaal regressie model gebruikt om te onderzoeken welke patiënt en tumorkarakteristieken geassocieerd zijn met het aantal contacten die gerelateerd zijn aan kanker. We hebben hiervoor de variabelen leeftijd, geslacht, comorbiditeit, behandeling met chemotherapie en tijd na operatie geselecteerd. The geschatte rate van een vrouw van 67.5 jaar oud, die 11.4 maanden na operatie werd geïncludeerd, die geen comorbiditeit heeft en behandeling met chemotherapie heeft ondergaan was 1.7. In de 6 maanden follow-up consulteerde zij gemiddeld 1.7 keer de huisarts voor problemen gerelateerd aan kanker. We hebben gevonden dat patienten die geen behandeling met chemotherapie hebben ondergaan, significant minder contacten voor kanker gerelateerde klachten hadden, vergeleken met mensen die wel chemotherapie kregen. In andere woorden, patienten die chemotherapie kregen, bezochten hun huisarts vaker voor kanker gerelateerde klachtten. (als ze ongeveer 11.4 maanden na OK waren) Voor een patient kunnen problemen die gerelateerd zijn aan chemotherapie mogelijk langdurig aanhouden. Dus het zou kunnen, dat tijd na operatie in deze groep, naarmate de tijd na operatie verstrijkt, minder invloed heeft op het aantal contacten Daarom hebben we het model uitgebreid met een interactie ‘term’ tussen behandeling met chemo en tijd na operatie en we hebben statistisch bewijs dat dit inderdaad het geval is Het gemiddeld aantal contacten van patienten die chemotherapie kregen was redelijk constant(1.7 per 6 maanden), terwijl patienten die geen chemotherapie kregen de huisarts 10% minder vaak bezochten voor elke maand langer na operatie. * Vrouw, 67.5 jaar, 11.4 maanden na operatie geïncludeerd, geen comorbiditeit, chemo.

11 Resultaten Contacten niet gerelateerd aan kanker gedurende 6 maanden follow-up Rate Rate ratio P Value 1.5 [ ]* Leeftijd 1.02 [ ] 0.008 Geslacht (man) 0.9 [ ] 0.63 Comorbiditeit 1.8 [ ] <0.001 Tijd na operatie 1.0 [ ] 0.49 Geen chemotherapie 1.0 [ ] 0.91 Als we kijken naar de contacten die niet gerelateerd waren aan coloncarcinoom, zien we dat oplopende leeftijd en het hebben van comorbiditeit geassocieerd zijn met het aantal contacten dat niet gerelateerd is aan kanker. We veronderstelden dat er een interactie was tussen leeftijd en het hebben van comorbiditeit op het gemiddelde aantal contacten voor andere redenen, maar we vonden geen statisch bewijs dat er een interactie was. 1.02 rate ratio; * Vrouw, 67.5 jaar, 11.4 maanden na operatie geïncludeerd, geen comorbiditeit, chemo.

12 Conclusie De huisarts wordt regelmatig geconsulteerd
3.3 contacten per 6 maanden; 0.9 kankergerelateerd Kankergerelateerde problemen worden grotendeels afgehandeld in de eerste lijn Kankergerelateerde klachten zijn geassocieerd met chemotherapie Ter vergelijking, in 2015 was het gemiddeld aantal consulten in de eerste lijn 4.4 per patient per jaar. (NIVEL). In de leeftijdscategorie 65-74, was het aantal consulten per jaar gemiddeld 6 (met een uitschieter naar 13 per jaar bij patienten ouder dan 85) Wat we natuurlijk niet weten is wat het zorggebruik is in de tweede lijn; wordt vervolgd

13

14 Resultaten


Download ppt "Disclosure belangen NHG spreker"

Verwante presentaties


Ads door Google