De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Een situatie uitgelegd vanuit ‘De Wereld van Verschil’

Verwante presentaties


Presentatie over: "Een situatie uitgelegd vanuit ‘De Wereld van Verschil’"— Transcript van de presentatie:

1 Een situatie uitgelegd vanuit ‘De Wereld van Verschil’
Hoe ga je om met… Een situatie uitgelegd vanuit ‘De Wereld van Verschil’

2 Waarom vragen ze mij niets?
Jij bent: Consciëntieus Logische & onafhankelijke denker. Behoefte aan privacy en zelfstandigheid. Kwaliteitsbewust. Conflict mijdend. Kritisch. Nauwkeurig. Innovatief. Procedures. Efficiënt. In gesprek met een Consciëntieuze persoon Het gesprek is wat zakelijk en feitelijk. Beiden hebben jullie er geen last van dat het niet persoonlijk wordt. Daarom komt de vraag ‘waarom stelt hij mij geen vraag’ alleen in je op als het over een ‘factcheck’ gaat. Advies: jullie hebben dezelfde voorkeursstijl, dat gaat goed komen. In gesprek met een Daadkrachtig persoon Discussiëren kunnen jullie vast heel goed. Maar omdat deze persoon een snelle denker is en sneller aannames doet dan jij, kan de vraag nog wel eens vergeten worden. Advies: Geef erkenning voor hetgeen hij/zij doet en verwacht geen emotionele/persoonlijke of op de relatiegerichte vragen. In gesprek met een Invloedrijk persoon Jij kan nogal moe worden van je gesprekspartner want hij/zij springt van de hak op de tak en het tempo is ook erg hoog. Je hebt je nadien pas bedacht dat je zelf geen vragen gehad hebt. Advies: mensen met een invloedrijke stijl zijn extravert en vaak enthousiast. Als het onderwerp ze niet interesseert krijg je er geen vraag over. Houd begrip. In gesprek met een Stabiel persoon Een rustige gesprekspartner maar eentje die wel erg bezig is met anderen, hier kan je zelfs denken: waarom stelt hij/zij zoveel vragen? Advies: Jouw gesprekspartner staat vooral voor anderen klaar. Vraag naar zijn/haar belangen en de relatie groeit!

3 Waarom vragen ze mij niets?
Jij bent: Daadkrachtig Taakgerichte, snelle denker, rationeel. Bijzonder prestaties. Leiderschap. Direct. Duidelijk. Kort. Krachtig. Grote lijnen. Competitief. Snel en beter. In gesprek met een Consciëntieuze persoon Je bent geneigd direct te zijn in je vragen. Je denkt terwijl je praat. Maar de ander heeft wat tijd nodig en is bedachtzaam, wat in jouw ogen misschien wat achterdochtig overkomt. Waarom stelt de ander geen vraag of alleen maar kritische vragen? Advies: Zeg één ding, gebruik feiten en geen de ander tijd om na te denken en te antwoorden. In gesprek met een Daadkrachtig persoon Veel tijd voor een gesprek heb je niet, in ieder geval wil je geen details horen en stel je daarom zelf ook geen vragen over zaken die er niet toe doen Advies: jullie hebben dezelfde voorkeursstijl, dat gaat goed komen. In gesprek met een Invloedrijk persoon (On)bewust heb je verwachtingen van de ander, je bent niet op je mondje gevallen en kan dit ook gewoon vragen. Maar je vraagt je af waarom er zo’n lang en vaag antwoord komt. Advies: je gesprekspartner praat terwijl hij denkt. Daar zitten vragen bij maar die worden ook al ‘brainstormend’ beantwoord. Zorg dat je concreet en duidelijk bent, maar wees niet bot, verpak het mooi. In gesprek met een Stabiel persoon Oef, dit kan stroef gaan. Je bent er zelfs wel snel klaar mee. Want jouw gesprekspartner is erg inlevend en meevoelend. Iets wat je liever niet doet. Je stelt zelf geen vragen maar krijgt er een hoop. Advies: Jouw gesprekspartner staat vooral voor anderen klaar. Vraag naar zijn/haar belangen en de relatie groeit iets wat belangrijk is voor jullie beiden.

4 Waarom vragen ze mij niets?
Jij bent: Invloedrijk Charismatische en mensgericht. Gericht op sociale relaties. Spontaan. Nieuwe dingen. Enthousiast. Gemakkelijk. Wil goed overkomen. Prestatiegericht maar strategisch. In gesprek met een Consciëntieuze persoon Het gesprek met deze persoon zal je als moeizaam ervaren. Jij als extraverte prater met een introverte denker. Advies: vraag naar de expertise van de ander. Verwacht geen persoonlijke vragen terug. Is het niet relevant dan zal je de ander er niet opkomen om te vragen: zoals ‘hoe gaat het nu met je hond’ ook is dat heel belangrijk voor je. Heb begrip. In gesprek met een Daadkrachtig persoon Met jouw charisma en het tempo van jouw gesprekpartner is dit een goede combi. Maar beiden extravert en graag over zichzelf pratend. Advies: Stop met praten, luister en stel zelf een vraag. Krijg jij een vraag, neem niet gelijk het hele gesprek weer over maar houd je antwoord kort. In gesprek met een Invloedrijk persoon Dit is over het algemeen een warm en gezellig gesprek. Jullie klikken, zijn geïnteresseerd en komen beiden aan het woord. Advies: jullie hebben dezelfde voorkeursstijl, dat gaat goed komen. In gesprek met een Stabiel persoon Een gesprek loopt wel lekker maar hij/zij gaat niet erg mee in je enthousiasme je krijgt het gevoel alleen maar aan het woord te zijn. Dat kan kloppen. Advies: Stel een vraag en luister. Wees even stil na het antwoord. Dat geeft de ander de tijd even na te denken. Vraag zelf door en neem het gesprek niet over.

5 Waarom vragen ze mij niets?
Jij bent: Stabiel Rustige en betrouwbare specialist. Teamspeler die dingen afmaakt. Continuïteit en stabiliteit. Gestructureerd. Vriendelijk. Luisteraar. Zorgzaam. Wederzijdse acceptatie. In gesprek met een Consciëntieuze persoon Van nature ben je al niet zo’n vlotte prater en jouw gesprekspartner geeft alleen antwoord op de vragen. Kortom het is snel stil. Advies: Vraag over een neutraal onderwerp naar zijn/haar mening. Geef jouw eigen mening en spar eens over iets anders. Persoonlijk worden kan altijd nog. In gesprek met een Daadkrachtig persoon Oef.. dit kan vermoeiend zijn. Wat een tempo heeft de ander. Waarom zo snel, jij wil hem/haar eerst begrijpen en dan is het volgende onderwerp al aangesneden. Advies; Vertel over je doelen en wensen, en de ander denkt met je mee. Meeveren is het beste. In gesprek met een Invloedrijk persoon Jij staat altijd voor anderen klaar en bij deze gesprekpartner krijg je soms het idee dat hij je een beetje gebruikt. Waar blijven jouw belangen en waarom vraagt hij er niet naar? Advies: Accepteer dat charisma, verhalen en brainstormen bij deze persoon horen. Vraag deze persoon jou te helpen of even me te denken en de interesse is gewekt. In gesprek met een Stabiel persoon Bij deze persoon voel je je thuis en begrepen. De hoeveelheid tijd dat jij en je gesprekspartner aan het woord zijn is ongeveer gelijk. Advies: jullie hebben dezelfde voorkeursstijl, dat gaat goed komen.

6 Wel vragen stellen? Wil je meer weten, of vragen stellen?
Zet jezelf op de kaart! Klik hier


Download ppt "Een situatie uitgelegd vanuit ‘De Wereld van Verschil’"

Verwante presentaties


Ads door Google