De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Burgers en stoommachines 4.2 De sociale kwestie

Verwante presentaties


Presentatie over: "Burgers en stoommachines 4.2 De sociale kwestie"— Transcript van de presentatie:

1 Burgers en stoommachines 4.2 De sociale kwestie
Hoofdstuk 4 Burgers en stoommachines 4.2 De sociale kwestie

2 Wat gaan we doen vandaag?
Lezen 4.2 A Huiswerk: * Maken de vragen van 4.2 A

3 Opdracht Lees de tekst op bladzijde 82, 83 en 84
Leg de volgende begrippen uit met behulp van de tekst: Sociale kwestie Klassenmaatschappij Kapitalisme

4 Antwoorden Sociale kwestie
Het probleem van de slechte leef- en werkomstandigheden van de arbeiders tijdens de industriële revolutie Klassenmaatschappij Samenleving waarin de bevolking is ingedeeld op basis van bezit en beroep Kapitalisme Vorm van produceren die is gericht op het behalen van een zo hoog mogelijke winst

5 Kinderarbeid In de 19e eeuw was kinderarbeid in Nederland normaal. Het extra geld dat gezinnen hiermee verdienden was hard nodig om te kunnen overleven. Vanaf 1860 kwam er steeds meer kritiek op kinderarbeid. Dokters en onderwijzers benadrukte dat het werk ongezond was. Ook de politiek ging zich er mee bemoeien. De liberale politicus Samuel van Houten ontwierp de eerste wet die in Nederland een einde moest maken aan kinderarbeid: Het Kinderwetje van Van Houten. Deze wet uit 1874 verbood kinderen tot 12 jaar in fabrieken te werken.

6 Kinderarbeid in de grafische industrie.

7 Jongen aan werkbank Er was echter nauwelijks controle op de uitvoering van de wet, het Kinderwetje van Van Houten, waardoor er ook na 1874 nog kinderen onder de 12 jaar werkten in de fabrieken. De wet op de leerplicht uit 1900 maakte hier een einde aan. Deze wet verplichtte kinderen van 6 tot 12 jaar tot het volgen van onderwijs.

8 Samuel van Houten

9 De liberale politicus Samuel van Houten ontwierp de eerste wet die in Nederland een einde moest maken aan kinderarbeid: het Kinderwetje van Van Houten. Deze wet uit 1874 verbood kinderen tot 12 jaar in fabrieken te werken. Omdat de uitvoering van het kinderwetje nauwelijks gecontroleerd werd, werkten er ook na 1874 nog steeds kinderen onder de 12 jaar in de fabrieken.

10 Kinderarbeid anno nu In de derde wereld komt nog veel kinderarbeid voor. In Afrika en Azië bijvoorbeeld. Kleine kinderen moeten daar hard werken. Vaak is hun werk gevaarlijk en krijgen ze erg weinig geld. Net als vroeger in Nederland moeten de kinderen geld verdienen voor hun ouders. Hierdoor kunnen de kinderen niet naar school. UNICEF is een organisatie die zich inzet om deze kinderen te helpen.

11 Klokhuis: Verzet tegen kinderarbeid

12 Huiswerk: * Maken de vragen van 4.2 A * Leren 4.2 A


Download ppt "Burgers en stoommachines 4.2 De sociale kwestie"

Verwante presentaties


Ads door Google