De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Martha, Martha…! Vrijwilligers Salem.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Martha, Martha…! Vrijwilligers Salem."— Transcript van de presentatie:

1 Martha, Martha…! Vrijwilligers Salem

2 Lucas 10:38-42 38Het gebeurde, toen zij onderweg waren, dat Hij in een dorp kwam. En een vrouw van wie de naam Martha was, ontving Hem in haar huis. 39En zij had een zuster die ​Maria​ heette, die ook aan de voeten van ​Jezus​ zat en naar Zijn woord luisterde. 40Maar Martha was druk bezig met bedienen. Nadat zij erbij was komen staan, zei zij: Heere, trekt U het Zich niet aan dat mijn zuster mij alleen laat bedienen?

3 Zeg toch tegen haar dat zij mij helpt.
41Jezus​ antwoordde en zei tegen haar: Martha, Martha, u bent bezorgd en maakt u druk over veel dingen. 42Slechts één ding is nodig. ​Maria​ heeft het goede deel uitgekozen, dat niet van haar zal worden afgenomen.

4 Geweldig! Zonder Martha’s redt de kerkelijke gemeente het niet om alles draaiende te houden. En redden allerlei instellingen het niet die een beroep op vrijwilligers doen. Dit geldt ook voor de mannen!

5 Martha … Voelt zich verantwoordelijk Is bereid om te dienen
Gaat door terwijl anderen niets doen Geen kwaad woord over Martha dus! Toch maakt Martha wel een paar fouten…

6 Automatisch Martha lijkt zich automatisch verantwoordelijk te voelen.
-> zo raak je ontspanning kwijt -> je houdt het niet vol -> je wordt een kaars ipv een olielamp -> mensen gaan misbruik van je maken

7 Niemand anders Martha lijkt te dienen omdat niemand anders het doet.
-> de weigering van een ander schept geen verplichting voor u -> help niet uit schuldgevoel -> zo gaat u zuchtend dienen -> u ontwikkelt boosheid

8 Echte liefde? Martha lijkt in het dienen ik-gericht te zijn; ze is immers aan het (ver)oordelen! Zou ze het voor haar eigen eer doen? -> doe geen / niet alleen vrijwilligerswerk voor uw eigen goede naam of (alleen) voor uw eigen afleiding. Doe het evenmin ‘omdat het zulk dankbaar werk is’.

9 Halfhartig Martha dient met een half hart, want anders zou ze niet klagen. -> doe iets met heel uw hart en doe het anders niet -> optimaal vrijwilligers werk is een keuze (!) met het hele hart. Daar hebben ‘klanten’ recht op. -> en als u kiest, betaal dan ook de prijs ervan.

10 Communicatie Martha communiceert niet en dan gaan dingen mis. Ze had kunnen overleggen. -> communicatie begint door uzelf serieus te nemen en dan aan te sluiten bij wat u denkt of voelt -> dat is geen egoisme, want u gaat niet drammen maar overleggen -> als u wacht op de ander, komt er dikwijls geen communicatie op gang

11 Delegeren Martha schakelt niemand in, delegeert niet.
-> als u helpt moet u zichzelf zo mogelijk overbodig maken door ook anderen in te schakelen -> dan houdt u het vol -> dan deelt u verantwoordelijkheid -> als u wegvalt gaat het werk gewoon door

12 Klagen Martha klaagt bij de verkeerde persoon.
-> Als u problemen hebt, stel ze aan de orde bij de juiste persoon. Klaag niet over de één bij de ander. -> Roddel niet. -> Als u klaagt bij de verkeerde persoon neemt u uw verantwoordelijkheid niet om iets goed aan te pakken.

13 Stress Martha maakt geen keuze. Ze dient maar wil misschien ook zelf luisteren. Of ze wil gewoon hulp hebben. Maria maakt wél een heldere keuze. -> Zonder heldere keuzes word u gestrest -> Kies er niet voor om zoveel mogelijk dingen te doen, maar maak een keuze waaraan u wel of niet aandacht wilt schenken (prioriteiten)

14 Martha Maria Martha lijkt aan time-management te doen: zorg dat je overzicht hebt en doe de dingen op het juiste tijdstip. Maria lijkt aan aandachtsmanagement te doen: waaraan wil ik nu aandacht geven? Wat is het belangrijkste? -> Wat is het belang van deze twee soorten stress-beheersing?

15 Dramadriehoek Samenvattend: Martha zit in de dramadriehoek: ze is redder, slachtoffer, aanklager. -> vanwege de redderrol houden mensen dat lang vol (tot de burnout volgt…) -> verander, om het te doorbreken, ‘Ik moet’ in ‘Wat wil ik?’

16 Reactie van Jezus De Heere Jezus reageert op Martha door … Maria gelijk te geven. Wat is daar verrassend aan, zo vlak na de gelijkenis van de Barmhartige Samaritaan?


Download ppt "Martha, Martha…! Vrijwilligers Salem."

Verwante presentaties


Ads door Google