De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa"— Transcript van de presentatie:

1 Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa
Jeanne Damman Lammy van der Helm

2 Programma Rol van voeding Voedingsproblemen
Algemene voedingsrichtlijnen Nieuwe behandeling: FODMaP-beperkte dieet

3 Voedingsstoffen Alle bruikbare bestanddelen van voedingsmiddelen. De rest wordt…..?

4 Voedingsstoffen Energieleverende stof Reserve stof Bouwstof
Regulerende stof of beschermende stof

5 De drie voedingsstoffen in ons voedsel die energie leveren zijn:
Vetten Koolhydraten Eiwitten De energie komt vrij bij de afbraak van voedingsstoffen in de cellen.

6 Voedingsproblemen Ondervoeding Oorzaken: Verminderde eetlust
Resorptiestoornis: Ziekte van Crohn Colitis Ulcerosa

7 Voedingsproblemen Overgewicht Oorzaken: Verbeterde eetlust Prednison

8 Richtlijnen Goede Voeding
Bij ondervoeding, overgewicht en bij ziekte in rustige fase geldt: Richtlijnen Goede Voeding

9 Bij ziekte in rustige fase vaak PDS-achtige klachten:
Relatie met voeding?

10 Nieuwe behandeling Het FODMaPbeperkte dieet
Aantal gerandomiseerde onderzoeken met 68 – 87% significante klachtenvermindering Onze eigen ervaring (n=50): 84% verbeterd

11 FODMaP Dus, drukverhoging ontstaat door:
1. veel kleine onverteerde moleculen in het colon 2. die gefermenteerd kunnen worden door de darmflora Welke moleculen zijn dit ? 1. niet resorbeerbaar door mensen 2. niet resorbeerbaar door een deel van de mensen (bijv. lactose, fructose)

12 FODMaPs Kleine koolhydraten die in grote hoeveelheden in de voeding voorkomen, (soms) niet verteerd worden en o.a. gasvorming kunnen veroorzaken

13 FODMaP F ermenteerbare O ligosacchariden: fructanen en galactanen
brood, pasta, broccoli, kool, uien, peulvruchten D isacchariden bijv. lactose in melk, yoghurt M onosacchariden bijv. fructose appel, peer, gedroogd fruit and P olyolen perzik, pruimen, bloemkool, mais, champignon, kunstmatige zoetstoffen bijv. sorbitol, xylitol

14 FODMaPs Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden and Polyolen FODMaPs 1. Oligosachariden* (Fructanen, Galacto-oligosachariden) 2. Disacharide (Lactose) 3. Monosacharide (Fructose) 4. Polyolen* (Sorbitol, Xylitol, e.d.) * kunnen niet geresorbeerd worden

15 Mogelijk mechanisme

16 Waar zitten ze in?

17 Voeding met weinig FODMaP
Wat mag dan nog wel? Voeding met weinig FODMaP Fruit: banaan, aardbeien, grapefruit, kiwi, sinaasappel Groente: wortel, spinazie, sperziebonen, sla, tomaat Aardappelen Zuivel: harde kaas, lactosevrije melk, boter Granen: geen tarwe: glutenvrij, spelt, rijst Zoetstoffen: suiker (sucrose), glucose

18 Het FODMaP beperkte dieet in de praktijk
a. Eliminatiefase Duur: 6-8 weken Doel: vermindering van klachten b. Herintroductiefase Duur: minimaal 5 weken Doel: identificeren welke FODMaP(s) klachten veroorzaakt

19 Eliminatiefase Minimaal 6 weken dieet strikt volgen
Resultaten meten d.m.v. klachtenscorelijst (zowel frequentie als ernst)

20

21

22 Obstipatieklachten Psylliumvezels zonder toevoeging van inuline en/of sorbitol bijv. metamucil suikervrij

23 Herintroductiefase Wanneer starten met herintroductie?
Het dieet is effectief Patiënt is gemotiveerd

24 Hoe start de herintroductie?
Het dieet blijven volgen Per week één FODMaP testen Werkboek gebruiken Klachten registreren

25

26 Vragen??


Download ppt "Voeding bij ziekte van Crohn en Colitus Ulcerosa"

Verwante presentaties


Ads door Google