De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

AANLEG GRASZODEN.

Verwante presentaties


Presentatie over: "AANLEG GRASZODEN."— Transcript van de presentatie:

1 AANLEG GRASZODEN

2 Periode aanleg rolzoden
Graszoden kun je leggen in alle maanden van het jaar, met uitzondering als het vriest of sneeuwt. Voorkeur voorjaar + herfst. Als vlak na het leggen van de graszoden het gaat vriezen, dan zullen de graszoden niet afsterven maar slechts bevriezen. Zodra de graszoden weer ontdooien en het warmer weer wordt zullen de wortels direct weer gaan groeien.

3 Voorbereiding aanleg Om storende, verdichtende lagen te verwijderen, zal grond 30 tot 50 cm diep bewerkt moeten worden. Daarna de grond laten inklinken. Dat kan door middel van wals. De toplaag moet nu goed geëgaliseerd en aangedrukt worden. Géén snelwerkende meststoffen in de toplaag gebruiken!

4 Grondbewerking Waarom:
Om een zo gunstig mogelijke bewortelingszone te krijgen → bodemstructuur Graswortels hebben minder weerstand, betere groei Een storende laag doorbreken met grondbewerking → ontwatering Om de lucht – water verhouding te verbeteren Na het losmaken van de grond → verdichten om verzakkingen te voorkomen

5 Graszoden uitrollen De ondergrond mag tijdens het leggen van graszoden iets vochtig zijn, maar niet nat. Door een natte ondergrond zal de graszode slecht ‘aanslaan’. Leg de zoden strak tegen elkaar aan. Ga niet met een spade op de zode slaan of erop stampen. Na levering binnen 1 werkdag verwerken. Bij rand van bestrating rekening houden met dikte van de zode.

6 Graszoden aanrollen Werken vanaf de zode of vanaf het geharkte deel?.
Niet eindigen met kleine stukjes. Dit voorkom je met een ‘streklaag’. Goed ‘contact’ laten maken met de ondergrond. Na het leggen van de graszoden, direct sproeien. Om te controleren of er voldoende heeft gesproeid, til de zode op en voelt je of de ondergrond nat is.

7 Tijdstip van sproeien Beste tijdstip  vier uur ‘s middags en acht uur ‘s avonds. Het water heeft dan de tijd om in de grond te zakken en wordt niet verdampt door de zon. Advies: elke 2 dagen 10 tot 20 mm water sproeien

8 Type rolzoden Rolzoden; Big Slabs; Blokzoden; Stapelzoden; Big rolls

9 Rolzoden Met de rolletjes van 40 cm breedte leg je in een dag een prachtig gazon in kleine en grotere tuinen. De zoden hebben een dikte van 2 cm en een oppervlakte van 1 m2. Aan of afwezigheid van plastic net. Afmetingen 40 x 250 cm (= 1 m2).

10 Big Slabs Grote kwaliteits graszoden met een breedte van één of een halve meter en een lengte tot maximaal vijftig meter. Met de speciale legkruiwagen kun je snel en nauwkeurig werken in de kleinste tuinen. Voor grote oppervlakten is er een gemotoriseerde kruiwagen.

11 Blokzoden Blokzoden gebruik je voor het renoveren van grasvelden, doelgebieden en speeltuinen. Afmeting van een blokzode van 50 x 33,33 cm met een dikte van 5 cm. Een blokzode gras weegt meer dan 60 kg per m2. Er gaat 15 m2 gras op een pallet.

12 Stapelzoden Stapelzoden kunt u bijvoorbeeld gebruiken voor taluds, bunkers van golfbanen, wegen- en dijkenbouw of de aanleg van vijvers en tuinen. Wanneer zoden dakpansgewijs worden gestapelt, groeien de wortels van de bovenliggende blokzoden door de onderliggende heen en ontstaat er een sterke structuur. Afmeting 50 x 33,33 cm met een dikte van 5 cm. Een stapelzode weegt meer dan 60 kg per m2.

13 Big rolls Big Rolls graszoden zijn zeer geschikt om grote grasvelden te leggen. Bijvoorbeeld voor voetbalvelden in sportcomplexen, greens op golfbanen of velden in recreatieparken. Met een speciale machine kan er in twee dagen een voetbalveld worden gelegd. Afmeting: rollen van 15 tot 36 m2, afhankelijk van de dikte. De diktes van de zoden variëren van 2 tot 4 cm

14 Vragen?


Download ppt "AANLEG GRASZODEN."

Verwante presentaties


Ads door Google