De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De weg naar zelfredzaamheid

Verwante presentaties


Presentatie over: "De weg naar zelfredzaamheid"— Transcript van de presentatie:

1 De weg naar zelfredzaamheid
Rabobank Foundation De weg naar zelfredzaamheid Roelie van Stempvoort – 24 januari 2017

2 Rabobank Foundation Investeren in zelfredzaamheid Historie
In 1973 opgericht als fonds van lokale Rabobanken Missie We helpen wereldwijd kansarme mensen om zelfredzaam te kunnen zijn met inzet van financiële middelen, Rabo-expertise en ons netwerk. Funding Lokale banken/ Rabobank Groep, medewerkers en klanten

3 Rabobank Wholesale Powerpoint design
18 October 2017 Investeren in zelfredzaamheid In Nederland Onze missie -zelfredzaamheid bevorderen van kwetsbare mensen Onze visie -mensen zijn zelfredzamer als ze betaald en/of zinvol werk hebben, een sociaal netwerk, financieel gezond zijn en fysiek gezond (vitaal). Onze activiteiten -we steunen projecten op het gebied van arbeidsparticipatie, financiële zelfredzaamheid en sportparticipatie. Onze projectpartners – non profit organisaties en sociale ondernemingen Rabobank Foundation investeert wereldwijd in de zelfredzaamheid van mensen. Ook in Nederland. Uiteraard geld dat Nederland verschilt van de situatie in ontwikkelingslanden, hierdoor is het karakter van onze projecten verschillend. In het buitenland richten we ons op kleinschalige boeren, in Nederland is er niet 1 specifieke doelgroep. We helpen we kwetsbare mensen in de samenleving die allemaal als overeenkomstigheid hebben dat ze in hun eigen toekomst willen investeren en volwaardig mee willen doen in de samenleving. En dat laatste is voor veel mensen in NL niet vanzelfsprekend. Zelfredzaamheid kent veel aspecten. Wij hebben zelfredzaamheid vertaald naar het doen van betaald en/of zinvol werk, financieel zelfredzaam zijn, het hebben van een sociaal netwerk en vitaliteit/ fysieke gezondheid We focussen dan ook op de thema’s arbeidsparticipatie, financiële educatie en sportdeelname. Via diverse projecten krijgen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kans op zinvol en/of betaald werk. Kinderen die opgroeien in minimagezinnen krijgen de kans om aan sport en cultuur te doen. Mensen met een fysieke of verstandelijke beperking kunnen hun sporttalenten ontwikkelen en we helpen jongeren en volwassenen om Financieel bewust en weerbaar te zijn. We bereiken onze doelgroep door samen te werken met stichtingen/non profit organisaties en sociale ondernemingen. Sociaal ondernemers willen hun maatschappelijke missie op een duurzame en economisch zelfstandige manier invullen, later meer hierover Uit ons meest recente social impact onderzoek blijkt dat we in totaal mensen bereiken via onze projecten.

4 Onze activiteiten in Nederland
Rabobank Wholesale Powerpoint design 18 October 2017 Onze activiteiten in Nederland Programma’s Sociaal ondernemen – kansen creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt Financieel zelfredzaam - jongeren en volwassenen financieel weerbaar maken Alle kinderen doen mee- sport en cultuur voor kinderen in minima gezinnen Sporten zonder beperking - voor mensen met een fysieke of verstandelijke beperking Focus Programma’s die passen bij onze organisatie (bank)

5 Rabobank Foundation – Financiële zelfredzaamheid
Rabobank Wholesale Powerpoint design 18 October 2017 Rabobank Foundation – Financiële zelfredzaamheid Focus Rabobank Foundation steunt projecten op het gebied van schulden preventie en het toegankelijker maken van financiële diensten en wil hiermee bijdragen aan herstel van financiële zelfredzaamheid. Aanjager Rabobank Foundation vervult een aanjagende rol om in samenwerking met landelijke partijen programma’s samen te stellen waar lokale banken op aan kunnen haken Informatie Programmamanager Roelie van Stempvoort 2015 We zoomen in op het programma wat het meest past bij deze dag: financiële zelfredzaamheid Financiële zelfredzaamheid past als thema bij Rabobank en dus bij Rabobank Foundation. Het aantal mensen met schulden groeit en om verschillende redenen kunnen mensen de grip op hun financiën kwijt raken. Rabobank Foundation focust met haar projecten op schuldenpreventie, het voorkomen van problemen is beter dan genezen. We investeren in bewustwordingsprogramma’s voor jongeren op praktijkscholen (Smart met Geld) en MBO (Playback). Deze jongeren zijn vaak extra kwetsbaar op financieel gebied. 1 op de 5 leerlingen op het MBO onderwijs heeft bijv. te maken met schulden. Voor hen is het belangrijk om inzicht te krijgen in hun financiële situatie en zich bewust te worden van de risico’s. Als bank willen we ook onze dienstverlening zo toegankelijk mogelijk maken voor kwetsbare groepen klanten. Hiertoe is de site eenvoudigbankieren.nl ontwikkeld. Er zijn eenvoudige uitleg- en oefenmodules over internetbankieren, mobiel bankieren en veiligheid beschikbaar via deze speciale website Samen met Humanitas, Schuldhulpmaatje en het Nibud helpen we mensen in financiële nood om de administratie op orde te krijgen. Collega Roelie van Stempvoort is vandaag aanwezig, benader haar gerust………..

6 Rabobank Foundation – Financiële zelfredzaamheid
Rabobank Wholesale Powerpoint design 18 October 2017 Rabobank Foundation – Financiële zelfredzaamheid Onze parels: Thuisadministratie - Humanitas / NIBUD PreventiePortal - SchuldHulpmaatje - Steffie Theatervoorstelling Nu - Theatergroep Playback Smart met Geld - Mee NL Preventief lesprogramma voor MBO jongeren - Codename Future

7 Humanitas Vrijwilligers van Humanitas helpen mensen in financiële nood bij hun thuisadministratie. Zo krijgen ze weer grip op hun financiën. Thuisadministratie van Humanitas: Goed opgeleide vrijwilligers gaan aan de slag met mensen die het overzicht zijn verloren over hun financiële administratie. Door inzicht te geven in uitgaven en inkomsten, te helpen eventuele schulden weg te werken en door ze te leren hoe ze verantwoord met geld kunnen omgaan, werken zij aan financiële zelfredzaamheid. Het project Thuisadministratie met Humanitas voorziet in een grote behoefte: Het aantal deelnemers is gedurende onze samenwerking bijna verdubbeld; van naar ruim Ook het aantal vrijwilligers is flink toegenomen met tot ruim Lokale banken verwijzen klanten naar het programma in relatie tot ‘Zorg voor betaalbaarheid’ en ook op Rabobank.nl wordt het programma genoemd. Er wordt samengewerkt met 25 lokale banken. Er was veel publiciteit op radio (Rabobank spotje), TV (programma gesponsord door Rabobank), in themabladen en de Dichterbij. Rabobank Foundation is partnerschap (sinds 2014) t/m 2019 aangegaan met Humanitas (en het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) ) voor het project Thuisadministratie. Het doel van deze investering is de doorontwikkeling en verdere professionalisering van de methodiek en het opleiden van vrijwilligers. Het streven is een forse uitbreiding van vrijwilligers om het toenemend aantal hulpvragers te kunnen helpen. De vrijwilligers krijgen bij Humanitas een opleiding die mede tot stand is gekomen door het Nibud. Deze training is overigens niet alleen beschikbaar voor Humanitas, maar voor alle organisaties en vrijwilligers die zich actief inzetten om mensen te helpen bij hun financiële administratie. De komende jaren zal focus vooral liggen op basis infrastructuur van Thuisadministratie. Rabobank steunt het Thuisadministratieprogramma van Humanitas financieel, maar zoekt ook actief naar andere verbindingen. Er wordt samenwerking gezocht met verschillende lokale Rabobanken en ook medewerkers van de Rabobank worden ingezet als vrijwilliger (oa. gepensioneerden)

8 Smart met Geld – MEE NL Leerlingen in praktijkonderwijs financieel bewuster en weerbaar maken In 2016: zijn 25 lokale Rabobanken aangehaakt bij dit initiatief. Wat is het? Zie hieronder MEE NL – Smart met Geld MEE NL is de landelijke organisatie voor ondersteuning van mensen met een beperking. Via 20 regionale MEE-organisaties in Nederland ondersteunen zij jaarlijks mensen, waaronder mensen met een licht verstandelijke beperking. MEE ziet in de dagelijkse praktijk veel jongeren met te weinig begrip van financiële zaken waardoor zij in de problemen komen. Daarom ontwikkelden ze het programma Smart met Geld. Dit helpt de jongeren om verstandige financiële keuzes te maken. Het uiteindelijke doel is dat jongeren op 174 praktijkscholen in Nederland het programma kunnen volgen. Om dat doel te kunnen behalen, levert Rabobank Foundation een financiële bijdrage aan het project. Wat is Smart met Geld? Via het project Smart met Geld leren de jongeren heel praktisch hoe ze beter met geld kunnen omgaan. De nadruk ligt vooral op het vergroten van bewustwording en weerbaarheid. Docenten, jongerenwerkers en verzorgers krijgen via dit project concrete ondersteuning om de jongeren uit de schulden te houden. Ook de ouders worden erbij betrokken; het is belangrijk dat zij zich bewust zijn van hun rol in de financiële opvoeding. Waaruit bestaat het lesprogramma? - Acht lessen over grip op je inkomsten en uitgaven, verleidingen in de maatschappij, erbij willen horen, foute vrienden en fout gedrag. Maar ook mogelijkheden voor steun! - Een themabijeenkomst voor ouders waarin jongeren het geleerde in de praktijk brengen en zelf adviezen krijgen over financiële opvoeding. - Een e-learning met een herhaling van de lesstof. - Een lokaal én een landelijk netwerk dat jaarlijks bijeenkomt. Hoe kan lokale bank bijdragen? - Een gastles verzorgen op de praktijkschool (bijvoorbeeld over wat het betekent als je rood staat of welke veranderingen er zijn als je 18 wordt). - Een bijdrage verzorgen tijdens themabijeenkomsten voor ouders. - Participeren in het lokale platform voor professionals. -Een financiële bijdrage leveren vanuit het Coöperatiefonds voor het verder verspreiden van de cursus op andere scholen met een vergelijkbare doelgroep.

9 Rabobank Wholesale Powerpoint design
18 October 2017 Samen met De Rabobank Foundation verbindt lokale banken, groepsonderdelen, klanten, leden en medewerkers van de Rabobank om haar doelen te realiseren Rabobank Foundation Lokale banken/ Rabo Groep Klanten/leden We werken nauw samen met Lokale banken om invuling te geven aan onze programma’s, ook op het gebied van financiele zelfredzaamheid. Ook klanten en medewerkers steunen onze projecten Medewerkers

10 Preventieve samenwerking
Rabobank Wholesale Powerpoint design 18 October 2017 Preventieve samenwerking Een mooi voorbeeld waarbij Rabobank zich positioneert als netwerkbank is Rabobank Salland met het initiatief van . Rabobank Salland ondersteunt, faciliteert en zet haar netwerk in inwoners regio Salland samen met 30 bedrijven en maatschappelijke organisaties Vb samenwerking met LB De Sallandse Dialoog is de publiek-private samenwerking om de financiële redzaamheid van inwoners in de regio Salland te verbeteren en een sterke vitale regio te ontwikkelen. 30 bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeentelijke instanties zijn sterk gemotiveerd om samen de toename van schuldenproblemen te verminderen; door gezamenlijk invulling te geven aan preventie en vroegsignalering. Rabobank Salland is initiator van deze samenwerking. Uitnodiging Rabobank Foundation wil graag onderzoeken welke rol wij als landelijk maatschappelijk fonds kunnen vervullen om in de toekomst15 nieuwe netwerken samen met andere organisaties mogelijk te maken. Vanmiddag volgt er een workshop van de Sallandse Dialoog. Geef je interesse door! gemeentelijke instanties

11 Rabobank Wholesale Powerpoint design
18 October 2017 Vragen?

12 Een aandeel in elkaar. Rabobank Foundation


Download ppt "De weg naar zelfredzaamheid"

Verwante presentaties


Ads door Google