De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Partnerkeuze & maagdelijkheid.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Partnerkeuze & maagdelijkheid."— Transcript van de presentatie:

1 Partnerkeuze & maagdelijkheid

2 Partnerkeuze en maagdelijkheid
Waarom deze les? Over partnerkeuze en maagdelijkheid bestaan veel verschillende ideeën, meningen en verwachtingen. Jongeren kunnen hierover andere ideeën hebben dan hun ouders. De meeste jongeren kunnen zelf keuzes maken hierin. Deze keuzevrijheid is in seksuele rechten vastgelegd in verdragen die door de meeste landen ter wereld zijn ondertekend. Deze rechten gelden ook voor jongeren.

3 Partnerkeuze en maagdelijkheid
De belangrijkste rechten zijn: Je bent vrij om zelf je partner te kiezen Jij hebt beschikking over je eigen lichaam, anderen mogen niet aan je zitten zonder jouw toestemming Je besluit zelf of je wel of niet seks hebt Beide partners moeten instemmen met de (seksuele) relatie; dit mag niet afgedwongen worden

4 Partnerkeuze en maagdelijkheid
Afspraken Behandel elkaar met respect: laat elkaar uitpraten luister naar elkaar lach elkaar niet uit geen scheldwoorden of straattaal Iedereen heeft recht op een eigen mening Iedereen mag zelf bepalen welke informatie wel of niet gedeeld wordt Persoonlijke ervaringen en opvattingen worden niet verder verteld Mobiel uit

5 Programma Partnerkeuze en maagdelijkheid
Opdracht 1. Invloed van ouders en vrienden Opdracht 2. Denkbeelden over maagdelijkheid Opdracht 3. Partnerkeuze Afronding

6 Partnerkeuze en maagdelijkheid
Opdracht 1. Invloed van ouders en vrienden Bespreek in je groepje de volgende vragen: Praat je met je ouders over relaties en seks? Hoe belangrijk is de mening van je ouders voor je als het gaat om relaties en seks? Wat voor boodschappen krijg je van je ouders over relaties en seks? Praat je met vriendinnen/vrienden over relaties en seks? Hoe belangrijk is de mening van je vriendinnen/vrienden als het gaat om relaties en seks? Wat voor boodschappen krijg je van je vriendinnen/vrienden over relaties en seks? Heb je een geloofsovertuiging die ook richtlijnen geeft die te maken hebben met seksualiteit? Hoe belangrijk is die geloofsovertuiging voor je? Wat voor boodschappen krijg je van je geloof over relaties en seks?

7 Opdracht 1. Invloed van ouders en vrienden
Partnerkeuze en maagdelijkheid Opdracht 1. Invloed van ouders en vrienden 78% van de meisjes en 88% van de jongens praten wel eens met de ouders over verliefdheid en relaties 7% van de jongens en 11% van de meisjes zouden wel vaker met de ouders willen praten, maar durven dit niet of denken dat de ouders dit niet willen 86% van de jongens en 89% van de meisjes vinden de mate waarin ze met vrienden over seks praten prima 4% van de jongens en 6% van de meisjes zouden wel vaker met de vriendin over seks willen praten, maar durven dit niet of willen zelf wel praten, maar denken dat de vrienden dit niet willen

8 Opdracht 2. Maagdelijkheid
Partnerkeuze en maagdelijkheid Opdracht 2. Maagdelijkheid Schrijf op je post-it wat maagd zijn voor jou inhoudt.

9 Het maagdenvlies sluit de vagina af
Partnerkeuze en maagdelijkheid Opdracht 2. Maagdelijkheid Het maagdenvlies sluit de vagina af Waar Niet waar

10 Niet waar Partnerkeuze en maagdelijkheid
- Het maagdenvlies is een randje weefsel dat als een soort kraag rond de ingang van de vagina zit. Het sluit de vagina dus niet af. - Het randje is meestal soepel en de opening kan groter of kleiner zijn, met of zonder inkepingen. - Maar hoe de opening er ook uitziet, er kan menstruatiebloed doorheen. Sommige mensen denken dat het maagdenvlies als een soort koffiefilter het menstruatiebloed doorlaat, maar dat is niet zo. - Heel soms sluit het maagdenvlies wél de vagina af. Dan moet dat door een arts verholpen worden, anders kan het menstruatiebloed er niet uit en kan de vrouw geen vaginale seks hebben.

11 Een dokter kan zien of een meisje ontmaagd is.
Partnerkeuze en maagdelijkheid Een dokter kan zien of een meisje ontmaagd is. Waar Niet waar

12 Partnerkeuze en maagdelijkheid
Niet waar - Nee, zelfs een dokter kan dat meestal niet zien. Vaak is het randje zo soepel dat het gewoon meegeeft en er geen inkepingen ontstaan bij de eerste geslachtsgemeenschap. - Na een keertje seks zie je soms een inkeping in de maagdenvliesrand, soms niet. Maar een vrouw kan ook geboren worden met kleine inkepingen in het maagdenvlies. Dus eigenlijk kan de dokter niet met zekerheid zeggen of een meisje nog maagd is of niet. - Heel soms, bij meisjes met een groot of stug maagdenvlies, is het wel te zien.

13 Alle meisjes bloeden tijdens de eerste keer seks
Partnerkeuze en maagdelijkheid Alle meisjes bloeden tijdens de eerste keer seks Waar Niet waar

14 Partnerkeuze en maagdelijkheid
Niet waar - Veel meisjes bloeden niet tijdens de eerste keer vaginale seks. - Vaak is het randje zo soepel dat het gewoon meegeeft. Als het vrijen ontspannen is en de vrouw opgewonden en vochtig is, rekt de vagina uit en beweegt het randje vanzelf mee. De penis kan dan naar binnen zonder dat er vaginaweefsel scheurt. - De vagina is namelijk heel elastisch; het rekt mee als er iets naar binnen of buiten gaat. Anders zouden er ook geen vingers, tampon of penis in kunnen of baby door kunnen.

15 Een meisje kan ook bloeden tijdens de tiende keer seks
Partnerkeuze en maagdelijkheid Een meisje kan ook bloeden tijdens de tiende keer seks Waar Niet waar

16 Waar Partnerkeuze en maagdelijkheid
- Een meisje kan zelfs bloeden als ze voor de 100ste keer seks heeft. Bijvoorbeeld als ze dan erg gespannen is of nog niet opgewonden en vochtig genoeg is als de penis naar binnengaat. Dan kan het vaginaweefsel beschadigen en gaan bloeden. - Als de seks rustig wordt opgebouwd met aandacht voor het tempo, de wensen & grenzen en de opwinding van het meisje, dan is de kans dat ze bloedt of pijn heeft tijdens de seks klein.

17 Een jongen kan voelen of een meisje nog maagd is
Partnerkeuze en maagdelijkheid Een jongen kan voelen of een meisje nog maagd is Waar Niet waar

18 Partnerkeuze en maagdelijkheid
Niet waar - Als jongens zeggen dat zij kunnen voelen of het meisje nog maagd is, verwarren zij het samentrekken van de spier rond de vaginaopening met het maagdenvlies. Die spier span je namelijk aan als je bang bent en die kan de opening van de vagina zelfs zo klein maken dat er nog geen pink naar binnen gebracht kan worden. Dit heeft dus niets met het maagdenvlies en maagdelijkheid te maken. - Als je seks hebt terwijl het meisje zo gespannen is, is dat heel pijnlijk en kan ze inderdaad gaan bloeden omdat het tere vaginaweefsel scheurt.

19 Eens Oneens Partnerkeuze en maagdelijkheid
Je wordt alleen ontmaagd als je vaginale seks hebt (dus niet door orale of anale seks) Eens Oneens

20 Eens Oneens Partnerkeuze en maagdelijkheid
Een man kan alleen een maagd als vrouw eisen, als hij zelf nog maagd is Eens Oneens

21 Roddelen maakt jongeren kwetsbaar
Partnerkeuze en maagdelijkheid Roddelen maakt jongeren kwetsbaar Eens Oneens

22 Opdracht 2. Maagdelijkheid
Partnerkeuze en maagdelijkheid Opdracht 2. Maagdelijkheid

23 Opdracht 3. Partnerkeuze
Partnerkeuze en maagdelijkheid Opdracht 3. Partnerkeuze Kies met een groepje een scenario: a. Stel je voor: Je hebt een relatie met iemand uit een andere cultuur …… b. Stel je voor: Je hebt een relatie met iemand van een ander geloof …… c. Stel je voor: Je hebt een relatie met een veel ouder iemand …… d. Stel je voor: Je hebt een relatie met iemand van hetzelfde geslacht …… e. Stel je voor: Je hebt een relatie met iemand waar je stapelverliefd op bent, en je ouders mogen hem of haar helemaal niet …..

24 Partnerkeuze en maagdelijkheid
Vragen bij de scenario’s: Hoe zouden jouw ouders reageren? Hoe zou jij je voelen? Wat zou je zeggen? Wat zou je doen? (bv. verkering verbreken, in het geheim afspreken, toch doorgaan met de relatie en ruzie riskeren?) “Wij weten wat het beste voor je is” zegt je vader. Hoe kan je hierop reageren? “Je zou ons er ongelukkig mee maken” zegt je moeder. Hoe kan je hierop reageren? Wat zou je doen als je ouders echt het contact verbreken als je doorgaat? Met wie zou je hierover kunnen praten?

25 Partnerkeuze en maagdelijkheid
Afronding Vragen? Meer informatie:


Download ppt "Partnerkeuze & maagdelijkheid."

Verwante presentaties


Ads door Google