De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

World Understanding and Peace day

Verwante presentaties


Presentatie over: "World Understanding and Peace day"— Transcript van de presentatie:

1 World Understanding and Peace day
Wederzijds begrip en wereldvrede . Almere, 23 februari 2011.

2 Europa herrijst 1945 Op de puinhopen van de tweede wereldoorlog verrees de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Er zal nooit meer oorlog zijn. Wederzijds respect en vrede op aarde voor alle mensen. Gebaseerd op de christelijke-humanistische-joodse traditie van het westen.

3 Universele Verklaringen van de Rechten van de Mens. VN. 1948
Artikel 1 Alle mensen worden vrij en gelijk in waardigheid en rechten geboren. Zij zijn begiftigd met verstand en geweten, en behoren zich jegens elkander in een geest van broederschap te gedragen.

4 Artikel 2 Een ieder heeft aanspraak op alle rechten en vrijheden, in deze Verklaring opgesomd, zonder enig onderscheid van welke aard ook, zoals ras, kleur, geslacht, godsdienst, politiek of andere overtuiging, nationaliteit of maatschappelijke afkomst, eigendom, geboorte of andere status.

5 Constateringen* 1.De regels van de wereldpolitiek worden na de beeindiging van de koude oorlog ( 1990 ) cultureel bepaald. 2. politiek wordt ook benut om de eigen identiteit te bepalen. 3. De hoofdrolspelers blijven de nationale staten, die zich in cultureel gelijkgerichte blokken organiseren. * bron : Samuel Huntington : „The Clash of Civilizations” 1996

6 Hoofd stellingen* 1. Civilisaties kunnen aan verandering onderhevig zijn en ten onder gaan. 2.Er komt geen wereldwijde, globale ,uniforme civilisatie tot stand. 3.De modernisering van de wereld heeft niet tot resultaat dat de wereld verwestert. * bron: Samuel Huntington : „The Clash of Civilisations” 1996

7 Vijf hoofdthesen* 1. De huidige wereld is zeer divers en veelpolig.
2. De verhoudingen tussen de verschillende civilisaties zijn aan verandering onderhevig. 3. Er komt een nieuwe wereldorde tot stand. 4. Het westen komt steeds meer in conflict met de andere civilisaties. 5. Wij moeten aanvaarden dat de westerse civilisatie niet universeel is. Of het zich kan vernieuwen hangt af van de al of niet aaneensluiting van de hiertoe behorende landen. * bron : Samuel Huntington: „The Clash of Civilizations” 1996

8 China,Orthodox,Westers,Islam*
* bron : Samuel Huntington „ The Clash of Civilizations „ 1996

9 Aziatische waarden* China,Japan,India, Indonesie,Korea,Maleisie, Singapore:als reactie op export westerse waarden na 1990 respect voor hierarchie en gezag, voorrang van gezinswaarden, sociale consensus boven conflict, voorrang van de wet, handhaving van de openbare orde en veiligheid boven individuele burger- en politieke rechten, voorrang van welzijn van de gemeenschap boven mensenrechten en het individu, nadruk op zelfdiscipline. * bron: Adviesraad Internationale Vraagstukken no 63.

10 Persoonlijke conclusies
1. Voor mijn eigen gedrag ga ik uit van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. 2. Noodgedwongen moet ik aanvaarden dat dit niet het scenario is van de hele wereld. 3. Het is naif om te veronderstellen dat in landen waar kerk en staat niet gescheiden zijn de individuele persoon centraal staat in wetgeving en maatschappij. 4.Het zijn belangen , in toenemende mate materiele belangen, die de opstelling van een land op het wereldtoneel bepalen.

11 5. Slechts in uitzonderingsgevallen speelt de ethische normering een rol bij het internationaal optreden. 6. Het succes van een land op het wereldtoneel hangt af van de eigen kracht en potentie.

12 ik ben Bastiaan Over 50 jaar denk ik er misschien anders over dan mijn Opa


Download ppt "World Understanding and Peace day"

Verwante presentaties


Ads door Google