De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Samengesteld door schoolWise.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Samengesteld door schoolWise."— Transcript van de presentatie:

1 Samengesteld door schoolWise

2 Programma Wat is schoolWise Waarom schoolWise Hoe werkt schoolWise
- Zoeken en vinden - Uitlenen - Mediabeheer Starten met schoolWise Prijs en contactpersoon

3 Wat is schoolWise Catalogussysteem voor schoolbibliotheek met verbinding naar openbare bibliotheek Links naar betrouwbare websites en filmpjes Uitleensysteem voor school Informatiedeling bibliotheek en school (bijv. nieuwspagina via RSS feeds)

4 Waarom is schoolWise ontwikkeld
Middel voor samenwerking tussen school en bibliotheek (vaak een politiek speerpunt) Onderdeel van de landelijke aanpak Bibliotheek op school Samen maken we van kinderen betere lezers! Laatste bullet: Want laten we goed in het oog houden, een schoolmediatheek, en dus ook een systeem voor de schoolmediatheek, is er om kinderen van leuke en goede boeken te voorzien met als doel dat kinderen meer gaan lezen. En we weten allemaal: meer lezen betekent beter in taal.

5 SchoolWise is onderdeel van de bouwsteen ‘digitaal portaal’ in de Bibliotheek op school. Andere bouwstenen zijn bijvoorbeeld de collectie, de expertise van de bibliotheek, het lees-/mediaplan, de activiteiten en de monitor. Dit om aan te geven dat schoolWise in een groter geheel hangt. Maar u kunt het ook als los product gebruiken, alleen als catalogus- en uitleensysteem voor uw eigen schoolmediatheek. NB. deze afbeelding is geschikt voor een doelgroep op strategisch niveau. Binnen de school (mn het team) deze bij voorkeur vervangen door de volgende dia.

6 In school/team: SchoolWise is onderdeel van de bouwsteen ‘digitaal portaal’ in de Bibliotheek op school. Andere bouwstenen zijn bijvoorbeeld de collectie, de expertise van de bibliotheek, het lees-/mediaplan, de activiteiten en de monitor. Dit om aan te geven dat schoolWise in een groter geheel hangt. Maar u kunt het ook als los product gebruiken, alleen als catalogus- en uitleensysteem voor uw eigen schoolmediatheek.

7 Waarom kiezen voor schoolWise (1)
Leesbevorderend Kinderen op allerlei manieren verleiden tot (nog meer) lezen Persoonlijke inlog en eigen pagina Boekentips, digitale etalages, bijhouden leeslogboek, delen van toppers Visueel aantrekkelijk voor kinderen * Kinderen moeten de link dan wel kunnen vinden. TIP: als de school de link naar schoolWise op de (voorpagina van de) schoolsite zet, is schoolWise makkelijk vindbaar en kunnen kinderen ook thuis alle info zoeken. Ook is het verstandig om de schoolWise pagina in te stellen als startpagina van internet op alle school pc’s of een snelkoppeling te laten plaatsen op ieder bureaublad.

8 Waarom schoolWise (2) Media en Mediawijsheid
Toegang op elke pc met internet + digibord Ook thuis zoeken op schoolWise website Betrouwbare, want geselecteerde digitale media Kijken en eventueel reserveren in catalogus openbare bibliotheek Zelfredzaam: scholen zijn voor uitlenen niet afhankelijk van de bibliotheek. De bibliotheek ondersteunt hen wel. ‘ontzorgd’: bibliotheek geeft aan wat zij voor scholen doet met schoolWise. Als bij het collectiebeheer niet door de bibliotheek wordt gedaan, kan deze zin weg. Extra trefwoorden, een voorbeeld is ‘grappige boeken’; normaal is dit geen trefwoord in de bibliotheek. Laten we na deze mooie woorden maar eens kijken hoe het eruit ziet.

9 Waarom schoolWise (3) Speciaal voor scholen
Docenteningang waarmee lees- en leengedrag van kinderen worden gemonitord (Eigen) boekenlijsten visueel presenteren Titels met extra informatie gericht op basisscholen (bijv. AVI niveau’s)

10 Waarom schoolWise (4) Gebruiksgemak eenvoudig uitleningen registreren
Leerlingen vanuit bestand ingeschreven invoer nieuwe boeken eenvoudig uitprinten etiketten, barcodes e.d. Automatische updates Zelfstandig werken of samen met de bibliotheek

11 Een kijkje achter de schermen

12 schoolWise startpagina
Dit is de homepage of startpagina van schoolWise. 3 dingen te zien: oranje balk (die blijft altijd zichtbaar) De lijst met titels, die wordt nu nog landelijk ingesteld, maar kan ook op lokaal- of schoolniveau worden ingesteld, bijv. boeken voor een projectweek. Vierkante blokken, die noemen we widgets. NB: dit kan ook een blok zijn van de school met eigen nieuwtjes over lezen. We willen bijv. een onderwerp gaan zoeken, dus we klikken op zoekmachine

13 Zoeken varkens Als je zoekmachine hebt aangeklikt, kun je een zoekterm intypen. Daarnaast kun je nog aangeven wat je zoekt, een onderwerp, titel, schrijver of zomaar een woord. Als je niets aanklikt, blijft hij op onderwerp staan. Dan KUN je (maar hoeft niet) aangeven in welke klas je zit. Dan krijg je alleen titels die voor jouw leeftijd geschikt zijn. Tot slot kun je aanklikken WAAR je wilt zoeken, op school (dat is de schoolmediatheek), in de bibliotheek (dat is de openbare bibliotheek), op internet (dat zijn gecontroleerde websites) of filmpjes. Als je niets aanklikt, zoekt hij eerst op school.

14 Zoeken in schoolmediatheek
varkens school In de onderste helft van het scherm zie je de titels die op school aanwezig zijn over je onderwerp, en ook of het wel/niet is uitgeleend. Rechts kun je nog aangeven als je alleen informatief of alleen verhalend wilt, maar dat hoeft niet. Stel dat je nog iets meer zoekt, of iets anders, dan klik je op ‘in de bibliotheek’.

15 Verder zoeken in openbare bibliotheek
varkens bibliotheek Zonder dat je je zoekwoord opnieuw hebt hoeven intypen, ben je nu in de catalogus van de openbare bibliotheek. Als het is afgesproken met de bibliotheek, dan kan er worden gereserveerd (de oranje knop).

16 Betrouwbare websites varkens websites
Je kunt ook gelijk doorklikken naar websites over je onderwerp. Door een bibliotheekredactie gecontroleerd, dus betrouwbaar.

17 Direct doorklikken naar filmpjes (school-t.v. / Klokhuis)
varkens filmpjes Tot slot kun je filmpjes zien over je onderwerp. Van bijv. schooltv of klokhuis

18 Snuffelen via thema’s (1)
We keren even terug naar de oranje balk bovenin. Net hadden we de knop ‘zoekmachine’ aangeklikt, nu klikken we op ‘snuffelen’. Je ziet dan dit scherm, met plaatjes over allerlei onderwerpen. Heel handig voor leerlingen die niet precies weten WAT ze zoeken maar wel globaal een onderwerp in hun hoofd hebben, bijv landen. Onderaan worden zowel titels van school als titels van de openbare bibliotheek getoond

19 Snuffelen via thema’s (2)
Of als ze lekker willen lezen, klik dan bijvoorbeeld ‘vriendschap’ aan.

20 Wat staat er in de kast in de schoolbibliotheek
De laatste kop in de oranje balk is een kijkje in de kast. Wat voor soorten boeken staan er in de schoolmediatheek? Je kunt hier kiezen voor verschillende categorieën. Hier zijn ook de kasten ‘makkelijk lezen’ en ‘Engels’ te zien.

21 Een eigen schoolplaatsing?
Als de school ervoor kiest de boeken anders te plaatsen dan in de openbare bibliotheek, dan kan dat. Je moet dan bij de titel op ‘lees verder’ klikken om te zien waar het dan staat. Hier kan de leerling trouwens sterren aan het boek geven, of hij het mooi vindt. In de zoekmachine wordt het gemiddeld aantal sterren getoond. Een leerling kan ook aangeven of hij de titel nog even wil onthouden of op zijn verlanglijst wil zetten of in eigen leeslog wil opnemen (zie volgende dia). BLAUWE KAST B-lees

22 Persoonlijke pagina: aanmelden
Nu verlaten we het zoeken even en gaan kijken naar de persoonlijke pagina’s. Daarvoor moeten kinderen zich aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord. De gebruikersnaam van kinderen kan worden opgezocht, maar het wachtwoord is altijd geheim. Als kinderen hun wachtwoord zijn vergeten kan het door de leerkracht worden gereset.

23 Persoonlijke pagina Als je je hebt aangemeld, zijn er weer verschillende dingen te zien. Nu is er in de oranje balk een knop bijgekomen ‘mijn gegevens’. Als eerste krijg je de knop ‘dit ben ik’ te zien, met je persoonlijke profiel. Dat kunnen kinderen zelf instellen en wijzigen, bijv hun hobby's. Hier zien ze ook hun ’prijzenkast’ met symbooltjes als ze titels aan hun leeslog hebben toegevoegd.

24 Persoonlijke pagina - leeslog
In ‘mijn leeslog’ kunnen ze alles zien wat ze over boeken in hun leeslog hebben geschreven. Niet alleen de titels maar ook hun opmerkingen en het aantal sterren dat ze de titels mogelijk hebben gegeven.

25 Leeslog onderbouw Zo ziet het leeslog voor de onderbouw eruit

26 Leeslog bovenbouw En zo de leeslog voor de bovenbouw. Die oranje vierkantjes zijn schuifknopjes die naar keuze naar links en naar rechts kunnen worden geschoven. Alle titels van het leeslog van een leerling zijn terug te vinden op zijn persoonlijke pagina.

27 Mijn toppers Bij ‘mijn toppers’ kunnen kinderen zien welke boeken zij de meeste sterren hebben gegeven

28 Wat heb ik geleend Bij ‘mijn gegevens’ kunnen ze ook zien welke titels ze hebben geleend. Als kinderen hier kijken, zien ze zowel wat ze hebben geleend in schoolmediatheek maar ook wat ze in de openbare bibliotheek hebben geleend.

29 Berichten van de bibliotheek
Bij berichten kunnen ze zien of hun gereserveerde boeken al klaar staan en of ze wellicht te laat zijn met iets (alléén van materialen uit de schoolmediatheek, niet van materialen die ze in de openbare bibliotheek hebben geleend).

30 Leeslog exporteren

31 Bibliotheek beheren uitlenen, innemen, verlengen, reserveren
Zelf leerlingenpasjes of scanlijsten printen Eenvoudig uitleensysteem Optioneel: zelfbediening Collectie beheren Nieuwe exemplaren koppelen Afschrijven oude exemplaren Exemplaarbarcodes Verschillende etiketten printen Tot nu toe hebben we van schoolWise de zoekfuncties en de persoonlijke pagina’s van leerkrachten en leerlingen laten zien. Deze voorkant van schoolWise noemen we ook wel de portal of website. SchoolWise heeft ook een bibliotheekfunctie, namelijk uitlenen, innemen, boeken invoeren en afschrijven. Dat is de baliekant, die we de client van het systeem noemen. We laten eerst het uitlenen en innemen zien.

32 De client Bij schoolWise hoort een standaard uitleenmodule, die laten we eerst zien.

33 Innemen Een uitleenmodule heeft 2 functies, je kunt ermee uitlenen en innemen. Dit kan door bijv. ouders worden gedaan, maar ook door leerlingen. Eerst maar even innemen. Daar heb je eigenlijk maar 1 ding voor nodig, het nummer (de barcode) van een uitgeleend boek.

34 Daarvoor hebben we een scanner nodig
Daarvoor hebben we een scanner nodig. Zodra deze de barcode scant, is het boek ingenomen.

35 Uitlenen Je kunt naar het uitleenscherm komen via het uitrolmenu maar je kunt ook makkelijk switchen van innemen naar uitlenen (en vice versa) via sneltoets F3. Voor uitlenen hebben we eerst het nummer van de klant nodig. Deze nummers staan op een scanlijst. Of op een pasje.

36

37 Scanlijst maken Die scanlijst is eenvoudig uit te draaien, maar ook stickers om zelf pasjes te maken (etiketlijsten). Het enige dat nodig is, is dat de leerlingen in schoolWise zijn ingevoerd. Dit doet de bibliotheek voor de school.

38 Gebruik van zelfbediening (optioneel)
Er is nog een andere manier om uit te lenen en in te nemen. Deze tweede variant is optioneel, dus met extra kosten en wordt de zelfbediening genoemd. Hier volgen wat plaatjes. 38

39 39

40 Materiaal inleveren door scannen
40

41 Materiaal inleveren via een RFID-plaat
Inleveren kan ook door materialen op een RFID plaat te leggen. Ben je klaar, dan klik je op klaar & bon (kan ook zonder bon worden ingesteld) 41

42 42

43 Lenen met pasje OF Pasje laten lezen door paslezer of handscanner 43 43

44 Lenen zonder pasje NB Uitlenen zonder pasje of scanlijst kan alleen in de zelfbediening Kies eerst de groep waar je inzit. 44 44

45 Lenen zonder pasje op naam
Klik je naam aan 45 45

46 Materiaal uitlenen door scannen
46 46

47 Materiaal uitlenen via plaat
Ook hier: ook uitlenen kan via (dezelfde) plaat als bij inleveren, maar hij is duur. 47 47

48 Collectie beheren Collectie beheren Nieuwe exemplaren koppelen
uitlenen, innemen, verlengen, reserveren Zelf leerlingenpasjes of scanlijsten printen Eenvoudig uitleensysteem Optioneel: zelfbediening Collectie beheren Nieuwe exemplaren koppelen Afschrijven oude exemplaren Exemplaarbarcodes Verschillende etiketten printen Tot nu toe hebben we van schoolWise het uitlenen, innemen laten zien. Nu laten we iets zien over het invoeren van boeken.

49 Boeken koppelen 1 2 Je scant of typt ISBN nummer of het bestelnummer van het boek. Het ISBN nummer verschijnt op je scherm (bij 1). SchoolWise vult de velden van 2 al in. Als je het hiermee eens bent, scan (of typ) je de barcode. Die verschijnt dan bij 3. Je klikt op 4 en 5 en het is klaar. Het kost meer tijd om dit zo uit te leggen dan om het te doen;-). Natuurlijk kost het tijd en natuurlijk kunnen we daar tegenop zien. Maar ik heb onlangs 4000 titels ingevoerd, met 3 ouders. We deden er 3 ochtenden over. Maar: we hadden wel eerst gesaneerd, dus alle oude boeken, die mogelijk niet in het systeem zitten, afgeschreven. Voor het invoeren zoekt schoolWise in de enorme databank van alle titels van alle openbare bibliotheken. Als een ISBNnummer hier niet inzit, betekent het bijna altijd dat de titel veel te oud is. Het boek kan dan niet automatisch worden ingevoerd en moet opgestuurd worden naar de provinciale serviceorganisatie die het dan moet invoeren. Kosten ca. 35 euro per titel. Dat is voor een oud boek niet de moeite waard. Daarom is het aan te raden om eerst te saneren. 3 4 5

50 Afschrijven van exemplaren

51 Etiketten printen Je kunt op 2 manieren etiketten printen. Het gaat wat ver om er in een algemene presentatie diep op in te gaan, maar belangrijk is te weten dat het kan en niet moeilijk is. Er is een uitgebreide handleiding beschikbaar.

52 Starten met schoolWise
Invoer eigen collectie Advies: begin met saneren! Leerlingeninvoer door de bibliotheek Voorwaarden: school levert jaarlijks data uit leerlingvolgsysteem in vast format Mogelijk gecombineerd lidmaatschap schoolmediatheek én van de openbare bibliotheek. Het is verplicht om ouders om toestemming te vragen Wat is en voor nodig om van start te gaan? Als eerste sluit u een overeenkomst met de bibliotheek. Dan heeft u wellicht een eigen collectie die in schoolWise moet worden ingevoerd. Dit kost tijd en inzet van leerkrachten en ouders. Dan moeten alle leerlingen worden ingevoerd. Dit kan altijd geautomatiseerd, als de school de leerlinggegevens uit het leerlingadmistratiesysteem aan volgens een vast format. Alle leerlingen zijn lid van de schoolmediatheek en (tenzij anders aangegeven) en eventueel ook van de openbare bibliotheek. Ouders dienen hierover geïnformeerd te worden en expliciet toestemming te geven. Tot slot dienen natuurlijk de huidige bibliotheekouders te geïnstrueerd te worden.

53 Prijs Prijs: …euro per jaar Optioneel (kosten in overleg)
Zelfbedieningsmodule Collectiebeheer verzorgd door de bibliotheek invoeren bestaande collectie invoeren nieuwe boeken na start kosten: o.a. afhankelijk van grootte collectie Training ouders door bibliotheek De prijs is vooral relevant voor scholen die niet meedoen met de Bibliotheek op school maar wel gebruik willen maken van schoolWise. Voor de situaties waarin schoolWise onderdeel is van de samenwerking binnen de Bibliotheek op school adviseren we om uit te gaan van een totaalprijs (bijv. €10,- per leerling). Er zouden bij voorkeur geen onderhandelingen moeten ontstaan over de kostenpost van dit schoolbibliotheeksysteem, omdat het een wezenlijk onderdeel uitmaakt van de aanpak. Aanwijzing voor de bibliotheek: vul hier zelf de juiste kosten in.

54 Informatie Meer weten? Draagvlak binnen uw team nodig?
De bibliotheek geeft deze presentatie ook graag bij u op school Contactpersoon: * Indien de bibliotheek dit niet wil: haal 1e bullet weg. Bij wel mogelijk: zet erbij of dit geld kost en hoeveel.

55 Oefenen met de schoolWise website
Gebruikersnaam Wachtwoord Opmerking cora789 Leerling bovenbouw beppie567 Leerling middenbouw appie123 Leerling onderbouw docent03 Docent van Het Octaaf


Download ppt "Samengesteld door schoolWise."

Verwante presentaties


Ads door Google