De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Maatschappijwetenschappen in klas 5 en 6

Verwante presentaties


Presentatie over: "Maatschappijwetenschappen in klas 5 en 6"— Transcript van de presentatie:

1 Maatschappijwetenschappen in klas 5 en 6
Voorlichting leerlingen klas 4

2 Beelden van een vak Hier stond:
De voorkant van een boek van Jared Diamond met de titel 'Wat kunnen we van haar leren' Een foto van twee dames in boerka met smartphones in de hand Een artikeltje uit de krant over smartphones in Saoudi- Arabië.

3 Beelden van een vak Hier stond:
Voorkant van een boek Paul Verhaeghe met de titel Identiteit. Foto van Mark Rutte en Klaas de Vries met een aantal leerlingen van de school

4 Eindexamenvak maatschappijwetenschappen
Maatschappijwetenschappen is op onze school een eindexamenvak dat in klas 5 en 6 gekozen kan worden, zowel in de vrije ruimte als in het profieldeel CM & EM. Het vak is in vrije ruimte ook te kiezen door leerlingen uit NG & NT. Is maatschappijwetenschappen iets voor jou? Om daar achter te komen zijn er een aantal mogelijkheden. Je bent geïnteresseerd in actualiteit. Dat blijkt wel uit het feit dat je wel eens kranten leest en het nieuws volgt en daar een mening over vormt. Iemand met maatschappijwetenschappen in de vrije ruimte wil weten hoe de wereld in elkaar zit. Menig les van maatschappijwetenschappen begint met een actuele discussie en napraten over het nieuws. Politiek is het immers een vast onderdeel van het programma.

5 Realistische school Hier stond een (nep-) afbeelding van een shirtloze Poetin en Trump op een paard

6 MAW = Sociale wetenschappen
Er is nog een andere reden om maatschappijwetenschappen te kiezen. De reden zit verstopt in de titel van het vak: wetenschappen. Maatschappijwetenschappen sluit naadloos aan op de sociale wetenschappen aan de universiteit. Denk aan politicologie, sociologie, antropologie en niet te vergeten rechten. Door maatschappijwetenschappen te volgen bereid je al voor op deze studies. Ook kiezen veel leerlingen maatschappijwetenschappen voor hun PWS (profielwerkstuk), waarbij je door middel onderzoek (enquêtes, interviews, experimenten) een actueel vraagstuk uit gaat pluizen. Maatschappijwetenschappen leert je dus ook analyseren met behulp van de begrippen en theorieën uit de sociale wetenschappen en is dus geenszins alleen een leervak. Deze aanpak sluit ook prima aan bij de brede benadering van sociale wetenschappen aan de universiteiten of de verschillende University Colleges.

7 Overzicht van hoofdconcepten en kernconcepten
SOCIOLOGIE Samenleving/maatschappij KERNCONCEPTEN POLITICOLOGIE Politiek/bestuur/staat Vorming Socialisatie/acculturatie Identiteit Cultuur Politieke socialisatie Ideologie Verhouding Sociale gelijkheid / sociale ongelijkheid Macht/gezag Conflict/samenwerking Binding Sociale cohesie Sociale instituties Groepsvorming Politieke instituties Representatie/ representativiteit Verandering Rationalisering Individualisering Institutionalisering Democratisering Staatsvorming Globalisering

8 Hier stond een kop en een deel van een artikel van Evelien Tonkens en Jan Willen Duyvendak uit NRC van 11 mei 2013 over de participatiesamenleving.

9 Onderwerpen, lessen en aanpak
Inleiding in sociologie en politicologie →bijvoorbeeld begrippen als socialisatie, macht, sociale ongelijkheid Religie in de samenleving (vorming) → de rol van religie in landen bijvoorbeeld Iran of geloof in Nederland, jongeren en geloof in de hedendaagse samenleving Natievorming en de rol van de staat (binding) → bijvoorbeeld wat is eigenlijk nationaal gevoel, wat is de positie van Nederland in de EU, waarom zijn we verbonden met elkaar in Nederland? Machtsverhoudingen in de wereld (verhouding) → bijvoorbeeld internationaal recht, de VN Veiligheidsraad ontwikkelingssamenwerking, internationaal ingrijpen, oorlog en vrede Verandering van de westerse samenleving (verandering) → bijvoorbeeld hoe ontwikkelt zich een samenleving op het gebied van de rechten van mensen, emancipatie, komt er echt steeds meer democratie in de wereld, zijn de Arabische lentes geslaagd?

10 Onderzoekend, PGO, Actualiteit …
Praktische opdrachten →bijvoorbeeld eigen onderzoek onder burgers met enquêtes, actuele verkiezingen, vergelijking verkiezingen VS en Nederland; interviews houden voor het onderwerp religie; sociale experimenten opzetten en uitvoeren → kritisch omgaan met berichten en statistische gegevens Actualiteit met ….  → elke maandag opent met actualiteit met .. gepresenteerd door een van de leerlingen Gastlessen en excursies (Den Haag Tweede Kamer en rechtbank Arnhem)

11 Hier stond een grafiek over de kans dat een Amerikaan in een andere inkomensgroep komt dan zijn ouders (uit NRC 13 oktober 2012)

12 Vragen? En ja veel aandacht voor politiek! Hier stonden:
Een cartoon over de PVV Een foto van Diederik Samsom en Mark Rutte Een afbeelding van stembiljet en rood potlood.


Download ppt "Maatschappijwetenschappen in klas 5 en 6"

Verwante presentaties


Ads door Google