De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?

Verwante presentaties


Presentatie over: "Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?"— Transcript van de presentatie:

1 Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
Tjeerd Schiphof / Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee? KB 17 nov. 2016

2 Regelgeving rond hergebruik overheidsinformatie
Richtlijn 2003, in NL geimplementeerd in Wob Informatie in het bezit van bibliotheken, musea en archieven nog uitgezonderd Richtlijn 2013, wijzigt richtlijn 2003 Uitzondering vervalt Nederlandse implementatie: Wet hergebruik overheidsinformatie (Who), juli 2015; wijzigingen Archiefwet 1995 Schiphof: Voor wie is de Who?

3 Motivering (gewijzigde) richtlijn
Economische groei Werkgelegenheid Harmonisatie Minimumvoorschriften nodig om te zorgen voor eerlijke, evenredige en niet-discriminerende voorwaarden Schiphof: Voor wie is de Who?

4 Voor wie is de Who? ‘Een ieder kan een verzoek om hergebruik richten tot een met een publieke taak belaste instelling (3.1) Who adresseert dus ‘met een publieke taak belaste instellingen’ Waaronder bibliotheken, te weten: Door gemeenten gesubsidieerde voorzieningen KB universiteitsbibliotheken Schiphof: Voor wie is de Who?

5 Waarop is de Who NIET van toepassing? Who 2.1: Informatie…
die niet openbaar is op grond van enige wet waarvan een derde de rechthebbende is i.d.z.v. de Auteurswet, de Wet naburige rechten of de Databankenwet berustend bij een publieke omroep […] berustend bij onderwijs- en onderzoeksinstellingen berustend bij andere culturele instellingen dan B’n en M’a [logo’s, wapens, insignes] die betrekking heeft op ‘openbare persoonsgegevens’ Schiphof: Voor wie is de Who?

6 Indienen en afwijzen van verzoeken (Who 3)
Verzoeker hoeft geen belang te stellen Verzoek kan slechts afgewezen worden als het om ‘art. 2.1-informatie’ gaat (vorige dia) Verzoek kan bovendien worden afgewezen door een bibliotheek als deze rechthebbende is i.d.z.v. de Auteurswet, Wet naburige rechten, Databankenwet Schiphof: Voor wie is de Who?

7 Behandeling van verzoeken (Who 4)
Beslissing z.s.m., uiterlijk binnen vier weken Gemotiveerde verdaging van twee weken mogelijk Na de beslissing volgt verstrekking z.s.m, ‘maar in ieder geval binnen een termijn die het mogelijk maakt het potentieel van de informatie volledig te benutten’ Schiphof: Voor wie is de Who?

8 Beschikbare formaten (Who 5)
Informatie wordt verstrekt as is, v.z.m. langs elektronische weg in een open en machinaal leesbaar formaat samen met de metadata; formaat en metadata v.z.m. conform open standaarden Schiphof: Voor wie is de Who?

9 Voorwaarden (Who 6) ‘De voorwaarden voor hergebruik zijn voor vergelijkbare categorieën van hergebruik gelijk’ Aan de toestemming voor hergebruik mogen geen licentievoorwaarden verbonden worden die de mogelijkheden tot hergebruik nodeloos beperken Schiphof: Voor wie is de Who?

10 Exclusieve rechten, uitfasering exclusieve rechten (Who 7 en 8)
Exclusief recht tot hergebruik alleen bij ‘een dienst van algemeen belang’ Voor digitalisering door bibliotheken: i.h.a. niet langer dan tien jaar Indien langer, periodieke evaluatie Verplicht gratis kopie bedingen Regels voor uitfasering bestaande rechten Schiphof: Voor wie is de Who?

11 Tarifering (Who 9) Principe: ten hoogste de marginale kosten
Maar bibliotheken mogen in rekening brengen: Ten hoogste de gemaakte kosten voor verzameling, productie, vermenigvuldiging en verspreiden, conservering en vereffening van rechten, Vermeerderd met een redelijk rendement op investeringen Schiphof: Voor wie is de Who?

12 Tarifering vervolg ‘De met een publieke taak belaste instelling maakt het vooraf kenbaar als kosten in rekening worden gebracht voor het hergebruik en met welke factoren rekening wordt gehouden bij de berekening daarvan. Op verzoek geeft de betrokken instelling inzicht in de berekening met betrekking tot een concreet verzoek om hergebruik’ ***einde presentatie*** Schiphof: Voor wie is de Who?


Download ppt "Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?"

Verwante presentaties


Ads door Google