De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De KLIC vergroot het vakmanschap van het graafteam

Verwante presentaties


Presentatie over: "De KLIC vergroot het vakmanschap van het graafteam"— Transcript van de presentatie:

1 De KLIC vergroot het vakmanschap van het graafteam
Samen voorkomen we graafschades in Nederland Datum: 2016/2017

2 Inhoud Achtergrond Wat is de KLIC?
Welke informatie moet op de graaflocatie aanwezig zijn? De Keetkaart De app ‘Veilig Graven’

3 Achtergrond In de praktijk wordt regelmatig onzorgvuldig gegraven;
In 2016 aantal graafmeldingen ; In 2016 aantal incidenten 34122; Een van de oorzaken, de KLIC-informatie wordt niet goed gebruikt.

4 Achtergrond Toezichthouder Dienstverlener Houdt toezicht op de WION
Geeft voorlichting over zorgvuldig graven Dienstverlener Voert de informatie-uitwisseling uit tussen de netbeheerder en grondroerder

5 Wat is de KLIC? De KLIC is een begrip geworden maar wat bedoelen we er eigenlijk mee? is in de jaren 90 van de vorige eeuw opgericht door de grotere Netbeheerders van Nederland. KLIC staat voor Kabel en Leidingen Informatie Centrum. Tot 2008 was er geen verplichting om informatie over Kabels en Leidingen op te vragen. Toch staken de meeste grondroerders veel tijd in het verzamelen van deze informatie, schade was toen ook al ongewenst.

6 WION Sinds 2008 is de Wet Informatie-Uitwisseling ondergrondse netten van kracht. De wet wordt ook wel grondroerdersregeling genoemd. Doel: Voorkomen van leveringsonderbrekingen van essentiële diensten (gas, water, licht, elektriciteit, tele –en data communicatie) door het verminderen van graafschades. De wet verplicht de grondroerder om bij mechanisch graafwerk: Vroegtijdig een graafmelding bij het Kadaster te doen; Doe onderzoek naar de precieze ligging van kabels en leidingen op de graaflocatie; Op de graaflocatie is de gebiedsinformatie aanwezig.

7 Gebiedsinformatie De informatie heeft betrekking op de KLIC-informatie die op de graaflocatie aanwezig moet zijn. Het is belangrijk dat wij dezelfde inhoud aan de gebruikte begrippen geven. Een KLIC-melding is in feite een graafmelding. De KLIC is in feite de gebiedsinformatie op de graaflocatie.

8 Gebiedsinformatie Note: Een net is een ondergronds kabel of leiding
Op de graaflocatie moet dus gebiedsinformatie aanwezig zijn. In de Wet (Art 10 van de Wion) is vastgelegd waaruit de gebiedsinformatie bestaat: 1. De liggingsgegevens: Dit zijn de gegevens omtrent de ligging van een net binnen het betrokken graafpolygoon ofwel de tekeningen van de kabels en leidingen. Op de verzamelkaart voor globaal overzicht en voor meer informatie en detail de afzonderlijke thema kaart. 2. De relevante eigenschappen: Vertellen iets over eigenschappen van de netten. Bijvoorbeeld informatie over de inhoud, is het gas of data ed., zie Thema’s. Daarnaast kan er ook informatie gegeven worden over de kleur van de buizen, of de moffen wel of niet trek-vast zijn ed., zie brieven van de beheerders. Note: Een net is een ondergronds kabel of leiding Een graafpolygoon is het aangegeven gebied waarbinnen de graafwerkzaamheden bevinden

9 Gebiedsinformatie 3. De voorzorgsmaatregelen:
De voorzorgsmaatregelen die getroffen moeten worden zijn afhankelijk van de eisen van de netbeheerders. Lees daarom de EV brieven. Let op! De werkzaamheden mogen nooit aanvangen voordat deze maatregelen zijn genomen. Neem daarom altijd minimaal drie werkdagen vooraf contact op de betreffende beheerder(s). 4. De contactgegevens: Is er iets niet duidelijk en wilt contact opnemen met de Netbeheerder(s) dan vind je in die in de themakaart zijn contactgegevens. Note: Themakaarten, zijn de kaarten waarop de liggingsgegevens per netbeheerder is weergegeven en hierop is extra informatie te zien.

10 Gebiedsinformatie op de graaflocatie
Het begint met een download van het Kadaster die je op een computer moet opslaan. En dan…………….. Printen of digitaal? De poster laat u in beide gevallen zien waaruit de gebiedsinformatie bestaat.

11 Toolbox Gebiedsinformatie
De Keetkaart De app ‘Veilig Graven’ Toolbox Gebiedsinformatie De Keetkaart, de app ‘Veilig Graven’ en de toolbox dragen bij aan het vergroten van het vakmanschap van het graafteam. Deze middelen helpen het graafteam om de KLIC-informatie goed te gebruiken. Agentschap Telecom heeft samen met de deelnemers van het KLO een aantal middelen ontwikkeld. Deze middelen helpen het graafteam om de KLIC-informatie goed te gebruiken. De Keetkaart: is een poster die in de keet opgehangen kan worden. Op de poster staan alle documenten uit de gebiedsinformatie die op de graaflocatie aanwezig moeten zijn. De App: Aan de poster is een app gekoppeld. De app kan gedownload worden via de QR-Code op de poster. De app bevat een aantal filmpjes waarin collega’s handige tips geven. Ze gaan in op het belang van zorgvuldig graven. De toolbox: De toolbox bevat extra informatie over de documenten uit de KLIC. De toolbox kan naar eigen inzicht worden gebruikt.

12 Volg de route om niks te missen
De Keetkaart Volg de route om niks te missen

13 1. Leveringsinformatie Controleer de datum, is de KLIC nog geldig?
De G van Graafmelding De O van Oriëntatieverzoek De C van Calamiteitenmelding Controleer de status, is de levering compleet? Moeten er voorzorgsmaatregelen worden genomen?

14 2. Voorzorgmaatregelen Vraag aan de (uitvoerder?) welke voorzorgmaatregelen er zijn getroffen?

15 3. De Verzamelkaart Welke netwerken zijn aanwezig? De ligginggegevens
Veiligheidsstrook / buisleiding

16 De verplichte contactgegevens
4. De themakaart De verplichte contactgegevens De optionele contactgegevens Maatvoering en extra informatie

17 5. Huisaansluitschetsen en detailkaarten
Huisaansluitschetsen; essentieel om veilig te kunnen graven, optioneel opvraagbaar. Detailkaarten; onmisbaar, optioneel leverbaar.

18 6. Overige brieven netbeheerders
Lees de informatie over de relevante eigenschappen van de netten. Bijvoorbeeld: Onze buizen zijn zwarte HDPE buizen van 40 mm. Informatie over wat te doen bij onduidelijkheden ed.

19 Niemand wil graafschade
De App ‘Veilig Graven’ Download en installeer de app; Richt de app op de Keetkaart; Klik op het filmpje dat je wilt bekijken; Collega’s uit het werkveld vertellen over inhoud van de KLIC; Bekijk alle filmpjes op Youtube . Wat is de KLIC EV brief Teken-kamer Lever- ingsbrief Overige brieven Niemand wil graafschade

20 Vakmanschap Draag bij aan een daling van het aan graafschades in Nederland; Maak gebruik van de Keetkaart en de app ‘Veilig Graven’; Maak optimaal gebruik van de KLIC-informatie; De KLIC-informatie vergroot jouw vakmanschap.


Download ppt "De KLIC vergroot het vakmanschap van het graafteam"

Verwante presentaties


Ads door Google